HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Mayıs 2021 Cuma - 11:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a deprem mağdurları için 'kredi' çağrısı

Deprem sonrası yapılan çalışmalar hakkında düzenlenen basın toplantısında konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunarak "Pandemi ile belirginleşen ekonomik sıkıntılar deprem ile zirve yaptı. Bayraklı'da yıkılan binalara tanınan kredinin deprem bölgesinde yeniden yapılacak tüm binalarda aynı kredi oranının uygulanmasını talep ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan a deprem mağdurları için  kredi  çağrısı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim günü yaşanan 6.9 şiddetindeki depremde en fazla hasar alan ilçelerin başında gelen Bayraklı olurken, kent genelinde 117 kişi hayatını kaybetmişti.

Yaşanan depremin üzerinden yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen yapılmayan çalışmalar depremzedeler tarafından tepkilere neden olurken. Bayraklı Belediyesi deprem sonrası geçen süreçte yapılanlar hakkında Bayraklı Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda basın açıklaması düzenledi.

HASAR DURUMUNDAN ZİYADE RİSKLİ YAPI OLUP OLMADIĞI İLE İLGİLİYİZ
Depremzedelerin sıkça dile getirdiği imar atışı ile ilgili konuda kendilerinin yapacağı bir şey olmadığını belirten Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız depremde 117 canımızı kaybettik ve 7 binamız yıkıldı. ilçemizde 179 ağır hasarlı bina mevcut. Bir ay içinde ağır hasarlı tüm binalar yıkılmış olacak. Bayraklı Belediyesi olarak enkaz kaldırma, arama kurtarma, çadırların kurulması görevlerinde üzerimize düşeni yaptığımızı düşüyoruz. Bu anlamda desteklerini esirgemeyen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Valimiz Yavuz Selim Köşger'e, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'e teşekkür ediyorum. Metropol ilçe başkanlarımıza, arama kurtarma ekiplerine de vatandaşlarımız adına teşekkür ediyorum. Bir diğer borcumuz da Bayraklı'daki muhtarlarımıza. Muhtarlarımız cansiperane çalışmalarından kaynaklı onlara şükranlarımızı sunuyorum. Sahada olan 900'e yakın personelimize de teşekkür ederim. Enkaz süreci, çadır, geçici konut, süreçlerinin dışında Bayraklı Belediyesi olarak üzerimize düşeni siyasi çıkar gütmeden kamu kurumu mantığı ile yerine getirdik. Meclisimizden oy birliği ile çıkan mecburi imar haklarının korunması ve ada bazlı yüzde 10 imar artışını Büyükşehir'e gönderdik ancak reddedildi. Biri usul ve esaslardan, diğeri de tüm partilerin dahil olduğu bir plan notunun geçmesi yönündeydi. 5 aylık süreçte k sınırlarının belirlenmesi için Bayraklı Belediyesi 8 gün içinde üzerine düşeni yaptı ve planlar tamamlandı. Şu an askı süreci tamamlandı. Plan notu ile mevcut metrekarelerinin korunması, kooperatif haklarının korunması gibi çalışmaları içeriyor. Biz Bayraklı Belediyesi olarak binaların hasar durumundan ziyade riskli yapı olup olmadığı ile ilgiliyiz. Tabi ki binanın orta yada ağır hasar alıp almadığı önemli ancak bizim için önemli olan hasar oranı. Az hasarlı olan bina depremde yıkılmıştı. Temel hedefimiz binaların risk analizini yapıp, riskli binaların dönüşümünü sağlamak" dedi.

YAPILAŞMA YÜZDE 90 ORANINDA BİTMİŞ
İmar artışı yapılmasının nedenlerinden birinin bölgenin planlanması olduğunu belirten Sandal, "Bayraklı'daki zemin incelendiğinde 7,5 ila 10 metreye kadar jeolojik zemin, 25 metreye kadar da sıvılaşmış zeminden söz ediyoruz. Binanın temeli dışındaki güçlendirme faaliyetleri dışında biz güçlendirmeye sıcak bakmıyoruz. Bu maliyetlerde yeniden binaların yapılmasını mümkün olduğunu düşünüyoruz. Yurttaşlarımızdan farklı sorular geliyor. Vatandaşlarımız da ağırlıklı gelen sorunlardan bir tanesi yüksek katlarla ilgili. 'Sayın başkanım bize de 2 kat fazla verirsen müteahhit hakkı buradan çıkmış olur, etrafımızda zaten yüksek katlı binalar var' deniliyor. Söz konusu yerlerde aslında fazladan tanınan hiçbir hak yok. Yüksek katlı binalarda zayiat oranları yüzde 60 ve 80'leri buluyor. Yani tanınmış hiçbir ekstra hak ve imtiyaz yok. Neden kat artışı veremiyoruz? Bölgenin planları 80'li yıllarda yapılmış ve yapılaşma yüzde 90 oranında bitmiş. Bu planlar altyapı göz önüne alarak yapılmış. Buradaki her artışta 1 kişi için 10 metrekare yeşil alan ayırmanız gerekiyor" diye konuştu.

BAYRAKLI BELEDİYESİ OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ
Belediyenin yapabileceği tüm talepler için kendilerinin hazır olduklarını dile getiren Sandal, "Yok sayıp versek daha ilk inceleme noktası olan Büyükşehir bu konuya hayır diyebilir. Büyükşehir'den evet çıksa dahi Çevre ve Şehircilik hayır diyecek. Bakanlık kabul etse dahil odalar itiraz edecek. Şu anki planlara bile şehir plancılarının itiraz edeceği yönünde bir bilgi var. Buna bir de kat artışı eklendiğinde itirazın geleceği kesin olacak. Bizim burada yapmamız gereken vatandaşın yanında olup tüm gücümüz ile doğruyu anlatmak.  Yapabileceğimiz pozitif bir öneri gelirse Bayraklı Belediyesi olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu kapsamda belediye şirketlerimizden birini Kentsel Dönüşüm, Tasarım, Yenileme, Planlama Sanayi ve Ticaret Şirketi olarak konumlandırdık. Şirketimizde vatandaşlarımıza bu süreçte vatandaşlarımıza müşavirlik hizmeti vermeyi planlıyoruz. Vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda onlara hizmet vereceğiz. Şirketimizde inşaat mühendisiz, sosyolog, mimarımız bulunacak"

İKİ KAT FAZLADAN VERMEYİ VALLAHİ DE BİLLAHİ DE İSTERİM AMA...
Yeni kurulan belediye şirketi ile birlikte vatandaşlar için müteahhit havuzu oluşturulacağını da belirten Sandal, "Finansal süreç en sıkıntılı süreç, ancak İş Bankası ile görüşmeleri sonlandırdık ancak rakam konusunda da görüşmelerimiz devam ediyor, bunda sona gelindiğinde açıklama yapacağız. Vatandaşlardan talebimiz şu. Pazartesi itibari ile yıkılan yada hasar durumu belirlenmiş binaların temsilcileri şirketimize gelerek bu işlemleri başlatsın. Pazartesi'den itibaren hazırız ve vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Bayraklı Belediyesi olarak ağırlığı a sınıfı müteahhitlerden oluşan bir müteahhit havuzu oluşturacağız. Vatandaşlardan isteğimiz bu havuzdan müteahhit tercih etmeleri. Çok zor günler geçiriyoruz, işimiz vardı, ekmeğimiz vardı, sevdiklerimiz ile birlikte gündelik hayatımıza devam ederken, bir andan hepsinden olduk. Şu an başka bir ortam içindeyiz. Hepimiz bunu yaşıyoruz. Bütün yurttaşlarımızı sağduyulu olmaya çalışıyoruz. Kesinlikle binalarını satmalarını istemiyoruz. Şu an 400-500 liraya binalarını alacak kişiler üzerine biraz koyup 2 milyona satacak bunları. Bir diğer uyarımız müteahhitler ile anlaşmalarını şirket çerçevesinde yapsınlar. Bir işin yapılma bedeli üç aşağı beş yukarı bellidir. Bu fiyatlar dışında vatandaşların sorunlarını çözeceğini söyleyen firmalara itibar etmeyen. Vatandaşlardan bir diğer talebimiz hukuki olmayan, kanuna uygun olmayan söylemlere lütfen itibar etmeyin. Ben 2 kat fazla vermeyi vallahi billahi isterim ancak böyle bir yetkim yok. Bu süreçte, hukuki ve yasal olmayan konular sürecin uzamasına neden olur. Hiçbir hukuka uygun olan işler Bayraklı Belediyesi'nde gecikmez" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A KREDİ ÇAĞRISI
Depremzedelerin sorunlarını çözmek için kamu kurum ve kuruluşları ile uyum içinde  çalışacaklarını belirten Sandal, Şehir Plancıları Odası ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoığan'a çağrıda bulundu. Sandal, "Her bina ile ilgili farklı sıkıntılar var ancak biz tüm vatandaşlarımızın sorunun çekmeye hazırız. Bir çağrıda Plancılar Odası'na... Depremde zarar gören vatandaşlarımızı ekonomik ve psikolojik sıkıntıları göz ardı edip, internetteki bilgiler ile burada mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini bir kez daha arıtırmayın. Vatandaşlarımızın yüzde 80'i emekli. Gelir durumları sınırlı. Bu yurttaşlarımız fazla bir şey istemiyor. en azından metrekarelerinin korunmasını istiyorlar. Hukuki yollarla bu mağduriyetleri arttırmayın. Bir çağrımızda Cumhurbaşkanımıza. Pandemi ile belirginleşen ekonomik sıkıntılar deprem ile zirve yaptı. Bayraklı'da yıkılan binalara tanınan kredinin deprem bölgesinde yeniden yapılacak tüm binalarda aynı kredi oranının uygulanmasını talep ediliyoruz. Bu yapılabilir bir iştir. Tüm dostlarımızın yardımına ihtiyacımız var. Sorunları birlikte tartışıp birlikte karara bağlamalıyız. Bunda Bayraklı Belediyesi olarak bütün kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içinde çalışacağız" diye konuştu.

GÖREV YETKİMİZ YOK
Bayraklı Belediyesi bünyesinde bulunan ve daha sonrasında kapatılmasına karar verilen deprem etüt merkezi hakkında konuşan Sandal, "Deprem etüt merkezi aracılığı ile vatandaşların binalarının hasarını ölçme konusu belediyelerin yetkisi yok. Bununla ilgili 9 Eylül Üniversitesi ile bir anlaşma yapılmış. Bizim bunu kaldırmamızın nedeni de zaten görev ve sorumluluğumuz içinde olmayan, yetkimiz olmayan bir konuda devam etmemiz. Bizim şu an yaptığımız iş biraz daha farklı. Kentsel yenileme sürecinde vatandaşların istismar edilmeden bir hukuk ve müşavirlik hizmetinin alabilmesi yönünde"  ifadelerini kullandı.

FAİZ VATANDAŞA AĞIR GELİYOR
Tüm yetkililerin deprem zamanı elinden geleni yaptıklarını belirten Sandal, fazi oranlarının yükseliğine dikkat çekti. Sandal açıklamasında "Deprem sürecinde tüm siyasi partiler dahil, herkes elinden gelenin fazlasını yaptı. Burada siyaseten birine eksik yaptın demek doğru olmaz. Burada yeni bir sorun belirginleştir. Faiz oranları git gide artmış ve ortalama 1 oranındaki faiz vatandaşa ağır geliyor. Bizde devlet büyüklerimden normal olarak bir destek bekliyoruz" dedi.

DEMİR DUASINA ÇIKTIK
Toplantıda söz alarak konuşan İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan ise, deprem sonrası geçen süreye dikkat çekti. Özkan, "Faiz oranları nedeniyle belimiz kırıldı. 7 ay geçti. Devletimizin yaptıkları var. Bunu inkar edemeyiz. Dün bir yerde duymuştuk, biz şimdi demir duasına çıktık. Deprem sonrası maliyetler çok büyüdü. Bizler bunun altından kalkamıyoruz. Cumhurbaşkanımız kredi konusuna eğilirse minnettar oluruz" diye konuştu.

BİR SORUN VARSA BİZE SÖYLEYİN
Yeniden konuşan Başkan Sandal ise depremzedelere seslendi. Sandal, "Dernekten talebimiz usul ve esas yönetmeliğe uygun olmayan şeylerin tartışılması süreci çok uzatır. Biriler buradan siyaset çıkarmak isteyebilir, birilerinin farklı niyeti olabilir. Biz altını çizerek söylüyoruz. Bayraklı Belediyesi olarak atmayı ihmal ettiğimiz bir adım varsa bize söylerseniz biz yaparız, bunda sorun yok. Ancak diğer türlü olduğundan da tartışma farklı alevleniyor, bu konuda biraz daha duyarlı olmanızı rica ediyoruz. Meseleler tartışıldıkça yıkılan konutların sorunları ile farklı sıkıntılar var, bunları sessiz sedasız çözmek konusunda sorunumuz var. Yani kat sıkıştırma dediniz, bu çok önemli bir sorun. Buralarda bazen işlemlerin uzuyor olması sizin sürecinizi uzatmak için değil, gerideki hukuki sorunları çözmek için. Bizim en önemli dertlerimizden biri deprem meselesi" ifadelerini kullandı.

ODALARA ÇAĞRI
Sandal'ın ardından yeniden söz alan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan "Biz ulusal basına kendimizi çıkarabilmek için 65 yaşındaki teyzemize tweet atmayı öğrettik. Geçmiş dönemde konuşulan fiyatlar vardı bu arttı.  400 bin TL'lik dönüşüm parasını kim ödeyebilir burada. Biz odaya da söyledik, varsa öneriniz ortaya koyun birlikte gidelim yetkili makamlara diye. Biz kat artışı bekliyoruz çünkü maliyet düşsün diye. Krediler ile ilgili böyle bir şey olup Cumhurbaşkanımızı bunu sağlarsa biz biraz daha rahat nefes alabiliriz diye. Siz bizim yolumuzu rahatlatıyorsunuz ancak diğer belediyelerde bizim depremzedelerin üzerine biraz daha eğilirlerse çok teşekkür ederiz" dedi.

 
Finansal istikrar raporu: Risk devam ediyor
 
Uluslararası ihalede ilk aşama: Buca Metrosu’na 14 talipli çıktı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 28 Mayıs 2021 Cuma 13:45

Devletin sorumsuz yöneticilerinin önlem almamasından dolayı oradaki insanlar hem canından hem de malından olacak bu yetmeyecek bu insanları üstüne borçlandıracaksınız! halkçılık ve solculuğu ağızlarına sakız edenlerden böylesine bir öneri duymak büyük komedi.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Valilik 23 Nisan konulu resim yarışması ödüllerini verdi
İzmir Valiliği tarafından, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ...
Konak kardeş şehriyle el ele verdi
Kardeş şehirler Konak ve Prizren arasında “İyi Niyet Mektubu” imzalandı. ...
350 taksici ve minibüsçüye temizlik kolisi
Bornova Belediyesi pandemi döneminde en büyük sıkıntıyı yaşayan grup olan ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Bilek güreşinde rakipsiz başkan!
Mehmet KARABEL yazdı... Bilek güreşinde rakipsiz başkan!
Başkan Soyer müjdeyi verdi: Suya zam yok!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Temmuz ayında suya yapılması ...
Buca Metrosu’na Asya’dan 125 milyon Euro
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Buca ...
 
Çiğli'de vezneler hafta sonu da açık
Çiğli Belediyesi, Emlak ve Çevre Temizlik vergisinin 1. taksit ödemeleri ...
İzmir Sanal Kitap Günleri başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kez düzenleyeceği İzmir Sanal Kitap ...
Bornova'da cinsiyet eşitliği hamlesi
Bornova Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve çocuk istismarı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva