HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Ağustos 2021 Salı - 14:08

Dikili’deki altın madeniyle ilgili sevindiren karar!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dikili Çukuralan Altın Madeni 3. Kapasite Artırımı Projesi’ne ilişkin ÇED olumlu kararının iptalinin Danıştay 6. Dairesi tarafından onanarak kesinleşmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Başkan Soyer, “Tarım alanlarımızı ve su kaynaklarımızı korumak için her alanda mücadele edeceğiz, elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Gıdamıza da suyumuza da sahip çıkacağız” dedi.

Dikili’deki altın madeniyle ilgili sevindiren karar!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de müdahil olduğu Dikili Çukuralan Altın Madeni 3. Kapasite Artırımı Projesi’ne ilişkin verilen ÇED olumlu kararının iptali, Danıştay 6. Dairesi tarafından onanarak kesinleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ÇED olumlu kararı, maden alanındaki kapasitesi artırımının çevre ve ekolojik dengeyi olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle 2019’da İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Tarım alanları ve su kaynakları vurgusu
Başkan Tunç Soyer “Altın madeni içme ve sulama amaçlı bölgede kullanılan Madra Barajı’nın göl alanında, su kaynaklarının yakınında yer alıyor. Ayrıca Kabakum Deresi yoluyla Dikili Körfezi’ne drene olan Nebiler Şelalesi’ne kabul edilemez olumsuz etkileri ortada. İklim krizinin en ağır sonucu susuzluk tehlikesidir. Bunun üzerine bir de su kaynaklarına zarar verecek girişimleri kabul edemeyiz. Bölgenin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarına, tarım alanlarına, doğasına ve insanına verdiği zararı hesaplamadan yapılan her faaliyetin karşısında durmak zorundayız” dedi.

Altın madeninin aynı zamanda Bergama’nın fıstık çamıyla ünlü Kozak Yaylası’nın yanı başında bulunduğunu belirten Soyer, “Kozak Yaylası, fıstık çamı üretiminde merkez noktalardan biri. Ayrıca meralarıyla hayvan sahipleri için çok önemli bir yer. Kozak Yaylası'nın meraları üreticiye bırakılmalı” şeklinde konuştu.

Bu kararın Dikili ve çevre ilçeler için önemli bir kazanım olduğunu belirten Soyer, “Bir ÇED olumlu kararı iptal oluyor ama arkasından yenisi geliyor. Bu yüzden 2021 yılında yeni bir dava daha açtık. Şehrimizde insanların ve tüm diğer canlıların yaşam hakkını korumak, doğayla uyumlu bir kent tasarlamak en önemli önceliklerimiz arasında. Tarım alanlarımızı ve su kaynaklarımızı korumak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Gıdamıza da suyumuza da sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.

Süreç nasıl ilerledi?
İzmir Büyükşehir Belediyesi Dikili Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırım Projesi ile ilgili olarak verilen ÇED olumlu kararına ilişkin 2019 yılında EGEÇEP Derneği, Bergama Belediye Başkanlığı, Dikili Çevre Platformu, Bergama Çevre Platformu tarafından açılan davaya müdahil oldu. İzmir 6. İdare Mahkemesi'nin kararı ile ÇED olumlu raporunun iptaline karar verildi, karar Danıştay tarafından onanarak kesinleşti.
Büyükşehir 2021 yılında 2009/7 sayılı genelgeye dayanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projeye ilişkin yeni bir ÇED olumlu kararı verilmesi üzerine kararın iptali için İzmir 4. İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. EGEÇEP, Dikili Çevre Platformu ve Bergama Çevre Platformu çevreciler davaya müdahil olma talebinde bulundu. Yürütmenin durdurulması ve çevre kuruluşlarının müdahale talebi değerlendirme aşamasında.

Şirketlere çok büyük bir kolaylık sağlayan 2009/7 Genelgesi, sadece mahkemenin eksik veya yetersiz gördüğü kısımların düzenlenmesi sonrası bakanlıkta İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısından sonra yeni ÇED raporu verilmesini sağlıyor. Böylece yıllarca süren çevre davaları sonucu iptal edilen rapor yerine 20 gün içerisinde halkın katılımı toplantısı vs. yapılmadan yeni ÇED raporu veriliyor.

 
Altınordu'da İstanbul mesaisi
 
Çiğli'de okullara dezenfekte operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere'de çim konserleri başlıyor!
Pandemi yasaklarının kalkmasıyla kültür- sanat etkinliklerine hız veren ...
Başkan Kılıç, dünya gençleriyle beraber üzüm hasat etti
Dünyanın en büyük gençlik organizasyonu olan AIESEC’in İzmir Şubesi ile ...
'Bir Fidan Bir Dünya' kampanyası büyüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, şehrin yeşil örtüsünün yangından sonra ...
 
İstanbul'dan İzmir'e 'yatırım' övgüsü: Gururla takip ediyoruz
11 kilometre uzunluğunda olacak olan Çiğli tramvayında dün ilk ray döşenmesinin ...
Karşıyaka'daki kritik planlar askıda!
Karşıyaka Belediyesi, deprem sonrası bina yenileme süreçlerinde yaşanan ...
Başkan İduğ'dan Bornovalılara çağrı: Fırsatı kaçırmayın!
Bornova Belediyesi’nin vatandaşların belediyeye olan borçlarını rahatlıkla ...
 
Başkan Batur muhtarlarla buluştu
Güzelyalı ve Hatay bölgesi muhtarları ile bir araya gelen Konak Belediye ...
Soyer paylaştı... Doğanın isyanı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Foça yangını sonrasında ...
Aydın Büyükşehir'den vatandaşlara aşure ikramı
Muharrem ayıyla birlikte Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva