HABERLER>POLİTİKA
23 Aralık 2022 Cuma - 09:14

CHP’li Bakan’dan odalara ‘İnciraltı’ çıkışı: Elinde çekiç var, her şeyi çivi olarak görüyorsun!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İnciraltı’nın planlama süreci ile ilgili, “Odaların birçok konuda açtığı dava kentin yararına olmuştur. Bazı konularda vatandaşı da mağdur etmiştir. Elinde çekiç var, her şeyi çivi olarak görüyorsun, doğru değil. Dava açmak haklarıdır ama her açtıkları dava doğru değil” diyerek odalara yüklendi.

CHP’li Bakan’dan odalara ‘İnciraltı’ çıkışı: Elinde çekiç var, her şeyi çivi olarak görüyorsun!

EGEDESONSÖZ – CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, SONSÖZ TV ekranlarında İnciraltı gündemine dair Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

İzmir'in 'prestij projesi' olarak ifade edilen projelerinden biri olan İnciraltı Planları tartışmalara neden olmuş, İnciraltı’na dair planları destekleyenler Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları'na bağlı meslek odaları sık sık karşı karşıya gelmişti.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, odaların aldıkları tutum ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Odaların varlığı bizim için çok değerli ancak verdikleri her karar doğru değil. Şehir Plancıları Odası’nın birçok konuda açtığı dava kentin yararına olmuştur. Bazı konularda vatandaşı da mağdur etmiştir. Elinde çekiç varsa her şeyi çivi olarak görüyorsun, o doğru değil. Ziraat Mühendisleri Odası başımızın tacı… Bütün odalar iyi ki varlar. Dava açmak haklarıdır ama her açtıkları dava doğru değil. İnciraltı’nı iyi bilen biriyim. Odalar ile birlikte gezerim. O alanı görsünler. Bunu ben söylemiyorum, Avrupa Birliği’nin belgelerinde var. Kentte çöküntü alanı… İlk defa bu kavramı söyleyen benim. Şimdi herkes kullanmaya başladı. Çöküntü alanı haline geldi orası. Siz oraya hiçbir şey yaptırmayacağız, tarım yapılsın dediğinizde tarım yapılmıyor orada. Düğün salonları var, nargile bahçeleri var, kaçak evler yapılıyor. Narlıdere’nin halini gördük, planlaşmadan villalar oldu orada. İmar barışı ile onlar affedildi. Herkesi imar barışının içerisine soktu ve plansız bir yapılaşma oldu orada. Sokak yok oralarda. Daracık sokaklardan giriyorsun dört dönümlük villa. Kentin elitlerinin ve en zenginlerinin oturduğu yer haline geldi. O insanlar bahçelerini öldü fiyata sattılar. Bir tane yerlinin yeri yok orada. İnciraltı da aynı. Yerliler halen daha direniyor. Vergilerini ödeyemiyorlar, tarım yapamıyorlar. Bir teyze iki katlı evi var çocuğu için orada iş istiyor. Bu kadar tarımdan para kazanılan bir yer olsa orada neden iş istesin çocuğu için” dedi.

‘ORADA PLANLAMA YAPILMAK ZORUNDA’
Bölgenin planlanmasının şart olduğuna değinen Bakan, “Buranın planlanması şart. Kentin merkezinde çöküntü alanı haline gelmemeli. Orası düşük yoğunluklu büyük yeşil alanların olduğu kent ormanlarıyla bütünleşen bir şekilde planlanması lazım. Turizm olabilir, eğitim ve sağlık tesisleri olabiliyor. Planı ben bilmiyorum bakanlık hazırlıyor, bakanlık yetkisinde planlama. Düşük yoğunluklu derken oradaki insanları mağdur etmeyecek bir yoğunluktan bahsediyorum. Orada gereksiz bir nüfus da olmamalı ki oranın ulaşım ve altyapısı kaldırabilsin. Planlama yapılmak zorunda orada” ifadelerini kullandı.

‘BAŞKAN SOYER’İN BU SÖZÜ ÇOK AĞIR’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bütçe görüşmelerinde merkezi hükümeti hedef alarak yaptığı açıklamada “İzmir düşman toprağı değildir. İzmirliye bunlar reva görülemez. İzmir, bu ülkenin 81 ilinden biridir. Ayrılmaz bir parçasıdır” sözleri üzerine değerlendirme yapan Bakan şunları söyledi:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na bunu söyleten nedir? Niye bunu söyleme ihtiyacı nedir? Bu çok ağır bir söz… Niye onlara yaklaştığını gibi yaklaşmıyorsunuz, niye bizim kredilerimiz onaylanmıyor? İzmir’e hangi büyük yatırımı yapıyorsunuz?

‘UCUNDA PARA VE RANT OLMAYAN HANGİ İŞE EL ATTINIZ’
Hangi bakanlık İzmir’e hangi yatırımı yapmış? Bir metre yaptığınız raylı sistem mi var? Eski demiryolunun bütün hatlarını Büyükşehir Belediyesi yeniledi, istasyonlarını o yaptı. Her şeyini Büyükşehir yaptı, yarı yarıya ortaksınız. Devletin demiryolunu verdiniz, İZBAN’a ortak oldunuz, onun dışında ne yaptınız? 1 metre metro yaptınız mı? Bir metre hafif raylı sistem yaptınız mı? İkinci çevreyoluna ihtiyaç var, bununla ilgili çalışma yaptınız mı? Çevreyolu tıkanıyor şu an. Ucunda para ve rant olmayan hangi işe elinizi attınız? Halkapınar – Otogar metro hattına ne oldu? Çandarlı Liman projesi ve oraya gömülen paralar ne oldu? Yaptığınız yanlış iskelenin bedelini kim ödeyecek? Şimdi satmaya çalışıyorlar, yapamıyorlar. Çok güzel bir proje, ne yaptınız ona? Vizyon ve bilgiye ihtiyaç var.

‘SANAYİYLE İLGİLİ YATIRIM OLSA İZMİR’E DE YATIRIM ARTAR’
Türkiye’nin zengin bir ülke olması ve buradan refah alınması ancak senin yüksek teknoloji ihracatınla mümkün olur. Yüksek teknoloji toplam ihracat payı içerisinde sadece yüzde 3. Oranla bakınca dünyada 88’inci sırada. Ürettiğin İHA ve SİHA’ya TOGG’a rağmen 88’inci sıradasın. Sen nasıl kalkınacaksın? Kereste, odun, maden satarak mı kalkınacaksın? Sana getirdiği bir artı değer yok ki. O ürünü işleyeceksin. 100 dolara sattığın bor madenlerini işleyip 1000 dolara satacaksın ki Türkiye kalkınsın. Bu bilgi ve vizyon gerektirir. Böyle bir bilgi ve vizyon yok. Eğer o bilgi ve vizyon olsa eğitim kurumlarını ayağa kaldırırsın. İlk 500 içerisinde üniversitemiz yok. Boğaziçi’ni benim adamım yönetsin diye kurumsal kimliği mahvettin. Bizim köklü üniversitelerimizin akademik yeterliliğini arttırman, buradan parlak öğrenciler çıkartıp ülkeye kazandırman gerekir. Böyle bir vizyonları yok. Baktıkları otoyol yapmak, kendine yakın zengin yaratmak. Sanayiyle ilgili bir bakış açısı yok. Bu olsa İzmir’in vergi gelirlerinden aldığı pay artar ve yerel yönetimlerin yaptığı yatırımlar artar. Genel yönetim burada İl Özel İdaresi’nden mallara el koydu belediyeye geçmesi gereken. Türkiye’nin her yerinde AK Partili belediyelere geçti, burada Diyanet’e verdiler, Milli Eğitim Bakanlığı’na verdiler.

 
Otomobil kamyonetle çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
 
200 milyon dolara yükselecek... EİB, Latin Amerika'da hedef büyüttü
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Teşekkürler sayın vekilimiz... 23 Aralık 2022 Cuma 22:47

Yorumunuz:Sayın vekil ilk günden bu yana ,ayni şekilde konuşmaktadır.Dediklerinin arkasında durduğu icin teşekkür ederim.Bu zamanda insanların hakkını koruyan tüm devlet büyüklerimiz cok kiymetlidirler.Ne mutlu,şehri,insanı ülkesi için çalışan insanlara....Lütfen Hakkaniyetli şekilde, Burdaki insanların arkasında durun sayın vekilimiz.....saygilarimla.

Yorumu oyla      2      3  
Destan 23 Aralık 2022 Cuma 18:22

Bu artık kabul edilir Bi şey değil bu odalar artık basmane çukuru kentsel dönüşüm enerji yatırımları ve inciralti artık bunlara dur demenin kapatmanın zamanı geldi inşallah güzel izmir bu zihniyetin esiri olmaz olmamalı Bi avuç densiz İzmiri esir alamaz belediye ve bakanlıklar acilen devreye girmesi şart bunlar geçmiş davaları da inceleyip kapatılması şart

Yorumu oyla      2      3  
Taner D 23 Aralık 2022 Cuma 13:39

Odaların artık ideolojik saplantılarından kurtulup hakkın hukukun halkın yanında olması gerek.İnciraltı halkı topraklarına kaçak yapı yapıp imar affı ile tapusunu almasınıda bilirdi.Fakat herşey hukuka uygun olsun diye bu zamana kadar direndi.Şimdi yavaş yavaş eriyorlar.Korudukları toprakları üç beş kuruşa para babalarına satmak zorunda kalıyorlar.Kısacası istemüzük kafasını bırakıp imarın çıkması için herkes elini taşın altına sokmalı.

Yorumu oyla      4      4  
Uğur 23 Aralık 2022 Cuma 11:15

İnciraltı imar planı İnciraltı''nın kurtarılması için elzem hale gelmiştir. Yoksa İnciraltı çarpık yapılaşmaya kurban gidecek. Modern bir planla herkes kazanacak.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Biz savaşmak için değil, barış için varız'
Milli Savunma Bakanlığı ve Bakü Valiliğinin katkılarıyla, Azerbaycan'ın ...
Bakan Çavuşoğlu mevkidaşı Blinken ile görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü.
AK Partili Çelik: Barışın olmayacağı ortadadır
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Cumhurbaşkanımız barış için güçlü bir diplomasi ...
 
İl Yönetim toplantısında kritik karar... Yücel o tarihte istifa edecek!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de haftalık olağan il yönetimi toplantısında ...
HDP'li Semra Güzel'in milletvekilliği düşürüldü
TBMM Genel Kurulunda, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in milletvekilliği ...
Çavuşoğlu: İsveç, ürün ithalatına izin vermedi
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç'li mevkidaşına terörle mücadelede somut ...
 
CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Koç'tan vekillik istifası!
Karşıyaka'da Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı görevini yürüten ...
CHP kulisleri hareketli... Vekillik için son Ankara seferi!
Milletvekilliği aday adaylığı için çalışmalarını sürdüren Cumhuriyet Halk ...
Kılıçdaroğlu: Lanet olsun öyle koltuğa!
Burdur'un Yeşilova ilçesinde halka seslenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva