HABERLER>EKONOMİ
26 Ağustos 2015 Çarşamba - 11:05

Egeli balıkçılardan isyan: İnsan değil balık avlamak istiyoruz!

Egeli balıkçılar 1 Eylül’de göçmen endişesiyle “Vira Bismillah” diyecek. Yeni av sezonuyla denize açılacak balıkçılar Yunanistan’a gitmek için Ege sularında yaşam mücadelesi veren Suriyeli göçmenlerden rahatsız… İzmir Deniz Ürünleri Balık Avcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, göçmenlerin silah zoruyla balıkçıları tehdit ettiğini, sezonun açılmasıyla bu tür tehditlerin artacağı söyledi. Göçmenlerin her konuda engel olduğunu ifade eden Aksoy, “Biz denizde insana değil balığa rastlamak istiyoruz” dedi.

Egeli balıkçılardan isyan: İnsan değil balık avlamak istiyoruz!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Egeli balıkçılar yeni av sezonu için gün sayıyor. Geçtiğimiz sezon hedeflenen verimliliği sağlayamayan balıkçılar, bu sene mülteci endişesiyle denize açılıyor.
 
Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle çareyi İzmir üzerinden Yunanistan’a gitmekte bulan göçmenler, Ege sularında yaşam mücadelesi veriyor. Yasa dışı yollarla yılbaşından beri sulara çıkan 37 bin göçmen Sahil Güvenlik komutanlığı tarafından yakalanırken, birçok göçmen ise botların batması sonucu sularda can verdi.
 
İzmir Deniz Ürünleri Balık Avcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, 1 Eylül’de başlayacak av sezonunda denize açılacak balıkçılar için göçmen tehlikesinin olduğunu ifade etti.


 
AVCILIK MI YAPACAĞIZ İNSAN MI TOPLAYACAĞIZ?
Gırgır Balıkçı Derneği olarak 60, İzmir genelinde 200’den fazla balıkçının denize açılacağını söyleyen Aksoy,  “Türkiye’nin en fazla balıkçı teknesi Ege’de var. Ege’de 2 bin 700 tane tekne var. Türkiye’de de 16 bin 500 tane gemi var.  Biz bu göçmenlerle ilgili sıkıntıyı zaten uzun zamandır yaşıyoruz. Çok sahil güvenlik görevi de yaptık. Gidiyoruz Yunan sularında bot batmış, insanlar etrafında... Biz onları alıyoruz götürüp sahil güvenliğe teslim ediyoruz. Biz avcılık mı yapacağız insan mı toplayacağız? Biz bu konudan çok rahatsızız” dedi.
 
BİZİ KAÇIRIN DİYECEKLER!
Bölgedeki göçmenlerin her türlü engellemeye rağmen sulara çıkmaktan vazgeçmediğini söyleyen Aksoy, “Şimdi bunlar Zodiac adı verilen şişme botlarla gidiyorlar, batıyorlar. Bunlar ister istemez saldıracaklar bize, bizi götürün diye. 1 Eylül’de çıktığımız zaman çok kalabalık çıkacağız. Kuşadası’nda çıktığımız zaman mesela denizde 3 bin tane balıkçı olacak. Diyecekler ki biz bu kadar balıkçının arasından daha kolay kaçarız diyecekler. Bizim teknelerimiz tek kişiyle dışarı gidecekler, onlara binmek isteyecekler. Bizlere gelecekler gelin bizi kaçırın diye. Şimdiye kadar çok geldiler. Sahil Güvenlik aldı gitti. Biz bu insan kaçakçılarını nasıl engelleyeceğiz” diye konuştu.
 
SİLAHLI TEHDİT: BİZİ KARŞIYA GEÇİR!
Denize açılacak balıkçıların yaşam tehlikesinin olduğuna dikkat çeken Aksoy, önceki gün bir balıkçının silahla tehdit edildiğini söyledi. Aksoy konuyla ilgili, “Bu insanların paralarını alıp götürmekle de olmaz ki. Biz onlar için çıkmıyoruz denize. Biz balıkçılık için çıkıyoruz denize.  Bu durum artık balıkçıyı da zorlayacak. Belki de silah dayayıp götün bizi diyecek. Bunlar olacaklar, yaşanacaklar. Balıkçı kendini nasıl koruyacak. Dün bana yönetim kurulu toplantısında bir üyem söyledi. Bana, Seferihisar yakınlarında bir koyda 3 – 5 kişinin silah dayayarak ‘bizi karşıya geçir’ dediğini söyledi.  O da demiri kaldırıp geliyorum deyip kaçmış gitmiş.  Bunlar av sezonuyla olacak şeyler. Çünkü balıkçılar uyanıktır. Balıkçılar onları batırmaz gider getirir ama karşıda başına gelecekleri bildiği için bu işe girmez” ifadelerini kullandı.


 
HER YARDIMDA ZARAR EDİYORUZ
Öte yandan denizde batan botlarla ilgili her koşulda yardım elini uzatmaktan vazgeçemeyeceklerini söyleyen Aksoy her yardımda ise zarar ettiklerini söyledi. Aksoy, “ Batan botlara yardım etmeye muhakkak devam edeceğiz ama orada da bir sıkıntı var. Benim teknem 30 personel. Ben bir gecede 3 bin litre yakıt yakıyorum. Ben onları almaya uğraştığım zaman denizden gelir elde edemiyorum. Çünkü dışarı gidiyoruz ifade veriyoruz. Biz  onları almaya mecburuz ama aldığımız zaman ama 10 bin lira ama 20 bin lira gelirden zarar ediyoruz”  şeklinde konuştu.
 
YAKINDA KAÇANLAR DEĞİL KAÇIRANLAR DEVREYE GİRECEK
Aksoy, Ege’de göçmenleri taşıyanlarla ilgili gördüklerini,  “Biz bu alanda nelere şahit olduk. Şikayet ettik bir gemiyi, sahil güvenlik aradı. Dinamit buldu gemide. Adaya gitmeden tekneleri bile bile patlatıyorlar. Adamlar gitmesin arı yolda ölsün diye yapıyorlar. Yani bu çok tehlikeli bir sektör oldu. Ben korkuyorum, yarın kaçanlar değil, bunları kaçıranlar da devreye girecek. Benim balıkçım verilen paraya tav olur mu bilmiyorum ama onlara da dayatabilirler. Bana şimdiye kadar 5 bin kişi müracaat etti. Ben bunu Kuşadası bölge jandarmayla görüştüm. Şimdiye kadar bu işi yapan çok gemi oldu. Alıyorlar gemiyi götürüp bırakıyorlar. Ben yeni Magosa Limanı’ndan geldim orası ağzına kadar gemi dolu. Ne yapıyorlar orada durup insan taşıyorlar. Gemiye insanı ağzına kadar yükleyim ambarın kapaklarını kapatıyorlar.  Kumanyasını tuvaletini verip kapatıp gidiyorlar. Yakında duyacaksınız balıkçılarla beraber göçmen taşıyorlar diye” sözleriyle anlattı.
 
Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sene Ege Denizi’nde balıktan fazla göçmenle karşılaşacağız. Biz bu gidişle balık avcılığını bırakıp göçmen avcılığına başlayacağız. Tüm balıkçılara rasgele diyoruz. Ama gördüğümüz yerde yetkililere başvuracağız.  Biz denizde insana değil balığa rastlamak istiyoruz.
 

 
Afyon'da Büyük Taaruz'un 93 yılı törenle kutlandı
 
Gördes Barajı'nın çatlağı 21 milyona kapanacak!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
egeden 27 Ağustos 2015 Perşembe 01:38

Bence siz ilk önce trol ve gırgır olayını bitirmeye çalışın. Yoksa balık bulamayıp adam avlamak zorunda kalacaksınız.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTB’de kritik açıklama: İncirde büyük tehlike
İzmir Ticaret Borsası Ağustos ayı meclisinde kuru üzümde yaşanan düşüş ...
DTO Başkanı Öztürk: Çin’deki kriz en çok Türkiye’yi etkiler
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Ağustos ayı meclisinde terör nedeniyle ...
G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi’ne EGİAD’dan Destek
Türkiye Genç İşadamları Derneği(TÜGİAD) Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat, ...
 
İEF’de TOBB’u kim temsil edecek?
İzmir’in en büyük fuarı, İzmir Enternasyonal Fuarı bu yıl 84’üncü kez ...
İş Bankası Genel Müdürü: Fed’den boru döşetseniz bile…
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali son günlerde yükselen dolar ...
Karaburun’da cennet koya balık çiftliği!
İzmir Valiliği Karaburun’da tepkilere neden olan Sıcağıbükü Mevkii’ndeki ...
 
Polat Holding İzmir’de kapasite artırıyor: 4 türbin daha!
Galatasaray eski Başkanı Adnan Polat’ın sahibi olduğu Polat Holding RES ...
İzmir limanlarına Hollanda sinyali!
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, İzmir ve bölge limanlarında “Yeşil Liman” ...
Aliağa’nın limanları gemi mıknatısı gibi!
İzmir Körfezi’ndeki derinliğin yetersiz gelmesinden kaynaklı liman yatırımlarının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva