HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
27 Ekim 2021 Çarşamba - 12:05

Egeli akademisyenin eserleri Paris'te sergileniyor!

İzmir'de yaşayan Ege Üniversitesi öğretim görevlisi Bedia Zeynep Çakar, eşi ve kızının Covid-19'a yakalanmasıyla geçirdikleri karantina sürecini 'Our quarantine days' (Bizim Karantina Günlerimiz) isimli eserde anlattı. Çakar'ın karantinayı anlatan eserleri, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) çağrısıyla Paris'te sergilenmeye hak kazandı.

Egeli akademisyenin eserleri Paris te sergileniyor!

UNESCO, Temmuz 2021'de küresel bir çağrı yayınlayarak bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarındaki kadınları, pandemiyle ilişkili hikayeleriyle sanat eserlerini göndermeye davet etti. Creative Resilience (yaratıcı dayanıklılık) sergisini oluşturmak için tüm kıtalardan 54 bilim kadını seçildi. Türkiye'den seçilen iki kadından biri olan Ege Üniversitesi Grafik Tasarım Bölüm Koordinatörü ve Öğretim Görevlisi Bedia Zeynep Çakar'ın (36) 5 eseri Paris ve Dubai'de sergiye sunuluyor. Çakar, pandemi başladığı dönemde eşi İsa Can Çakar (36) ve kızı Lidya Çakar'ın (5) Covid-19'a yakalandığı süreçte yaşadığı endişeyi eserlerinde yansıttığını söyledi. Kendisini çok etkileyen karantina sürecini anlatan Çakar, "Bizi bölen ve iletişim sağlayan balkon camımız vardı. Kızım bana dokunmak ve beni öpmek istiyordu. Ben yanağımı uzatıyordum, kızım camı öpüyordu. 'Our quarantine days' (Bizim Karantina Günlerimiz) adlı eserim o günlerde çıktı. Bu eserde kendimi ve kızımı resmettim" dedi.

'KARANTİNAYA GİRMEK ZORUNDA KALDIK'
Pandemi başladığı dönemde soru işaretleri, korku ve endişeleri bulunduğunu dile getiren Çakar, eşi İsa Can Çakar ve kızı Lidya Çakar'ın Temmuz 2020'de aynı anda koronavirüse yakalandığını anlatan Bedia Zeynep Çakar, yaşadıkları sıkıntılı süreçle ilgili şöyle konuştu: "Covid-19'un ülkemizde yeni görülmeye başladığı dönemde guatr ameliyatı geçirdim. İyi korunmam gerekiyordu. Hemen akabinde kızım ve eşim pozitif olunca aynı evin içinde farklı odalarda karantinaya girmek durumunda kaldık. O süreçte kızımın nasıl bir tepki vereceğini, vücudunda ne olacağını, psikolojik olarak nasıl bir dönüşüm olacağını bilemiyordum. Şu an biraz daha nasıl davranılması gerektiği biliniyor ama o dönem daha karmaşıktı. Aynı evin içinde sadece camdan konuşabiliyorduk. Biz kızımla beraber uyuruz, beraber yemek yeriz. Bana yaklaşmak istiyor ama yaklaşamıyordu. Neden yaklaşmaması gerektiğine de anlam veremiyordu. Çünkü yaşı çok küçüktü. Zor bir süreçti" ifadelerini kullandı.

PARİS'TEN SONRA DUBAİ'DE SERGİLENECEK
Yağlı boya, kumaş, kraf kağıdı gibi farklı malzemeleri tek bir çatı altında derleyip çalışmalarına yansıtan Bedia Zeynep Çakar, özellikle insan figürlerinde uzuvları yani eller ve kolları büyük çizdiğini dile getirdi. Vücudu ve bedenin bütün yorgunluğunu taşıyan el ve ayaklar olduğunu söyleyen Çakar, "Dokunamama, sarılamama, duygusunu ellerde vurguladım. Çalışmalarımda umut var ama genel olarak acı, korku ve endişeden besleniyorum. Umut kavramını bir renk ya da farklı bir materyalle mutlaka çalışmalarıma entegre ediyorum ama küresel salgınla birlikte psikolojik ve toplumsal değişiklikler benim çalışmalarımın odak noktasını oluşturuyor. Kendime pandemiyle birlikte ruhsal çöküş, parçalanmış, şiddete maruz kalmış ve şiddete meyilli olan bireyler üzerine çıkış noktası yaratıyorum. Bu serginin zeminini oluşturan kavramlar da bu duygulardı" dedi.

'SESİMİ DUYURABİLDİĞİM İÇİN MUTLUYUM'
27 Ekim'den itibaren UNESCO'nun genel merkezinde fiziki olarak yayınlanan eserlerin 1 Aralık'a kadar online olarak ziyaretçileriyle buluşacağını ifade eden Çakar, ikinci bebeğine hamile olduğu için Paris'teki sergiye gidemediğini ama 2022'de Dubai'de bulunmak istediğini ifade etti. Çakar, şunları söyledi:

"54 bilim kadını arasından Türkiye'de seçilen 2 kadınız. Sesimi duyurabildiğim için mutluyum. Bu bir haykırış diyebiliriz. Sadece pandemi değil onun getirdiği farklı sorunlar da var. Son zamanlarda kadın cinayetleri çok dikkat çekiyor. Odak noktasında hissettiğim için çalışmalarımı içtenlikle hissederek yansıtıyorum. Dile getirip söyleyemediklerimizi resimle, fotoğrafla, sanatsal dönüşümle getirilebileceğini düşünüyorum. Umarım bu dönemi daha iyi atlatabiliriz." (DHA)

 
Başkan Oran’dan 'ikametini al gel' çağrısı
 
Konak'ta kadınlara sağlık desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dune filmi hem ABD hem Türkiye gişesinde zirvede
Hafta sonu gişe rakamları belli oldu. Hem Türkiye hem de ABD gişesinde ...
Türk fotoğrafçıya prestijli ödül
Dünyanın en prestijli fotoğraf yarışmalarından biri olan Sienna Photo ...
Türkiye Eurovision 2022'de de olmayacak
İtalya’da gerçekleşecek olan Eurovision yarışmasının katılımcıları açıklandı. ...
 
Akansu'nun gözünden ilginç zeytin ağaçları
16’ncı Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasadı Festivali’nde Akansu'nun insan ...
İzmir'de bulundu! Aslan ve panter kemiği çıktı!
İzmir'de bulundu! Aslan ve panter kemiği çıktı!
Phoenix Antik Kenti gün yüzüne çıkarılacak
Muğla'nın Marmaris ilçesi kırsal Taşlıca Mahallesi'ndeki Phoenix Antik ...
 
'Parçalanan' eser 18,5 milyon sterline satıldı!
İngiliz sokak sanatçısı Banksy'nin parçalanan eseri 18,5 milyon sterline satıldı.
Dünya harikası 'Artemis' tarihi dokusuna kavuşuyor
İzmir'in Selçuk ilçesinde, antik dünyanın 7 harikasından biri olduğu belirtilen ...
Nihal Yalçın'ın konuşmasını kesen Tamer Karadağlı sessizliğini bozdu
Tamer Karadağlı'nın, 'Zuhal' filmindeki rolüyle 58. Antalya Altın Portakal ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva