HABERLER>POLİTİKA
16 Kasım 2021 Salı - 07:45

Enerji ağırlıklı ‘torba’ meclise geliyor

Hükümetin geniş kapsamlı bir torba teklif hazırlığının büyük bölümünü enerji sektörüne ilişkin düzenlemeler oluşturuyor. Halen üzerinde çalışılan teklifte, sanayiden tarıma kadar birçok bakanlıkla ilgili hüküm olması da bekleniyor. Teklif, elektrik faturalarında TRT payının kaldırılmasına sağlarken, vatandaş 3 milyar liralık bir yükten kurtulacak. Elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurulmasının da alt yapısı oluşturuluyor.

Enerji ağırlıklı ‘torba’ meclise geliyor

Edinilen bilgiye göre, üzerinde çalışmalar süren torba paket, bir ay içerisinde yasalaştırılacak. Bakanlıkların talep ettiği çok sayıda düzenleme incelenerek, torbanın genel çerçevesi çizilmeye çalışılıyor. Paketin enerjiyle ilgili bazı hükümleri şunlar: “Düzenlemeden sonra Elektrik faturalarına TRT Payı yansıtılmayacak. Elektrik kurumu dışında elektrik üreten özel kurumlarla ilgili düzenleme yapılacak. Lisansız üretim tesislerinin dağıtım sistemi yanı sıra iletim tesislerini de kullanmasına imkan sağlanacak. Enerji verimliliği uygulaması destekleri, tarım ve hizmet sektörüne de kullanılacak. Bu alanda üretim yapanlar, hibe veya faiz indirimi gibi desteklerden yararlanacak. Elektrikli araçlar için şarj hizmetinin sunulması ve şarj istasyonlarının kurulması için alt yapı oluşturulacak. Ruhsatların verilmesi, benzin istasyonlarındaki gibi yasal alt yapısının oluşturulması, kurulum ve işletilmesini sağlayacak maddeler olacak.”

TRT PAYI 3 MİLYAR
Çalışmalarda, elektrik tüketim faturalarındaki TRT payı uygulamasıyla ilgili bilgi de paylaşıldı. Buna göre, 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu uyarınca, elektrik tüketim faturalarına aktif enerji bedelinin yüzde 2’si oranında TRT Payı yansıtılıyor. Ayrıca, aktif enerji bedeli üzerinden “sektör altyapı giderlerine katkı payı” alınıyor. Bu payın, bu payın 1.1.2021 tarihine kadar aktif enerji bedelinin yüzde 1’i olarak uygulandığı, 1.1.2021 tarihi sonrasında bu oran yüzde 0.7’ye düşürüldüğü bilgisi paylaşıldı. Bilgi notunda şöyle denildi: “TRT payı ve katkı payı birlikte, 2020 yılında yaklaşık 2.2 milyar TL gerçekleşmiştir. 2021 yılında yaklaşık 2.3 milyar TL olarak gerçekleşeceği öngörülmüştür. 2022 yılında ise 2.8-3 milyar TL olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Her iki payın 2022 yılından itibaren kaldırılacak olması ile birlikte, kamu yaklaşık 3 milyar TL gelirinden feragat etmekte ve vatandaş üzerinden 3 milyar TL’lik bir mali yük kaldırılmış olmaktadır.” 

PAKETTE NELER OLABİLİR
TORBA teklifte, Türkiye Radyo, Televizyon Kurumu Gelirleri, Doğal Gaz Piyasası, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası, Elektrik Piyasası, Türk Petrol kanunlarında ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’da değişiklikler, Kamulaştırma, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri, İmar, BOTAŞ’ın bölünmesine ilişkin hükümlerin de bulunması bekleniyor. (Hürriyet) 

 
Ormanda kaybolan kişi 2 gündür aranıyor
 
Alzheimer’a aşı geliyor: Tamamen önlenebilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'den mesleki eğitimde 'ücret teşviki' teklifi
CHP, mesleki eğitimin özendirilmesi amacıyla staj veya tamamlayıcı eğitim ...
İzmir'de İYİ Partili kadınların standına saldırı!
İYİ Parti Buca İlçe Başkanlığı tarafından Şirinyer'de açılan standa saldırı ...
Çelik'ten Kılıçdaroğlu'na 'helalleşme' tepkisi
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, helalleşme çağrısı üzerinden CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu ...
 
CHP'den Urla çıkarması... 'Kayyum zihniyetini sandığa gömeceğiz!'
Urla ziyaretleri hakkında Ege'de Sonsöz'e konuşan Cumhuriyet Halk Partisi ...
İçişleri Bakanlığı: Eren Kış-3 operasyonu başlatıldı
Diyarbakır-Bingöl illerinde Eren Kış-3 Şehit Jandarma Binbaşı Ercan Kurt ...
CHP'li Polat 'Katar'ı sordu: Turnuva bir ay, anlaşma neden 5 yıl?
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, TBMM Genel Kurulu’nda ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Damardan helalleşme!
Mehmet KARABEL yazdı... Damardan helalleşme!
MHP'li Aydemir, son yolculuğuna uğurlandı
MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
TBMM'de bu hafta: 5. Yargı Paketi, 2022 bütçesi
Türkiye Büyük Millet Meclisi bu hafta yoğun bir gündemle çalışacak. Genel ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva