HABERLER>EGE
23 Eylül 2015 Çarşamba - 11:28

Doğa katliamı: Binlerce ton çöp denize döküldü!

Söke Ovası'nda regülatörlerde biriken binlerce ton katı ve sıvı atık, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'ndan, Ege Denizi ve Bafa Gölü Tabiat Parkı'na döküldü.

Doğa katliamı: Binlerce ton çöp denize döküldü!

Toplam uzunluğu 584 kilometre olan Büyük Menderes Nehri'nin, Afyonkarahisar, Uşak, Denizli ve Aydın'dan topladığı, regülatör kapaklarında biriken katı ve sıvı atıklar, doğa dostlarının tüm uyarılarına rağmen alınmadı.



Ekositemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Söke Sulama Birliği yöneticileri yaklaşık bir ay önce yaptıkları incelemede, sulama amacıyla kapatılan regülatör kapaklarında binlerce ton atık biriktiğini tespit etti. Eylül ayı başında kapakların açılmasıyla atıkların denize akacağını belirten EKODOSD, Aydın Valiliği, Çevre Şehircilik il Müdürlüğü ile DSİ'ye başvurarak söz konusu atıkların temizlenmesini istedi. Yapılan uyarıların dikkate alınmaması üzerine önceki gün açılan kapaklarla birlikte, binlerce ton katı ve sıvı atık, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'ndan, Ege Denizi ve Bafa Gölü Tabiat Parkı'na döküldü.
 
TOPLUMSAL YAŞAMI ETKİLİYOR
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Milli Park ve Bafa Gölü'ndeki yaşama can suyu veren Büyük Menderes Nehri'nin son yıllarda insan kaynaklı kirlilikle boğuştuğunu söyleyerek "Büyük Menderes Nehri, artık bereketten çok kirlilik getiriyor. Katı atık kirliliği aşırı arttı. Atıkların Söke regülatöründe biriktiğini, kamyonlarca çöpün kapaklar açılmadan buradan alınması için ilgili kurumları bilgilendirmiştik. Aydın Valiliği'nden gereğinin yapılması için, Çevre il Müdürlüğü, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü'ne ve Söke Belediye Başkanlığı'na gönderildiği tarafımıza ulaştırıldı. Ancak aradan geçen bir ay sürecinde herhangi bir müdahalenin yapılmadığı ortaya çıktı. Sulama mevsimi bittiğinden kapaklar açıldı. Regülatör önünde biriken çöpler alınmadığından, kapaklar açıldığında suyla birlikte gitti. Ev eşyalarından, pet şişelere, zirai ilaç kutularına, çocuk bezlerine, köpüklere, konserve kutularına, plastik eşya ve naylonlara, içecek şişeleri, kutuları ve birçok hayvan leşiyle birlikte ne kadar atık varsa, kapakların açılmasıyla birlikte Menderesin ana yatağına doldu, deniz ve göle ulaştı" dedi. EKODOSD Başkanı Sürücü, Menderes'te yaşanan yoğun kirliliğin ekonomik, ekolojik ve toplumsal yaşamı olumsuz etkilediğinin altını çizdi.


 
'SU GÖTÜRÜR' MANTIĞI
Atıkların Milli Park'ın Kafa bölgesinden denize ulaştığını söyleyen Sürücü, "Kirliliğin en iyi gözlemcileri kafalı balıkçılardır. Her türlü atığı, Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Büyük Menderes Deltası kıyılarında görmek mümkündür. Menderes'e yakın kırsaldaki yerleşimler de çöplerini 'su götürür' mantığıyla nehre atıyor. Özellikle düğün, dernek ve piknik alanları gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu faaliyetlerden sonra biriken çöplerin adresinin de Menderes olduğu görülüyor. Regülatör kapakları bir dahaki sulama mevsimine kadar açık kalacak. Kapaklar açık olduğundan çöpler artık birikmeyecek. Birikmeyen çöplerin farkında olunmayacak ve su onları yine Bafa Gölü'ne ve Büyük Menderes Deltası'ndan denize taşımaya devam edecek" diye konuştu. (dha)
 

 
Kavşakta can pazarı: 5 yaralı
 
Bayram öncesi felaket: Bodrum savaş alanı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 24 Eylül 2015 Perşembe 10:39

bu regülator kapaklarının bulunduğu il ve ilçelerin belediye başkanları ne yapıyor? bu çevre katliamına niye sebeb oluyorlar biriken bu çöpleri toplamak çok mu zordu. hemde defalarca uyarılmalarına rağmen.

Yorumu oyla      12      5  
ST 23 Eylül 2015 Çarşamba 17:42

Bu umursamazlık doğaya, çevreye ve tüm insanlığa ihanettir. O çöpleri oradan toplayıp atacak ekipman, teknoloji yokmudur? Niye duyarlılık gösterilmez. Ülkesini ve insanlığı seven herkes çevreci olmak zorundadır. Çevrecilik, züppelik, ukalalık değildir. O duyarlı insanlar öyle görülmemeli, soz ve uyarıları dikkate alınmalıdır.

Yorumu oyla      14      5  
secret 23 Eylül 2015 Çarşamba 17:07

Aydın Valiliği, Aydın Çevre Şehircilik il Müdürlüğü ve DSİ ne iş yapar?

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kavşakta can pazarı: 5 yaralı
Manisa’nın Kula İlçesi'nde, biri karşı şeride geçen iki otomobilin karşılıklı ...
Turizm cennetinde sel kabusu: 45 kişiyi AKUT kurtardı
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, akşam saatlerinde başlayan ve yaklaşık 3 ...
Vahşet: Evine gitti, boğazını keserek öldürdü!
Manisa’nın Turgutlu İlçesi'nde, Maşallah D., evine gittiği 24 yaşındaki ...
 
Kırkağaç’ı sağanak vurdu!
Manisa’nın Kırkağaç İlçesi'nde, akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış ...
Sağanak çilesi: Bodrum sular altında!
Muğla’nın Bodrum İlçesi'nde rüzgarla birlikte gök gürültülü sağanak yağmur ...
Lodos 4 tekne batırdı!
Muğla’nın Datça İlçesi'nde dün geceden itibaren aralıklarla etkili olan, ...
 
Aydın’da feci kaza: Kamyonetin altında kaldı
Aydın’ın Kuşadası İlçesi'ndeki bir köprülü kavşağın başlangıç noktasından ...
Ünlü şef kazada yaralandı
Muğla’nın Bodrum İlçesi'nde, yağmurdan kayganlaşan zeminde üç aracın birbirine ...
Simav beşik gibi: Art arda 2 korkutan deprem
Kütahya’nın Simav ilçesinde, dört dakika arayla büyüklüğü 4.1 ve 3.2'lik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva