HABERLER>İŞ DÜNYASI
12 Aralık 2023 Salı - 11:50

Enflasyon muhasebesi EGİAD’ın gündeminde!

Yıl sonuna sayılı günler kala, enflasyon muhasebesinin şirketlere etkisi de gündeme geldi. Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Deloitte yetkililerini üyeleri ile buluşturdu

Enflasyon muhasebesi EGİAD’ın gündeminde!

EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, "Enflasyon muhasebesi, finansal verilerin cari değerlerle ifade edilmesini sağlayarak muhasebe verilerinin tutarlı olmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda gerçek durumun yansıtılmasını sağlayarak doğru veriyi görmeyi sağlar" dedi. Yıl sonuna sayılı günler kala, enflasyon muhasebesinin şirketlere etkisi de gündeme oturan başlıklardan oldu. Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), 'Enflasyon Muhasebesi Uygulaması Neler Getiriyor?' başlığıyla Deloitte yetkililerini üyeleri ile buluşturdu. Özgür Öney, Serhat Başkoca, İsmail Yavuz ve Niyazi Yömez'in konuşmacı olduğu etkinlik EGİAD Dernek Merkezi'nde gerçekleşti. Enflasyon muhasebesi bir başka deyişle enflasyon düzeltmesi, genç iş dünyası için ayrıntılı olarak ele alındı. Mali tabloların uzun yıllar süren yüksek enflasyonun etkisinden arındırılması, böylece vergileme üzerindeki enflasyondan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi ve mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücünü gerçek değerinde göstermesi açısından önemli olduğunun vurgulandığı etkinliğin açılış konuşmasını EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer gerçekleştirdi.

'DOĞRU VERİYİ GÖRMEYİ SAĞLAR'
Pandeminin etkisi, küresel ekonomik dengeler, rasyonel sapmalar yaşayan ekonomi politikaları sebebiyle yüksek enflasyonla karşı karşıya olunduğunu dile getiren Yelkenbiçer, “Enflasyon, sadece bir ekonomik gösterge olmanın ötesinde, tüketiciyi olduğu kadar iş dünyasını da derinden etkileyen bir faktör. Hızlı maliyet artışlarının yanında, finansal planlama zorlukları, hızlı değişen rekabet koşulları, fiyat belirsizliği gibi pek çok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Bu zorlu süreçleri atlatmaları için şirketlerin etkili stratejiler geliştirmesi ve değişen koşullara hızla adapte olmaları gerekiyor. Bunu sağlamak için de doğru veri ve doğru finansal tablolar önem kazanıyor. Enflasyonun finansal verilerde yol açtığı yanılgıları bir şekilde gidermek gerekiyor. Enflasyonun etkilerini gündelik hayatımızda hızla yaşarken, aynı etkiyi finansal tablolarda aynı şekilde göremiyoruz. Enflasyon muhasebesi, diğer adıyla 'enflasyon düzeltmesi' kısaca, mali tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetlerin Türk lirası değerlerinin, tablonun ait olduğu tarihteki değerine yükseltilmesidir. Mali tabloların uzun yıllar süren yüksek enflasyonun etkisinden arındırılması, böylece vergileme üzerindeki enflasyondan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi ve satın alma gücünü gerçek değerinde göstermesi açısından önemlidir. Enflasyon muhasebesi, finansal verilerin cari değerlerle ifade edilmesini sağlayarak muhasebe verilerinin tutarlı olmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda gerçek durumun yansıtılmasını sağlayarak doğru veriyi görmeyi sağlar" dedi.

ENFLASYON DÜZELTMESİNİN ÖNEMİ ANLATILDI
Kimlerin enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda olduğu, bilançonun hangi kalemlerinde düzeltmenin zorunlu olduğu, vergiye etkileri gibi başlıkların masaya yatırıldığı etkinlikte iş dünyası merak edilen soruları işin uzmanlarıyla değerlendirme şansı buldu. Toplantıda konuşan uzmanlar, 2024 mart ve mayıs aylarında vergi mükelleflerini çok ciddi vergilerin beklediğine dikkat çekerek, enflasyon düzeltmesinin önemli olduğunu hatırlattı. Mali tabloların uzun yıllar süren yüksek enflasyonun etkisinden arındırılması, böylece vergileme üzerindeki enflasyondan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi ve mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücünü gerçek değerinde göstermesi açısından enflasyon düzeltmesinin önemli olduğunu kaydedildi. (DHA)

 
BİSİM'de yeni dönem!
 
İzmir’de çocukların 12D sinema keyfi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sabancı’nın RES'i için acele kamulaştırma!
Sabancı Holding’in Ege Bölgesi’nde dikmek istediği rüzgar enerji santrali ...
Bayraklı Şehir Hastanesi'nde yeni kriz... İşçiler iş bıraktı!
Bayraklı Şehir Hastanesi’nin elektrik işlerini yapan taşeron şirkette ...
İzmirli mobilyacılardan indirim seferberliği!
T.C. Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye Yüzyılı Programındaki proje ve etkinlikler ...
 
800 dönümlük tahsis... Torbalı mobilyanın üssü olacak!
Torbalı Ticaret Odası, mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmalara ...
Zorlu'dan 'iklim değişikliği' mesajı: Rekabet mücadeleden geçiyor!
Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
Sektör temsilcileri İzmir’de sağlık turizmini değerlendirdi
17. TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi ile TTI Health ...
 
İzmir'in sağlık turizmi akını!
İzmir'in sağlık turizminde en çok obezite cerrahisi, diş hastalıkları ...
Ege'nin balığı dünya sofrasında!
Egeli balıkçıların 11 aylık ihracatı 1 milyar doları aştı. Ege Su Ürünleri ...
Bakan Yardımcısı Alpaslan: 55 milyar dolar turizm gelirine ulaşacağız
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ve beraberindeki heyet, ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva