HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Kasım 2012 Salı - 12:27

CHP'li belediyeden mandalina ihracatı

Mandalina üretimi, işletme ve ihracatı için gerekli izinleri alan Seferihisar Üretici Birliği, bölgedeki üreticilerinden aldığı mandalinaları işleyerek, ihraç etmek için kolları sıvadı. Bu kapsamda, Seferihisar Belediyesi ile işbirliği yapan ve belediyenin satın aldığı mandalina işletme tesisi ile üreticiye umut olmayı hedefleyen birlik, ilk ihracatını önümüzdeki hafta Rusya'ya yapacak.

CHP li belediyeden mandalina ihracatı

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ- Üretim ve satışta yaşanan sorunlar nedeniyle bir türlü belini doğrultamayan mandalina üreticisine umut ışığı doğdu. Bir süre önce 86 üyesiyle kurulan Seferihisar Üretici Birliği, bölgedeki üreticilerinden aldığı mandalinaları işleyerek, ihraç etmek için kolları sıvadı. Bu kapsamda, Seferihisar Belediyesi ile işbirliği yapan ve belediyenin satın aldığı tesis ile üreticiye umut olmayı hedefleyen birlik, ilk ihracatını önümüzdeki hafta Rusya'ya yapacak. Aynı zamanda mandalinanın çeşitli şekillerde işlenerek, yurt içi pazarında da kullanımını sağlamayı planlayan Birlik, üreticilerin mağdur edilmesini engelleyecek.

Bu yıl 13'ncüsü yapılacak olan Mandalina Şenliği ile ilgili düzenlenen basın toplantısı konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, kurulan birliğin işletme kurma ve ihracat yetkisi aldığını belirterek, üretici birliğinin Türkiye'ye örnek olacak bir proje olduğunu söyledi.

Soyer, "Gümrük Bakanlığı'ndan da gerekli izinler alındı. Seferihisar Üretici Birliği, Türkiye'de ilk kez tarımsal ürün ihracat yapması yetkisi aldı. Belediye olarak bu birliğin kuruluşuna verdiğimiz destekten dolayı, birlik için mandalina işletme tesisi satın aldık. Sonrasında burayı birliğe devrettik. Artık, Seferihisar halkının da kendine ait bir işletmesi var. Bu da Türkiye'de bir ilk. Birliğimiz burayı işletmeye başladı. Ama resmi açılışı, 18 Kasım 2012'de yapacağız" diye konuştu. Tesislerin açılmasıyla üreticilerin mutluluk gözyaşı döktüğünü aktaran Soyer, "Rusya'ya ilk kamyon önümüzdeki hafta gidecek. Bu şenlik, aynı zamanda bütün bu başlangıçların bir kutlaması ve tanıtımı anlamına geliyor. Bu projenin ülkemize umut olmasını diliyoruz" ifadesinde bulundu.
 

Toplantıda neden kooperatif değil de birlik olarak kurulduğu hakkında da bilgi veren Soyer, "Çünkü, kooperatif olması durumunda ortaklarını kar payı dağıtması gerekiyor. Halbuki, birlik olduğu zaman böyle değil. Birliklerin üyeleri olduğu için onlar bu kardan pay almıyorlar. Elde edilen kar, birlikte kalıyor ve birliğin büyümesi için kullanılıyor. Bu birliğin çok temel bir amacı var o da üreticiyi tüccarla muhatap olmaktan kurtarmak. Mandalina tekil üreticilerin tüccarla buluştuğu bir pazarda satılırdı. Bu da üreticilerin mağdur olmasına ve ürünün hak ettiği değeri bulamamasına neden olurdu. Hatta Seferihisar ve diğer ilçelerde mandalinalar yerlere dökülürdü. Bunlara bir son verme noktasındayız. İkinci önemli nokta ise tekil üretecinin hakimiyeti ve söz hakkı neyse, bu birlikle onun üzerinde bir güç yakalanmış oldu" ifadesinde bulundu.

Mandalina reçel fabrikasıın İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'nın desteği ile kurduklarını aktaran Soyer, "Bu fabrika sayesinde ihraç edilemeyen ve yere dökülen mandalinanın reçele dönüşmesini sağlıyoruz. Önümüzdeki ay, okullarımızda mandalina suyu dağıtmaya başlayacağız. İhraç edilemeyen kısım da böylece değerlendirilecek. Günde 2 bin litre mandalina suyunu, 10 bin öğrencimize dağıtacağız" dedi.
 
YUNANİSTAN'DAN YATIRIM İÇİN ÇAĞRI VAR
Yurtdışından bazı firmaların Seferihisar'da yatırım yapmak için girişimlerde bulunduğunu aktaran Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yunanistan'da bir firma, mandalina suyu üretip bunu dünyaya satmak için ilçemizde bir fabrika kurmak istiyor. İki senedir buraya gelmek isteyen bu firmaya biz yer gösterdik. Hatta, mutabakat bile yaptık. Ama şu an için gelmedi, çünkü miktar ve fiyat garantisi istiyordu. Birliğimiz sayesinde bu imkana kavuşacağız. Birliğimiz bu imkanı onlara sunara, 5 milyon dolarlık yatırımın ilçemize gelmesini sağlayacağız. Bu durum, birlik üreticisinin de eline açacak."

Dünya ile rekabette, birliğin önemli görevler üstlendiğini aktaran Soyer, Gümüldür, Menderes ve Urla gibi ilçelerdeki üreticilerin bu birlik altında toplanabileceğini sözlerine ekledi.
 
HER AŞAMADA YER ALINMALI
Toplantıda konuşan, Seferihisar Üretici Birliği Başkan Cumhur Eriş ise yöredeki üreticilerin sıkıntılarını çözüm olmak amacıyla kurulduklarını aktararak, "Birliğimiz bunu işletme entegrasyonu ile yapacak. Türkiye'de yapılan bu modelin iki ayağı bulunuyor. Bunlardan birincisi birlik ayağı; ikincisi ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetiminde, Hal Yasası'nın tanıdığı yasal haklar. Belediyenin de bu işe girmesiyle halkın buna katılması çok daha rahat oldu. Şu anda birlik üyesi 86 kişi bulunuyor. Urla ve Karaburun gibi çevre ilçelerden de çok ilgi görüyoruz. 10 Ekim 2012'de işletme işbirliği protokolü yaptık. Yani bir ay içinde bu kadar hızlı olabilmek ancak, destekle mümkün" diye söyledi.

Eriş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ürünün depolama, paketleme ve ambalajlamasını yapamıyorsanız o çark içinde ürün sizin değildir. Bu çok önemli bir konu. Biz, bundan sonra daha da büyümek için çalışacağız"
 
SEFERİHİSAR’DA 13. MANDALİNA ŞENLİĞİ
Türkiye’nin ilk Cittaslow (Sakin Şehri) Seferihisar’da 18 Kasım 2012 Pazar günü 13. Mandalina Şenliği düzenlenecek. Seferihisar mandalinasının markalaşması hedeflenerek düzenlenen etkinlik öncesi Seferihisar Belediyesi tarafından satın alınan Mandalina İşleme Tesisi’nin açılışı da yapılacak. Mandalina Şenliği, Edip Akbayram konseriyle aynı zamanda müzik ziyafetine dönüşecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ergun bulutcu 13 Kasım 2012 Salı 19:15

sayın başkan tebrikler daha çok güzel işler yapacağınıza yürekten inanıyorum

Yorumu oyla      13      6  
Sadi Duran 13 Kasım 2012 Salı 15:53

Yürekten tebrikler başkan.

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli’de 2. Uluslararası Taekwondo Turnuvası başlıyor
Çiğli Belediyesi ile Türkiye Taekwondo Federasyonu işbirliğiyle 16- 18 ...
Narlıdere'de temizlik hareketi: Mobil timler işbaşında
Narlıdere Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, yeni ekibi ile Narlıdere ...
Gaziemir'de iki başkan 'yeşil' için buluştu
Gaziemir’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan iki parktaki ...
 
Konaklı çocuklar Atasına koştu
Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Ata’ya Saygı Koşusu’na 67 okuldan 1370 öğrenci ...
Bornova’dan Bulgaristan’a dostluk köprüsü
Bornova ile Bulgaristan’ın Cebel kenti arasında kardeş kent ilişkisi kuruldu. ...
Aliağa’da yenileme çalışmaları devam ediyor
Kentin farklı mahallelerinde yol ve kaldırım çalışmalarına devam eden ...
 
Finlandiya Büyükelçisi'nden Büyükşehir'e ziyaret
Türkiye’deki görevine başlayan Finlandiya’nın yeni Ankara Büyükelçisi ...
Tartan sözünde durdu Mahmut’un hayali gerçek oldu
İlköğretim 6. sınıf öğrencisi Mahmut Çoban Konak Belediye Başkanı Dr. ...
İzmir’in OSB zirvesinden “teşvik” çıktı
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’deki organize sanayi ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva