HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Mayıs 2024 Pazartesi - 20:51

Çiğli Meclisi'nde borç tartışması: AK Parti'den ihalelerde usulsüzlük iddiası!

Çiğli Meclisi'nin son oturumunun ana gündemi belediye şirketlerinin borcu olurken AK Parti meclis üyeleri 2023 yılı denetim raporuna dikkat çekerek belediye şirketlerinin ihalelerinde usulsüzlük olabileceğini vurguladı ve işlem yapılmasını istedi. Öte yandan Başkan Yıldız, 145 milyonluk borçlanma yetkisi aldı.

Çiğli Meclisi nde borç tartışması: AK Parti den ihalelerde usulsüzlük iddiası!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çiğli Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı ikinci oturumu Başkan Onur Emrah Yıldız yönetiminde gerçekleştirildi.

Meclis toplantısında başkanlıktan ve meclis üyelerinden gelen önergeler ilgili komisyonlara gönderilirken komisyonlardan gelen raporlar ise meclis üyelerinin oylarına sunuldu.

Meclisin ana gündemi ise Çiğli Belediyesi’nin 2023 Mali Yılı İdare Kesin Gelir ve Gider Hesap Cetvelleri ile 145 milyon TL’lik borçlanma talebi oldu. Plan ve Bütçe Komisyonu ve Hukuk Komisyonu’ndan gelen raporlar oy çokluğu ile geçti.

İki önerge ile ilgili söz alan AK Partili Meclis üyesi Mürşit Avcı “2023 yılı bilanço kalemlerini incelediğimiz zaman aktif hesaplarına baktığınızda bazı kalemlerin çok şişkin olduğunu görebiliyoruz. Bu konularda eleştirim olacak. Aktif hesaplar içindeki alacaklar hesabının yüksek olduğunu görüyoruz, 59 milyon 881 bin TL gibi bir rakam. Belediyemiz bu kadar borç yükü içerisindeyken bunun ne olduğu konusunda bilgilendirme yapılırsa memnun oluruz. Onun haricinde temsil-ağırlama kaleminin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İçeriğiyle ilgili maalesef bilgi sahibi değiliz. Belediyemize ait 6 tane şirket var, bu şirketlerden bazıları aktif, bazıları pasif halde. Bu şirketlerin ne kadar borcu ve vergi borcu olduğu ile ilgili bir bilgi göremedik. Pasif kaynaklar arasında belediyemizin borçlarının çok yüksek olduğu görülüyor. 72 milyon gibi bir borç var. Belediyemizin Çiğli Vergi Dairesi’ne 181 milyon TL vergi borcu görülüyor. Bunlarla ilgili detaylı bilgi alabilir miyiz?” dedi.



ENFLASYON DİNOZORU YENİDEN ÇIKTI
Yanıt veren CHP Çiğli Grubu Başkan Vekili Bülent Bingöl “Gelir kalemlerine bakarsanız maalesef ülkemizde yoğun bir enflasyon var. Enflasyon dinozoru bugün yeniden meydana çıktı. Bütün kurumların çok büyük bir şekilde yaşadığı bu sorunu maalesef bizim belediyemiz de yaşıyor. Bildiğim kadarıyla İller Bankası’ndan direk sosyal güvenlik kurumuna ödeme yapılıyor, bize gelmeden. Bütçemizdeki tahsil edilemeyen rakamı da enflasyona yoruyorum, emlak ve çevre temizlik vergileri gibi. Belediyemiz de alacaklarla gerekli yasal takibi yapıyor.” ifadelerini kullandı.

‘BELEDİYE ŞİRKETLERİ BELEDİYENİN KANINI EMİYOR’
Bütçeyi eleştirilerde bulunan AK Parti Grubu’ndan Özgür Kaner “Belediye şirketleri belediyenin kanını emiyor. Vergi ve SGK borçları konusunda size kalan mirastan bahsediyorum. Elbette belediyenin vergi ve SGK borçları olabilir çünkü kar amacı gütmüyor ama belediyenin şirketlerinin bir denetimi olmalı. Çiğli belediyesi meclis üyelerinin bu şirketler hakkında bilgi sahibi olmalı. Geçmiş dönemde yapılan sermaye artırımları ile birlikte kucağınızda ciddi bir borç yükü kaldı. Gelirimiz yüzde 70-80 oranında artarken giderimizde yüzde aynı oranda artmış. Kur bazında da hesapladık değişen bir şey olmadı. Biz bu şekilde başlar ve devam edersek biz aynı sorunlarla tekrar tekrar karşı karşıya kalacağız. Biz grup olarak size yardım etmeye hazırız. Diğer türlü yönetimden yönetime katlanarak devam eden borçlar sürer. Personel giderlerimiz 150 milyon, mal ve hizmet alımları 700 milyonluk bir rakam var. 700 milyonu araştırdığımızda 400 milyonu personel şirket gideri. Yani bizim personel 550 milyon personel giderimiz var. Gerçekleşen bütçemizde 925 milyon TL. Yüzde 55-60’ı. Belediyenin personel giderlerinin yüzde 30-40’ı geçmemesi lazım. Bizim personel giderlerimiz yüzde 55-60 iken yatırımı nasıl yapacağız? Şirketlerin borcu bu listede var mı? Yok! Çiğli’nin borcunu siz açıklayın. Sizin devraldığınız borçları öğrenmemizde fayda var.” dedi.



‘ZAMANI GELİNCE AÇIKLAYACAĞIZ’
Son olarak açıklama yapan Başkan Yıldız yüksek enflasyona dikkat çekerek “Bir ihale yapıyorsunuz ve ihaleyi alan firma fiyat farklarından dolayı tüm kalemlerde zarar ediyor. Zarar ettiğinde bir daha ihale yaparsanız. Bu hayatın her alanına sirayet ettiği gibi kamuya da sirayet ediyor. Ancak belediyemizin borçlarını zamanı gelince açık ve şeffaf şekilde paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

DENETİM RAPORU: İHALELERDE USULSÜZLÜK VAR
AK Parti Grubu’ndan Özgür Kaner de denetim raporuna dikkat çekerek “Şirketlere neşter vuramazsanız zorlanacaksınız. Bir önceki meclis üyelerinden oluşan bir denetim komisyonu çok ayrıntılı bir denetim raporu yazdı. Denetim raporuna muhalefet eden iki üye “Çiğli Belediyesi’nde incelediğimiz yıl itibariyle şirketlerin mal ve hizmet alımlarındda usülsüzlük var” dediler. Sizden bu konuda işlem yapılmasını bekliyoruz” dedi.

 
İYİ Parti'de yağmur gibi istifa!
 
Teslim olan hırsızlar adli kontrolle serbest!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan 7 Mayıs 2024 Salı 22:42

Ciğlinin geçmis döneme ait borcunu vatandaş olarak bilme hakımizdir bizler verdiğimiz vergınin nereye gitiğini bilmeliyiz . Çiğlide peryöduk ışlerin dışında başka bir ış yapilmiyor . Geçmişte birilerin adamlarıni ücer beş kişiyi belediye aldiklar kişilerin şirketi gibi yönetildiğini biliyoruz . Inşalah geçmiş dönemde yapilan olumsuzluklari bu halka yasatmazlar. Halka eşit ve adaletli olsunlar . Bir aileden 10. 22 . Kişi işe alinirmi oldu yaptilar. Yazik kimileein karnıni doyurdular kiminide aç biraktilar bu adaletsizlik yapilmasın yapilirsa halkin akp^eye nasil bir tokat atı Bize atmaz demeyin öyle bir atarki bir daha kendinize gelmeye bilirsiniz

Yorumu oyla      0      0  
Ben Bir Balon Değilim 7 Mayıs 2024 Salı 07:39

Çiğli Belediyesinim Borçlarını Açıkla Başkan !!! Yakıtı bile başka belediyeden borç aldığınız dedikodusu dolaşıyor bu doğrumu ? Şeffaf Belediye için sözünüz vardı. Kurumun borcunu açıklamanızı bekliyoruz.Farkındaysanız ilk günlerdeli mod kimsede yok ve tepkiler yavaş yavaş artıyor.1 ay oldu 1 çivi çakmadınız.Para yoksa hiçbirşey olmaz!!!

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Işık’tan ‘gelir-gider açığı’ yanıtı: Vergi gelirlerinde yüzde 100 sapma var!
Gaziemir Belediyesi’nin 2023 yılı Kesin Hesap Cetvellerinin görüşülmesinde ...
Başkan Mutlu Hıdırellez Şenliği’ne katıldı
Kültürpark’ta gerçekleşen Hıdırellez Şenliği’ne katılan Konak Belediye ...
Mutlu ekonomik uçuruma dikkat çekti: En fazla yardım alan Konak'ta
İzmir Kent Konseyi’nde düzenlenen Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği’nin ...
 
Karabağlar Hıdırellez Şenliği ile coştu
Karabağlar Belediyesi Hıdırıllez’de, Uğur Sayınbatur Brass Ensemble konseri ...
Büyükşehir-sendika arasında 'işten çıkarma' zirvesi
İzmir Büyükşehir Belediye bünyesinde 2024 yılı itibari ile alınan işçilerin ...
İZDENİZ'de kadro revizyonu: 'Amiraller kadrosu' netleşti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZDENİZ A.Ş.’de kadro revizyonuna ...
 
Başkan Tugay, Büyükelçi Jill Morris'i ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Birleşik Krallık Türkiye ...
Oyun tutkunları İzmirCon 2024'de buluştu
Oyun tutkunları, fuarizmir’de düzenlenen İzmirCon 2024 etkinliğinde bir ...
Seferihisar sahilleri yaza hazırlanıyor
İzmir’in en uzun plajına sahip ilçesi olan Seferihisar’da belediye, Ürkmez ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva