HABERLER>GÜNCEL
2 Ekim 2021 Cumartesi - 10:45

Deniz börülcesi alanında iş makineli katliam!

Antalya'nın Kargıcak mevkisinde, özel işletmeye günübirlik tesis alanı olarak tahsis edilen kumsaldaki deniz börülcesi alanı, sahilde kepçeyle yapılan düzenleme sonrası yok oldu.

Deniz börülcesi alanında iş makineli katliam!

Antalya- Kemer yolu Kargıcak mevkisinde, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü'nce daha önce herhangi bir işletmenin de bulunmadığı doğal kumsal alan, özel işletmeye günübirlik tesis alanı olarak tahsis edildi. Bunun üzerine sahilde iş makineleriyle bazı düzenlemeler yapıldı. Bu kumsaldan 1,5 yıldır deniz börülcesi toplayıp, pazarda satan Osman Şimşek, geçen günlerde deniz börülcesi toplamaya gittiğinde, iş makinelerinin 600 metrekare alana yayılan deniz börülcesi olan bölgeyi yok ettiğini gördü.

PROFESÖR MÜŞTERİ, ORTAYA ÇIKARDI
Varlık Mahallesi'nde kurulan pazarda sahil kesimlerinden topladığı deniz börülceleri ve kaya koruğu bitkilerinin satışını yapan Osman Şimşek'in müşterilerinden, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Ayşe Boztosun, geçen pafta pazara gittiğinde Şimşek'in tezgahında deniz börülcesi olmadığını görünce gerekçesini sordu. Şimşek'ten deniz börülcelerini topladığı alanın iş makineleriyle tahrip edildiğini öğrenen Boztosun, durumu yetkili makamlara bildirdi. Yapılan incelemeler üzerine kumsalın, günübirlik tesis alanı olarak işletmeye tahsis edildiği ortaya çıktı. Prof. Dr. Boztosun, “Varlık Mahallesi'nde her pazar günü kurulan pazardan sürekli bu bitkiyi aldığım Osman amca var, yine bu bitkiden almaya gittiğimde çok üzgün olduğunu gördüm. Nedenini sorduğumda, 'Valla deniz börülcelerinin başına iş geldi' dedi. O alan iş makineleriyle talan edilmiş. Kendisinin bildiğine göre deniz börülcelerinin Antalya'da yetiştiği tek yer de böylece düzlenmiş. Ortada numune de kalmamış, bunu duyunca bir vatandaş olarak çok üzüldüm. En azından gereğini yapayım, dedim ve ilgili yerlere bildirdim. Öğrendiğime göre ekipler intikal etmiş. Umarım bununla ilgili gerekli önlemler alınır. İnşallah o da biz de börülcelere kavuşuruz" diye konuştu. 

ALANDA BİTKİ PARÇALARINI BULABİLDİ
Antalya'da uzun yıllardır sahillerden topladığı kaya koruğu ve deniz börülcesi bitkilerini pazarlarda satan Osman Şimşek, tahrip edilen alanda yaptığı incelemede, bu bitkinin birkaç parçasını bulabildi. Deniz börülcelerinin genellikle bataklık alanlarda bulunduğunu, kumda ise ilk kez Kargıcak'taki bu sahilde 1,5 yıl önce kaya koruğu toplarken tespit ettiğini belirten Şimşek, “Kaya koruğu toplarken baktım kum içinde deniz börülceleri var. Benim dışımda birkaç kişi daha toplamaya geliyordu" dedi.

'HİÇ DÜŞÜNMEDEN BURAYI HEDER ETMİŞLER'
Yaklaşık 600 metrekarelik kumsaldaki deniz börülcelerinin bataklık alanlarda toplananlara göre daha çok rağbet gördüğünü anlatan Şimşek, “Köklerine zarar vermeden budama yöntemiyle ve itinayla topluyordum. Budadıkça daha çok çıkıyordu. Geçtiğimiz günlerde toplamak için geldiğimde, içeride iş makineleri vardı. Birileri burayı almış fakat burada ne olduğu, nasıl bir bitki olduğunu hiç düşünmeden burayı heder etmişler" diye konuştu. 

KUMDAKİNİN FİYATI 2 KAT DEĞERLİ
Bataklıklardan toplanan deniz börülcesinin kilosu 20 liraya satılırken, kumsaldan topladığının ise 40 liraya satıldığını dile getiren Şimşek, “Çok kıymetli bir ot, hadi bakalım bu otu burada tekrar bulun, bu ortam kaç yılda yetişti burada, binlerce yılda oluşmadı mı, niye bozuldu? Kim bunun sorumlusu, ben bir vatandaş olarak soruyorum? Bu Antalyalının yeri değil mi? Çok nadir birkaç kök kaldıysa eğer tekrar tabandan besleyen suyla kendini yenileyebilir, yağmurlar ve bu kıştan sonra belki çıkabilir" dedi. 

DKMP'DEN 'ENDEMİK DEĞİL' AÇIKLAMASI
Öte yandan DKMP Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü yetkilileri ise alandaki deniz börülcesinin tüm sahillerde bulunduğunu ve endemik tür olmadığını belirtti. Yetkililer, Kargıcak mevkisi olarak belirtilen alandaki kumsalın günübirlik tesis alanı olarak tahsis edildiğini, yapılan düzenleme çalışmalarının da denetimleri dahilinde projeye uygun olduğunu söyledi. (DHA)

 
Çeşme'de köpeklere özel 5 'Pati Park' daha
 
Selçuk Ural: Ülkemizin yüzde 90'ı kültürsüz ve kıro!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karar çıktı... İzmir'deki o adaya çivi dahi çakılmayacak!
İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Bozburun Adaları için “Kesin Korunacak ...
Cumhurbaşkanı imzaladı: 3 kente yeni vali atandı
Elazığ, Kırıkkale ve Bilecik valiliği ile Hatay ve Muş emniyet müdürlüğüne ...
Bornova'da öğrencilerin yaşadığı binada şok! Bina çatladı!
İzmir'in Bornova ilçesinde, 5 katlı bir binanın 4'üncü katındaki bir dairede ...
 
Perde açıldı... İzmir'de 70 yıllık hasret bitti!
İzmir Şehir Tiyatroları 70 yıllık aradan sonra Azizname oyunuyla perdelerini ...
Oyuncu İlhan Daner hayatını kaybetti
Oyuncu İlhan Daner hayatını kaybetti. Bir süredir tedavi gören oyuncunun ...
Ödemiş'te vatandaşlar yağmur duasına çıktı
 İzmir’in Ödemiş’in ilçesinde vatandaşlar yağmur duası gerçekleştirdi.
 
İzmir'de polis eskortuyla doğum... Aile o anları anlattı!
İzmir'de, sancıları başlayınca eşi tarafından hastaneye götürülürken yoğun ...
Ezgi Mola'ya, Musa Orhan'a hakaretten ceza
Oyuncu Ezgi Mola hakkında, geçen yıl Batman'da intihar eden İpek Er'in, ...
Erbaş: İtibar suikastı yapılmaya çalışılıyor
Diyanet İşleri Bakanı Ali Erbaş, "Görsel, yazılı ve sosyal medya organlarında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva