HABERLER>POLİTİKA
3 Nisan 2024 Çarşamba - 13:26

CHP'li Yüksel'den ‘oy vermeyen seçmen’ çıkışı: Soyer’le telefonda tartıştık!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim sürecindeki tutumunu eleştiren 24’üncü dönem milletvekilli Alaattin Yüksel “Dün bir açıklama yaptım, Tunç Bey'in ismi geçtiği için beni aradı ve telefonda da tartıştık. Tartışmamızda Tunç Bey, ‘Aziz Bey beni desteklemedi’ dedi. Ancak ben de dedim ki ‘Aziz Bey tüm kırsalı gezerek sizin için oy istedi’ dedim. Aziz Bey bunu yapmadığını düşünüyorsanız siz de bugün aynı şeyi yapmayın, empati yapın” dedi.

CHP li Yüksel den ‘oy vermeyen seçmen’ çıkışı: Soyer’le telefonda tartıştık!

EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’den 24’üncü dönem milletvekilliği yapan ve geçmişte İzmir İl Başkanlığı görevini yürüten Alaattin Yüksel, Sonsöz TV’nin konuğu oldu.

Gazeteci-Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Yüksel, parti içi tartışmalardan 31 Mart seçim sonuçlarına kadar bir çok konuda değerlendirmelerde bulundu.

BU KADARINI BEKLEMİYORDUM
Seçim sonuçlarını değerlendiren Yüksel, “Muhalefetin bu kadar parçalamışlığının içinde bir de 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin kaybı sonrası insanlar siyasetten öylesine kopmuştu ki tam tersine bir hezimet daha yaşanabileceği algısı vardı. Ben ona göre daha umutluydum ancak bu kadarını beklemiyordum. Bu hiçbir kamuoyu araştırmasında da ortaya çıkmadı. 47 yıl aradan sonra CHP ilk kez ülke genelinde  birinci parti oluyor” dedi.

30+1 YAPILABİLİRMİŞ
İzmir’deki sonucun kendisi açısından sürpriz olmadığını dile getiren Yüksel, “İzmir'de böyle bir sonucu bekliyordum.Beni şaşırtmadı. 30+1 yapılabilirmişiz. Aliağa kıl payı kaçırıldı. Menemen'de daha farklı şeyler yapılabilseydi olabilirdi. Menemen'de başkanvekilli dönemi sürecinin içinde olan arkadaşımız aday olarak belirlendi. Belki orada bir hata yapılmış olunabilir” ifadelerini kullandı.

TARTIŞMAMIZDA TUNÇ BEY, ‘AZİZ BEY BENİ DESTEKLEMEDİ’ DEDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim sürecindeki tutumu ile ilgili olarak "İzmir'de kılını bile kıpırdatmadı" çıkışı sonrası Yüksel, telefonda Soyer ile tartıştığını söyledi. Yüksel, “Dün bir açıklama yaptım, Tunç Bey'in ismi geçtiği için beni aradı ve telefonda da tartıştık. Tartışmamızda Tunç Bey, ‘Aziz Bey beni desteklemedi’ dedi. Ancak ben de dedim ki ‘Aziz Bey tüm kırsalı gezerek sizin için oy istedi’ dedim. Aziz Bey bunu yapmadığını düşünüyorsanız siz de bugün aynı şeyi yapmayın, empati yapın. Danışma kurulundaki arkadaşlarımızla gidip kendisiyle konuştuğunda aktif çalışma içinde olmayacağını belirtmiş. Mevcut yeni seçilen belediye başkanlarımız ile ilgili eskiyi kapatıp yeni döneme bakıp 5 yıl iyi işler yaparsanız çok daha güçlü oylarla aday yapılıp seçebilirsiniz. Gün gelir tüzüğü değiştiremezsek yine atama yolu ile olursa o zaman sizin yerinize başkası atandığında sorunu kendinizde arayın. Sorunsuz gibi görürseniz empati yapın bugün yaşadıklarınız düşünün ve adayların yanında durun” dedi.

KENDİSİNİ SORGULAMALI
Soyer’e yakın olan seçmen grubunun sandığa gitmediğini belirten CHP’li Yüksel, “Daha önce yaptığımız konuşmalarda Tunç Bey'in yaptığı iyi işler var. Onlarla iyi anılması daha iyi olurdu.  Kasım ayının ortasında İzmirli bir araştırma şirketi bir araştırma yaptı. Mevcut başkanla ilgili büyükşehirde yüzde 32 oy veririm, yüzde 52 oy vermem çıkıyordu. Aralık sonunda bir araştırma yapıldı orada yüzde 34 oy veririm, yüzde 50 oy vermem çıktı. Bu araştırmayı yapan arkadaşlarımız  buna rağmen araştırmalarında mevcut başkanla İzmir'in kazanılabileceğini söylediler.  Oy vermem diyenlerin yüzde 60'ının CHP'li olduğunu söyledi o arkadaş. Ancak buna rağmen yaptığı iyi işlerden kaynaklı da kendisine bağlı bir seçmen grubu vardı. O seçmen grubu, Soyer’in 'aday yapılmamam konusunda yanlış yapıldı' gibi şikayetlerini dile getirmesinden kaynaklı ve eski adayların yeni adaylarla boy göstermemesi nedeniyle kendisine bağlı grup tarafından özellikle sandığa gitmeme gibi etkileri oldu. Ancak seçim çalışma sürecinde görüldü ki yeni adaylarla ilgili eleştirileri aşan bir gelişme ile iyi bir sonuç aldık. Kendinizde bu partide aynı yöntemle atandınız. 15 yıl boyunca bu parti sizi aday göstermiş ve belediye başkanlığı yapmışsınız. Kendinizi sorgulamanız lazım. Yeni belirlenmiş adayların arkasında yer almanız lazım.” dedi.

HALK CHP’YE CHP’DEN DAHA FAZLA SAHİP ÇIKTI
Parti içinde sorunların olmasına rağmen böyle bir sonucun nasıl alındığının sorulmasına yanıt veren Yüksel, “Partilerin gündemleri ile halkın gündemi örtüşmeyebiliyor bazen. Halkın gündemi  ekonomi, yoksulluk yani tencere meselesi. Hukuksuzluk, adaletsizlik, eşitsizlik, baskı ve zulüm var. Cumhuriyet ve Atatürk sevgisi var. Son seçim döneminde Cumhur İttifakı yanına Hüdapar gibi ayrılıkçı hareket olarak ortaya çıkmış partiyi yanına aldılar. Türkiye'de cumhuriyeti ortadan kaldırmaya yönelik öylesine yoğun eylemler oluştu ki adliye koridorlarında ‘şeriat isteriz’ diye bağıran insanlar var ve bunlarla ilgili hiçbir aksiyon almıyor iktidar partisi. Sizin çok önemli gördüğünüz şeyi halk önemsiz gördü. Halk, parti içi konularla uğraşmadı. Adaylaşma süreci sonrası çalışmalar başlayınca  yeni atanmış arkadaşlar görülünce onların dinamizmi etkili oldu.  Halkın gündeminde açlık-yoksulluk vardı. Halk, CHP'ye CHP'den daha fazla sahip çıktı. Sadece CHP'liler değil, merkez sağ da sahip çıktı. Biz bu kadar bölünmüşlüğe rağmen bu sonucu aldık. Sadece Seferihisar'da 20 aday adayı vardı. Buna rağmen bu sonuçlar çok güzel” diye konuştu.

MANİSA’DAKİ SONUCA HALA İNANMAKTA ŞAŞIRIYORUM
Manisa’daki sonucu da değerlendiren Yüksel, “Manisa'yı alacağız diye başta Genel Başkan söylüyordu. Ancak benim aklımda soru işareti vardı. Ben böyle bir şey beklemiyordum. Olabilirdi. Manisa'yı İzBB'nin koltuklaması halinde kazanılabileceğini düşünüyordum ancak böyle bir şey yapılmadı. Manisa kendi başına başardı bu işi. son seçim haftasında kardeşim söyledi, o da başkanları toplanmış ve çoğu merkez sağda olan insanların hepsi 'Biz Traşçı Ahmet'in oğluna oy vereceğiz' dedi. Aday belirleme sürecinde de doğru karar verilmiş.  17 ilçenin 14'ünde CHP'nin  kazanmış olması Manisa'da... 47 yıl sonra CHP'nin Türkiye genelinde 1'nci parti olmasına yaşıyoruz ama Manisa'da 78 yıl sonra ilk defa sol bir belediye kazanmış. Neredeyse 17'de 17 yapılabilecek bir seçim. Hala inanmakta şaşırıyorum. Hem de 2'ye katlayarak alınmış bir seçim” dedi.

DEĞİŞİME KARŞI ENDİŞE OLDU
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İzmir’e neden sık geldiğini açıklayan  Yüksel, “İzmir'de aday belirleme sürecinde Genel Başkan'ın bir tercihi oldu gençler ve kadınlar ile ilgili. Açıklamalarına baktığınızda değişimi görmek istiyorsanız İzmir'e bakın diyordu. Bu riskli bir şeydi aslında. Değişime kolay ayak uydurulamaz. Ancak yeni yeni tanınan bilinmeyen  adayların sürecinde bir tedirginlik oldu tanınmamasından kaynaklı. Büyükşehir başkanımız bile İZSİAD toplantısına katıldığımızda arkadaşlar 'siz yeteri kadar tanınmıyorsunuz' diye eleştiri getiriyordu. Bununla ilgi tartışmalar yaşandı. 'İzmir’i bunlarla kaybedeceğiz' dedin. Değişime karşı endişe oldu. Tartışmaların hepsinin üstünü kapatan şeyler oldu. Önce parti örgütü kendisine sahip çıktı. Kamuoyunda  yaratılan  tartışmalardan  genel başkanımız da endişelendi ve değişimin arkasında durmak için sık sık İzmir'e geldi” ifadelerini kullandı.

KENDİLERİ İÇİN SİYASET YAPAN ANLAYIŞTAN NEFRET EDERİM
CHP’den ayılarak başka partiden belediye başkan adayı olanların partiye dönmemesi gerektiğini belirten Yüksel, “Çok yanlış buluyorum. Bu siyaseti kendisi için yapmasıdır. Kendileri için siyaset yapan anlayışından nefret ederim. Geçmişte bu hataları parti çok yaptı. Bu arkadaşlar geri döndü ve hatta aday yapıldı. Ben bunların yeniden partiye dönemleri ve aday yapılmaları taraftarı değilim. Karşılarında duracağım” ifadelerini kullandı.

20’NİN ÜSTÜNDE BAŞKAN ADAYLARI OLDU
Büyükşehir ve bazı ilçelerde 2019 seçimine göre oy düşüşünün yaşandığının sorulmasına yanıt veren Yüksel, “Belediye başkanlarının güç vermemesi, belediye gücünü arkalarında tutmaması ve arkadaşların yeni isimler olması bu durumda etkili olan nedenlerden. 2019 seçimlerinde tek aday vardı. Muhalefetten hiçbir parti adayı yoktu. Biz İYİ Parti'ye de Tire'de adaylık verdik ve destek verdik. Bu da oyların düşmesindeki önemli nedenlerden… Şimdi küçük ilçelerde bile 20'nin üstünde başkan adayları var” ifadelerini kullandı.

KİLİT VURMAK ZORUNDA KALIRLARSA…
6’lı Masa’da yer alan ancak seçimlere bağımsız girmesine rağmen düşük oy alan partiler ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yüksel, “Bu partiler kapanmak zorunda kalırsa, kapıya kilit vurmak zorunda kalırsa nereden vekillik aldıklarını hatırlayıp gelip CHP'ye eklenmeleri doğru olabilir. Çünkü sen mevcut iktidarı uygulamalarına karşı olduğun için o oyları aldın. Sen muhalefetin yanında yer alıyorsun diye seni vekil yaptı” dedi.

 
Papa, Gazze'de acil ateşkes talebini yineledi
 
Tütün sektörünün ihracat hedefi 1 milyar dolar!
YORUMLAR
Toplam 23 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
chpli 4 Nisan 2024 Perşembe 09:44

bu bal tayfasıda kerameti kendinden menkul ortalıkta takılıyor yahu.

Yorumu oyla      0      0  
BAL'lı 3 Nisan 2024 Çarşamba 22:12

Yorumumda "Menemen de " yazmak yerine ayrı yazılması gereken -de ekini kesme işareti ile yazmışım. Özür dilerim.

Yorumu oyla      1      0  
Metin ulus 3 Nisan 2024 Çarşamba 21:33

40 yıldır partide almadığın görev kalmadı. yeni yönetime de yakın olmak için iki kişi arasında gerçekleşen telefon konuşması açıklanır mı allahaşkına. Ha Soyer haksız tamam peki İzmir seçimi başarı mı sence? Başarılı aday yüzde 80 yapardı.

Yorumu oyla      3      6  
Köylü Kadir 3 Nisan 2024 Çarşamba 20:41

CHP de her seçimden sonra oylar çalındı,hile yapıldı diyerek havada demeçler uçuyordu,demekki halk ve seçmen oy veriyormuş,o zaman halk vermediği zaman ipe sapa gelmeyen demeçler şimdi nedense verilmiyor siyaset yapmak herkesin harcı değildir mevcut iktidara kızan halk ve seçmen CHP tercih ederek kırmızı kart göstermiştir,inşallah CHP bu krediyi iyi kullanır yoksa iski gibi skandallar patlamazsa...

Yorumu oyla      1      3  
Yorgun Demokrat 3 Nisan 2024 Çarşamba 20:04

Bazıları tarihte başarıları ile anılır kimi de böyle anılır. Yurttaş Soyer, şapka düştü gerçekler görünüyor.

Yorumu oyla      5      3  
BAL'lı 3 Nisan 2024 Çarşamba 19:49

TUNÇ olsaydı oy oranı da yüksek olurdu,Menemen 'de gitmezdi. Karşıyakalıların bile "Burada ne yaptı ki?" dediği kişiyi aday yaptınız. Anlayın ve havalara girmeyin. Seçimi CHP kazanmadı,AKP kaybetti.Vefasız BALlı bir gün size de bu özelliğini gösterecek,o zaman anlayacaksınız. Sonra başarısız görünen birisi yeni adayın yanında durursa olumlu etkisi mi olur olumsuz mu? Bu soruya ahlaki bir yanıt verin bakayım.

Yorumu oyla      3      11  
Emekli 3 Nisan 2024 Çarşamba 18:45

1 Nisan sabahı ülke tarihinde yeni bir sayfa açılmıştır.. Bu yeni beyaz sayfaya güzel şeyler yazılmalıdır.. Eski kirginliklar .ofkeler .kin tutmalar birakilip gelecek güzel günlere dair yeni bir şeyler söylemek lazımdır.. Halkın isteği budur.Secilenleri kutluyor,başarılar diliyor.gorev süresi bitenlere de teşekkür ediyoruz.... Durmadan geçmişin sayfalarını karıştırmak yerine yarınlara.dahz iyiye.daha güzele odaklanmak gerekir..

Yorumu oyla      1      1  
Bilge 3 Nisan 2024 Çarşamba 18:06

Tunç Soyer’i adayl belirleme sürecinde kendi getirdiği Şirket Genel müdürleri ve Yönetim kurulu başkanları bile desteklemedi . Hepsi kendisine çalıştı , bir tanesi çıkıp ben Tunç Soyere destek verdim diyemez . Yürekli bir tane çıkmaz. Tunç,u Önce kendi ekibi sattı, Tunç Önce kendi ekibini eleştirsin sonra başkalarını . Hadi bir tane yürekli çıksın da Ben Tunç Soyer,e destek verdim desin . Hodri meydan .

Yorumu oyla      5      2  
Yav he he 3 Nisan 2024 Çarşamba 17:42

Her fırsatta Soyer'i eleştiren Kocaoğlu mu Soyer'e destek vermiş? Tunç Soyer'le yan yana hangi açılışa katılmış, destek vermiş, bizzat oy istemiş? Bırakın bu işleri. Kale dediğiniz yerde alınan oy yüzde 50 bile değil. En son Soyer yüzde 58 almıştı. Adamı resmen kurultay sebebiyle harcadınız. 2019'da Kocaoğlu bırak destek vermeyi, Soyer ismi ön plana çıkınca tekrar aday olmuştu. Kimseyi balık hafızalı zannetmeyin.

Yorumu oyla      4      7  
sezarın hakkı sezara 3 Nisan 2024 Çarşamba 17:36

resmi eröz kardeşim 12 puan fark var arada neyi zar zor aldın afedersin ? menemen hariç akp nin elindeki diğer ileçeleri de aldın . üstüne meclis üye sayını arttırdın . 20 puan farka alışınca 12 puan zar zor geliyor sanırım ?

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ödemiş seçiminde dikkat çeken ‘Kırat’ detayı… Güleç salladı, yıkamadı!
Ödemiş'te 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan yerel seçimde Demokrat Parti'nin ...
İYİ Parti'nin ardından bir parti daha kongreye gidiyor
31 Mart'ta istediği sonuçları elde edemeyen DEVA Partisi, Türkiye genelinde ...
DEM Parti'den YSK'ya Van itirazı!
DEM Parti, Van İl Seçim Kurulu'nun Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 'Van' tepkisi!
Kemal Kılıçdaroğlu, Van'da yaşananlara ilişkin Cumhurbaşkanı ve AK Parti ...
O ilde AK Parti seçimlere itiraz etti
Gümüşhane AK Parti İl Başkanlığı, İl Seçim Kurulu’na başvurup, merkezdeki ...
Mehmet KARABEL yazdı... Manisa seçimini tarih yazacak!
Mehmet KARABEL yazdı... Manisa seçimini tarih yazacak!
 
AK Parti MYK'da neler konuşuldu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen ...
HÜDA PAR'dan Van açıklaması: Halk iradesinin gasp edilmesidir
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Batman Milletvekili ...
YRP'den yerel seçim değerlendirmesi
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, "Tartışmalı ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva