HABERLER>POLİTİKA
3 Aralık 2015 Perşembe - 15:22

CHP’li Çam’dan anlamlı 3 Aralık mesajı

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü engellilerin hayatlarında pek çok sorun varken sorun yokmuş gibi geçirmenin anlamsız kaldığını belirtti.

CHP’li Çam’dan anlamlı 3 Aralık mesajı

İZMİR -Çam yaptığı açıklamada Türkiye’de her 10 kişiden birinin engelli olduğu gerçeğini hatırlatarak engellilerin sorunları konusunda herkesin özellikle de hükümetin atması gereken çok önemli adımlar olduğunu dile getirdi.
 
Çam yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bu günü normal bir gün gibi geçirmek bize henüz çok uzak, ancak bugün engelli kardeşlerimizin sorunlarını dile getirip onların hayatlarını kolaylaştırmak için belki yeni bir adım atabiliriz. Tüm engelli kardeşlerimizin bu ülkenin eşit birer yurttaşı olarak ve engelli olduklarını hissetmeden yaşamlarını sürdürmelerini sağladığımızda; 3 Aralıkları anmak bizler için normalleşecek. 
 
Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 12’si, yani 8 milyon 431 bin yurttaşımız engelli olarak yaşamını sürdürüyor. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerin oranı yüzde 2,5, kronik hastalığı olanların oranı ise yüzde 9,70. Kısaca bugün Türkiye’de her 10 kişiden birinin engelli olduğu bu rakamlardan çıkan bir gerçek!
 
Engelli kardeşlerimizin eğitim, sağlık, istihdam, sosyal haklar ve hizmetler, eşitlik ve katılmaya kadar pek çok sorunu var. Tüm Türkiye’de iş yerlerinde sınırlı olmakla beraber engelli çalıştırma zorunluluğu olmasına rağmen bu kural, yeterli denetimlerin yapılmaması nedeniyle uygulanmıyor. İş kazaları nedeniyle ne yazık ki her geçen gün engelli sayısı artıyor. Eğitimde 23 yaş sınırı getirilen engelli kardeşlerimiz okullarından uzaklaştırılıp, halk eğitim merkezleri kurslarına gönderiliyorlar. Bu uygulama İzmir’de de pek çok engelli kardeşimizi eğitim hayatından uzaklaştırmıştır. Okula ya da işe gidemeyen engelli bireyler aynı zamanda sosyal yaşamın dışına atılmakta ve yakınlarıyla ailelerinin yükümlülükleri artmıştır.
 
Engelli kardeşlerimizin onların hayatlarını kolaylaştıracak politikalarla hayatlarına dokunmak sosyal devletin en önemli görevlerindendir. Sosyal devlet ilkesini hayata geçirebilecek olan sosyal demokrat politikalardır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin eşit hak ve eşit insanlık felsefesi, her kesimi kucaklayan politikaları, engelli kardeşlerimizin yaşamlarını köklü bir biçimde değiştirmeyi ve hakettikleri onurlu eşit yurttaş konumunu kazanabilmelerinin önündeki her tür engeli kaldırmayı temel hedefleri arasına almıştır. Nitekim uygulamada da iktidarda olduğu yerel yönetimlerde bu adımlar hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni toplumsal belediyecilik kapsamında yaptığı hizmetlerini bu alanda da sürdürmektedir. Bunun sonucunda Engelli Dostu Belediye ödülünü de kazanmıştır. Fakat engellilerimizin sorunlarının kapsamı düşünüldüğünde daha bütüncül politikalara ve merkezi yönetimin sosyal demokrat politikalar ekseninde meseleyi ele almasına ihtiyaç vardır.
 
İzmir’de ziyaret ettiğimiz her köyde, mahallede, ilçede engelli yurttaşlarımızla karşılaşıyoruz. Eğitim, sağlık, iş bu yurttaşların hayata katılması ve kendi konumlarını toplumsal düzeyde yükseltmesi aciliyet içeren bir gerekliliktir. Neoliberal düzenin bekçisi AKP engelli yurttaşlarımız için kalıcı olmayan ve yardım eksenli zihniyeti ile bu sorunları çözemez. Toplumsal yaşama eşit yurttaşlar olarak katılımını sağlayamaz. Engellilerin temel sorunları yanında şehir hayatından kaynaklanan bir dizi sorunla da her gün boğuşmak zorunda kalıyor. Çevre düzenlemelerinin engelli bireyleri gözetecek şekilde yürütülmesi,  her gün kullandıkları alışveriş merkezlerinin, kamu binalarının, okulların, hastanelerin ihtiyaçlarına uygun olarak dizayn edilmesi, trafik ışıklarına kurulan sesli düzeneklerin yaygınlaştırılması, alt ve üst geçitlerin uygun hale getirilmesi ve taşıma araçlarının yenilenmesi bunların arasında ilk akla gelenlerdendir. Siyasetin sorumluluğunun çok büyük olduğunun farkındayım. Acil müdahale edilmesi gereken sorunları engelliler, yakınları ve aileleriyle beraber çözebileceğimizin bilinciyle işbirliğimizi güçlendirecek ve dayanışmamızı arttıracak adımları birlikte daha güzel günlerde atabilme umuduyla 3 Aralık gününüzün güzel geçmesini diliyor, tüm engelli kardeşlerimizin ellerinden, gözlerinden ve tertemiz yüreklerinden öpüyorum.” ​
 

 
Özgecan’ın annesi Erdoğan’a beyaz eşarp gönderecek
 
Bergama'da engelli vatandaşlara büyük hizmet
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP İzmir anket şirketlerine soruyor: Neden bilemediniz?
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Teşkilatı, 1 Kasım’da yapılan ...
Erdoğan: DAİŞ’ten petrol alanlar belli!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.
MHP İzmir’de imza hareketi: O isimler Oğan’la görüştü
1 Kasım seçimlerindeki başarısızlık sonrası MHP il yönetim kurulundan ...
 
Ve Orhan Polat yeniden aday
CHP Karabağlar’da ilçe kongresine 3 gün kala mevcut İlçe Başkanı Orhan ...
Başkan Şenol ‘Tekin’i ilan etti, başka aday çıkardı!
CHP’de hareketli sürecin yaşandığı Gaziemir’de Belediye Başkanı Halil ...
Ve Tuğrul Türkeş Başbakan oldu!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün resmi bir ziyaret için Azerbaycan'a gitti. ...
 
CHP’li vekiller umut yolculuğuna çıktı!
CHP Mülteci ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu üyesi 4 ...
AK Partili Doğan’dan ‘zam’ bombardımanı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılında yürürlüğe koyacağı yeni tarifeler ...
Flaş! Çavuşoğlu-Lavrov zirvesinin saat belli oldu
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva