HABERLER>POLİTİKA
20 Temmuz 2014 Pazar - 15:11

CHP'li Türeli'den 'Soma Tasarısı'na eleştiri

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, "Soma Tasarısı" diye getirilen "Torba Tasarı"nın içerisinde taşeron hizmet alımını genişleten maddeler yer aldığını belirterek, "Bu durum, kanunlarımıza, mevzuatımıza ve Anayasamıza aykırıdır" dedi,

CHP li Türeli den  Soma Tasarısı na eleştiri

Madde ile "asli iş" ve "yardımcı iş" kavramlarına ilişkin yeni bir anlayış getirilmeye çalışıldığını ifade eden Türeli, taşerona yönlendirilecek yardımcı işlerin kapsamının genişletildiğini söyledi.
 
 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nunda yapılan söz konusu değişiklik öncesinde yer alan,  "İdarelerce kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre istihdam edilen personelin yeterli nitelik ve sayıda olmaması hâlinde bu kanunda belirtilen hizmetler için ihaleye çıkılabilir" hükmünü anımsatan Türeli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Yeni getirilen düzenlemeyle hangi işlerin yardımcı işler olacağının belirlenmesi yetkisi Bakanlar Kurulu'na verilmiştir. Bakanlar Kuruluna yardımcı işlerin neler olacağını idareler itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte verme, belirleme yetkisi verilmiştir. Yani Bakanlar Kurulu, aynı nitelikteki işi bir bakanlık için asli iş, bir diğer bakanlık için yardımcı iş olarak tanımlayabilir. Örneğin, aynı nitelikteki bir iş,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda asli iş iken, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde yardımcı iş olarak değerlendirilebilir.
İlgili kanunlar ve yönetmeliklerde yardımcı işlerin neler olduğu tanımlanıyor. Yardımcı işler temel anlamda, mal ve hizmet üretimiyle ilgili ama işin özüne ilişkin olmayan, işin yapılmasını destekleyen çalışmalardır."
 
Torba Tasarı'nın 11. Maddesi'nde yer alan, "Yeterli nitelik veya sayıda personel olmaması şartı" ifadesine de değinen Türeli, "Bu ne anlama geliyor? Bir taraftan norm kadro uygulaması getiriyorsunuz, kamuya yeterli sayıda personel almıyorsunuz sonrasında, 'yeterli nitelik ve sayıda elemanım yok' diye taşeron yöntemiyle iş yaptırmaya çalışıyorsunuz. Bunu kabul etmek mümkün değildir" diye konuştu.
 
Konuşmasında, Anayasa'nın 128'inci maddesinde yer alan,  "Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülür" ifadesine işaret eden Türeli, "Bu şekilde asli iş, yardımcı iş ayrımını yapma yetkisinin kanundan alınarak Bakanlar Kurulu'na verilmesi hem Türkiye'deki mevcut kamu personel mevzuatımıza hem de aynı şekilde Anayasa'ya ciddi aykırılıklar içermektedir" şeklinde konuştu.

  Türeli, yine 11. Madde'de bulunan,  "idarenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde hizmet alımı yöntemiyle ihaleye çıkılabilir" ifadesine de dikkati çekerek, bu durumun uzmanlık gerektiren işlerde de taşeronlaşmanın yolunu açtığını vurguladı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan ABD'ye yanıt: Asıl kırıcı olan...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'i eleştiren sözleriyle ilgili ABD ...
AK Parti Karşıyaka Ramazan'da tam gaz
AK Parti Karşıyaka Teşkilatı, Ramazan ayını kurulan gönül sofralarıyla ...
‘Erdoğan’ın kampanyasına K.Irak’tan ne kadar para geldi?’
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Enerji ...
 
Bakan, bakanı yalanladı: Böyle bir talimat...
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bekir Bozdağ'ın, "TEOG sorularının açıklanması ...
CHP'li Güven Bakan'a 'tecavüz odaları'nı sordu!
Kadın haklarıyla ilgili pek çok önerge veren, konuyu Meclis gündeminde ...
CHP İzmir ‘Lideri’ uğurladı, masaya oturdu: İhsanoğlu zirvesi
Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nu Balıkesir’i uğurlayan İzmir örgütü bir araya ...
 
Erdoğan sert çıktı: Sen ne biçim kadınsın?
Ordu mitinginde konuşan Başbakan Erdoğan, Gazze'ye saldırı düzenleyen ...
Soylu’dan İhsanoğlu'na 'Baattin' benzetmesi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu, CHP ve MHP'yle birlikte Cumhurbaşkanı ...
Türeli Kozak Yaylası’nın derdini Meclis’e taşıdı
Türeli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na Kozak Yaylası’nda yaşanan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva