HABERLER>EKONOMİ
17 Kasım 2021 Çarşamba - 10:14

Çuvalı 300 liraya dayandı! ‘İç piyasaya şeker verilmiyor!’

Şekere gelen yüzde 25’lik zamla ilgili açıklamalarda bulunan Şekerciler ve Pastacılar İzmir Esnaf Odası Başkanı İhsan Esen, bu zammın yeni olmadığını, düzenli olarak 1 - 1,5 aydır yüzde 40’a yakın zammın yapıldığını dile getirerek zammın; Türkiye şeker fabrikalarının iç piyasaya şeker sürmemesinden kaynaklandığını vurguladı. Esen çözüm olarak, “Bu zam ancak şekerin iç piyasaya sürülmesi ve denetiminin yapılmasıyla son bulur” önerisinde bulundu.

Çuvalı 300 liraya dayandı! ‘İç piyasaya şeker verilmiyor!’

Ceren Korkmaz’ın haberine göre, Şeker fiyatları ve arzına yönelik tartışmalar yaşanırken Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker), şekerin fiyatına yüzde 25 zam yapmıştı. Şekerciler ve Pastacılar İzmir Esnaf Odası Başkanı İhsan Esen, yapılan bu zammın yeni olmadığı ve 1 - 1,5 aydır yüzde 40’a yakın zammın yapıldığını ifade etti. Zammın devletin tekelinde olan Türkiye şeker fabrikalarının piyasaya şeker satmamasından kaynaklandığını söyleyen Esen, piyasadaki şeker açığından dolayı diğer fabrikaların şeker fiyatlarını artırdığını ifade ederek bunun ancak şekerin iç piyasaya sürülmesiyle son bulacağının altını çizdi.

Esen, oluşan bu durumla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir açıklama yaptığını ve sorunun onlardan kaynaklı olmadıklarını, diğer firmaların fiyatları yükseltmesi sebebiyle zammın oluştuğunu söylediklerini aktardı.

FİYAT DAHA DA ARTACAK
Bakanlığın birçok vatandaşın sorularına ‘Şuan şeker satamıyoruz’ yanıtını verdiğini söyleyen Esen, “Onların mazeretleri bu. ‘Bizim bir alakamız yoktur’ diye yanlış beyanda bulunuyorlar. Onlar yüzünden şeker fiyatı artıyor ve şuan da hala talebi karşılamıyorlar, talebi karşılamadıkları için de daha çok artacak. Çünkü piyasada şeker yok” diyerek eleştiride bulundu.

BU ZAM HER ŞEYİ TETİKLER
“Türkiye şeker fabrikaları şuanda üretim yapıyor ama iç piyasaya şeker vermiyor. Verse bile sınırlı sayıda şeker veriyor. Verdiği şeker de kesme şeker fabrikalarının, büyük lokum fabrikalarının ihtiyaçlarını karşılıyor. Onun dışında halkın ihtiyacını karşılamıyor. Bu üretimle dışarıya ihracat yapıyorlar” diyen Esen, şu anda bir çuval şekerin neredeyse 300 lira civarında olmasının bundan kaynaklandığını belirtti.

Esen, “Şeker fiyatının daha da artması bekleniyor. Kilosu 6 liraya dayandı. Biz Şekerciler ve Pastacılar Esnaf Odası’yız. Bizim her şeyimiz şeker. Bizim hammaddemizin başı şeker. Şekere gelen zamla birlikte her şeyin fiyatı artıyor. Bir bisküviden tutun, çikolata, tahin, pekmeze kadar her şeyi tetikler bu zam” dedi.

Piyasada şeker bulunamadığından dolayı bu zamların yapıldığına dikkat çekerek “Bizi çok zor durumda bırakıyor, sıkıntıda bırakıyor” şeklinde konuşan Esen, şu ifadeleri kullandı:

“İnşallah bunun denetimi sağlanır. Şeker pancarında sıkıntı olmadığını iddia ediyorlar. Herhangi bir talepte problem olmadığını iddia ediyorlar diyorlar ama üretim de sıkıntı var. Bu zam ancak şekerin iç piyasaya sürülmesi ve denetiminin yapılmasıyla son bulur. Devlet mekanizmasının bunu denetlemesi lazım. Devlet bu zamlar neden oluşuyor diye denetlerse, sonuca ulaşırlar.”

BASIN AÇIKLAMASI YAPACAĞIZ
Şekerci, lokumcu gibi çalışanların kendisini arayıp dert yandığını söyleyen Esen, “Biliyoruz ki onlar iflas noktasındalar. ‘Ne yapacağız?’ diye bizlere soruyorlar. Biz de ne yapacağız, en sonunda bir basın açıklaması yapacağız, bütün üyelerimizin yer aldığı bu basın açıklamasını; çıkacağız meydanda yapacağız. Bunun durdurulacağını bile bile bunu planlıyoruz" şeklinde konuştu.

 
MSB'den, ABD'de yapılan toplantıya ilişkin açıklama
 
Ödemiş Belediyesi'nin 140. yıl gururu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Resmi Gazete'de yayınlandı... DASK teminatları arttı
Zorunlu Deprem Sigortası'nın teminatlarında 2022 yılından itibaren geçerli ...
İşsizlik rakamları açıklandı: Düşüş var
Türkiye'de işsizlik oranı, bu yılın üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe ...
Bakan Elvan'dan enflasyon ve döviz kuru mesajı
Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı ...
 
O şirket halka açılıyor... Hisse barışı!
Ege’nin devi Enda Enerji Holding’in İzmirli ortakları ile grupta yüzde ...
Dolar rekor tazeledi: TL değer kaybediyor!
Dolar, ABD enflasyon verisi sonrasında Fed'in parasal sıkılaştırmanın ...
Şekere yüzde 25 zam: 5 TL'yi aştı
Şekerin fiyatı yüzde 25 zamlandı. Kristal şekerin KDV dahil kilogram fiyatı 5,30 liraya yükseldi.
 
Kasanın fiyatı, içindeki limonu geçti
Türkiye’nin narenciye ihtiyacının 3’te 1’ini karşılayan Adana’da limonun ...
İşveren sendikasından asgari ücret açıklaması
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Asgari Ücret Tespit ...
Otogaza bir zam daha bekleniyor
Otogazın litre satış fiyatında bu gece yarısından itibaren 25 kuruşluk artış bekleniyor.
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva