HABERLER>POLİTİKA
17 Şubat 2021 Çarşamba - 10:51

CHP'li Sındır: Lisanslı Depoculuk çiftçimizin lehinde olmalı!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, lisanlı depoculuk uygulamasını Meclis gündemine taşıdı. Sındır, üreticiye fayda sağlamak amacıyla devlet tarafından hayata geçirilen uygulamanın çiftçinin lehine olması beklenirken, depoculuk yatırımlarının devlet eliyle, devlet kredileri kullanılarak, sadece tüccarların daha da büyümesine imkan sağladığını ve tüccarların çiftçilerin emeğini sömürme aracı olarak kullanılmaya başladığını söyledi.

CHP li Sındır: Lisanslı Depoculuk çiftçimizin lehinde olmalı!

Lisanslı depoculuk uygulamasında üreticiler lehine adımlar atılması için Meclis Araştırma Önergesi veren Sındır, “lisanslı depolar ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın üreticilerimize daha çok fayda, ekonomimize yüzde olarak katkı ve ülkemize katma değer sağlaması için; ortaklık yapısında üreticilerin lehine bir değişiklik yapılması, görevlerinin tekrar gözden geçirilmesi, sektörün ihtiyaçlarına cevap verilmesi için tüm paydaşların görüşü alınarak, ürettiğimiz ürünlerin ticaretinde dünyada marka ve piyasalarda söz sahibi olabilmek adına ivedi bir şekilde Meclis Araştırması açılmalı” dedi.

“ÜRETİCİMİZ, ÇİFTÇİMİZ YETERİ KADAR BİLGİLENDİRİLMEDİ"

Lisanslı depoculuk uygulamasına ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası’na değinen Sındır; “Lisanslı depolar ve ürün ihtisas borsaları; üreticilerimize pazarlama kolaylığı sağlaması, ürünlerinin kredilendirilebilmesi, ürünlerin arzının yetersiz olduğu dönemlerde daha uygun, yüksek fiyattan pazara sunulabilmesi, mevsimsel ürün arzının daha uzun bir döneme yayılabilmesi, gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanması için en önemli araçların başında gelmektedir. Türkiye’de özellikle 2005 yılından sonra lisanslı depoculuk konusu gittikçe önemini arttırmaya ve lisanslı depoculuk dışında Türkiye Ürün İhtisas Borsası da bu anlamda önem kazanmaya başladı. Yani üreticiler ürünlerini lisanslı depoculuk sayesinde, depo koşullarında koruma, saklama, depolama imkanına ulaştı. Aynı zamanda ürünlerini ihtisas borsası çerçevesinde, elektronik ürün senedi sayesinde değerlendirme imkanına ulaştı. Ama buradaki temel sorun lisanslı depoculuk bir türlü gelişemedi, bir türlü büyüyemedi, bir türlü lisanslı depo sayısı artırılamadı. Çünkü üreticimiz, çiftçimiz bu konuda yeteri kadar bilgilendirilmedi, bu konuda bir farkındalık yaratılamadı” dedi.

“PİYASA KOŞULLARININ MUTLAKA DENGELENMESİ GEREKİR”

Tarım ürünleri için uygun saklama koşulları önemine değinen Sındır, “her ürün belli bir iklimde yılın belli bir döneminde doğal ortamda yetiştirilir. Bu, belirli bir döneme yayılmış 2 hafta ile 1-2 ay, birkaç hafta ile birkaç ay arasında yayılarak ürünün hasat edildiği ve piyasaya sürüldüğü bir sezondur. Bu dönemde ürün arzı da çok olacaktır. Bu dönemde ve sonrasında piyasa koşullarının mutlaka dengelenmesi, regüle edilmesi düzenlenmesi gerekir. Diğer yandan, Toprak Mahsülleri Ofisi’ni, Lisanslı Depoculuğun alternatifi gibi görmek çok büyük bir yanlış olur. Lisanslı depolar olmalı ama TMO da regülasyon görevine devam etmeli. Her ürün hasat zamanında daha ucuz fiyatlara satılırken, belirli bir süre sonunda çok daha yüksek fiyatlara pazarlanabilmektedir. Bakınız, 2020 yılında devlet müdahalesi ile fiyatların nasıl arttığının örneği, buğday fiyatlarıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi 2020 yılının Haziran ayında buğday fiyatını 1650TL olarak açıklarken, 6 ay sonra bu fiyat 2 bin 300 TL’ye yükselmiştir. Üreticilerimiz uygun saklama koşulları ve yerleri olmadığı için ürünlerini ucuza satmak zorunda bırakılmıştır” dedi.

"ÜRÜN İHTİSAS BORSASINDA ÜRETİCİ TEMSİLCİSİ YOK”

Türkiye’de tarım ürünleri ticaretinde üretimden başlamak üzere hasat, pazarlama kredilendirme ve depolama konularında birçok sorun bulunduğunu da ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “Tarım sektöründe yaşanan bu tür sıkıntıların önüne geçilebilmesi için, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsaları kurulması gibi adımlar atıldı. Fakat atılan adımların üretici lehine olması beklenirken, bu yatırımlar devlet eliyle ve devlet kredileri kullanılarak, bu işin ticaretini yapan tüccarların daha da büyümesine imkan sağladı ve tüccarların çiftçiyi sömürmesi için kullanılır hale geldi. Türkiye Ürün İhtisas Borsasının temel amacı üreticiye fayda sağlamak olmasına rağmen, bu kuruluşun yönetim kurulunda ve ortakları arasında üretici temsilcilerinden hiçbir kurum bulunmuyor. Bu kabul edilemez” dedi.

Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “Lisanslı Depoculuk çiftçimizin lehinde olmalıdır. Lisanslı depoların yaygınlaşması, doğru şekilde kullanılması ve önemli bir pazarlama noktası olarak tarım ürünlerinin ticaretine girmesi, üretim kalitemizin de artmasında etken olacaktır. Üretilen ürünlerde verim yani miktar kadar kalitenin de fiyata etki etmesi, üreticilerin üretim süreçlerini daha hassas ve özenli takip etmesine neden sağlayacaktır.”

 
Bakan Karaismailoğlu'ndan 'Türksat-5A' açıklaması
 
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Kocaman: Öğretmenler okullarında aşılansın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP İzmir uyardı: Salgın hastalık tehlikesi!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziemir ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
CHP'li Bakan mecliste konuştu: Bizim askerimiz İngiliz askerinden daha mı az değerli?
Meclis'te Gara görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulunan İzmir Milletvekili ...
CHP'li Özkan'dan 'ziyaret' değerlendirmesi: Memnuniyet yarattı
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın Cumhuriyet Halk Partisi Gaziemir ...
 
Başkan Sürekli, Ankara yolcusu: Gözler yeni yönetimde!
22 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gara düştü, iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Trabzon kongresinde konuştu. Erdoğan'ın ...
CHP'li Berberoğlu, 8 ay sonra Meclis'te
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, milletvekili vasfını yeniden ...
 
Kılıçdaroğlu: Hepimizin içi yanıyor!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Gara'da 13 şehit için, "Şehit ailelerinin ...
Soylu ve Akar'dan CHP ve İYİ Parti'ye 'Gara' brifingi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener, İçişleri Bakanı ...
Kongreye sayılı günler kaldı... Erdoğan'ın İzmir programı belli oldu
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Şubat'ta ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva