HABERLER>GÜNCEL
12 Ekim 2021 Salı - 11:28

Emsal artışına 'popülist yaklaşım' dedi: Kaş yapayım derken göz çıkarmaktır!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremden etkilenen Bayraklı’da uygulamaya koyacağı emsal artışı kararına başından bu yana itiraz eden Mimarlar Odası İzmir Şubesi yeni gelişmeyi değerlendirdi. Oda Başkanı Dr. İlker Kahraman, “Bu durum popülist yaklaşımdır. Kaş yapayım derken göz çıkarmaktır” dedi. Öte yandan TMMOB’un yüzde 30’a kadar çıkan emsal artışı için yargıya gitmesi bekleniyor.

Emsal artışına  popülist yaklaşım  dedi: Kaş yapayım derken göz çıkarmaktır!

EGEDESONSÖZ- İzmir depreminin ardından yıkılan alanların en başında gelen Bayraklı’da vatandaşın istediği emsal artışı talebi olumlu gelişmeyle sonuçlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi parsel bazında dönüşüm için oranı yüzde 20’ye, ada bazında dönüşüm olması halinde ise artışı yüzde 30’a kadar çıkarttı. Mevcut halin üstüne yeni kat çıkılması, bunun da müteahhit payına ayrılması ve dönüşümde vatandaşın daha az para ödemesine olanak tanıyan gelişmelerle ilgili açıklamalar geldi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Dr. İlker Kahraman durumu “popülist yaklaşım” olarak nitelendirdi. Kahraman, “Bu kaş yapayım derken göz çıkarmaktır.  Neye göre yüzde 30 oranında bir artış öngörülüyor belli değil. Bu kesinlikle olmaması gereken bir şey. Bayraklı’da başlayan bu talebin İzmir geneline yayılmasını istemek de doğru değil. Çünkü yüzde 10 olarak gündeme gelen öneri de hatalıydı. O zaman yüzde 30 değil yüzde 100 verilsin ki müteahhide hiç para verilmesin. Hatta birileri çıkıp ‘yüzde 200’ verelim derse o zaman insanlar üstüne para mı alacaklar? En başından bu yana planlama ilkeleriyle uyuşmayan bir süreç yaşıyoruz. Biz, depremde mağdur olan vatandaşlarımızın sorunlarının ve evlerine ilişkin durumun sosyal devlet anlayışı içinde bakanlıklar tarafından çözülmesini öneriyoruz” dedi.

Artış ile birlikte sadece binaların daha çok yükseleceğini söyleyen Kahraman, “Yüz kişinin yaşadığı yere 130 kişi getiriyorsunuz. Bunun altyapısı, yolu, kanalizasyonu nasıl olacak. Oraların elektrik talebi, birçok altyapı isteği nasıl karşılanacak. Buna dair hiçbir çalışma olmadan ‘ben yaptım’  deniliyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Süreci TMMOB’a bağlı odalar olarak yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında kabul edilen kararın ilgili odalar tarafından mahkemeye götürüleceği de öğrenildi. 

 
İzmir'de bulundu... Ele geçirilenler şok etti!
 
Altınordu Başkanı Özkan: Golcü yetiştiremiyoruz
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zagor 12 Ekim 2021 Salı 19:04

Izmirde rezil Binalarin Mimarlarinin Oda Agasi aynaya bakmadan konusmus. Önce bu kadar rezil binalarin Mimarlari kim diye oturup düsünecegine , herseye itiraz ederek ayip kapama yoluna girmis.

Yorumu oyla      2      4  
Alen Doğu Gencer 12 Ekim 2021 Salı 12:39

Ada ve parsel nedir bilmeyen mimarlar odası başkanı açıklamaları !!! Ada ve parsel bazında emsal artışı yapılacak. yani bir yandan yükseklik artarken bir yandan otopark ve yeşil alan artışı olacak. nüfus artışı olabilir ama bunu kaldıracak alt yapıda olacak. mevcut düzende yeteri kadar yeşil alan yok. Otopark sorunu var. emsal artışı ile çözülebiliyor. bunu keşke İzmir in geneline yaysalar. en azından bu yapışık düzen tren gibi 8 katlı ucubelerden kurutuluruz.

Yorumu oyla      6      8  
Bu şehir düzelmez 12 Ekim 2021 Salı 12:18

Yüz kişinin yaşadığı yere 130 kişi getiriyorsunuz mantığından yola çıkarsak İzmir'de kentsel dönüşüm olmaz. Şehrin dağlarını, en merkezi yerlerini tek katlı, 3-4 katlı vasat bile olmayan yapılar sarmış durumda. Bunların mutlaka yıkılıp, parseller birleştirilip, kat sayıları yükseltilmelidir. İzmir genelinde nasıl planlama yapılmalıdır, mimari ne olmalıdır tartışılması gerekirken sürekli bir şeylere itirazlarla yıllar geçti. Şehir daha da kötüye gitti. Emsal artışı olmadan bakanlık yapsın demek kolay da bakanlık nasıl yapacak? 40 yıllık binalar var. Orada ev yapan bakanlık o zaman bu binaları da yenilesin.

Yorumu oyla      3      4  
T.C. Vatandaşı 12 Ekim 2021 Salı 11:49

Bu EMSAL artışı konusu çok ama çok yanlış bir formatta gündeme geldi ve geldiği andan itibaren de ne yazık ki yanlışlar üst üste yapılarak bu süreç devam ettirilmeye çalışılıyor. Tamam depremden mağdur olanlar var anladık. Bunların mağduriyeti giderilmeli, buna da tamam. Ama bu yolla değil. Sosyal devlet anlayışı ve yaklaşımı ile bu mağduriyet daha sağlıklı olarak giderile bilir. Yoksa rant yaratılarak ve kentin, çocuklarımızın yaşayacağı alanları yaşanmaz hale getirecek bu tür kararlar alınarak bu sorun çözülmez. Bu açıdan TMMOB özelinde de Sayın KAHRAMAN'ın yaklaşımını doğru buluyorum.

Yorumu oyla      8      3  
12 Ekim 2021 Salı 11:40

Bakanlık kimin parasıyla, kaç kişinin evini yapacak? Öyle bir bütçe mi var? Bakanlığın bedava ev yapma gibi bir görevi mi var?

Yorumu oyla      4      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de bulundu... Ele geçirilenler şok etti!
İzmir'de düzenlenen kaçakçılık operasyonunda ayakkabı, cüzdan ve çanta ...
ÖSYM, 2021 ALES/2 sonuçlarını açıkladı
ÖSYM, ALES/2'nin sonuçlarını açıkladı.
İzmir'de ölüm içkisi deposuna baskın!
İzmir'in Bayraklı ve Bornova ilçelerinde polisin düzenlediği operasyonlarda ...
 
İzmir'in kuzeyinde cüruf krizi... Nereye dökülecek?
Foça’daki cüruf tesislerinin encümen kararı ile kapatılmasını geç kalınmış ...
AK Partili Nasır müteahhitlerle buluştu: Ekstra para isteyen olursa beni arayın!
15 gün yapı durdurma eylemi yapan Torbalılı müteahhitler Ak Parti İzmir ...
28 ilde suç örgütlerine yönelik operasyon
İçişleri Bakanlığı, nitelikli dolandırıcılık suçu işlediği iddiasıyla ...
 
Eski İçişleri Bakanı'nın yeğeni evinde ölü bulundu
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yeğeni Hakan Güler, eşi Betül Güler ...
Irak'ta seçim sonuçları açıklandı
Irak’ta kesin olmayan seçim sonuçlarına göre Mecliste 73 sandalye elde ...
Avrupa'da 7 ülke hükümet arıyor
Avrupa'da bazı ülkeler, hükumet arayışları nedeniyle siyaseten zor günler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva