HABERLER>POLİTİKA
10 Aralık 2021 Cuma - 15:06

CHP'li Purçu'dan İnsan Hakları Günü mesajı

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. CHP'li Vekil Purçu, verdiği mesajda, Romanlara yapılan ayrımcılığın hiçbir konuda azalmadığına vurgu yaparak AK Parti'nin bu konuda herhangi bir politika izlemediğini söyledi.

CHP li Purçu dan İnsan Hakları Günü mesajı

CHP İzmir Milletvekili Özcan PURÇU, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün yıldönümü olan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili açıklamada bulundu:

“Bugün, tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı özgür, onurlu ve haklar bakımından eşit doğduğunu ilan eden İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün yıldönümü olan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nün 73. Yıl dönümü!

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı özgür, onurlu ve haklar bakımından eşit doğduğunu ilan etmektedir. Buna göre herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka bir kanaat, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğuş veya başka türden statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, bu bildirgede belirtilen bütün hak ve özgürlüklere sahiptir denilerek tüm insanlığın hak ve özgürlükleri güvence altına almıştır.  

Bu açıdan, Cumhuriyet Halk Partisi bünyesinde Milletvekili olarak mensubu olduğum Romanlara ve Romanların Türkiye’de ve dünyada yaşadığı hak ihlallerine vurgu yapmak isterim.

Romanların yıllardır uğradığı ayrımcılık, henüz hiçbir konuda zerre kadar azalmamıştır. Bunun sonucunda 2021 yılında da Romanlar kayıt dışı istihdama mahkûm edilmiş, günlük kazançlı güvensiz işlerde çalışmak zorunda kalmışlardır. AKP, bu konuda herhangi bir politika izlememiş, Romanların Kayıtlı İstihdama Erişimi konusunda herhangi bir adım atmamıştır. Romanlardan oluşan hanelerin çoğu, derin yoksullukla mücadele etmekte ve temel ihtiyaçlara erişememektedir. Dolayısıyla yaşam hakkı başta olmak üzereeğitim, barınma, sağlık, beslenme, eşitlik, çalışma hakkı gibi birtakım anayasal hakları ihlal edilmektedir.

Birçok alanı olumsuz etkileyen pandemi sürecinde Romanlar, her yönden dezavantajlı konuma düşmüşlerdir. Roman çocukların eğitime erişimi bu yıl da mümkün olmamış, uzaktan eğitimde bu mağduriyet daha da derinleşmiştir.Genel olarak Roman kadınlar Türkiye’deki diğer kadınlar gibi haklarına erişememiş, eğitim ve istihdam başta olmak üzere birçok alanda hak ihlaline maruz bırakılmışlardır. Nefret söylemi de romanlara dair diğer sorunlar gibi devam etmiştir.

Bu acı tabloyu değiştirmek elbette mümkündür ve iktidarın elindedir. Fakat, günümüzdeki iktidar; insan hakları ve hukukun üstünlüğü başta olmak üzere her alanda yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, iktidarımızda;

İnsan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerinin egemen olduğu; hak ihlallerinin olmadığı, eşit ve özgür Türkiye'yi hep birlikte kuracağız.

İnsan hak ve özgürlüklerinin herkes için tüm yönleriyle korunup hayata geçirildiği bir dünyaya ulaşılması temennisiyle...”

 
Başkan Soyer, 'İktidar vakti geldi' dedi... SDD yeni yerinde!
 
İzmirli Ziraat Mühendisleri sandığa gidiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Yücel: Hizmetler iktidarın lütfu değil!
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla ...
Yücel'den AK Parti'ye 'FETÖ' göndermesi: Türkiye'nin kaynakları peşkeş çekilirken neredeydiniz?
İzmir'de tamamlanan Buca Metrosu ihalesi sonrası başlayan tartışmalar ...
CHP’li Polat’tan Sarp Gümrüğü için flaş iddia!
Türkiye'nin en büyük gümrüklerinden ve sınır kapılarından bir tanesinin ...
 
CHP'li Serter: Esnaf Bakanlığı kuracağız!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde süren 2022 bütçe görüşmelerinde Ticaret ...
AK Partili Kırkpınar'dan Buca Metrosu çıkışı: Soyer İzmirlilerin hakkını talan ediyor!
Buca Metro ihalesinin en düşük teklif veren 2 firmaya verilmesi ile ilgili ...
CHP'li Kılıç'tan insan hakları eleştirisi: Kabileler bile Türkiye’den iyi
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda ...
 
AK Partili Nasır Buca Metrosu'nu meclise taşıdı
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediye’since ...
Beştepe'de Politika Kurulu zirvesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulu başkanvekilleriyle ...
CHP’li Arslan’dan AK Partili Dağ’a: Trolllük yakışıyor mu?
CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun Şanlıurfa ziyaretinde "Yerel yönetimlerde ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva