HABERLER>EKONOMİ
9 Mart 2012 Cuma - 09:25

Elektrik ve su borcu olanlara kötü haber

Merkez Bankası’ndaki ‘kara liste’nin bankalara devredilmesiyle ilgili çalışma son aşamaya geldi. ‘Sicili bozuk’ ve ‘temiz’ diye ikiye ayrılacak listeyle tüketicinin tüm borç bilgileri takip edilecek.

Elektrik ve su borcu olanlara kötü haber

ANKARA - Kamuoyunda ‘kara liste’ olarak bilinen Merkez Bankası bünyesindeki kredi bilgilerinin yer aldığı ‘risk merkezi’nin Türkiye Bankalar Birliği’ne (TBB) devredilmesiyle ilgili çalışmalarda sona gelindi. Bankalar tarafından oluşturulacak yeni listede, kredilerin yanı sıra elektrik, su, telefon gibi borç bilgileri de yer alacak. Yeni kara liste tüm finans kuruluşlarına açık olacak ve kuruluşlar kara listeden hizmet almak için belirli bir ücret ödeyecek.
 
Finans kurumları yararlanacak BDDK’nın yayınlama aşamasına geldiği yönetmeliğe göre, Merkez Bankası bünyesindeki kara liste bilgilerinin tamamı Bankalar Birliği’nin oluşturacağı merkeze devredilecek. Bankalar tarafından oluşturulacak kara liste, iki ayrı sınıftan oluşacak. Birinci sınıfta, ‘sicili temiz olan’ müşterilerin bilgileri yer alacak. İkinci listede ise, sicili bozuk olan, kredi borçlarını düzenli ödemeyen kişilerin bilgileri bulunacak.
 
Bankalar tarafından oluşturulacak kara listenin kapsamı da genişletiliyor. Yeni risk merkezine, tapu, Maliye Bakanlığı, telefon şirketleri, elektrik ve su şirketlerinden de bilgi alma hakkı verilecek. Böylece, risk merkezinde tüketicilerin, vergi, elektrik, telefon ve su borçları da sorgulanabilecek. Bankalar tek tuşla, tüketicilerin tüm bilgilerini görebilecekler.
 
Bu yöntemle, çek işlemleri ve kredi işlemlerine disiplin getirilmesi sağlanacak. Yeni kara listeden finans kurumlarının tamamı yararlanabilecek. Ancak, sistemden yararlanmak için, belirli bir ücret ödemek gerekecek. Sorgulama işlemlerine disiplin getirmek için hizmet satın alma bedelinin yüksek tutulması da planlanıyor. İlerleyen dönemlerde ise, kara listenin, finans kurumları dışındaki kurumlara da açılması öngörülüyor.
 
Listeyi 9 kişilik kurul yönetecek Vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getiren torba yasada, Merkez Bankası bünyesindeki kara listenin Türkiye Bankalar Birliği’ne devredilmesine ilişkin hükme yer verilmişti. BDDK, Merkez Bankası ve Bankalar Birliği yeni kara liste için çalışmalara başladı. Bankalar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yeni kara liste ile ilgili yönetmelik bir türlü hazırlanamamıştı. Şimdi bankalar arasında uzlaşma sağlandı. BDDK da, yeni kara listenin uygulama esaslarına ilişkin bir yönetmelik hazırladı. Yönetmeliğin önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yönetmeliğin ardından ise, yeni kara listenin yönetimi için 9 kişilik yönetim kurulu oluşturulacak. Yönetim kurulunda, kamunun üyeleri de yer alacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
EŞREFPAŞALI 10 Mart 2012 Cumartesi 09:17

SAYIN YORUMCU"VATANDAŞ" HAKLI ÇÜNKÜ ONUN BEYNİ VAR

Yorumu oyla      12      5  
Vatandaş 9 Mart 2012 Cuma 19:52

Vallaha bunu AKP düşünsün. biz namuslu vatandaşlar gününde ödememizi yaptığımız halde kayıp-kaçak bedeli-say.ok.bedeli-trt payı-enerji kul.bedeli vs kalemlerden faturamızın yaklaşık %80 i kadar beleşten para ödüyoruz. şimdi faturasını ödemeyenlere hapis cezasıda AKP nin cin fikirli yöneticilerinin oy avcılığı nedeni ile kaldırıldığına göre beleş elektrik kullanamayanlar AKP ye oy falan vermezler. Bunu nasıl düşünemediler acaba, bakın bu uygulama yakın zamanda kaldırılır. demedi demeyin.

Yorumu oyla      11      5  
Aydınlanma neferi 9 Mart 2012 Cuma 17:16

Hah hah hah ne oldu tek hırsızlarla başa çıkamadımı,yoksa çıkmakmı istemedi.Aslında işleri çok kolaydı kayıp kacakları bir şekilde dürüstçe düzenli ödeyen yurttaşlara ödetiyorlardı.Bakalım bundan sonra faturalar nasıl gelecek ne dersiniz.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yunanistan'a tarihi destek!
Yunanistan kritik sınavlardan birini daha geçti. Kreditörlerin yüzde 85.8'i ...
EXPO Yürütme’ye iki bakanlıktan taze kan
EXPO Yürütme Komitesi’nin yedi kişilik ekibine Bakanlar Kurulu kararıyla ...
İDOBÜS'le İstanbul-İzmir arası 5 lira
İDO'nun, deniz ve kara ulaşımını entegre eden İstanbul-İzmir seferleri, ...
 
Flaş!.. Benzine 9 kuruş zam geldi
Benzine geceyarısından itibaren geçerli olmak üzere 9 kuruş zam yapıldı.
Kredi kartı tuzağına düşmeyin!
Tüketici Hakları Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, ...
'Cepte iletişim vergisinin kalkması gündemde'
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, özel iletişim vergisinin kalkmasının gündemde ...
 
Mermer dünyası İzmir'de buluşuyor
21 – 24 Mart 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek MARBLE – 18. Uluslararası ...
İzmir’de 'Marble' bereketi, oteller şimdiden doldu
İzmir'in fuarcılıkta markası haline gelen ve dünyada kendi kategorisinde ...
Renault: ‘En Türk üretici biziz yerli otoya talibiz’
Türkiye’ye kök salmış bir üretici olduklarını söyleyen Renault’nun Euromed ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva