HABERLER>POLİTİKA
27 Ekim 2014 Pazartesi - 14:55

CHP’li Özel’den şok iddia: O madeni açmak için…

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği madeni işleten Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nın da yangından dolayı kapatılmasıyla ilgili CHP Manisa Milletvekili, Parti Meclisi üyesi ve olayı araştırma komisyonu üyesi Özgür Özel, açıklamalarda bulundu. Özel, madeni açmak için Migem ve iş teftiş kurulu müfettişlerinin, gerekli onayı vermek istememelerine rağmen baskıyla bunun sağlandığını, Soma kazasını araştırma komisyonu başkanı Ali Rıza Alaboyun'un da bunun için bakanlıklar arasında aracılık yaptığını öne sürdü.

CHP’li Özel’den şok iddia: O madeni açmak için…

Özgür Özel, şöyle dedi: "Bu maden ocağını da, aynı şirket işletiyor. Maden ocağında ve mevzuatta bir değişiklik olmadı. Yeni bir kanun çıkmadı, güvenlikle ilgili değişiklik olmadı. Çok istememize rağmen Soma Komisyonu, bir ara rapor yayımlamadı. Düzeltilmesi gereken ve eksik konuları anlatmadı. Madeni işleten şirket aynı şirket, aynı kurum, kültürü aynı, iş güvenliği anlayışı ve aynı mevzuat. Işıklar'da 13 Mayıs'ta Soma A.Ş.'nin Eynez ocağında başına gelenin, Işıklar'da, başına gelmemesi için hiçbir neden yok. Bu yüzden Temmuz ayında, komisyona verdiğim önergede, bu maden ocağının idari ve teknik bir kayyuma devredilmesini, konunun uzmanı bilim adamlarının, kamu yetkililerinin, işleterek, güvenlik tedbirlerini almasını önerdik. Bu AKP oylarıyla reddedildi. Daha sonra da madenin yeniden açılma çabaları sırasında dikkat çektiğimiz her hususta, AKP'liler tarafından bazen de Manisa mülki idare amirlerinin tarafından bu madenlerinin işletilmesine vurgu yapılarak adete bizler suçlandık. Ama güvenlik tedbirleri alınmadan ve müfettişler tarafından olumsuz raporlar verilirken firmanın tehdidine karşılık araya pek çok aracının girmesiyle hatta komisyon başkanı Ali Rıza Alaboyun'un aracılık yapması sonucunda, Işıklar madeni yeniden çalışma izni aldı. Ama daha bir hafta olmadan önce yangın çıktı. Biz sadece can kaybı yaşanmamasına seviniyoruz. Bir kez daha söylüyorum. Madenler güvenli demekle güvenli hale gelmez. Öyle olsaydı Eynez ocağını için de dünyanın en güvenli madeni ifadesi kullanıldığında, 301 işçi can vermezdi. Tehlikeyi söylemekten geri durmadık bir kez daha bu konu haklı çıktık. Bu sefer şanslıyız ki cana kaybı yok. Açılmasını isteyen AKP milletvekilleri, komisyon başkanı, can kaybı yaşansaydı bu sefer ne diyeceklerdi?"
 
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, devletin işçilere sahip çıkmasını, maden ocağını TKİ'nin işletmesini ve işçileri de kamu işçisi statüsüne almasını istediklerini dile getirdi.
 
SOMALI İŞÇİLERDEN MAAŞ İSYANI!

İŞÇİLER PARALARINI İSTİYOR
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin işlettiği ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği ocakta çalışan işçiler ise, ücretlerinin bir an önce yatırılmasını istedi. Sendikanın çağrısı üzerine hükümet binası önünde toplanmaya başlayan işçiler, yetkililerin, kendilerine bu konuda açıklama yapmasını istedi. Bunun üzerine dışarıya çıkan, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü, kısa sürede olumlu haberler beklediğini ifade etti. Bu açıklama üzerine işçilerin bazıları dağıldı, bir bölümünün bekleyişi ise devam ediyor. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir de 29 Ekim’de Gündoğdu’da!
Cumhuriyet İçin Güç Birliği Platformu tarafından düzenlenen Birlik-Bütünlük ...
SP’li Kılıç:Çözüm süreci ‘çözülme süreci’ne dönüştü
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, AK Parti Hükümeti ...
Flaş! AK Parti İzmir’de kongre takvimi belli oldu
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından delege seçimlerini büyük oranda tamamlayan ...
 
AK Parti İzmir’in Kadın Başkanı’ndan camide nikah projesi!
AK Parti Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Özen Kızılırmak, yeni doğan bebeklerin ...
CHP'li Türeli, Akdoğan'a gazeteci kıyımını sordu!
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, medyada giderek artan işten ...
CHP’den flaş bedelli teklifi: İşte detaylar
Hükümetin bedelli askerlik tartışmalarına nokta koymasının ardından, CHP ...
 
Sağlık Bakanından Ebola ve Mers açıklaması
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Ebola ve MERS virüsleriyle ilgili "Halkın paniğe ...
Kılıçdaroğlu: Güneydoğu'da devlet var mı?
CHP lideri Kılıçdaroğlu, 3 asker ve 1 korucunun şehit edilmesini eleştirdiği ...
Kılıçdaroğlu'ndan yolsuzluk tepkisi: O dosyalar kapanmaz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Isparta'nın Keçiborlu İlçesi'nde ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva