HABERLER>EKONOMİ
21 Mayıs 2012 Pazartesi - 08:21

Demirtaş: İstifalar EXPO'yu etkilemez

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO 2020 Yürütme Komitesi'nin başkanı ve iki üyesinin istifasıyla sonuçlanan krizin İzmir'in EXPO adaylığına olumsuz bir etkisinin olmayacağını söyledi.

Demirtaş: İstifalar EXPO yu etkilemez

İZMİR - İzmir'in EXPO 2020'yi almak için öncelikle 4 kişi ve kurumun desteğine ihtiyaç duyduğunu belirten Ekrem Demirtaş, "Listenin başında Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan var" dedi. Demirtaş, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve ekibi ile dünyanın 140 ülkesinde faaliyette bulunan Türk okullarının da anahtar rol oynayacağını dile getirdi. Demirtaş, "EXPO'da beşinci güç biziz. Yani İzmir'in dinamikleri ve sivil toplum kuruluşları. Seçimler bazan bir iki oyla bile kazanılıyor ya da kaybediliyor. Birlik olmalıyız" dedi.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO 2020 Yürütme Komitesi'nin başkanı ve iki üyesinin istifasıyla sonuçlanan krizin İzmir'in EXPO adaylığına olumsuz bir etkisinin olmayacağını söyledi. TOBB Genel Kurulu için geldiği Ankara'da Yeni Asır Ankara Temsilcisi Zafer Şahin'in sorularını cevaplandıran Demirtaş, "İstifaları konuşmanın bir anlamı yok. Bu yaralar sarılır. Karamsarlığa kapılmayalım, seçim oylamada kazanılıyor. 2013 Kasım'ına kadar zamanımız var. İzmir'in önü çok açık. En iyi şekilde kentimizi dünyaya anlatır ve EXPO oylamasında başarılı oluruz. Yeter ki, başka hatalar yapmayalım" diye konuştu.
 
SESSİZ VE DERİNDEN
Demirtaş, Yürütme Komitesi üyeliğini kendi isteğiyle kabul etmediğini, İTO olarak lobi çalışmalarına ağırlık verdiklerini ve EXPO'yu İzmir'e kazandırmak için BIE delegeleri ile görüşmelere başladıklarını açıkladı. "Sessiz ve derinden gidiyoruz" diyen Demirtaş, o dönemde görevi neden kabul etmediğini şu sözlerle anlattı: "Ben hiçbir zaman kıyıda, köşede durmadım. Vazifeden de kaçmadım. İzmir için makam, statü beklemeden var gücümüzle çalışıyoruz. Halen Yönlendirme Kurulu Üyesi olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kamuoyu ile paylaşmadığımız çok önemli lobi çalışmaları yürütüyoruz. Geçen seferki adaylık sürecinden edindiğimiz tecrübeler bu işte biraz ketum olmamız gerektiğini bize öğretti. Bu doğrultuda sessiz ve derinden giderek işimizi yapıyoruz. EXPO'nun nasıl alınacağını, seçimin nasıl kazanılacağını iyi biliyoruz. İlla Yürütme Kurulu içinde olmamız gerekmiyor. Bu işin asıl sonuç alınacak kısmı lobi çalışmalarıdır." Demirtaş, Yürütme Kurulu Başkanlığı'ndan istifa eden Mahmut Özgener için, "Kendisi sevdiğimiz bir kardeşimizdi, bu görevde başarılı olacağına inanıyorduk. Ne yaşandı da böyle bir karar aldı, bilmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
TÜRK OKULLARI ÖNEMLİ
İzmir'in EXPO 2020'yi almak için öncelikle 4 kişi ve kurumun desteğini yanına çekmesi gerektiğine işaret eden Demirtaş, listenin başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bulunduğunu söyledi. Demirtaş, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri teşkilatı ile dünyanın 140 ülkesinde faaliyette bulunan Türk okullarının da EXPO'nun alınmasında anahtar rol oynayacağını dile getirdi. Demirtaş, "Cumhurbaşkanımız zaten desteğini hiç eksik etmiyor. Şu anda gerçekleştirilen tüm temaslarla ilgili siyasi işler baş danışmanı aracılığıyla bizi bilgilendiriyor. Aynı şekilde biz de çalışmalarımızı kendisine aktarıyoruz. Başbakanımız sadece bölgemizin değil, dünyanın önde gelen liderlerinden. Onun görüştüğü yabancı ülke heyetlerinden İzmir'e destek istemesi bizi çok mutlu ediyor. Dışişleri Bakanımız ve teşkilatı hep yanımızda. EXPO'nun alınmasında benim çok önem verdiğim dördüncü güç ise Afrika ülkelerinden ABD'ye kadar birçok yerde faaliyette olan Türk okulları. Onları doğru kullanırsak bize en az 10 oy getirir. EXPO'da beşinci güç biziz. Yani İzmir'in dinamikleri ve sivil toplum kuruluşları. Seçimler bazen bir, bazen iki bilemedin 10 oyla alınıp kaybediliyor. Hepimizin el ele vererek çalışması şart" dedi.
2015 EXPO oylamasından bir gün önce seçimi alacak delege sayısına ulaştıklarını ve Paris'teki son geceyi rahat ve huzurlu bir şekilde geçirdiğini anlatan Demirtaş, İtalya'nın oylama sırasında Afrikalı delegelerin tercihini etik olmayan yöntemlerle manipüle ettiğini kaydetti.
 
OYLAMAYA DİKKAT
2020 oylamasında salonda delegeler dışında kimsenin olmayacağını ancak bunun da seçim güvenliğini tam olarak sağlamayacağını belirten Demirtaş, sandık önerisinde bulundu. Bilgisayarla yapılan oylamaya teknolojinin imkanları kullanılarak müdahale edilebileceğine işaret eden Demirtaş, "En sağlıklı ve doğru yöntem klasik sandık usulü. Sandığın başında aday ülkelerin gözlemcilerinin olması çok önemli. Biz beyaz kağıt üzerine kırmızı harflerle Türkiye yazalım, bizi tercih eden delegeler mührü bassın ve oyunu sandığa atsın. Bilgisayarlı oylamaya güvenmiyorum" yorumunu yaptı.
 
"Bakan Yıldırım kaderimizi değiştirdi"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir'den milletvekili seçilmesini ilk kez kendisinin önerdiğini hatırlatan Ekrem Demirtaş, "Binali Bey İzmir'in kaderini değiştiren adamdır. Onun İzmir'e gelmesine katkı sağladığımız için büyük onur duyuyoruz. Ben kendimi İzmir fanatiği olarak tanımlarım. O da tıpkı benim gibi bir İzmir fanatiği. 1976 yılında yapımına başlanan çevre yolunun 2003 yılına kadar sadece 11 kilometrelik kısmı yapılmıştı. Yıldırım tamamladı o yolu. Bugün İzmir'de kruvaziyer turizmi yapılıyorsa onun sayesindedir. Ayak bastı parasını indirmeseydi bu kadar turist gelir miydi? Ben AK Partili ya da Tayyip Erdoğan savunucusu değilim. Ama İzmir'in içine bir tek taş koyanın esiriyim, hamalıyım. 1992 yılından bu yana hiçbir hükümete yaptıramadığımız limana büyük gemilerin yanaşmasını sağlayacak çalışmalara nihayet başlanıyor. Bunu sağlayan da Yıldırım. O nedenle ben ona 'İzmir'in kaderini değiştiren adam' diyorum. Yıldırım gibi karar veriyor ve uyguluyor" dedi.
 
"Başbakanı bekliyoruz"
"Binali Bey kadar Ertuğrul Günay'ın da kendileri için çok önemli olduğunu belirten İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, "Çünkü İzmir'in geleceği turizmde. Tabii İzmir için en önemli isim Başbakanımız Erdoğan. Kendisi sanki İzmir'e biraz kırgın gibi. Kırgın olmasa da çok sıcak değil. Aslında İzmir'i sevdiğini ve önemsediğini biliyoruz. Öyle olmasa Binali Bey'i İzmir'e gönderir miydi? EXPO'da tercihini bizden yana kullanması bile bu kente 25 milyar dolar yatırım yapılmasına onay vermesi demek. Odamızı ziyaret etmesini, 5 dakika da olsa bir kahvemizi içmesini çok istiyoruz. Bu onuru Başbakanımızdan istiyoruz. Sonbaharda oda seçimlerimiz var. O tarihe kadar mutlaka bekliyoruz" dedi.
 
"Vize konusunda müjdeler yakın"
İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan başta olmak üzere AB'nin Türk vatandaşlarına uygulanan vizeyle ilgili yumuşama ve kolaylıklar getirme konusunda eskisi kadar uzlaşmaz ve inatçı olmadığını belirterek, "Özellikle Yunanistan'a seyahatlerde vize kolaylığı getirilmesi konusunda müjdeler yakında gelebilir" dedi. Demirtaş, uzun yıllardır Türk işadamlarının ve vatandaşlarının Yunanistan başta olmak üzere AB'ye seyahat ederken vize kolaylığı sağlanması konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Demirtaş, "Özellikle komşumuz Yunanistan'a 48 saatlik ziyaretlerde vize alınmamasını istiyoruz. Bundan hem biz hem Yunanistan kazanacak. Bu konuda yaptığımız girişimler sonucunda ilk önce Yunanistan yeşil pasaporta vize uygulamasını kaldırdı şimdi sıra kısa süreli seyahatlere geldi" dedi.
 
YUMUŞAMA SİNYALLERİ
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Riper'in önceki günkü ziyaretinde "Bu sorunun çözüleceğine dair umudum var" diyerek yumuşama sinyalleri verdiğini söyleyen Demirtaş, özellikle Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik krizin ardından Türkiye ile ekonomik ilişkileri, turizmi ve ticareti geliştirme konusunda çok daha kararlı olduğunu ifade etti. Demirtaş, yeşil pasaporta vizeyi kaldıran Yunanistan'ın şimdi de normal pasaportla ile Türk vatandaşlarının girişi konusundaki taleplerine ilişkin çalışmaları hızlandırdığını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: "Vize konusunda müjdelerin yakında geleceğini düşünüyorum. Yunanistan'ın da bu konuda çalışmaları hızlandırdığını biliyoruz. 20 yıldır Yunanistan ile ilişkilerin geliştirilmesi için yaptığımız çalışmaların en önemli başlıklarından birisi vize konusuydu. Uzunca zamandır adalardaki ve anakaradaki kardeş odalar ile vize konusunda çalışıyoruz. Bu çalışmaları artık adalar başta olmak üzere valiler ve belediye başkanları da destekliyor. Yunanistan'ın her yerinden hükümete talepler gidiyor. Bu çabalarımızın olumlu karşılığını bu yıl alacağımıza inanıyorum" dedi.(Zafer Şahin/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Keskin 21 Mayıs 2012 Pazartesi 10:34

Sayın Demirtaş, EXPO'yu dışarıdan destekleyeceğine yönlendirme kurulunda görev almanızı istiyoruz.EXPO uyum içinde çalışan vizyon sahibi ekip işidır.Sizin bu ekipde yer almanızı istiyoruz.Çünkü İzmir'in son şansıdır.Bu şansı hükümetin desteğini alarak iyi kullanmamız gerekmektedir.Başka söze gerek yok.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZFAŞ Bangladeş heyetini ağırladı
Bangladeş Büyükelçisi Zülfiqur Rahman, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji ...
İTO Vakfı’nda istifa depremi
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı’nda şok istifalar geldi. Vakıf ...
EXPO’nun ‘yeni kaptanı’ kim olacak?
Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener, Ender Yorgancılar ve Işunsu Kestelli’nin ...
 
Demirtaş: Vizeler konusunda müjdeler yakın
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan ...
INELEX 2012 İzmir için gün sayıyor
INELEX 2012 "8. Asansör ve Asansör Teknolojileri Fuarı ", İzmir Uluslararası ...
Egeli tekstilciler Rusya hedefine yöneliyor
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği ile Ege Hazırgiyim İhracatçıları ...
 
Arslan’ın ‘mega’ sağlık projesine ‘Yıldırım’ destek
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ege-Koop’un ...
2011 vergi şampiyonları: İlk 100’de sadece 4 İzmirli
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2011 yılına ilişkin Kurumlar Vergisi ilk 100 ...
Bangladeş İzmir Fuarı'na katılıyor
Bangladeş Büyükelçisi Zülfiqur Rahman, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva