HABERLER>İŞ DÜNYASI
14 Kasım 2023 Salı - 11:18

Dijital Dönüşümün kalbi İzmir’de attı!

Akıllı Kobi Dijital Dönüşüm Konferansı’nda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Türkiye’yi dijital dönüşüm ekonomisinin tüketicisi değil üreticisi konumuna dönüştürmek için hep beraber çalışmamız gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Dijital Dönüşümün kalbi İzmir’de attı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, dijital dönüşümünü gerçekleştirmek ve işini dijitale taşımak isteyen KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlerin tek bir noktadan ulaşılabilir olmasını sağlamak, bu konuda rehberlik ve eğitim hizmetleri sunmak amacıyla kurulan ‘Akıllı Kobi Dijital Dönüşüm Konferansları’ serisinin üçüncüsü İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Etkinlik, Turkcell'in ana sponsorluğunda, İkas, Param ve Digital Exchange'in platin, Logo Yazılım, BİS Çözüm ve Eclit’in altın sponsorluğunda düzenlendi. Konferansta, KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçlerini ele alarak dijital iş servisleri, e-ticaret, yenilikçi ödeme sistemleri, açık bankacılık, dijital pazarlama, bulut tabanlı ERP dönüşümü, İK süreçlerinde dijitalleşme, yönetilen hizmetler gibi birçok konuda oturumları içeren konuları konuşuldu.

DİJİTALLEŞME ORANLARI İYİLEŞİYOR
Programın ev sahipliğini üstlenen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener,  Özellikle pandemi sürecinden bu yana dijital dönüşüm alanında oldukça fazla yol katedildiğini aktararak, “Dijital hizmetlerin yaygınlaştırılması adına ülkemizin bilgi teknolojileri altyapısı büyük ölçüde iyileştirildi. Yüksek hızlı internet, mobil altyapı ve geniş bant kullanımı gibi alanlarda önemli yatırımlar yapıldı. Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılımı kullanımı, 2023 yılında 2021 yılına göre 1,6 puan artarak yüzde 29,7 oldu.  Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) yazılımı kullanımı ise 2023 yılında 2021 yılına göre 1,5 puan artarak yüzde 12,1 oldu.Kısacası, her geçen yıl dijitalleşme oranlarımız iyileşiyor. Bu oranların daha da yukarıda olamamasının sebebinin ve dijital dönüşüm sürecinde firmaların önündeki en büyük engelin finansman olduğu kanaatindeyiz” dedi.

HEP BERABER ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR
Dijital dönüşümün ülkede önemli başlıklarda yer bulduğunu kaydeden Özgener, “2024-2026 yılları arası yol haritamızı ortaya koyan Orta Vadeli Programda da dijital dönüşümün en önemli odak noktalarından biri olduğunu ve önemli hedefler belirlendiğini görüyoruz. Tüm bu çabalar şüphesiz önemli başarıları da beraberinde getirecektir. Biz üzerimize düşen görevleri üstlenmeye hazırız. Türkiye’yi dijital dönüşüm ekonomisinin tüketicisi değil üreticisi konumuna dönüştürmek için hep beraber çalışmamız gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

386 FİRMA KATILIM GÖSTERDİ
İzmir Ticaret Odası’nın KOBİ’lerde dijital beceriler kazanma konusunda desteklemek için çalıştıklarını ve projeler ortaya koyduğunu söyleyen Özgener, “Bunlardan bir tanesi de dijital dönüşümün artan önemi doğrultusunda; Türkiye’de ilk defa bir Oda-Borsa bünyesinde kurulan Dijital Dönüşüm Ofisi Projemiz. Projemiz kapsamında üyelerimizin dijital dönüşümlerini desteklemeyi ve onları global düzeyde rekabet edebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Projenin ilk adımı olarak firmalara yönelik, firmalarda dijital dönüşüm olgunluk seviyesi belirleme anketi uyguladık. Anketimize ilk etapta toplam 386 firmamız katılım gösterdi. Katılan firmalara seviyelerine göre atmaları gereken adımları, yapmaları gereken çalışmaları içeren yol haritalarını gönderdik.  Kentimizin dijital dönüşüm profilini ortaya çıkararak, üyelerimizin yeni teknolojilere adaptasyonunu kolaylaştırmak için çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

204 MİLYAR DOLARI AŞACAK
İTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İlhan Zincircioğlu programın açılış konuşmalarında, akıllı kobilerin yeni bir dünya araladığını kaydederek , “KOBİ meselesi, memleket meselesi” dememin gayet uygun olacağını düşünüyorum.Çünkü ülkemizdeki işletmelerin yaklaşık yüzde 99'unu KOBİ’ler oluşturuyor. Toplam cironun yüzde 44'ünü, ihracatımızın yüzde 30'unu, istihdamın yüzde 76'sını yine KOBİ’ler gerçekleştiriyor.KOBİ’ler; Daha az yatırımla daha çok üretim ve ürün çeşitliliği sağlama, Düşük yatırım maliyeti ile istihdam yaratma, Talep değişikliklerine ve çeşitliliklerine kolay uyum gösterme, Teknolojik yeniliklere yatkın olma, Bölgeler arası dengeli kalkınmayı gerçekleştirme, Gelir dağılımındaki çarpıklığı asgariye indirme, Bireysel tasarrufu teşvik etme, yönlendirme ve hareketlendirme, Büyük sanayi işletmelerinin destekleyicisi ve tamamlayıcısı olma,Politik ve sosyal bakımdan istikrar unsuru olarak, demokratik ve liberal ekonominin temel taşlarından birini oluşturma gibi özellikleriyle ekonomide çarkların dönmesini sağlayan ana unsur olarak öne çıkıyor.KOBİ'ler, ekonominin dinamosu olmalarının yanı sıra toplumsal refaha, sosyal dengenin korunmasına da hayati katkılar sunuyor.Dolayısıyla KOBİ’lerin büyümesi demek üretimin artması, ihracatın çoğalması, milli gelirin yükselmesi, işsizliğin düşmesi gibi birden fazla anlam taşıyor.Günümüzde KOBİ’leri büyütmenin yolu da dijitalleşmeden ve e-ticaretten geçiyor.Tam da bu aşamada, Akıllı KOBİ platformunu kullanarak dijitalleşme süreçlerini hızlandıracak ya da geliştirecek olan KOBİ’lerin elde edeceği avantajları daha iyi anlatabilmek için rakamlara bakmanın yeterli olacağını inanıyorum.Günümüzde, dünya çapında 88 milyar dolara ulaşan dijital ödemeler pazarının 2028 yılına kadar 204 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.Bugün ödemeler pazarından yüzde 40 pay alan dijital ödemelerin payının ise 2026’da yani sadece iki yıl kadar sonra yüzde 65’e çıkması bekleniyor. Her ne kadar Türkiye’de e-ticaret hacmi dünya ortalamasının gerisinde kalsa da 20 milyar dolarların üzerine çıkan e-ticaret hacmi, ülkemizde de online ödeme pazarının önünün açık olduğunun kanıtı” dedi.

PERFORMANSLAR İHRACATA DÖNÜŞEBİLİR
Zincircioğlu konuşmalarının devamında KOBİ’lerin oranının yüzde 25 olduğunu kaydederek şu ifadelere yer verdi:

Dijitalleşmenin sunduğu büyüme potansiyeline rağmen bu imkânlardan yararlanan KOBİ’lerin oranı sadece yüzde 25 düzeyinde. Her 4 KOBİ’den 3’ü bu cazip sistemin dışında yer alıyor. Bunun başlıca sebeplerini ise KOBİ'lerin kullanacakları çözümler ve kullanım alanlarıyla ilgili bilgi eksikliği olarak sıralamak mümkün. Oysa e-ticaret, KOBİ'lerin gerçek bir sıçrama yapması için gerekli potansiyele ve dinamizme sahip bir alan ülkemiz coğrafi konumu, girişimci refleksleri gelişmiş KOBİ'leri ve dijitalleşmeye ilgi duyan genç nüfusuyla bu pazardan çok daha yüksek pay alabilir. KOBİ’ler, e-ticarette kat edecekleri mesafe ve elde edecekleri başarı sayesinde bu alandaki performanslarını ihracata da dönüştürebilirler. İlerleyen aşamalarda hizmet çeşitliliğini artırmak, otomasyon ve analitiğe yatırım yapmak, servisleri kişiselleştirip kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve artan oranda yapay zekâdan faydalanmak KOBİ’leri yola çıkış noktalarından çok daha ileri noktalara taşıyacaktır” 

ORTA GELİR TUZAĞINDAN ÇIKIŞ HIZLANACAK
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Ürün ise, “2021 yılında toplam girişim sayısının yüzde 99,7'sini, istihdamın yüzde 71'ini, cironun yüzde 44'ünü, ihracatın yüzde 30,4'ünü KOBİ’lerin gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Firmalarımızın hizmetlerden üretime kadar dijitalleşmesi, içinde bulunduğumuz dönüşüm sürecinde onların direncini artırırken, ülkemizin de orta gelir tuzağından çıkışını hızlandıracaktır” dedi.

YOLA ERKEN ÇIKIP DAHA HIZLI YOL ALMAKTADIR
Türkiye’de KOBİ’lerin Dijitalleşme Eğilimleri Raporunda Bilişim uzmanı istihdam eden KOBİ’lerin verimliliği, etmeyenlere kıyasla 2 kat ERP yazılımı (Kurumsal Kaynak Planlaması yazılımı) kullanan KOBİ’lerin verimliliği kullanmayanlardan ortalamanın 2-3 kat daha fazla olduğunu vurgulayarak,”Geçen sene yapılan bir başka çalışma ile; “KOBİ’lerin dijitalleşme seviyesinin yaklaşık iki katına çıkması, verimlilik artışı yoluyla Türkiye ekonomisini yüzde 4 büyütecek bir etkiyi tetikleyebilecektir” sonucuna ulaşılıyor. Platform firma özelinde fayda sağlayacak gibi görünse de, resmin bütününde kazanan ülkemiz olacaktır. O nedenle de, birçok ülke bu dönüşüm sürecinde yola erken çıkıp, çok daha hızlı yol almaktadır” ifadelerine yer verdi.

KATKI KOYMAYA GAYRET EDİYORUZ
Ürün son olarak şunları söyledi:

AB, 2015 yılında Dijital Tek Pazar ile bu sürece adım attı. 2030 yılı Dijital Pusula ile de; altyapıdan, insan kaynağının dijitalleşmesine kadar stratejilerini belirledi. Yaklaşık 5-6 sene önce Birleşik Arap Emirlikleri dünyanın ilk yapay zeka bakanlığını kurdu. Suudi Arabistan dünyanın ilk robot şehri olan NEOM’u duyurdu. Güney Kore KOBİ ve Startup Bakanlığı ile politikalarını yürütüyor. Bizde de 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi kuruldu. 

Bu kapsamda; İzmir’de ortak aklın ürünü olarak model fabrika-yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezi, İZQ girişimcilik-inovasyon merkezi tüm sektörlerimiz için akıllı teknolojilerin kullanımında yol gösterici niteliktedir.Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak bizler; bölgemizin, ülkemizin fark yaratması için değerli gördüğümüz her girişime katkı koymaya gayret ediyoruz.

 
Fenerbahçe borsada da yatırımcısını sevindirdi
 
Her yıl 2 bin çocuğa diyabet tanısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGİAD Yarın Dergisi online platformda
21 yıldır aralıksız olarak yayın hayatına devam eden EGİAD Yarın dergisinin ...
Cumhurbaşkanı imzaladı… İzmir için özel endüstri bölgesi kararı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Aliağa’daki bir bölge ‘Ege Çelik Endüstrisi ...
Danıştay’dan JES’çilerin başkanına veto!
Danıştay, Enerjeo Kemaliye Enerji Üretim Şirketi’nin Manisa’nın Alaşehir ...
 
Ağustos'ta bin 301 yatırım teşvik belgesi verildi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ağustosta 1301 yatırım teşvik belgesi düzenledi. ...
Bakanlık’tan RES şirketlerine 1,2 milyarlık jest!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İzmir’deki yönetim kurulu başkanlığını ...
Su ürünleri ihracatında rekor... 10 ayda 1 milyar 404 milyon dolar!
Türkiye, su ürünleri ihracatında başarıdan başarıya koşuyor. İhracatın ...
 
THY, tarihindeki en büyük uçak alımı için görüşüyor
Türk Hava Yolları (THY) yönetimi, tarihinin en büyük uçak siparişi için ...
İzmir'in kruvaziyer raporu... Kaç gemi yanaştı?
Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir’e yılın ilk 9 ayında ...
Girişimciler KOSGEB'in destek programından memnun
KOSGEB'in işletmelere sağladığı Geleneksel Girişimci Destek Programı'nın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva