HABERLER>POLİTİKA
23 Aralık 2016 Cuma - 10:01

Erdoğan'dan İzmir'de 'El Bab' mesajı: Neredeyse...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım haftanın son mesai günü kente geldi. İkilinin ilk durağı Aliağa oldu. Türkiye'nin ilk yüzer LNG terminalinin hizmete alındığı törende konuşan Erdoğan ve Yıldırım'dan önemli mesajlar geldi. Erdoğan, "Şimdi El-Bab neredeyse hallolmak üzere" dedi.

Erdoğan dan İzmir de  El Bab  mesajı: Neredeyse...

EGEDESONSÖZ – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım Mayıs ayında gerçekleşen Efes 2016 Tatbikatı’nın ardından ilk kez birlikte İzmir’e geldi. ‘Devletin zirvesi’ haftasının son mesai gününü İzmir’de geçirecek ve 2 önemli açılışa imza attı.

- FOTO GALERİ: DEVLETİN ZİRVESİ İZMİR'DE... 



İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na inen ilk isim Başbakan Binali Yıldırım oldu. Başbakan Yıldırım daha sonra kendisine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte kente Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile birlikte gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşıladı.

Erdoğan, Adnan Menderes Havalimanı'nda bulunan camide, beraberindeki heyetle cuma namazını kıldı.



İLK DURAK ALİAĞA: YÜZER LNG TERMİNALİ AÇILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım’ın İzmir’deki ilk durağı Aliağa oldu.

Burada yapılan törenle Etki Liman İşletmelerine ait yüzer terminal iskele sahasında, Türkiye'nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma tesisi (FSRU) ve Egegaz'ın depolama kapasite artış yatırımları, düzenlenen törenle hizmete girdi.



Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı (EPDK) Mustafa Yılmaz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, şirket yetkilileriyle enerji sektörü temsilcileri ile İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve diğer davetliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yatırımlar hakkında detaylı bilgi verirken, Başbakan Yıldırım törende yaptığı konuşmada, bugün özel sektör eliyle başlatılan 2 dev projenin hayata geçirildiğini, hükümet olarak enerji politikasını oluştururken ilk sıraya "enerji arz güvenliğini" ve "enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini" aldıklarını ifade etti.

125 BİN KİLOMETRELİK DOĞALGAZ HATTI
Özel sektörü bu hedefe hedefe ortak ettiklerine dikkati çeken Yıldırım, bugün yapılan açılışların da hükümetin özel sektöre verdiği önemin ve desteğin en güzel örneği olduğunu kaydetti.

Başbakan Yıldırım şöyle konuştu: "Türkiye olarak son 14 yılda elektrik enerjisi kurulu gücümüzü yaklaşık 3 katına çıkardık. Bugün 78 bin 500 megavat kurulu güce ulaşmış bulunuyoruz. Yenilenebilir enerji kaynakları gücümüzü de aynı şekilde 3 kat artırarak 33 bin megavata yükseltmiş bulunuyoruz.  2002'de sadece 4 bin kilometre doğalgaz iletim ve dağıtım hattımız varken bugün 125 bin kilometrelik hatta sahibiz. Doğalgazı ulaştırdığımız il sayısı 78'e ulaşmış vaziyette. 2018'e gelindiğinde artık doğalgaz olmayan il kalmadığı gibi bir çok ilçemizde doğalgaz kullanılır hale gelmiş olacak.

Doğalgaz işiyle uğrayan şirket sayısı AK Parti hükümetleri öncesi 7 iken bugün 68'e ulaştı. Yıllık 1 milyar metreküp doğalgaz depolayacak Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama çalışmasının ilk etabı çalışmaları başladı. Önümüzdeki sene ilk üç depoyu hemen bu yılbaşında hizmete alacak hale getiriyoruz. Silivri Doğalgaz Depolama Tesisinin kapasitesi 2 katına çıkıyor. Dünyanın en büyük 14'üncü LPG pazarı durumundaki Türkiye, Bakü-Tiflis-Ceyhan hattıyla Azeri ve Irak petrolünü tüm dünyaya gönderiyoruz.

TANAP ve devamındaki TAP projeleriyle 16 milyar metreküp Azeri gazını ülkemize ve buradan Avrupa'ya iletmiş olacağız. Geçtiğimiz ekim ayında Türk Akım Projesi'nin anlaşmasını da karşılıklı olarak imzaladık. Önümüzdeki sene Şangay İşbirliği Örgütü'nün Enerji Kulübü Başkanlığını da Türkiye yürütecek. Başkanlık dönemimizin enerji stratejimize yeni bir vizyon katacağına inanıyorum. Bu çalışmalardaki hedefimiz Türkiye'yi enerji geçiş güzergahı haline getirmek ve aynı zamanda komşularımızın enerji ihtiyacını sağlamak."

YATIRIMLAR ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNE KATKI SUNACAK
Bugün açılışı yapılan yatırımların Türkiye'nin enerji arz güvenliğine katkı sunacağını dile getiren Yıldırım, Egegaz'ın sıvılaştırılmış gaz depolama kapasitesinin yüzde 50 arttığını, günlük 16 milyon standart metreküpten 24 milyon metreküpe çıktığını söyledi. Başbakan Yıldırım, Etki Liman İşletmeleri'nin de Türkiye'nin ilk yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz tesisi (FSRU) ve limanı ile dağıtım şebekelerini hizmete aldığını, 6 ay içinde tamamlanan bu tesisin kara terminallerinden çok daha kısa, rekor bir sürede tamamlandığını vurguladı.

Tesisin günlük gazlaştırma kapasitesinin 20 milyon standart metreküp olduğunu kaydeden Yıldırım, "Her iki projenin doğalgaz üretiminde yaşanan mevsimsel değişimler ve dalgalanmalara karşı önemli bir emniyet tedbiri olacağını ifade etmek istiyorum. Özellikle doğalgaz ihtiyacımızın yoğun olduğu dönemlerde arz güvenliğinde herhangi bir sorun yaşanmamış olacak. Ayrıca her iki terminalin İzmir Aliağa'da kurulmuş olması boğazlardan tehlikeli yük geçişini de azaltmış olacak. İki enerji projesinin de ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." diye konuştu.

Yıldırım küreselleşen dünyada enerjinin ülkelerin politikalarını belirlediğini, birbirleriyle ilişkilerini yönlendirdiğini ifade ederek, "İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli gündem başlıklarından biridir enerji. Ekonomiden siyasete, güvenlikten dış politikaya kadar hayatın her alanında enerji ağırlığını hissettiriyor, ilişkileri ve gelişmeleri yönlendiriyor. Bölgemizde yaşanan olumsuzlukların kaynağında da enerji kaynaklarının nasıl değerlendirileceği, kimler tarafından kontrol edileceği gerçeği yatıyor" diye konuştu.

Özelikle son dönemde enerji konusunun, ulusal güvenlik ve bağımsızlığın temel unsuru haline geldiğine işaret eden Yıldırım, "Enerjiye olan talebin ise gün geçtikçe, sanayileştikçe, refah seviyesi arttıkça artacağını biliyoruz. Küresel enerji arz ve güvenliği açısından üstlendiğimiz rolün, ülkemizin konumunun farkındayız." şeklinde konuştu.

TRANSİT ÜLKE HEDEFİ
Türkiye'nin geniş ve kapsamlı bir enerji vizyonuna sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: "Az önce Bakanım enerji öngörülerimizi, hedeflerimizi çok detaylı şekilde ortaya koydu. Enerji stratejimizi bu vizyona dayanarak, küresel gelişmelerle beraber beklentileri de göz önünde bulundurarak yaptık. Türkiye'yi, doğu-batı, kuzey-güney ekseninde transit ülke haline getirmek en temel hedefimizdir. Bu kapsamda özel sektörde hizmet üreten bütün şirketlere devlet politikalarına sundukları destekten dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum. Bu kıymetli projeyi hayata geçiren, Egegaz'a, Etki Liman İşletmesi ve BOTAŞ'a teşekkür ediyorum. Ayrıca Enerji Bakanımız ve ekibine de Türkiye'nin enerji arz güvenliğini, yedek kapasite oluşturma yönündeki bu gayretlerinden dolayı da teşekkürlerimi sunuyorum."

İZMİR PROJELERİNİ ANLATTI
Başbakan Yıldırım, İzmir'in kendi memleketi, seçim bölgesi olduğunu hatırlatarak, kentte bugün 2 önemli eseri hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Küçük Menderes havzasının özellikle tarım ve hayvancılıkta Türkiye'ye katma değer üretmede çok büyük bir payı olduğunu dile getiren Yıldırım, İzmir'e yapılan her yatırımın Türkiye'nin kalkınmasına, ülkenin geleceğine yapılmış yatırım anlamına geldiğini söyledi.

Başbakan Yıldırım, 2011'de başlattıkları '35 İzmir 35 Proje'nin tüm hızıyla devam ettiğini, bunların İzmir'i, İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyük şehirlere bağlayacak ve Türkiye'nin gücüne, zenginliğine zenginlik katacak önemli projeler olduğunu kaydetti.

İstanbul-İzmir otoyolunun, İstanbul ile İzmir'i kapı komşusu yapacağını, 2018'de 9 milyar dolarlık bu muazzam projenin tamamen bitirileceğini anlatan Yıldırım, 2017'de de Manisa ile İzmir'i birleştirecek Sabuncubeli Tüneli'nin hizmete alınacağını açıkladı.

Konak tünelinin hizmete girdiğini, İzmir'e Türkiye'nin en modern havalimanını 18 ay gibi kısa bir sürede kazandırdıklarını belirten Yıldırım, 1971'den beri devam eden ve bir türlü tamamlanamayan çevre yolunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla bitirdiklerini hatırlattı. Yıldırım, "Şimdi o da ihtiyacı görmüyor. Yeni ulaşım imkanlarına ihtiyaç var. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZBAN projesini tamamladık. Şimdi Torbalı'ya kadar uzattık. Oradan Selçuk'a devam ediyor. Buradan da Bergama'ya kadar devam edecek." ifadelerini kullandı.

Ankara-İzmir hızlı tren projesinde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti: "Uşak-Ankara arasında altyapı çalışmaları yüzde 40 seviyelerine geldi. Ondan sonrası da 2017'de ihale edilmiş olacak. Bu eserlerin ülkemize milletimize ve İzmirimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Teşrifinizden dolayı, bize gösterdiğiniz rehberlik ve vizyondan dolayı çok teşekkür ediyorum. Türkiye'nin önü açıktır. Türkiye inşallah bölgede oyun kuran ülkelerin başında yer almaya devam edecek. Etkin politikasıyla ve kararlı duruşuyla bölgemizdeki dostlukları artıran düşmanlıkları azaltan politikasıyla gelecek güzel günlerin inşasında başrol oynayacaktır."



 



HER YERE HİZMET VERECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine İzmir’i selamlayarak başladı. Erdoğan, “6 ay gibi kısa sürede hizmete alınmasını çok önemli görüyorum. Enerji yatırımlarında Türkiye’nin enerji güzergahında olması yeni projelere olan ihtiyacını arttırıyor. Türkiye büyüdükçe enerji talebi de artacaktır. Bu yıl ki ortalama enerji tüketimimizin 2002’den daha fazla olduğunu görüyoruz. Alternatif enerji kaynaklarını harekete geçiriyoruz. Doğalgaz bugün önemli bir enerji kaynağımızdır. Çevre kirliliğine yol açmayan çevreci doğalgaz da maalesef dışa bağımlıyız. Doğalgazda kaynak çeşitliliğine gitmemiz lazım.  Bu yüzden LNG yatırımları önemlidir. Bu yüzden LNG yatırımlarına hız kazandırmamız lazım. Bugün açılan bu proje Türkiye’nin enerji ihtiyacının neredeyse yüzde 10’unu karşılıyor. Bu projeler enerji ihtiyacımızın sigortası olacak. Sadece Aliağa’da değil, yarın Karadeniz’de ihtiyaç olan her yerde hizmet verecektir. Doğalgazda ne kadar çeşitliliği sağlarsak kendimizi o kadar güvende hissedeceğiz” dedi.

EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ GENÇ İNSAN GÜCÜ
“Bu işlerin hepsi aşkla olur” diyen Cumhurbaşkanı, “Eğer aşk yoksa bu projelerin hiçbiri olmaz. Biz bu projeleri arttırmakta kararlıyız. Bizim petrolümüz doğalgazımız olmayabilir. Ama bizim bir avantajımız var. Biz Türkiye’yi dünyanın 10 ekonomisinden biri haline getirmeye inanıyoruz. Bizim en büyük gücümüz genç insan gücümüzdür. Emek insanın türevidir. Eğer insan yoksa bunların hiçbiri yoktur.  Biz birliğimizi beraberliğimizi ortaya koyarak bu işi başarabiliriz. Projelerin yapılmasında iki unsur var. biri istikrar diğeri güvendir. Dikkat ederseniz yapılan saldırılar bunları bozmak içindir. Biz bu oyunlara hiçbir zaman gelmedik gelmeyeceğiz ve deşifre edeceğiz” ifadelerini kullandı.

EL BAB HAMDOLSUN BİTMEK ÜZERE
Erdoğan şunları söyledi: Türkiye yapar m? Yapar! Bu millet yapar mı? Yapar! İş bilenin kılıç kuşananındır. Paranız olursa yaparsınız o kolay… Paranız yoksa yine yaparsınız. Güvenle yaparsınız. Çok sevindiğim bir konu İstanbul’u İzmir’e bağlamaktır. Hamdolsun o da bitti. Osmangazi Köprüsü bitti. Oranın açılışını büyük iftiharla açtık. 3 saatte İstanbul’dan İzmir’e geleceğiz. İşte zamanla yarışma budur. Vakit nakittir dediğimiz budur. Hiç endişe etmeyin bu terör belasını da toprağa gömeceğiz. Ve gömmüyoruz. Birileri El Bab’da kuru sıkı atıyor. ‘Dünyayı biz mi kurtaracağız?’ diyorlar. Kilise bomba atıldığında, ‘Nerede bu devlet? diyorsun üzerine gidince de ‘Dünyayı biz mi kurtaracağız?’ diyorsunuz. ‘Sabır, sabır’ dedik anlamadılar. Şimdi El-Bab neredeyse hallolmak üzere ve silahlı kuvvetlerimiz Özgür Suriye Ordusuyla beraber orayı da hallediyor.

MİLLETİMİZ ORTADAN KAYBOLANI GÖRÜYOR! 
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, "Bizi 2023'e taşıyacaklar bu yatırımlardır. Bir yandan terörle mücadeleyi sürdürürken kalkınma gündemimize sürdüreceğiz. Bunun için bugün İzmir’deyiz. Türkiye’nin ayağını kaydırmak isteyenlere inat yatırımlarına devam eden tüm iş adamlarına şükranlarımı sunuyorum. Sizler bu ülkeye güvendiniz. Milletimizin zor günlerinde yanında olanı da ortadan kaybolanı da görüyor ve notunu veriyoruz" diyerek tamamlandı. 

YÜZER LNG TERMİNALİ HAKKINDA
Kolin Grubu'nun kurduğu, Kalyon Grubu'nun da eylül ayında yüzde 50 ortak olduğu Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret AŞ tarafından 6 ayda devreye alınan GDF Suez Neptune yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma tesisi (FSRU), Türkiye'nin ilk yüzer tesisi olma özelliğini taşıyor.

Toplamda 238 metre uzunluğu, 44 metre genişliği ve 26 metre yüksekliğiyle 145 bin metreküp LNG kapasitesine sahip tesis, 85 milyon metreküp doğalgazı depolayabiliyor. Bu tesisle, ulusal şebeke sistemine günlük 20 milyon metreküp doğalgaz verilebilecek ve 50 bin konutun doğalgaz ihtiyacı karşılanabilecek.

Ayrıca, EgeGaz LNG Terminali'nden de sisteme verilebilen günlük doğalgaz miktarı ilave yatırımlarla 16 milyon metreküpten 25 milyon metreküpe çıkarıldı. Böylece, bu iki yatırımla şebeke sistemine verilebilen günlük doğalgaz miktarı 28 milyon metreküp daha arttı.

Bu arada, GDF Suez Neptune'ün kaptan köşküne, kurdele kesiminden önce canlı yayınla bağlanıldı. Bu sırada kaptan, yarın gün içinde tam kapasite gaz gönderimi yapmayı öngördükleri bilgisini verdi.

 
İzmir’de Romanlar için ‘İlle de Bir İş Olsun’ projesi
 
Altınordu’dan ‘Alsancak Stadı’ çıkışı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kadir 23 Aralık 2016 Cuma 19:29

El Bab'ın halledilmesine anlam verebilmiş değilim.Çünkü;El Bab'ın Halep'e uzaklığı sadece 21 km.Halep şu anda tamamen Esad'ın kontrolüne geçti.Esad yanıbaşında bizi ister mi? Sanmıyorum.O zaman El Bab'ın alınması için feda ettiğimiz Mehmetçik'lerin hesabını kim verecek?

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de Romanlar için ‘İlle de Bir İş Olsun’ projesi
İzmir'de 100 Roman, AB'nin hibe desteği sağlandığı "İlle de Bir İş Olsun" ...
Kılıçdaroğlu'nun danışmanı FETÖ'den tutuklandı
FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan CHP Genel Başkanı Kemal ...
Başbakan’dan Rusya Büyükelçiliğine taziye ziyareti
Başbakan Binali Yıldırım, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğine taziye ziyaretinde bulundu.
 
Bahçeli: IŞİD El Bab’dan söküp atılmalı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, IŞİD’in El Bab’dan sökülüp atılması ...
Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanına tutuklama talebi
FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ...
Erdoğan'dan çarpıcı mesaj: Durmaya kalkarsak...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyanın ve bölgemizin yeniden yapılandırılmaya ...
 
CHP PM Üyesi Kılıç: Bu bir kurtuluş mücadelesidir!
CHP PM Üyesi Kılıç Anayasa değişikliğine karşı topyekûn mücadele edeceklerini söyledi.
Menderes çıkarmasına Kocaoğlu damgası: 2019 için iddialı mesaj!
CHP’nin kardeş ilçe programı Menderes’ten start alırken, ziyarete Başkan ...
CHP'li Sındır: Getirilmek istenen dikta rejimidir!
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, “Bugün getirilmek istenen sistemin ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva