HABERLER>GÜNCEL
4 Mayıs 2023 Perşembe - 08:42

CHP’nin seçim üssü... Nasıl hazırlanılıyor?

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, CHP’nin seçim güvenliği için genel merkezinde kurduğu üsse girdi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ve ekibinin çalışmalarını aktardı.

CHP’nin seçim üssü... Nasıl hazırlanılıyor?

Saymaz’ın aktardığına göre; “CHP 201.698 sandıkta hangi önlemleri aldı? Görevli verilemeyen iller, ilçeler ve sandıklar var mı? Beş yıl önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşandığı üzere sistem çöker mi?” Adıgüzel, bu sorulara şöyle yanıt verdi:

SANDIK GÖREVLİSİ NELERİ KONTROL EDECEK?
Her sanıkta bir görevlimiz, kat ve okul sorumlumuz ile bilişim sorumlumuz olacak. Barosu büyük illerde avukatlar bulunacak. Bilişim sorumlusunun telefonunda mobil uygulama olacak. Ne yapıyor? Sınıfları geziyor. Yoklama yapıyor.  Mesela 1001 no'lu sandıkta görevli var mı? Varsa işaretliyor. Yoksa arıyor, “Nerdesin?” diyor. Açmazsa yedeğini arıyor. Yedeği yoksa müşahit yerine geçiyor. Müşahit de mi bulanamadı? O sandığın boş olduğunu sistemde gördüğümüz için müşahit aktarıyoruz. Sorulan sorular var: Bize gönderilen seçmen listesiyle sandıktaki aynı mı? Bilişim sorumlumuz kapılardaki listeye bakıp kontrol edebiliyor. Oy kullanacak olanlara yardım ediyor.

TUTANAKLAR MERKEZDE ARŞİVLENECEK
Oy kullanma bitti, sayımlar başladı. Sandık görevlisi ıslak imzalı tutanağı okul sorumlusuna getiriyor. Yanında bilişim sorumlumuz var. Bilişim sorumlumuz verileri yazarak ve tutanakların fotoğrafını çekerek, genel merkeze yolluyor. Merkezdeki sunucuda arşivleniyor. Sunucunun hem coğrafi olarak, hem de olası bir felakete karşı beş ayrı yerde yedeği var.

ÇAPRAZ KONTROL
Islak tutanaklar ilçe başkanlığına geliyor. Her ilçede veri giriş sorumlularımız var ve onlar verileri merkeze tamamen farklı bir sistemden geçiyor. Niye? Çünkü çapraz kontrol yapıyoruz. Kontrol şu işe yarıyor: Sonucu girmediler mi? Merkezdeki çağrı merkezinden aranıyor. Diyor ki, “Sonucu niye girmedin.”

YSK'DAN ÜÇ DAKİKADA BİR VERİ AKIŞI
Oy çuvalları ilçe seçim kuruluna gidiyor. Yolda çuvalları takip etmek lazım. Çuvallar değişmesin diye. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendi oy havuzunu kurma meselesi bizi tedirgin ediyor. İlçe seçim kurulunda sonuçlar tutanak haline getiriliyor ve çeteleye dökülüyor. Taranarak, YSK'ya gönderiliyor. YSK ile dijital entegrasyonumuz var. Her üç dakikada bir YSK'dan veri çekiyoruz. Yani hem okuldan hem ilçeden, hem de YSK'dan veri geliyor. Üç sonucu karşılaştırıyoruz. Hata varsa sistem alarm veriyor. Ona göre müdahale başlıyor. YSK'dan gelen ve  elimizdeki tutanağı karşılaştırıyoruz.

YA İNTERNET KESİLİRSE?
O gece internet kesilirse b ve c planımız var. B planımız GSM operatörleriyle veri toplamak. GSM sistemi sorunluysa ilçe başkanlıklarımıza bir ekran gönderiyoruz. Onu indirecekler, ekranları doldurup il başkanına flaş diskle gönderecekler. Sisteme hacker saldırısı  durumda birkaç felaket senaryomuz var.

“400 KADAR SANDIKTA GÖREVLİ YOK”
Pamukkale'de sorun yaşadık. İlçe başkanımız geciktiği için görevli atayamadık. Burada 712 sandık var. Oraları müşahitlerle doldurduk. Sivas Doğanşar'da  örgütümüz olmadığı için bir görevlimiz yok. Orada 32 sandık ve 2 bin oy var. Neden görevli veremedik? O ilçede ilk beşe giremezseniz görevli veremiyorsunuz. Bu şekilde 12 ilçemiz vardı. Seçime giren partiler değişince sayı azaldı. Pamukkale ve Doğanşar'ın dışında 70-80 bin oya tekabül eden 400 kadar sandıkta görevli koyamadık.

“8-11 RİSKLİ NOKTA VAR”
En çok hilenin olduğu yer, sandık başında görevlimizin olmadığı yer. 2018'de Akçakale ve Harran'da görevliler içeri giremedi. Bugün 8-11 riskli nokta belirledik.

"2018'DE STRATEJİK BİR HATAMIZ VARDI"
2018'de stratejik bir hatamız vardı. “Hızlı sonuç açıklayacağız” dedik. Şuna güveniyorduk: “Diğer partilerle bir platform oluşturduk, oradan iyi veri gelir, açıklarız.” Sandıklardan veri gelmedi. Gördük ki mesele hızlı açıklamak değil, doğru sonuçları kontrol ederek takip etmek. 2019'da stratejimizi değiştirdik.

 
İZSU'dan Subaşı'ya altyapı hamlesi... Kanalizasyon sorunu tarih olacak!
 
Mehmet KARABEL yazdı... Aydın'a denizi nasıl getirdi?
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selami 4 Mayıs 2023 Perşembe 21:11

Nafile bay kemal A4 istifa dilekçesini hazırladı bile çabala cirpina kaybedecekler anladılar izmir bile artık tıpış tıpış oy vermiyecek soyeredilen küfürleri duymazdan geliyor pişkinlik yapıyorlar AKP nin ayakta durma sebebi kilictaroglu ve beslemeleri tiptkp hdp dhkpc bunlar olduğu için AKP 1 inci parti olarak seçim kazanacak göreceksiniz

Yorumu oyla      2      3  
TEK YOL MEMLEKET 4 Mayıs 2023 Perşembe 19:19

CHP NİN BİTİŞ MEMELEKETPARTİSİNİN ŞAHLANIŞ SEÇİMİ OLUÇAK ALLAHIN İZNİYLE...

Yorumu oyla      2      3  
GÜRKAN 4 Mayıs 2023 Perşembe 19:18

BUNLARDA KIRIZI TROL FNDAŞ MEDYA OYUM MEMLEKET PARİSİNE....

Yorumu oyla      2      3  
YEŞİLOVALI 4 Mayıs 2023 Perşembe 19:17

SİZE OY MOY YOK YUKSEL TAŞKIN LA KOLKOLA AMATÖR LİGE

Yorumu oyla      2      3  
:) 4 Mayıs 2023 Perşembe 16:33

Birileri rahatsız olmuş aktroller... 15 mayıs sabahı BİRŞEY DEĞİŞECEK HERŞEY DEĞİŞECEK. Yurdumuz üstündeki karabulutlar gidecek BAHARLAR GELECEK :) Çatlasanızda Patlasanızda ne derseniz deyin durum bu :))

Yorumu oyla      2      3  
Ankara Kuşu 4 Mayıs 2023 Perşembe 15:51

hdp ile gizli gizli ittifak yaptığınız için kaybedeceksiniz... Atatürk ile sorunu olanları, Kemalizm en büyük faşizm'dir diyenleri İzmir'den aday yaptığınız için kaybedeceksiniz.. bay kemal'in zaten bu son seçimi devlet ve millet için yürütülen tüm milli projeleri durduracağız, dokunacağız ( SİHA,İHA,TOGG) diyenlere bu halk oy verir mi ? Tabiki vermez daha eli ile kalp yapamayanlar, masaya otururken masa düzeni için kavga eden 6 işe yaramaza.. devlet yönetimi teslim edilir mi ? tabiki edilmez ve edilmeyecektir.. 15 Mayıs sabahı bay bay kemal diyeceğiz inşallah..

Yorumu oyla      3      5  
İzmirli 4 Mayıs 2023 Perşembe 11:10

Tıpış tıpış oyunuzu vermeyin...

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seçim yasakları bugün başlıyor!
14 Mayıs 2023'te yapılacak olan 28. dönem Milletvekili Genel Seçimleri ...
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Devlet Hava Meydanları ...
İzmir açıklarında 104 göçmen kurtarıldı
Çeşme ve Foça açıklarında 104 düzensiz göçmenin kurtarıldığı, 53 düzensiz ...
 
Kahramanmaraş’ta 5.0 büyüklüğünde deprem
Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Onur Şener cinayetinde 'duyan da yok gören de'
Ankara'nın Çankaya ilçesindeki bir eğlence mekanında çıkan tartışmada, ...
Kaza sonrası Milli Eğitim Müdürü görevden alındı
Zonguldak'ta, 14 yaşındaki Büşra'nın öldüğü, 18 öğrenci ve şoför Fikret ...
 
İZDENİZ'de TİS krizi... Her gün 2 dakika düdüklü eylem!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İzmir Deniz İşletmeciliği ...
Cani anne... 2 aylık bebeğini 6'ncı kattan attı!
Uşak'ta annesi tarafından apartmanın 6. katından beton zemine atılan 2 ...
Bakan duyurdu: 40'a yakın terörist etkisiz!
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, terörü kaynağında yok etme stratejisi ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva