HABERLER>GÜNCEL
31 Mayıs 2022 Salı - 08:23

Enerji krizi yeni bir dönemin kapısını aralıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın ardından Moskova'ya gelen yaptırımlar ve küresel enflasyondaki artış nedeniyle Avrupa'nın pek çok ülkesinde enerji kriziyle mücadele planları devreye sokuldu. Almanya duş süresini kısaltmayı tavsiye ederken, İtalya ve İspanya'da klimalara müdahale geldi. Fransa ise enerji krizinin yeni bir protesto dalgası oluşturacağını tavsiye ediyor.

Enerji krizi yeni bir dönemin kapısını aralıyor

Avrupa Birliği`nin Rus doğalgazına ve petrolüne bağımlılığı azaltma konusundaki çabaları artarken, birçok sektör enerji krizi nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. Ülkeler ise vatandaşlarına tasarruf tedbirlerini artırma tavsiyesi yanı sıra kamu alanlarında zorunlu tasarruf önlemlerini devreye sokuyor.

YEŞİL ENERJİ PLANI DURABİLİR
Yeşil enerji alanında çalışmalarına hızla devam etmeyi planlayan ve 2030`a kadar tamemen yenilenebilir enerji kaynakları kullanmayı hedefleyen Almanya, kömürle çalışan ve petrolle çalışan tesisleri geri getirmesine izin veren bir acil durum kararnamesi yayınlayacağını duyurdu. Acil durum planı, Berlin`in altı aya kadar parlamentonun onayı olmadan kömür tesislerini faaliyete geçirmesine izin verecek.Ayrıca, Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, ülkesinin Rus enerjisinin fişini çekebilmesi için Almanlardan enerji tasarrufu yapmaya başlamasını istedi. Habeck, “Şu anda herkesten enerji tasarrufuna katkıda bulunmalarını istiyorum. Kullanılmayan her kilometre, Rusya`nın enerji kaynaklarından uzaklaşmayı kolaylaştıran bir katkıdır. Böylece iklimi de koruyoruz.” dedi.

DUŞ ALMADAN ÖNCE İKİ KEZ DÜŞÜNÜN
Almanya`nın enerji, gaz, posta ve demiryolu düzenleyicisi Bundesnetzagentur`un başkanı Klaus Mueller, n-tv`ye verdiği söyleşide, "Haftanın yedi günü gazla ısıttığınız suyla gerçekten sıcak bir duş almanız gerekip gerekmediği konusunda kendinize bir soru sormanız gerekecek" dedi.Almanya`nın sanayide çarkları döndürmek ve konutları ısıtmak için Rus petrolü, gazı ve kömürüne diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı olduğu görülüyor. Ülke, ihtiyacı olan doğal gazın yüzde 55`ini, ham petrolün yüzde 35`ini ve kömürün yüzde 45`ini Rusya`dan karşılıyor.

KLİMALARA TASARRUF AYARI
İtalya`da enerji kullanımına ilişkin bir hükümet kararnamesinde yapılan değişikliğe göre, okul ve diğer kamu binalarındaki iklimlendirme sistemleri, yılın en sıcak aylarında sıcaklığı 25-27 santigrat dereceden düşük tutmayacak şekilde ayarlanacak.1 Mayıs`ta başlayacak ve gelecek yıl 31 Mart`a kadar geçerli olacak kurallara göre, kış aylarında 19 dereceden fazla ısıtma yapılamayacak. Müfettişlerin yapacağı denetimlerle, limitleri aşan yerlere 500 ila 3 bin euro arasında değişen cezalar kesilebilecek.

27 DERECE ZORUNLULUĞU
İtalya`nın ardından benzeri bir girişim İspanya`dan geldi. İspanya hükümeti, yaklaşan enerji krizine karşı alınacak önlemler kapsamında kamu binalarında kullanılan klimaların 27 derece altına düşmesini yasaklama kararı aldı. Ülkede yaz aylarındaki ortalama sıcaklık 40 santigrat derecenin üzerine çıkabiliyor. Alınan yeni tedbirler uyarınca, kış aylarında ise ofislerdeki sıcaklık 19 derecenin üzerine çıkarılamayacak. Söz konusu kuralların `teknik altyapının bulunması durumunda` uygulanabileceği belirtildi.

SPOR SALONLARI VE YÜZME HAVUZLARI RİSK ALTINDA
Financial Times`ta yer alan habere göre, elektrik fiyatlarındaki hızlı artış, fitness kulübü sahiplerini çalışma saatlerini azaltarak, havuzlarındaki sıcaklıkları düşürerek ve tam aydınlatmayı bırakarak tasarruf etmeye zorluyor. Ayrıca, spor salonuna gidenlere son zamanlarda kulüp duşlarında harcadıkları zamanı azaltmaları tavsiye ediliyor. Uzmanlar, 2019`dan bu yana ülkedeki elektrik fiyatlarının yüzde 100`den yüzde 150`ye yükseldiğini, bunun da özellikle COVID-19 pandemisi karantinaları sırasında fitness merkezlerinden borç yükümlülüklerinin artmasına yol açtığını ve yıl sonuna kadar kapanmalarına yol açabileceğini hesaplıyor.

SARI YELEKLİLER KORKUSU
Artan akaryakıt fiyatlarının geçim maliyetlerini arttırdığı gerekçesiyle başlayan sarı yelekliler hareketine benzer bir tepkinin ortaya çıkmasından endişe eden Fransa hükümeti yükselen enerji fiyatları karşısında derhal bir önlemler paketini hayata geçirdi ve düşük gelirli 5,8 milyon haneye 100 euro tutarında yardım çekleri gönderdi. Bu paketin devlete yaklaşık 8 milyar euroluk bir maliyeti olduğu hesaplanıyor. Hükümet ayrıca devlete bağlı enerji şirketi EDF`nin 2022 yılı içinde elektrik fiyatlarında yapacağı artışı yüzde 4 ile sınırlı tuttu. Bu durum EDF`nin ürettiği elektriği piyasa fiyatının altına satması anlamına geliyor. EDF bu planın yatırımcılara yaklaşık 8,4 milyar euro mal olacağını bildirdi.(TRT)
 

 

 
Alkollü sürücü aracı biçti: Üniversitelilerin acı sonu!
 
Tarihi karar: AB'den Rus petrolüne ambargo
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alkollü sürücü aracı biçti: Üniversitelilerin acı sonu!
Uşak'ta korkunç bir olay yaşandı. Karşıdan karşıya geçen 2 üniversite ...
110 yıllık tarihi konak küle döndü!
Bursa'da Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde bulunan 110 yıllık ahşap konak ...
Önce Buket, sonra Gözde... Kuzenler ortadan kayboldu!
İzmir’in Dikili ilçesinde 2,5 ay önce okula gitmek üzere evden ayrılan Buket ...
 
Yargıtay'dan emsal karar: Araç sahibinin kusuru yok
Hukuken, otomobille yapılan her kazada sürücüye bakılmaksızın araç sahibi ...
İzmir'de tarihi binada yangın!
İzmir'in Konak ilçesinde tarihi binada 1 yıl sonra yeniden yangın çıktı. ...
20 yaşındaki milli tekvandocu kalbine yenildi
Kalp krizi geçiren 20 yaşındaki Tekvando Milli Takımı sporcusu Osman Kaplan yaşamını yitirdi.
 
İkram suyla bayıltıp 'uygunsuz' şantaj yaptılar... Çete çökertildi!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde tanıştığı bir kadın tarafından ikram edilen ...
Kendisine ceza yazan polise saldıran şüpheli tutuklandı
İzmir'in Aliağa ilçesinde uygulama noktasında kimlik soran polise saldırdığı ...
YÖK'ün yeni projesine İzmir'den pilot okul!
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, büyük veri konusunda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva