HABERLER>GÜNCEL
21 Şubat 2023 Salı - 11:21

Emsal kararı verildi... Mahkemeden depremzedeleri yıkan haber!

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası depremzedelerin yeni konutlarına kavuşmasını sağlamak amacıyla verilen ve TMMOB'un yargıya taşıdığı emsal artışında İzmir 5'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Emsal kararı verildi... Mahkemeden depremzedeleri yıkan haber!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, depremde mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen ve kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olan emsal artışı için önemli bir karar alınmıştı.

Depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesinde, ilçe belediyesi K sınırlarında geçerli olacak yüzde 10'luk emsal artışı önerisini meclise getirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görüşülen gündem maddesi ise parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olarak revize edilmişti.

TMMOB MAHKEMEYE TAŞIMIŞTI
Sadece Bayraklı için geçerli olan parsel bazlı yüzde 20, ada bazlı ise yüzde 30’luk emsal artışı depremzedelerin sorunlarına ufak da olsa çözüm sağlayıp dönüşüm sürecinin yürümesine katkı sağlarken, TMMOB emsal artışını mahkemeye taşımıştı.

DEPREMZEDELER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Yaşanan süreçte TMMOB’un açtığı davaya başta depremzedeler olmak üzere tüm duyarlı vatandaşlar sert tepki gösterirken, ‘emsalimize dokunma’ sloganları ile depremzedeler TMMOB İzmir Şubesi önünde basın açıklaması düzenlemiş ve davanın geri çekilmesi yönünde taleplerini iletmişti.

BİLİRKİŞİ RAPORU GÖRÜŞ DEĞİŞTİRMİŞTİ
Açılan dava sonrası depremzedeler de emsalin iptali yönündeki talebin davasına müdahil olurken, mahkeme heyeti karar ile ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden 3 ismi bilirkişi olarak atama kararı aldı. Süreçte incelemelerde bulunan 3 kişilik bilirkişi heyeti 1/1000 ölçekli uygulama imar plan notunun ‘kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına’ aykırı olduğu görüşünü mahkemeye iletmişti. Raporun iletilmesinin ardından gelen tepkiler sonrası 4 gün içinde yeni bir rapor daha yayımlayan bilirkişi heyeti, bu kez ilk raporun tam eksi biçimde ‘üstün kamu yararı vardır’ görüşünü mahkemeye iletmişti.

MAHKEMEDEN ÜZEN KARAR
İzmir 5'nci İdare Mahkemesi tarafından gerçekleştirilen değerlendirmeler sonrası ise toplanan heyet kararını verdi.  Mahkeme parsel bazlı yüzde 20, ada bazlı yüzde. 30 emsal kararı için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kararda  itiraz kararı açık olmak üzere 7 gün itiraz sürecinin bulunduğu belirtildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU DİKKATE ALINMADI
Mahkeme kararının sonuç kısmında ise “… Söz konusu bilirkişi raporunun sunulması akabinde aynı tarihte Mahkememizce talep edilmemesine rağmen bilirkişi heyetince dosyaya sunulan ek rapor ile; teknik yetersizlikler sebebiyle dava konusu plan notu hükümlerinin şehircilik ilkelerine aykırı olduğu ancak plan notlarının deprem sonrasında depremzedelerin acil barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik üstün kamu yararını taşıdığı görüşleri ile ek rapor verildiği görülmekte ise de, bu ek raporda yapılan değerlendirmenin 23.12.2022 tarihli bilirkişi raporunun aksi yönünde teknik bir değerlendirme içermediği ve ayrıca dava konusu işlemde kamu yararının bulunup bulunmadığı hususunun Mahkememizce değerlendirileceğinden anılan ek rapora itibar edilmemiştir.

Bu durumda, dava dosyasında bulunan bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden; dava konusu plan notunda yapılan emsal ve kat adedi artışının; plan notu ile getirilen nüfus artışına paralel olarak teknik ve sosyal altyapı alanında değişiklik öngörmediği ve bu sebeple teknik ve sosyal altyapı tesisleri dağılımında dengesizliklerin ortaya çıkacağı, plan bütünlüğünü bozacak şekilde bütüncül olmayan (parçacıl) bir yaklaşımla, jeolojik- jeoteknik etüd raporu ve (değişiklik gerekçesi ve yapılan gereklilik analizlerini ayrıntılı açıklayan) plan raporu olmaksızın hazırlandığı anlaşılmakla ayrıntısı bilirkişi raporunda da belirtilen açılardan planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Öte yandan, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu plan notunun uygulanmaya devam etmesi halinde bölgede ikamet eden vatandaşların ve firmaların, mevcut plan notu uyarınca yeni inşaat çalışmalarına girebileceği gözönüne alındığında uygulanması halinde ilgililer açısından telafisi güç ve imkansız zararlara sebebiyet verebileceği de açıktır.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren (7) gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere, 02/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi” İfadelerine yer verildi.

 
Bucaspor 1928'de adaylar artıyor
 
Altınordu, Gökberk'e kulüp arıyor
YORUMLAR
Toplam 33 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayhan dag 23 Şubat 2023 Perşembe 20:07

Bizim bina m.kemal Çad. 45 senelik dönüşüme gidelim dedik 9 katli binaya 8 kat veriyorlar. 4 daire kayboluyor. Maalesef bir dahaki büyük depremde ne olacağımızı merak ediyorlar herhalde.

Yorumu oyla      2      3  
Ayhan dag 23 Şubat 2023 Perşembe 20:02

Folkartin altında Day hattı var. Raporda belirtilmesi rağmen bir imzala inşaatlar dikildi. Tabii o inşaatın sahipleri iktidara yakın kişiler.

Yorumu oyla      2      3  
Taner Gürpınarlı 22 Şubat 2023 Çarşamba 14:24

Parası olmiyan depremzedeler evlerine nasıl kavuşacak?Emekli olanlar yeniden yapılacak evlerine para bulamıyor.

Yorumu oyla      2      3  
ahmet 22 Şubat 2023 Çarşamba 08:54

Alüvyon toprak zemin olan sondajı vurunca 5 metreden su çıkan manavkuyuya sen kalk emsal artışı ver şirin gözükmek için insanlara, sonra karar iptal olunca vay vay vay deyin geçen sene 30 yıllık binanız 600 bin tl istiyordunuz emsal artışı çıkınca sıfır dairemiz olur 5 milyona satarız köşeyi döneriz dediniz hemen bizde yaptıralım dediniz sağlam binaları yıktınız içinde yaşayan kiracıları esnafı madur ettiniz şimdide arsa payımı satıyorum diyorsunuz verin şimdi müteahitlere 1 milyon para yaptırınız bakalım hayırlı işler

Yorumu oyla      2      3  
Ahmet 22 Şubat 2023 Çarşamba 06:45

Çevredeki gökdelenleri yıkın o zaman...

Yorumu oyla      2      3  
Şafak 22 Şubat 2023 Çarşamba 02:56

Bu Izmirde ne hayırlı bir şey yapılsa bunlar çıkar ıtiraz eder bunlar kimlere hizmet ettiği yoldaş yandaş hikayesi acilen kapatılması lazım odalar siyaset yapmayı bıraksınlar deprem uretme potansiyeli yüksek izmir de bunların elinde oyuncak olmuş

Yorumu oyla      2      3  
R.k 21 Şubat 2023 Salı 23:55

Kabul edilemez bu. iki kat artisi verildi sadece oda mutahit yapabilsin diye verildi birakin yapilsin da insanlar yeni ve sağlam yapılarda yaşayabilsin bu ekonomik.krizde aksini vatandaş yapamaz

Yorumu oyla      2      3  
İbrahim 21 Şubat 2023 Salı 23:54

Kalın kafa , gerçekten kafan kalın. Emsal artışı ile okuiqcak fazladan dairelerin mütahite verilmesi ile takamlarda düşüşler olmuştu. Diğer türlü kimse ödeyemiyor evini. Birsürü emekli, dar gelirli Bu karar ile tamamen yıkıldı. 100 metre ilermizde 10 tane gökdelen inşatı yapılırken bizlere verlmemesi tamemen adaletsizliktir.

Yorumu oyla      2      3  
E.k 21 Şubat 2023 Salı 23:51

Emsal firsatcilik diyenler Insanlar evlerinden oldu ve yenisini yapmak icin mutahitlerle anlasmak ZORUNDALAR muteahhit te bisey alacakki binayi yapacak Ayrica 2 kat artisi binayi depreme dayaniksiz yapmaz 3 katli bina çöktü 10 katli binalar ayakta ayni bolgede deprem bolgesinde. Burda 2 kat artışına bu kadar takılı kalmak insanlari sağlam dayanikli evlerinde yaşamasina engel olmak ve magdur etmekten baska birsey değil..

Yorumu oyla      2      3  
Ali ekin 21 Şubat 2023 Salı 23:44

Bu karar, depremden sonra evinden barkindan olan insanlari sağlam, yonetmelige gore yapilmis yeni evlerine daha geç sahip olmalarini saglamak hatta sahip olmalarini engellemeye çalışmaktır gerek muteahhit, gerek apartman sakinleri nin kendi arasinda anlasmasini daha zor kılacak bir karar bu.. Insanlar evlerinden oldular ve buyuk kismi guvensiz dayaniksiz evlerde kalmak zorundalar. 2 kat fazla yapilarakta yonetmelige uygun depreme dayanikli binalar yapilabilir bunun cok ornegi var izmirde. tmmob değilmi deprem degil bina öldürür duzgun yapilmayan yapı oldurur ama bu tür bir kararla o düzgün yapinin yapilmasina engel oluyorsunuz insanlar mutahitle anlasmak zorundalar ve kat artisi olmadan anlasamiyorlar ve yeni DEPREME.DAYANIKLI evlerine sizin bu itirazlariniz yuzunden kavuşamiyorlar böyle bir donemde bu bir vicdansizliktir. Birakin yapilsin saglam yapilsin 2 kat fazla yapilsin insanlar suan oturduklari dayaniksiz evlerden kurtulabilsinler buna engel olmayin boyle kararlarla..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Özer açıkladı: 100 bin öğrenci nakledildi
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremlerde büyük yıkıma uğrayan 10 ildeki ...
Deprem bölgesinde yağma ve hırsızlığa 93 tutuklama
Depremin vurduğu Adana ile Hatay'da, 'hırsızlık' ve 'yağma' suçlarına ...
Tarihi Hatay Valilik binası depremde çöktü
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde hasar gören tarihi Hatay Valiliği ...
 
Depremde arama kurtarma çalışması sona erdi
Hatay merkezli 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından başlatılan arama kurtarma ...
SGK'dan 'Elazığ' kararı: 'Mücbir sebep hali' ilan edildi
Depremden etkilenen 10 ilde uygulanan sosyal güvenlikle ilgili işlemlerdeki ...
Depremzede fırsatçılığı... Ev kiraları yüzde 40 arttı!
Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından bölgedeki ailelerin göç ettiği ...
 
Fay hattı üzerine kurulu köy depremde yerle bir oldu
Fay hattı üzerine kurulu Nurdağı Başpınar Mahallesi'nde, deprem sonrası ...
AFAD: 90 artçı sarsıntı meydana geldi
Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 18'i ...
Afet bölgesindeki DEÜ ekipleri İzmir'e döndü
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva