HABERLER>GÜNCEL
26 Haziran 2021 Cumartesi - 16:42

Depremzedelerden yardım çığlığı: Canıma kıyacağım belki duyan olur!

İzmir'de yaşanan depremin üzerinden 8 ay geçmesi sonrası çalışmalarda sonuç alınamaması nedeniyle depremzedelerin psikolojik olarak zor durumda olduğunu belirten İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan "Vatandaş o kadar çaresiz ve umutsuz ki, intihar etmeyi düşünüyor. İnsanlar çıkmazda. Ev sahipleri kiranı öde diyor, nasıl ödeyecek, hırsızlık mı yapacak? Beni arayıp da 'Başkanım dayanamıyorum canıma kıyacağım, en azından 3-5 kişi kendini öldürürse belki sesimizi duyan olur, en azından diğer depremzede arkadaşlarımız kurtulur' diyenler var" diye konuştu.

Depremzedelerden yardım çığlığı: Canıma kıyacağım belki duyan olur!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Seferihisar açıklarında yer alan Samos fay hattında 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen deprem sonrası kent genelinde 118 kişi hayatını kaybetmişti.

Yaşanan deprem nedeniyle yüzlerce ev hasar alırken, birçok ev ise kullanılmaz hale gelmişti. Gerek bakanlıklar gerekse yerel yönetimler kentsel dönüşüm çalışmaları için düğmeye basmıştı. Depremin üzerinden 8 ay gibi uzun bir sürenin geçmesi sonrası gerek yerel yönetim gerekse hükümet tarafından verilen yardımların tükenmesi sonrası depremzedeler için zor süreç başladı.

Yaşanan süreçte depremzedelerin çok zor durumda olduğunu belirten İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, Ege'de Sonsöz'e açıklamalarda bulundu.

SESİMİZ DUYULMUYOR
30 Ekim depremi sonrası kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini belirten İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "Depremin üzerinden 8 ay geçti ve kimse bizle ilgilenmiyor. Depremzedeler arasında bile ayrıştırma yoluna gidiliyor. Proje alanı içi diye ikiye bölünmüş durumda şu an depremzedeler. Sürekli mesaj alıyorum depremzedelerden. Memleketime gideceğim evimi satıyorum diyenler, hissemi satıyorum diyenler, umudunu kesip 'biz bu durumda kurtulamayacağız' diyenler var.  Hatta ve hatta çok sayıda intihar mesajı dâhil var… Evine ekmek götüremediği için intihar edeceğini söyleyen depremzedelerimiz var bizim. Ancak sesimiz duyulmuyor. Evet çok acı bir durum ancak şu an İzmir depremi mağdurlarının durumu tam olarak bu" diye konuştu.

İNTİHAR MESAJLARI ALIYORUM
Verilen yardımların tükendiğini ve kiracılar ile ev sahiplerinin karşı karşıya kaldığını belirten Özkan, "Yapılacak çalışmalarda umudunu kesen vatandaşlarımızın içinde artık o kadar zor durumda kalanlar var ki insanlar canına kıymak istiyor… Belediyenin verdiği 10 bin TL ile hükümetimizin yardım etmiş olduğu 13 bin TL yardımlar 8 ayda tükendi. Ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya geldi. İnsanlar almış olduğu evlerin borcunu öderken bir yandan da kira ödemeye çalışıyor. Proje alanındaki evlerin 130 metre kare içinde 80 metrekareye indirdi.  5 kişi yaşayanlar vardı. İnsanlar ne nasıl bir evde oturacağını biliyor ne de ne kadar para ödeyeceğini biliyor. Bu da insanları çıkmaza sürüklüyor. Vatandaş o kadar çaresiz ve umutsuz ki, intihar etmeyi düşünüyor. İnsanlar çıkmazda. Ev sahipleri kiranı öde diyor, nasıl ödeyecek, hırsızlık mı yapacak? Beni arayıp da 'Başkanım dayanamıyorum canıma kıyacağım, en azından 3-5 kişi kendini öldürürse belki sesimizi duyan olur, en azından diğer depremzede arkadaşlarımız kurtulur' diyenler var. Bakın artık bu seviyeye gelmiş durumda bizim vatandaşlarımız" ifadelerini kullandı.

BİR DARBE DE DASK'TAN GELDİ
Deprem sonrası depremzedelerin en büyük umutları arasında yer alan DASK'tan depremzedelerin aldığı ücretlerin çok düşük seviyede kaldığını belirten Özkan, "Burada tabii insanları intihara sürükleme noktasındaki bir büyük sorun da Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK)… İnsanlar sigorta ödüyor ancak bir çok insan evinin değerinin yarısını bırakın 15-20 bin TL gibi ücretler alabildi sadece. İnsanların deprem anındaki umuduydu bu sigortalar ancak bizlere bir darbede DASK'tan geldi" dedi.

TÜM YÜK BİZE BIRAKILDI
Depremzedelerin tek çözüm yolu olarak derneği gördüğünü de belirten Özkan, "Buradaki bir sorunda aslında, depremzedelere psikolojik tedaviyi uygulayan kurum şu an sadece İZDEDA. Tüm sorunlar ve çözümler şu an dernek başkanı olarak bana kalmış durumda.  Bu ilde Vali var, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanı var. Ancak şu an tüm olaylar benim üzerimden gider hale geldi. Siyasilerin açıklamaları bile bana soruluyor 'doğru mu söylüyor' diye" ifadelerini kullandı.

 
Vapur seferleri iptal!
 
Süper Enduro Şampiyonası Bergama'da başladı
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Enver Özonay 27 Haziran 2021 Pazar 18:40

Depremzedelerin tamamının kendilerine göre kurulu düzenleri alt üst oldu. Ev sahibiyken kira ödemeye başladığımız yetmezmiş gibi depremden 2 ay önce eve tadilat yaptırırken çektiğim kredinin 26 ay boyunca 2.200 TL taksidini de ödüyorum. Bu ve benzeri zor durumda olan depremzedeler iktidar ile muhalefet partileri arasında, merkezi yönetimle yerel yönetim arasında 8 aydır bir adım yol almadan savrulup duruyor. Dertlerimizi çare olacak, sorunlarımızı çözecek kimse yokmu? #sesimiziduyanyokmu

Yorumu oyla      2      3  
Güldogdu Akgün 27 Haziran 2021 Pazar 15:30

Dernek başkanımızın bahsettiği maduriyetin aynısını Kusadasinda yaşıyoruz.yerel ve genel yönetimlerin sessizliği dask in yarattığı maduriyetler.krediyle aldığımız evlerimizi kaybedip bunun kredisini ödemeye devam etmemiz.kredi+kira ödeme zorunda kalmamız k dönüşüm şartlarının ağırlığı zaman zaman intiharı düşündürüyor nasıl yeniden evlerimize kavuşacağız bilmiyoruz.Deprem kuşağında olan tarihler boyu büyük depremler yaşamış bir ülkenin dünden bugüne gelen yönetimleri nasıl olurda sağlam binalar yapılsın can güvenliği olsun diye sistem kurmazlar.?cunki güvenli evde oturan geçimi iyi insanları istedikleri gibi yonetemezler halk ezik olacak ki kaldırılabilsin

Yorumu oyla      2      3  
Erdoğan Dalkılıç 26 Haziran 2021 Cumartesi 21:03

Gerçekten kamu kurumlarınca deprem bitti her şey halloldu .inan benim abıyım bile devlet yardım ediyör diyör .Bizde güzel sözdur deryaya düşen köpüğe sarılır evleri yıkılan dışarda kalan çaresiz vatandaş aynı şartlarda olan kardeçlerimizin olan İnsanların kurduğu derneği kurtarıcı gözüyle bakıyor.iyiki böyle bir dernek kurdunuzda ya umit aşıladınız.

Yorumu oyla      2      4  
duyan 26 Haziran 2021 Cumartesi 21:01

Koskoca sekiz ay olmuş! Yıllardır adları bile sorulmayan depremzedeler var bu ülkede! Sizi bir ay dolmadan çadırdan taşıdılar, çadır bulamayanlar da var yıllardır! İntihar edeceğine oturduğun binaya sigorta yaptıraydın! Kime bu tafra, kapris anlamadım ki? Kiracıysan, kiralık ev var, ev sahibi idiysen, sigortan vardıysa tazminat alırsın, yok idiyse, diğer binlerce insanın yaşadığını yaşar, sıfırdan başlarsın!

Yorumu oyla      4      3  
26 Haziran 2021 Cumartesi 19:20

DASK iddaası vahim, bu kadar düşük ödeniyorsa külliyen yazık, günah.

Yorumu oyla      4      3  
olaya bak! 26 Haziran 2021 Cumartesi 18:19

DASK bir halta yaramıyor ise her yıl 250 lirayı ben niye ödüyorum? Demek ki başımıza benzer bir durum gelse aynı durumda kalacağız. Sosyal medyada tweet atıp, her şeyşn yolunda gittiğini söyleyen, vatandaşı videoya alıp, şov peşinde koşanlar bu haber için ne diyorlarmış?

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vapur seferleri iptal!
İzmir’de yaşanan olumsuz hava koşulları sebebiyle tüm vapur seferleri ...
İzmir’de hava tersine döndü!
Son günlerde kavurucu sıcakların etkisi altında kalan İzmir’de aniden ...
Ege'de yağışlar yüzde 80 azaldı... Olağanüstü kuraklık uyarısı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yağış ve sıcaklık analizi raporlarına ...
 
Kimliğini kaybetti, 85 bin lira borcu çıktı
İzmir'in Buca ilçesinde yaşayan Himmet Selek (38), 2008 yılında kaybettiği ...
Etek boyu ölçen hakime hapis cezası
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 2019'da katıldığı duruşmada avukat Tuğçe Çetin'in ...
Muhittin AKBEL yazdı... Bir yudum cansuyu!
Muhittin AKBEL yazdı... Bir yudum cansuyu!
 
İzmir'deki darbe girişimi davasında ceza yağdı
İzmir'deki FETÖ'nün darbe girişimine yönelik davada dosyaları ayrılan ...
Mehmet KARABEL yazdı... Ah o Türkan! Yine öptürmedi dudaktan...
Mehmet KARABEL yazdı... Ah o Türkan! Yine öptürmedi dudaktan...
Türkiye'den KKTC'ye 50 bin doz daha aşı gönderildi
Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında Kuzey ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva