HABERLER>POLİTİKA
9 Ağustos 2016 Salı - 15:58

Siyaset uzmanı Prof. Dr. Tosun'dan 'Yenikapı' analizi!

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Tosun tarihi Yenikapı Mitingi'ni değerlendirdi.

Siyaset uzmanı Prof. Dr. Tosun dan  Yenikapı  analizi!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - 15 Temmuz'da TSK içinden bir grup askerin kalkıştığı ve başarısız olduğu tarihi darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL döneminde ülkede tüm kesimler demokrasi nöbetleri ve mitingleri düzenledi. 

Yaklaşık bir aydır süren demokrasi nöbetleri geçtiğimiz günlerde İstanbul Yenikapı'da taçlandırılırken alanı Türk Bayrakları'yla donatan 5 milyon vatandaş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle mitinge katılan liderler tarih yazdı. 

Türkiye siyaseti, karşılaştırmalı siyaset, oy verme davranışları, seçim coğrafyası, siyasi kamuoyu araştırmaları ve CHP üzerine yayınlanmış tam 8 kitabı bulunan Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Tosun gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

UZLAŞI İKLİMİNE KÜRTLERİN DE DAHİL EDİLMELİ, HDP DERS ÇIKARMALI!
Tosun tarihi miting hakkında yaptığı değerlendirmesinde kapsayıcı olmanın gerekliliğini vurguladı. İlerleyen dönemde yaşanacak sürece ilişkin de konuşan Tosun, "Türkiye'nin önümüzdeki süreçte toplumsal uzlaşı adına Yenikapı'da ortaya çıkardığı fotoğraf önemlidir. Ama fotoğraftan önce bütün siyasi aktörlerin dil ile ilgili çok daha dikkatli olması gereklidir. O fotoğraf verildi ve orada kaldı. Önemli olan siyasi aktörlerin söylemlerine dikkat etmesi gerekiyor. Türkiye'deki bütün tarafları kapsayıcı bir formülün üretilmesini düşünüyorum. Burada ne ölçüde bir kapsayacılık olursa sistem daha güçlü şekilde kurumsallaşır. Kast ettiğim; önümüzdeki süreçte uzlaşı iklimine Kürtlerin de dahil edilmesi gerekir. Dışlamadan kaspayıcı olmak lazım. Bu yaşanan süreçten HDP'nin de çıkarması gereken dersler var. Temel ders; Türkiye'de majör siyasi aktörler bir araya geldi. Bunu gözlemleyip çıkarılacak derslerle kullanacağı söylemle dahil olması gerekiyor. İki tarafa da sorumluluk düşüyor. Yenikapı'daki uzlaşı mesajlarını tüm taraflar için de kullanmak gerekiyor. Türkiye'deki tüm kesimlerin net bir talebi var. Birlik, bütünlük, toplumsal barış, toplumsal uzlaşı... Bu anlamda bu sağlandığı taktirde kapsayıcı bir demokrasi adına adım atıldığı zaman Türkiye'deki demokrasi kurumsallaşır" dedi.

MHP BİR DAVA VE İDEOLOJİ PARTİSİDİR
Siyasi tarafları baz alarak yaptığı değerlendirmede sorun boyutlu düşünülmesi gerektiğini kaydeden Tosun ayrıca MHP'ye ilişkin de açıklamalarda bulundu. Tosun, "15 Temmuz darbe girişimine kadar bütün siyasi taraflar ve aktörler Türkiye'nin meselelerini anlarken hep değerler üzerinden meseleye yaklaştı. Değer eksenli proje ve söylemle rekabet ettiler. Bu süreci iyi değerlendirmenin yolu, değerleri yok saymadan ama değerlerin de tahakkümüne teslim olmadan politikada sorun boyutlu düşünmektir. Yani politikayı bir mühendislik projesi olarak kurgulamak gerekir. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, daha adil bir toplum, refah devleti, yoksulluğun önlenmesi gibi konular üzerinden tartışmak lazım. Rejimin temel değerleri üzerinde bir uzlaşı getirmek gerekir. MHP oylarında ciddi bir kayma olacağını düşünmüyorum. MHP'nin bir kaç puanlık oynak oyu olabilir ama MHP bir ideoloji ve dava partisidir. Dava, ideoloji bu tür toplumsal travmalarla ciddi anlamda tahribata uğramaz diye düşünüyorum" diye konuştu.  

KURUMLARLA KİŞİLERİ AYIRT ETMEMİZ GEREKİYOR
Tosun öte yandan şunları söyledi:  Önümüzdeki süreçte mutlaka ve mutlaka siyasal seçkinlerin toplumu sağduyuya davet edilmesi gerekir. Ne ölçüde kapsayıcı söylemi harekete geçirirlerse Türkiye 15 Temmuz'da yaşadığı sıkıntıyı o ölçüde aşacaktır. Kurumları yıpratmamaya özen gösterip kurumlarla kişileri ayırt etmemiz gerekiyor. 

 
İzmir’in takımları tek yürek: Demokrasi Kupası
 
Diyanet'te 3. dalga: 3 bin 672 uzaklaştırma!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'dan başkanlara 'ziyaret' talimatı!
Çanakkale'de il başkanlarına seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu, uzlaşma ...
Ve görüşme sonlandı: Tarihi zirveden ilginç detaylar
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinin ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağında sürpriz isim!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 10.00'da Rusya'nın St. Petersburg ...
 
Yıldırım: Ruhlarını 1 dolara satan müptezeller!
Başbakan Yıldırım FETÖ darbe girişimine değindi, "Ruhlarını 1 dolara satan ...
Delican anlattı: Teşkilatta FETÖ temizliği nasıl yapılacak?
AK Parti İzmir İl Teşkilatı'nın partideki FETÖ'cüleri belirleme kriterleri ...
Rusya ile krizi bitiren gece: Devreye Çağlar girmiş!
Türkiye ile Rusya arasındaki krizi bitiren mektubun Putin'e ulaşma sürecinde ...
 
AK Partili Dağ: Darbeyi önleyen güç...
Dağ, “Onları asıl durduran başlıca engel de, attıkları her bombaya, sıktıkları ...
Bozdağ'dan çok önemli '15 Temmuz' mesajları!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, '15 Temmuz bir yandan darbeciler için son ...
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a idam çıkışı!
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın idamla ilgili sözleri için, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gıdanın Geleceği: Dönüşüm; Yerel Mirastan Evrensel İşbirliğine
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Uyutalım’ derken vicdanlar uyumasın!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva