HABERLER>GÜNCEL
24 Ağustos 2018 Cuma - 10:18

Çiğdemde Çin kazığı!

İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Abdulhamit Sevim, Çin'den ithal edilen ayçiçeği tohumunun toprağa ektikten sonra hiç ürün vermediğini, tarımsal ilaçlar nedeniyle de toprağın yorulduğunu söyledi.

Çiğdemde Çin kazığı!

Türkiye'de 2017 yılında 164 bin ton çerezlik ayçiçeği üretilirken, yıl içindeki toplam ithalat miktarı ise 29 bin 26 tona ulaştı. Çin, geçen yıl 20 bin 609 ton ile en fazla ayçiçeği ithalatı yapılan ülke oldu. Bu durum, özellikle üreticileri olumsuz etkiledi. Çin'den yapılan ayçiçeği ithalatının 2018 yılında da giderek arttığını anlatan İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Abdulhamit Sevim, hem üretici, hem satıcı, hem de bir işletme sahibi olarak büyük mağduriyetler yaşadıklarını dile getirdi. Çin'den yapılan çerezlik ayçiçeği ithalatının bu sene ilk 7 ayda 60 bin tona ulaştığını anlatan Sevim, "Daha kaliteli olduğu için Çin'den getirilen ayçiçeği tohumları bizim ürünümüzü bitirdi. Tüm üreticiler ciddi sıkıntıya girdi. Çünkü dışardan gelen tohumlarda kullanılan ilaçlar, bizim topraklarımızı yoruyor. İthal edilen tohumların ekilmeden önce mutlak suretle il laboratuarlarında tahlil edilmesi lazım" dedi.

Tarladaki ürünün içinin boş çıktığını ifade eden Sevim, bazı tarım ilaçları Avrupa Birliği tarafından yasaklanırken, bu ilaçlar kullanılarak üretilen tohumların Türkiye'de sorumsuzca toprakla buluştuğunu öne sürdü. Özellikle son iki yıldır Çin'den getirilen ayçiçeği tohumunda benzer sıkıntıları yaşadıklarını ifade eden Sevim, "Ben 200 dönüm bağ ekiyorum. Fakat az bir alana ithal edilen ayçiçeği tohumlarından ektim. Bu ürünün kısırlaştırıldığını anladım. Ürünün içi boş çıktı ve hiç verim alamadım. Toprağımın kalitesinin düştüğünden de endişeliyim. Türkiye'nin toprağına sahip çıkmalıyız. Tarım üretiminde denetim sürdürülmeli. Dağıtılan fidanlar, hava ve toprak koşulları tahlil edilerek ekilmeli" diye konuştu.

'TOPRAK TAHLİLİ YAPILMALI'
Her bölgeye has toprak yapısının bulunduğunu ve buna göre üretim yapılması gerektiğini anlatan Abdulhamit Sevim, şöyle konuştu:
"Örneğin ceviz ağaçları 4 yıldır dağıtılıyor. Turgutlu'da ektik, ama sıcak olduğundan verim alamadık. Ceviz ağacının kar görmesi lazım. Uygun yere ekilmeyen ağaç, 5 sene sonra sökülüyor. Çünkü hava sıcak olduğu için, ceviz siyah çıkıyor. İlçe tarım müdürlüğü ekipleri toprak tahlili yapmalı ve hangi ürünün dikilmesi gerektiği konusunda üreticilere bilgi vermeli. 80 dönüm bağda siyah üzüm ektim. Üzümleri kurutma aşamasına geçtim. Tarım müdürlüğünden hiçbir ziraat mühendisi gelip bakmadı. Bağımın yanına tavuk çiftliği kurdular. Bunlara izin verilmemeli. Tarım müdürlüğü ekiplerine konuyla ilgili görevler düşüyor."

 
Bornova’da Geleceğin yıldızları yetişiyor!
 
Buca'da LGS kursları başlıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de müthiş proje: Kedilere özel pansiyon
Gelirinin neredeyse tamamını sokak hayvanlarına harcayan Şükran Taşan, ...
Bayramın acı bilançosu açıklandı!
Bakanlar Kurulu kararıyla 9 gün olarak açıklanan Kurban Bayramı tatilinde, ...
İzmirli flaş iddia: Kağıtta karaborsa mı var?
Dövizdeki dalgalanma nedeniyle vatandaşların kağıda ulaşamadığı ve bazı ...
 
Çiftlik Bank'tan sonra Kaşar Bank
İstanbul'da 30 kişi, Çiftlik Bank benzeri bir yöntemle dolandırıldı. Mağdurlar ...
İzmir'de emekli polisin korkunç intiharı!
İzmir'in Konak ilçesinde, emekli polis memuru Mustafa Ö. (69), boğazını ...
Egeli balıkçılarda yeni av sezonu heyecanı
Av sezonu için hazırlıklarını tamamlayan Egeli balıkçılar, denize açılacakları ...
 
Acı son: Dördüncü kattan ölüme düştü
 İzmir’in Buca ilçesinde dördüncü kattan beton zemine düşen kişi yaşamını yitirdi.
Eşinden yadigar kayıp alyansa kavuştu, dünyalar onun oldu
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, bir takside unutulan cüzdanı ...
İZBAN raydan çıktı, faciadan dönüldü
İzmir’in Selçuk ilçesinden İzmir’e doğru seyreden İzmir Banliyö Sistemleri ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva