HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Mart 2019 Pazar - 12:44

Diyetisyen Karadayı: Zeytinyağı demek sağlık demek

Olivtech - 9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı, son tüketicilerin merak ettiği birçok soruya da cevap oldu. Diyetisyen Ayşe Karadayı, zeytinyağının sağlık açısından faydalarını anlattı.

Diyetisyen Karadayı: Zeytinyağı demek sağlık demek

Zeytin, zeytinyağı, süt ürünleri, şarap ve teknolojilerinin dört gün boyunca buluşma noktası olan Olivtech - 9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı, birçok önemli etkinliğe ev sahipliği yaptı. Tadımlardan seminerlere, eğitimlerden iş görüşmelerine kadar sektörün nabzını tutan Olivtech; katılımcılar, sektör profesyonelleri ve son tüketicilerden tam not almayı başardı. “Zeytinyağı Demek Sağlık Demek” söyleşisinde zeytinyağının faydalarını anlatan Diyetisyen Ayşe Karadayı, “Araştırmaların içine girdiğinizde birçok organımıza ve sistemimize zeytinyağının etki ettiğini görüyoruz. Başta kalp hastalıkları, obezite, metabolik sendrom dediğimiz şişmanlık, hipertansiyon gibi hastalıkları önlediği ve bu hastalıklara yakalanma riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Kalp sağlığı için önemli. Zeytinyağını yüksek oranda tüketen ülkelerde kalp damar hastalıklarının, damar sertliğinin daha az görüldüğü ortaya çıkmış. Özellikle yapılan çalışmalarda ya sızma ya da soğuk sıkım zeytinyağı kullanılmış” diye konuştu.

GÜNDE 15-20 GRAM TÜKETİN
Zeytinyağının kötü kolesterol ve kanda dolaşan doymuş yağın azalmasında etkili olduğunu ifade eden Karadayı, “Sigara içmek iyi kolesterolün azalmasına neden oluyor. Ya düzenli fiziksel aktivite yapacağız ya da düzenli olarak zeytinyağı tüketeceğiz iyi kolesterolümüzü artırmak için. İkisini de tercih etmeliyiz. Araştırmalar, yakın gelecekte ölümlerin yüzde 36’sının kalp hastalıklarından gerçekleşeceğini belirtiyor. 10 sene sonra kalp hastalıklarına yakalanacak insan sayısının 2 katına çıkacağı belirtiliyor. Kapı kapı kardiyolog mu gezmek isterdiniz, yoksa tatile gitmek mi isterdiniz? Kendimize yatırım yapmakta fayda var. Günde 15-20 gram zeytinyağı tüketmeniz sizi kalp hastalıklarından korur. Yeterli miktarda düzenli oranda tüketin. Alışkanlıklara yerleşmesi önemli” dedi.

KANSERE ÇARE
Zeytinyağının ağrı kesici özelliği olduğunu kaydeden Karadayı, “Eğer evinizde yemek yaptığınız ya da kullandığınız yağ ayçiçek, mısırözü ise veya ceviz fındık yüksek oranda tüketiyorsanız, bunları zeytinyağına çevirerek insülin direncini baskılayabiliriz. Evinizdeki yağı kaliteli hale getirirseniz birçok hastalığı önleyebiliriz” şeklinde konuştu. Kanser konusunda da açıklamalarda bulunan Karadayı, “Erkeklerde kolon, kadınlarda ise meme kanseri belli bir yaşın üstünde sık görülüyor. Araştırmalar, zeytinyağının bu kanser türlerini de önlediğini söylüyor. Zeytinyağı tüketimi kemoterapi aşamasında görülen hayat kalitesini düşüren faktörleri de ortadan kaldırıyor. Bu da kıymetli bir şey” dedi.

KÜÇÜK MİKTARDA KALORİ GETİRİYOR
Zeytinyağının kilo yapma konusuna da değinen Karadayı, “Çalışmalar yağların midede uzun süre kaldığını gösteriyor. Tokluk hissini artıyor ve atıştırma hissini azaltıyor. Fakat yüksek enerjili olduğunu unutmamak lazım. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı yaklaşık 45 kalori. Bir orta elma ise 60 kalori. Çok kaliteli bir yağ fakat küçük miktarda kalori getiren bir yağ. O yüzden dikkatli kullanılması gerekiyor” dedi.

 
Canlı yayında rakı içtiği iddia edilen Ertem Şener'den açıklama
 
Minik Ege için yeni iddia: Oksijen yerine azot verdiler!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytinyağı’nın şampiyonları Olivtech’te belli oldu
Ulusal Zeytin Konseyi (IOC) ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ...
Şarabın ABC’si Olivetch’te
Bu yıl dokuzunu kez düzenlenen Olivtech - Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, ...
Karşıyaka’da Kemal Anadol'a vefa
Karşıyaka Belediyesi, Mustafa Kemal Mahallesi’nde yapımını tamamladığı ...
 
Karabağlar yeni pazar yerine kavuşuyor
Karabağlar Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Yaşar Kemal Mahallesi ...
Bornova'nın Çocuk Kulübü '10 bin' dedi
Bornova'da Mart ayında doğan 137 Çocuk Kulübü üyesinin doğum günü hep ...
İzmir’in ‘umut sürüsü’ büyüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Küçükbaş Hayvancılığın Desteklenmesi, ...
 
Erzurumlulardan Uğurlu'ya tam destek
Kemalpaşa'da bulunan Erzurumlular Derneği, Cumhur İttifakı Belediye Başkan ...
Zeytine dokunan kadınlar Olivtech’te
9. Olivtech Fuarı, zeytine ömrünü adamış emekçi kadınları 8 Mart Dünya ...
Kemal Vatan, Karşıyaka’da ölümsüzleşti
Yerel yönetim hizmetlerini vefa duygusuyla birleştiren Karşıyaka Belediyesi, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva