HABERLER>GÜNCEL
14 Ekim 2009 Çarşamba - 00:00

Domuz gribi Başkent'te...

Bilkent Üniversitesi Orta Öğretim Kurumu Bups'ta öğrenim gören 10 öğrencide H1N1 virüsüne rastlandı. Okul 1 hafta tatil edildi.’

Domuz gribi Başkent'te...


 
ANKARA - Bilkent University Preparatory School (BUPS) İlköğretim Okulundaki kesinleşen domuz gribi vaka sayısının 10'a çıktığı bildirildi. Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi'nde yapılan tetkikler sonucunda numuneleri alınanlardan 5'inde daha A (H1N1) tespit edildi. Bakanlık daha önce, söz konusu okulda 2'si veli, 3 öğrencinin domuz gribi virüsü taşıdığını açıklamıştı.
 
VAKA SAYISI 480'E YÜKSELDİ
Böylelikle ülkede vaka sayısının 480'e, yerli vaka sayısının da 163'e ulaştığı kaydedilerek, vakaların genel durumlarının iyi olduğu, evlerinde izole edilerek tedavilerine devam edildiği bildirildi.
 
Bu vakalarla ilgili bütün temaslılara ulaşıldığı ve sağlık kontrollerinin yapıldığı vurgulanan açıklama, konunun hassasiyetle takip edildiği ve gereken bütün tedbirlerin alındığı kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi: ''Bilim Kurulumuzun aldığı kararlar doğrultusunda, bu okulda eğitim ve öğretime bir hafta süreyle ara verilmesi 'tedbiren' uygun görülmüş ve bu karar ilgili mercilere iletilmiştir. Ankara'da tespit edilen bu vakalar, 'dış temas öyküsü olan' bir domuz gribi gelişmesidir.''
 
TÜM ÖĞRENCİLER KONTROLDEN GEÇİRİLİYOR
Ankara Valisi Kemal Önal, domuz gribi vakası nedeniyle bir hafta süreyle tatil edilen Bilkent'teki BUPS İlköğretim Okulu dışındaki herhangi bir okulda tatilin söz konusu olmadığını bildirdi.
 
Vali Önal,  Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ve okul yönetiminden oluşan bir ekibin, okulda öğrenim gören 500 öğrencinin evlerine giderek, sağlık kontrollerinde bulunacağını söyledi. Kontrole yönelik çalışmaların bu sabahtan itibaren başlatıldığını belirten Önal, okulda çocukları eğitim gören velilerin paniğe kapılmaması gerektiğini ifade etti.
 
BELEDİYE EKİBİ DEZENFEKSİYON YAPACAK
Öte yandan, Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı ilaçlama ekibi, dezenfeksiyon işlemi için domuz gribi vakası görülen okula geldi. İlaçlama ekibi yetkilisi Mehmet Dane, sınıflar ve tuvaletlerde dezenfekte işlemi yapacaklarını açıkladı. Ankara Valiliği İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Denetim ekibine ait bir aracın da okula geldiği görüldü.
 
BAZI OKUL YÖNETİMLERİNDEN VELİLERE MESAJ
Bu arada, Ankara'daki bazı ilköğretim okullarının yönetimleri, velilerin cep telefonlarına mesaj göndererek, domuz gribi belirtilerine ilişkin bilgilendirme yaptı.
 
Mesajda ''Yüksek ateş, öksürük, halsizlik, kusma, ishal belirtileri gösteren öğrencilerin tanı ve tedavileri yapılmadan okula gönderilmemeleri önemli rica olunur'' denildi.
 
3'Ü ÖĞRENCİ, 2'Sİ VELİ
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Bilkent University Preparatory School (BUPS) İlköğretim Okulundaki domuz gribi vakasıyla ilgili 3 öğrenci, 2 aile ferdi olmak üzere 5 kişide pozitiflik tespit edildiğini, şüpheli 4 kişinin laboratuvar incelemesinin ise devam ettiğini bildirdi.
 
Buzgan, BUPS İlköğretim Okulundaki bir 7. sınıf öğrencisinde H1N1 virüsünün tespiti ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Aynı okulda benzer şikayeti olup hasta kişilerle yakın temasta olanlardan numune alınıp inceleme yapıldığını kaydeden Buzgan, ''Şimdiye kadar okulda 3 öğrenci, 2 aile ferdi olmak üzere toplam 5 kişide pozitiflik tespit edildi'' dedi.
 
Söz konusu okulda İskoçya gezisine katılan öğrencilerden hafif hastalık belirtisi olan 3'ünün iyileştiklerinin anlaşıldığını belirten Buzgan, bu öğrencilerle teması olan bazı öğrencilerde grip belirtilerinin ortaya çıkması ve yapılan tetkikler sonucunda durumun anlaşıldığını belirtti. Buzgan, ''5 vakanın genel durumları iyi olup evlerinde izleniyorlar. Hastane yatışını gerektiren bir durum söz konusu değildir. Hastalığın yayılmaması için tedbir olarak bir hafta süreyle okulda eğitim ve öğretime ara verilmiştir. Umumi Hıfzıssıhha Kanunun Sağlık Bakanlığına tanıdığı yetki ile bu karar alınmıştır'' diye konuştu.
 
Bir soru üzerine Buzgan, laboratuvar incelemesi devam eden 4 kişiden 3'ünün öğrenci, 1'nin ise öğretmen olduğunu söyledi.
 
"ANKARA İÇİN SALGIN ÖZELLİĞİ TAŞIMIYOR"
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Bilkent University Preparatory School (BUPS) İlköğretim Okulundaki domuz gribi vakasıyla ilgili olarak, ''Bunu şu anda münferit, küçük odaklı bir salgın olarak değerlendirmek mümkün. Ama Ankara için bir salgın özelliği taşımıyor'' dedi.
 
Buzgan, Sağlık Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, domuz gribi salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. ''Son gelişmeleri Ankara'da bir salgın başlangıcı olarak nitelendirebilir miyiz?'' sorusu üzerine Buzgan, ''Bunu şu anda münferit, küçük odaklı bir salgın olarak değerlendirmek mümkün. Ama Ankara için bir salgın özelliği taşımıyor. Bütün temaslılara ulaşmış durumdayız. Gereken tetkikleri yapıyoruz, kontrol altında ve tedbir olarak okulda bir hafta süreyle tatil kararı alındı'' diye konuştu.
 
Tedbirleri ciddiye alarak yürütmek istediklerini, Pandemi Yürütme Kurulunun da bugün toplandığını bildiren Buzgan, konuyu değerlendirdiklerini, şu anda çok önemli bir risk bulunmadığını, sadece okul içinde görülen bir salgının söz konusu olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve diğer bakanlık yetkililerinin açıklamaları hatırlatılarak, ''Ülkede bir panik havası esmeye başladı. Bu veryansın durumunun nedeni ne?'' şeklindeki bir soruya karşılık da Buzgan, bütün dünyada bir salgının söz konusu olduğunu, yaz döneminde Türkiye'de ciddi tedbirler alındığı için büyük bir risk yaşanmadığını belirtti.
 
Pek çok ülkede şu anda salgın yaşandığını, Türkiye'nin ise korunma döneminde olduğu için tedbirlerin uygulanmasının önem taşıdığını ifade eden Buzgan, genelde hafif seyreden hastalığı risk grubundakilerin ağır geçirebileceğine dikkati çekti.  Bu tür pandemilerde ilk başlarda hafif seyreden hastalığın giderek ağırlaşabildiğini anlatan Buzgan, kötü senaryolara göre hazırlık yaptıklarını, tedbirleri buna göre aldıklarını, vatandaşta sıkıntı yaratmıyorsa fazla tedbir almanın bir zararı olmadığını söyledi.
 
Buzgan, domuz gribi aşısının 1 hafta içinde Türkiye'ye geleceğini ve belirlenen gruplara risk sıralamasına göre yapılmaya başlanacağını bildirdi. Bir başka soru üzerine Buzgan, söz konusu okulda hastalık belirtisi olanlarla hastalarla teması bulunanların tümüne tetkik yapıldığını kaydetti. Antiviral ve aşı ihtiyacı ile ilgili bir soruya karşılık da Buzgan, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği Hastalık Koruma Merkezi ile akademisyenlerin risk gruplarını belirlediğini, ilk etapta bu risk gruplarının aşılanmasını hedeflediklerini bildirdi.
 
Okul aşılamalarını eklediklerinde alınacak aşı sayısının arttığını belirten Buzgan, son aşamada 39 milyon kişiyi aşılayabilecek kapasiteye ulaştıklarını kaydetti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kürtaj skandalında ikinci şok belge
Ülke gündemine oturan kızamıkçık aşısı skandalında İzmir’’den sonra ...
Hamile kızın anne-babasına tutuklama
İzmir'in Kiraz ilçesinde, karın ağrısı şikayetiyle hastane götürülen ...
'Hizbullah' da AİHM'de kazandı
Etkili soruşturma yapmamak, gözaltı ve yargılanma süresinin makul ...
 
Güvenlik görevlisi soygunda fenalaştı
Diyarbakır'da silahlı ve maskeli kişiler, bir banka şubesinin kasasında ...
Özel harekatçı Behçet Oktay öldürüldü mü?
Kendi silahıyla intihar ettiği ileri sürülen Özel Harekat Dairesi Başkanı ...
Emniyet Müdürü Yılmaz babasını toprağa verdi
İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'ın dün vefat eden babası Mehmet ...
 
Cem Uzan’’ın ilticasına inceleme
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yurtdışına çıkış yasağı bulunan Cem ...
Dünya Kadınları İzmir’’de tartışıyor!
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından başlatılan ...
’‘Karantina’’ davasında görevsizlik kararı!
Aralarından İzmir’’in de bulunduğu 8 ili kapsayan ihaleye fesat karıştırma ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva