HABERLER>POLİTİKA
24 Mart 2022 Perşembe - 11:20

CHP'li Serter: Tüketici güveni heba edildi

İzmir Milletvekili Bedri Serter, Tüketicinin Korunması hakkında Kanun teklifi üzerine söz aldığı TBMM’de yangından mal kaçırır gibi gündeme getirilen kanun maddelerine isyan ederken, “Bunu bir geçirelim, sonra gerisine bakarız” anlayışının ülkeyi batırmaya devam ettiğini söyledi.

CHP li Serter: Tüketici güveni heba edildi

AK Parti iktidarının son düzlükte hız kesmeden talan politikalarına devam ettiğini, Tüketici Hakları kanun değişiklikleri ile de tüketiciye haklarını koruduğu belirterek göz boyadığını ifade eden Serter, “Ama milletimiz artık yemiyor, tüm çırpınışlarınız boşuna. Tüketici Koruma Kanunu, ilk kez 1995’te çıkarılmış, 2014’te iktidarınız döneminde yürürlüğe girmiş olan 6502 sayılı kanun ile 4077 sayılı kanun yürürlükten kaldırılmıştır. 6502 sayılı kanunda, 8 yıldan bu yana da 8 defa değişiklik yaptınız. Bu değişikliklerle tüketicinin de güvenini heba ettiniz” dedi.

“Ne dersem o olur anlayışı ile ülkeyi bitirdiniz”

Milletvekili olmadan önce iş insanı olarak mobilya sektöründe faaliyet gösterdiğini 1995 yılında çıkan 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunuyla başlayan süreçte, mobilya sektörünün üreticileriyle tüketicileri arasında ciddi bir çalışma ile ortak bir anlayışın oluştuğuna dikkat çeken Serter, yeni kanun hazırlığında ise ‘ben yaptım oldu’ zihniyetiyle hareket edildiğini kaydetti. Mobilya ürünlerinin teslim süreleri ile ilgili madde üzerinde çalışılırken Türkiye’nin mobilya sektörü temsilcileri, odaları, dernekleri bu kanun değişikliğinden haberdar edilmiş midir? Onların görüşleri, önerileri, düşünceleri ve mesleki deneyimleri göz önüne alınmış mıdır? diye soran Serter, “Pandemi dönemi ile çöken mobilya sektörü, şimdi de AKP’nin iş bilmez, piyasa tanımaz, sadece rant ekonomisini önceleyen ekonomi politikalarıyla uğraşmasını izliyor. Mobilya sektöründeki fiyat artışlarının ne kadar olduğunu farkında mı acaba bu yasayı yapan zatı muhteremler? Sektörün acil talep ve isteklerini hiç duymuşlar mı acaba? Tek adam sisteminde, bilinen tek şey, “her şeye ben karar vereyim, her şeyi ben dizayn edeyim, Millet kimmiş, ben ne dersem o olur” anlayışı ile Türkiye’yi de, ülkenin önde gelen sektörlerini de ya bitirdiniz ya da bitme noktasına getirdiniz” diye konuştu.

Üretici de tüketici de mağdur edilmemeli

Her sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de ciddi fiyat artışlarının olduğunu mobilya sektörünün kan ağladığını vurgulayan Serter, şu bilgileri verdi: “Süngerin M3’ünün fiyatı 2021 Nisan ayında 600 TL iken, bugün ise 1120 TL’ye çıkmış durumda.Kumaşın metresi, iki yıl önce 16 TL iken,2021 Nisan ayında 23 TL olmuş, bugün ise 66 TL’ye yükselmiştir. Aynı şekilde, 1.sınıf Ham MDF’nin adet fiyatı bundan bir sene önce 250 TL iken bugün 750 TL olmuştur. En son 3. sınıf Gürgenin M3’ü, 2020 Temmuz ayında 900 TL iken bugün 8500 TL’ye çıkmıştır. Artışlara bakın! Sektörün üreticileri bu fiyatlarla boğuşurken, inat yapar gibi üreticinin üstüne yeni yeni kanunlar getirip onları boğmaya çalışmak ancak AKP’ye yakışır.Sektörde zaten ürün teslim termini otomatik olarak 30-60 gün arasındadır, standart ürünlerde.Özel imalatlarda ve özellikle mobilya yapımlarında üretici ve tüketici arasında yapılan sözleşmeler geçerlidir. İmalatın yapım zorluğu ve teslim yerine göre, teslim tarihleri 4 aydan 1 yıla kadar değişir. Ama, kanunun komisyon görüşmelerinde 7.maddeye dair bir noktaya değindik. Ve kanun maddesine, “Tüketicinin isteği veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan standarda yakın mallara ilişkin sözleşmelere de,teslim süresi her durumda 60 günü geçemez” ibaresinin eklenmesini talep ettik. Ancak kabul edilmedi. Yine iktidarın iş bilmezliği ve sektörü tanımazlığı sonucunda, geldiğimiz noktada, mobilya sanayisi hammadde tedariki başta olmak üzere pek çok konuda mağdur duruma getirilmiştir. Böyle bir ortamda, hala üretim yapmak için çaba sarf eden üreticilerin, vergi borcu olanlarının hesaplarına bloke konuyor ve icralarla uğraştırılıyorlar. Bugün geldiğimiz noktada, ürün almak isteyen tüketici güven, malını satmak isteyen üreticiyse önünü görebilmeyi istemektedir. Bu itibarla, iki tarafında mağdur edilmeyeceği, devletin yaptırımlarıyla garantör olacağı bir sistemi kurmak hepimizin görevidir diye düşünüyorum. Bu kanunun eksik noktalarının en kısa zamanda tamamlanmasını ümit ediyorum.”

 
TÜİK verileri açıkladı... İzmir'de kaç araç var?
 
O bölgede sel ve heyelan riski arttı: Kritik 5 ay uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Beko savaş mağduru öğrencilerin sorununu meclise taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ...
İl Başkanı Sürekli'den esnafa tam destek!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, kongresini tamamlayan esnaf ...
İnce'den 'anket' çıkışı: Rulo yapıp, göndereceğim!
İzmir'de bir dizi programlar için gelen Memleket Partisi Genel Başkanı ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Belçika'da!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet ...
Seçim kanunu teklifi komisyondan geçti
Seçim Kanunu teklifi TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi. Buna göre, ...
CHP'de Bülent Tezcan'a yeni görev
Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Yurt Dışı Örgütlenmeden ...
 
Seçim Kanunu teklifi Anayasa Komisyonu'nda
Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ...
CHP İzmir yönetimi toplandı... Gaziemir'de o isim için kesin ihraç istemi!
Cumhuriyet Halk partisi İzmir İl Yönetim Kurulu, CHP İzmir İl Başkanı ...
Türkiye'den S-400 açıklaması
Rus İzvestiya gazetesine konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva