HABERLER>POLİTİKA
18 Mart 2015 Çarşamba - 11:05

CHP'li Türeli'den istihdam ve KOBİ çıkışı

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, AKP döneminde ülke ekonomisinde var olan sorunların giderek ağırlaştığına dikkati çekerek, “İstihdamın artırılması ya da işsizliğin azalması diye bir şey yok. Bunlar hükümet masalından ibaret. İşsizlik Türkiye ekonomisinde yüzde 10’lar seviyesinde stabilite kazandı. İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasında önemli rolleri olan KOBİ’lerin ciddi sorunları var” dedi.

CHP li Türeli den istihdam ve KOBİ çıkışı

İZMİR - Türeli, TBMM Genel Kurulu’nda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında verilen gensoru önergesi üzerinde söz aldı.  “AKP döneminde ülke ekonomisinde var olan sorunlar çözülmek bir yana gittikçe ağırlaşmaktadır” ifadesini kullanan Türeli, “İstihdamın artırılması ya da işsizliğin azalması diye bir şey yok. Bunlar hükümet masalından ibaret. İşsizlik Türkiye ekonomisinde yüzde 10’lar seviyesinde stabilite kazandı. İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasında önemli rolleri  olan KOBİ’lerin ciddi sorunları var” diye konuştu.

Türkiye’de 2 milyon 646 bin 117 KOBİ bulunduğunu belirten Türeli, KOBİ’lerin çalışan sayısı bakımından toplam girişimlerin yüzde 99,8’ini, istihdamın yüzde 75,8’ini, katma değerin yüzde 54’ünü, yatırımların yüzde 53’ünü ve ihracatın yüzde 59’unu karşıladığını söyledi.

KOBİ’lerin çalışan sayısı üzerinden kategorize edildiklerinde mikro, küçük ve orta ölçekli olarak 3 ayrı gruba ayrıldıklarını belirten Türeli, şöyle devam etti: “Bu üç ayrı grubun kendi içinde sorunları farklıdır. Bunların finansmana ulaşımları, pazarlama desteklerinden yararlanması da farklılaşmaktadır. KOBİ dediğimiz zaman, temel anlamda ekonominin hemen hemen tümünü oluşturan işletmelerden bahsediyoruz ama ekonomi içindeki ağırlığı bu önemiyle örtüşmemektedir. KOBİ’lerin ciddi anlamda desteğe ihtiyacı vardır. Ülkemizde 2,6 milyon KOBİ bulunurken ihracat yapan KOBİ sayısı 50 binde kalmaktadır. Yani, KOBİ’lerin yalnızca yüzde 1,9’u, yüzde 2’si ancak ihracat yapıyor, dış pazarlara açılabiliyor.”
 
KOSGEB DESTEK PORGRAMLARI
Türeli, konuşmasında KOBİ’lere yönelik KOSGEB destek programlarına da değindi. TÜİK tarafından bu konuya ilişkin hazırlanan rakamlara işaret eden Türeli, “2012 yılında destek alan KOBİ sayısı 27 bin 161’dir. Destek miktarı 293,5 milyon TL’dir. KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ sayısı yüzde 1 ya da 2 civarında. Olur mu böyle şey? KOBİ desteklerinin arttığı falan yok. KOBİ’ler için ciddi tedbirlerin alınması ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
 
“HÜKÜMET KOBİ’LERE KARŞI İLGİSİZ”
KOBİ’lerin ciddi sorunları olduğunu vurgulayan Türeli, bunların başında “kurumsallaşma sorunu”nun geldiğini ifade etti. Türeli, “Kurumsallaşma, kurallara ve ilkelere bağlı bir sistem kurulması demektir. Bunun içerisinde amaç ve hedeflere uygun bir örgüt yapısının oluşturulması, iş ve görev tanımının yapılması, işletme içi süreçlerin yönetimi, denetimi ve raporlanması konuları yer almaktadır. Bu açıdan baktığımızda, Türkiye'nin çok ciddi bir kurumsallaşma sorunu var, Bunda, tabii, KOBİ’lerin belli bir kesiminin kayıt dışı olmasının da etkisi de var” diye konuştu.

KOBİ’leri nitelikli eleman eksiklikleri bulunduğunu ifade eden Türeli, diğer sorunları şöyle sıraladı:

“-Nitelikli eleman eksikliği önemli problemlerden biri. Nitelikli eleman almak demek belli maliyetlere katlanmak demek, ona gerekli çalışma ve iş yaşamını kurmak demek. Nitelikli eleman bulunmadığı zaman o KOBİ’nin bir şey üretebilmesi pek mümkün olmuyor.

-KOBİ’lerin, yenilikçilik faaliyetleri zayıf, yeni bir alana girme oranları düşük, yeni ürün geliştirmeleri zayıf, AR-GE harcamaları düşük, teknoloji getiremiyorlar. Böyle bir yapının içinde KOBİ’ler kendi yağlarıyla kavruluyor ama hükümet olarak buna ilgisiz kalıyorsunuz.

-KOBİ’lerin markalaşma problemi bulunuyor. Buralarda katma değeri düşük mal ve hizmet üretimi yapılıyor. İşletmelerin büyük bir çoğunluğunun herhangi bir kalite belgesi bulunmuyor.

-KOBİ’lerin pazarlama sorunları var. Dış pazara açılım durumları zayıf ve ihracat bilinçleri düşük durumda bulunuyor.”

Türeli, “Sonuç olarak, AKP iktidarları döneminde hem ekonomi genel anlamda kötüye doğru gitmiş, yapısal problemler ağırlaşmış hem de KOBİ’lerin problemleri çözülmemiştir. CHP iktidarında Esnaf ve KOBİ Bakanlığı kurarak KOBİ’lerin sorunlarının çözümünü hızlandıracağız ve ayakta kalmalarını sağlayacağız” diye konuştu.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karataş’ın ilçe turu tam gaz: MHP güven merkezidir
MHP İl Başkanı teşkilat ziyaretlerine devam ediyor. Karataş AK Parti ve ...
Güven: Yabancılar için ülke menfaatleri hiçe sayılıyor
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, TBMM Sağlık, Aile ve Sosyal ...
Hükümetten flaş açıklama: İzleme heyeti belli oldu
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm süreci izleme komitesi ile ilgili ...
 
Başkan Tosun’dan ‘o adaylara desteğe’ tekzip!
Dikili Belediye Başkanı Tosun adına basın birimi tarafından yapılan açıklamada ...
Tanrıkulu’ndan çarpıcı tespit: Çiftçinin tarımsal desteği…
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, iktidarın elektrik ...
Meclis'i geren sözler: Ha Önder ha İngiliz Amiral Calthorpe!
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin TBMM Genel Kurulu’nda çözüm ...
 
Erdoğan ile Putin arasında sürpriz görüşme
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.
Davutoğlu’ndan Demirtaş’a flaş yanıt
Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarına tepki gösterdi.
İdris Bal: İktidarın içinde PKK lobisi var
Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı İdris Bal, "Bu iktidarın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva