HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Mart 2021 Cuma - 10:23

Engelli dostu İzmir’e 'erişilebilirlik' ödülü

İzmir Büyükşehir Belediyesi; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın düzenlediği Türkiye 2020 Erişilebilirlik Ödülleri organizasyonunda, “Kamu Kurum ve Kuruluşları Kategorisi İkincilik Ödülü”ne layık görüldü. Dokuz ayrı başlıkta, toplam 1075 kurum ve kuruluşun değerlendirildiği yarışmanın kazananları, jürinin yaptığı ön elemenin ardından tüm engel gruplarındaki bireylerin de katıldığı halk oylaması ile belirlendi.

Engelli dostu İzmir’e  erişilebilirlik  ödülü

İzmir Büyükşehir Belediyesi başta hizmet binaları, sosyal tesisler ve toplu ulaşım araçları olmak üzere, sosyal yaşamın her alanını engelli bireyler için daha ulaşılabilir hale getirme çalışmalarını sürdürüyor. 2006’dan bu yana ‘Engelli Dostu Belediye’ unvanını taşıyan Büyükşehir; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın düzenlediği “Türkiye 2020 Erişilebilirlik Ödülleri” organizasyonunda kamu kurum ve kuruluşları kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü. Dokuz ayrı başlıkta, toplam 1075 kurum ve kuruluşun değerlendirildiği yarışmanın kazananları, jürinin yaptığı ön elemenin ardından tüm engel gruplarındaki bireylerin de katıldığı halk oylaması ile belirlendi.

Mart 2019’da kurulan Erişilebilirlik Koordinasyon Komisyonu’nun hazırladığı başvuru dosyasında, komisyonun oluşturduğu; açık alanlar, binalar, ulaşım araç ve tesisleri, otoparklar ve bilgiye erişimle ilgili beş alt çalışma grubunun faaliyetleri yer aldı. Bu beş alt çalışma grubu kendi alanlarında sistematik biçimde ele aldığı denetim ve uygulama faaliyetlerine yarışma dokümanında yer verdi.  

STK ve meslek odalarıyla etkin işbirliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, komisyonda, Büyükşehir’in ilgili daire başkanlıklarının yanı sıra ESHOT Genel Müdürlüğü, METRO A.Ş. İZBAN, İZELMAN, İZULAŞ, İzmir Kent Konseyi, Buca Engelliler Derneği, Çağdaş Görmeyenler Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği ve Engel-Siz Yaşam Derneği ile TMMOB’a bağlı meslek odalarının temsilcilerinin de bulunduğunu vurguladı. Atak, çalışmalarda farklı engel gruplarından bireylerin bulunmasının, sorunların tespitinde önemli katkı sağladığına, başarıda bunun payının büyük olduğuna işaret etti.

Başvurunun içeriğinde, komisyon çalışmalarının yanı sıra Büyükşehir tarafından yürütülen ve devam etmekte olan Kırmızı Bayrak, Elim Sende ve Farkındalık Merkezi projelerinin de yer aldığını belirten Atak, şu bilgileri verdi:

“Komisyon; engelli bireylerin, evlerinden çıktıktan itibaren karşılaştıkları fiziki çevrede ve hizmet alanlarındaki erişim sorunlarına yoğunlaştı. Her bireyin, ortalama yedi daire başkanlığının sorumluluk sahalarından geçtiği belirlendi. ‘Tam erişilebilirliğin’ sağlanmasının bir zincir olduğu ve bu zincirin halkalarından birinin kopmasının, erişilebilirliği ortadan kaldırdığı vurgulandı. Tüm veriler toplanmaya, dijital ortamda işlenmeye, analizlerin yapılmasına, raporların hazırlanmasına ve belirlenen çözümlere yönelik takip sürecine başlandı. Böylece kentin farklı alanlarına yönelik ‘erişilebilirlik envanterleri’ ortaya çıktı. Eksiklikler ve sorunlar tespit edildi ve iyileştirme çalışmalarına hızla başlandı.”

Çalışmalar devam edecek
Engelli erişimine yönelik denetleme ve iyileştirme çalışmalarının süreklilik arz ettiğinin altını çizen Atak, “Belediyemizce yeni yapılan tüm yapı ve açık alanlar ile verilen hizmetlerde, mutlaka erişilebilirlik standartlarına uygunluğu esas alıyoruz. Mevcut açık alanlar, ulaşım araç ve tesisleri ile binalarda da belli bir program dahilinde yapılacak makul düzenlemelerle var olan engelleri kaldırmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halkın yoğun olarak kullandığı merkezi alanlar ve kamusal kullanım alanlarından başlayarak bir uygulama etaplaması yaptık. Amacımız İzmir’in, engelli engelsiz tüm vatandaşlarımız için daha yaşanılır, güvenli ve ulaşılabilir bir kent olmasını sağlamak” dedi.

 
Eski eşini öldüresiye dövmüştü: Zarap'a cezaevinde özel koruma
 
CHP’li Polat: GDO’lu üretim yasak, ithalat serbest!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Sakin Metropol' için taslak hazır!
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'i dünyanın ilk Cittaslow ...
Karabağlar'da 'imar sorgulama' için dijital atak
Karabağlar Belediyesi, vatandaşlara sunduğu hizmeti daha nitelikli hale ...
Daha temiz Bornova için şantiye yenilendi
Daha temiz bir ilçe hedefiyle araç filosunu yenileyen Bornova Belediyesi, ...
 
Karşıyaka'da Kolektif'e ilk ayda 38 başvuru
Karşıyaka Belediyesi’nin Girne Kültürpark içerisinde faaliyete geçirdiği ...
Bayraklı'da depremzede çocuklar için işbirliği
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, depremzede çocuklara yönelik ...
Ödemiş'te kar mesaisi sürüyor
İzmir’i etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava Küçük Menderes havzasında ...
 
Gültepe için 'kentsel dönüşüm' zirvesi
Konak'ta çalışmaları devam eden Gültepe kentsel dönüşüm projesi için bugün ...
Gaziemir'de sular durulmuyor: Mecliste yeni 'dilekçe' krizi!
Gaziemir Belediyesi Meclisi'nde yer alan Cumhuriyet Halk Partili isimler ...
Bergama Tarım Kredi Market törenle açıldı
22 Şubat 2020 tarihinde Bergama'ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva