HABERLER>EKONOMİ
8 Aralık 2023 Cuma - 11:56

EMEP İzmir'den asgari ücret çıkışı: Yoksulluk sınırında olmalı!

Yakın zamanda başlayacak asgari ücret görüşmeleri ile ilgili açıklama yapan Emek Partisi İzmir İl Örgütü 2024 yılı asgari ücreti en az yoksulluk sınırı düzeyinde belirlenmesi çağrısında bulundu.

EMEP İzmir den asgari ücret çıkışı: Yoksulluk sınırında olmalı!

Milyonlarca işçinin alacağı maaşı belirleyecek olan 2024 yılı asgari ücret görüşmeleri başlıyor. İşçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı pazartesi günü gerçekleşecek.

Görüşmeler öncesinde siyasi partilerden açıklamalar gelmeye başladı. Emek Partisi İzmir İl Örgütü de yaptığı açıklama ile asgari ücretinin insanca yaşayacak bir düzeye çekilmesini istedi.

Açıklama şu şekilde:

Asgari ücret açlık sınırında değil, insanca yaşayacak bir düzeyde olmalı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık Pazartesi günü yapacak. Asgari ücretin ne düzeyde belirleneceği sadece asgari ücretlileri değil milyonlarca işçi ve emekçiyi ilgilendiriyor.

Ülkemizde ücretli kesimin yarıdan fazlası asgari ücret düzeyinde ücretlerle yaşamını sürdürüyor.   

Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücretli ülkelerinden birisi ve asgari ücret ile diğer ücretler arasındaki makas giderek kapanıyor. Ülkemizde yaygın olan kayıt dışı çalışanların yüzde 83,5’i asgari ücret düzeyine bile erişemiyor. Kadınların ise yüzde 60’ı asgari ücret ile çalışıyor.

Döviz ve enflasyondaki hızlı artış ile mal ve hizmetlere gelen zamlar dolayısı ile alım gücünün hızla düşmesi üzerine asgari ücrete son yıllarda yılda iki kez zam yapılıyordu.

ASGARİ ÜCRETLİ ENFLASYONA DAHA FAZLA EZDİRİLECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yıl için geçtiğimiz günlerde yaptığı “Yılda bir kez verilecek zamla bu iş biter” açıklaması TÜİK verilerine göre yıllık yüzde 61, 98 ENAG’a göre ise yüzde 129, 27 olarak açıklanan enflasyona asgari ücretlinin daha fazla ezdirileceğinin itirafı niteliğinde.     

Asgari ücret görüşmelerinde işçi tarafını temsil eden Türk-İş ise 4 kişilik ailenin açlık sınırı olan 14 bin liradan görüşmeleri başlatacaklarını açıkladı. Oysa Türk-İş’in kendi belirlediği rakamlara göre Kasım ayında yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 18 bin 239 liraya çıkmış durumda. En büyük işçi sendikası konfederasyonu Türk-İş, işçilere ve ailelerine yoksulluk sınırında yaşamı bile layık görmüyor.

Bu yıl görüşmelere geçen yıllardan farklı olarak 1 işçi yerine, farklı işkollarından 4 işçinin katılması ise asgari ücretin bu şekilde belirlendiği bir sistemde bir şey ifade etmiyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu halihazırda işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Görüldüğü üzere işçi tarafının azınlıkta olduğu böyle bir komisyondan işçi lehine karar çıkması beklenemez. Asgari Ücret Tespit Komisyonu kaldırılmalıdır. Asgari ücretli işçiler tarafından seçilmiş gerçek işçi temsilcileri patron temsilcileri ile masaya oturmalı, işçilerin talepleri tartışılarak belirlenmeli uzlaşmazlık durumunda işçinin grev hakkı bulunmalıdır. Anlaşma durumunda ise sözleşme işçilerin onayı alınarak imzalanmalıdır.  

SADECE EV KİRASI BİLE MEVCUT ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE

Mevcut durumda Türk-İş, herkesin “ortaoyunu” diye nitelediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun oyununu devam ettirmekten başka bir şey yapmıyor.

İşçilerin insanca bir yaşam talebi ise her geçen gün yakıcılığını arttırıyor. İzmir Ticaret Odası’nın verilerine göre son yıllarda İzmir dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı şehirlerin başında geliyor. Ev kiralarının ortalaması da 15 bin lirayı bulmuş durumda. Yani sadece ev kirası bile açlık sınırının üzerinde.  

Ekonomi 2023’ün üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre 5,9’luk büyüdüğü duyuruldu. Büyüyen kesim hangisi? Kimin emeği üzerinden? Bu büyümeden emekçilere ne düştü soruları yanıtlanmalı, işçi ve emekçiler örgütlü bir şekilde hakkını aramalıdır.

İktidar açıkladığı Orta Vadeli Program ile 2024 yılında işçi ve emekçilere daha fazla sömürü vaat ediyor. Sermaye için alabildiğine teşvik, destek ve ayrıcalık sunan iktidar yabancı sermaye için ülkeyi örgütsüz ve ucuz işçi cennetine çevirmek istiyor. İşçiler tek bir işte çalışarak evini geçindiremiyor, ikinci hatta üçüncü işlerde çalışanların sayısı hiç de az değil.

2024 yılı asgari ücreti en az yoksulluk sınırı düzeyinde belirlenmeli, vergide adalet sağlanmalı, servet vergisi getirilmeli, bütçe halk için yapılmalı, insanca çalışma koşulları sağlanmalıdır.    

 

 
Bilge Çınarlar sahnede büyüledi
 
Restoran önündeki cinayette yeni gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asgari ücrette gözler ilk toplantıda
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret görüşmelerinde ilk ...
Oda Başkanı uyardı: Sahte altına dikkat!
Piyasa bol miktarda sahte çeyrek, yarım, gram ve devlet baskısı altın ...
Rekabet Kurulu'ndan İçim Süt'e büyük ceza
Rekabet Kurulu'nun, süt ve meşrubat üreticisi/tedarikçisi firmalar hakkında ...
 
Hazır giyim sektöründe kan kaybı!
İzmir’de giyim sektörü başta olmak üzere çok sayıda iş kolunda yatırımı ...
Turizmcilerde vize muafiyeti sevinci!
TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi, TTI Outdoor 3. ...
İzmir ekonomisinde büyük daralma... ‘Yeni strateji’ çağrısı!
Prof. Dr. Hüsnü Erkan, İzmir’in kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla ...
 
İzmir’de özelleştirme hamlesi… Tekel arazisi vitrinde!
TEKEL Genel Müdürlüğü’ne ait Menemen’deki arazi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ...
'Yunanistan'la daha güçlü bir işbirliği için hazırız!'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ...
BDDK duyurdu: KKM'de düşüş devam!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva