HABERLER>POLİTİKA
12 Temmuz 2021 Pazartesi - 14:41

CHP’li Bakan’dan ‘katı atık tesisi’ değerlendirmesi: Menderes’te halkı kışkırtıyorlar!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’te yapmayı planladığı katı atık bertaraf tesisine gelen eleştirilere yönelik açıklamalarda bulundu. Bakan açıklamasında yapılacak olan tesisin çevreye zararlı bir etkisi olmayacağını ve bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne güvendiğini belirtti ve Menderes özelinde AK Parti cephesinden gelen eleştirilerin; merkezi hükümetin duruşuyla bağdaşmadığını söyledi. Bakan açıklamasında “Menderes’te halkı kışkırtıyorlar, ben buna karşıyım. Bu politik bir mevzudur ama politika üstü olması gerekir. Bu İzmir’i ilgilendiriyor” dedi.

CHP’li Bakan’dan ‘katı atık tesisi’ değerlendirmesi: Menderes’te halkı kışkırtıyorlar!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Menderes’te yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisine Menderes halkı ve AK Partili siyasi isimler tepki göstermişti. Tesise gelen eleştirilere yanıt veren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Murat Bakan, SonSöz TV'de Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtladı, tesisin gerekliliğini savundu.

İÇİNDE CHP'LİLER VAR, DOĞRU BULMUYORUM
Katı atık bertaraf tesislerini bir fabrika olarak değerlendiren Bakan, tesis karşıtı girişimlerin kimler tarafından düzenlendiğini bildiğini belirterek “Olması gereken şey zaten bu tesis... Siz eğer onu düzenli ya da vahşi depolamayla depolarsanız çöptür. Ayrıştırır; plastiğinden ham madde, organiğinden kompost sağlarsanız orası bir fabrikadır. Bunun sağlanabilmesi lazım. Karşı çıkışın orada kimden kaynaklandığını biliyorum. Orada bunu siyasal mücadele haline getirip, bakın buraya bir çöp tesisi yapıyor deyip halkı yönlendiren siyasi arkadaşlarımız var, AK Partililer yapıyor. Ben tanıyorum; kimin imza verdiğini, kimin istemediğini, kimin yönlendirildiğini biliyorum. İçinde CHP’liler var, doğru bulmuyorum CHP’li arkadaşların bu duruşunu. Hangi meclis üyelerinin istemediğini bilmiyorum ama o da doğru değil. Eski Belediye başkanının ne yaptığı da beni ilgilendirmiyor ama ben katı atık entegre tesislerinin yapılması gerektiğini düşünüyorum, o iş doğru ve ben doğru olanın arkasındayım” dedi.

ATIKLARI TEKRAR ÜRETİME KAZANDIRMALIYIZ
Menderes’te tesisle alakalı birçok dedikodu üretildiğini söyleyen Bakan, yapılacak tesisin ülke ekonomisine katkısıyla ilgili “Ben neler neler duydum gittiğimde Menderes’e. Biz savunuyoruz diye bizimle ilgili de algı yaratılmaya çalışılıyor. Ben çevre komisyonu üyesiyim, ben diyorum ki ‘döngüsel ekonomi’, döngüsel ekonomi demek; kalem bittiğinde atıldığında tekrar üretime kazandırmak demek. Avrupa Birliği geri dönüştüremezsek sınırda vergi uygulayacak bize. Bu çöpü yiyemeyeceğiz, cebimize sokamayız, gömemeyiz; biz bunu ham madde yapıp üretime geri kazandırmalıyız. Bergama’daki açılışta yoktum, Ödemiş’e gittim. Ödemiş’teki fabrika farklı sanırım ama önemli değil kimin olduğu. Önemli olan oradaki teknoloji. Pırıl pırıl bir tesis. Harmandalı’da geçmişte çöp dağları vardı. Vahşi depolama vardı, düzenli depolamaya döndü ve metan gazı üretiliyor. Siz bunun yerine ürün gelecek, ham madde olarak çıkacak… Siz bunu mu isterseniz? Yoksa bunun bir yerlere gömülmesini mi isterseniz? Tabi ki ülke ekonomisine kazandırılmasını isteriz bu çöplerin…” ifadelerini kullandı.

DÜNYA NE YAPIYORSA AYNISINI YAPMALIYIZ
Menderes halkının, “Merkez ilçelerin çöpünü neden biz alıyoruz? O ilçelerde tesis yapılsın…” eleştirilerine yönelik konuşan Bakan, şu sözleri söyledi:

“Tesisle birlikte atık, çöp olarak alınmıyor… Nereye yapacaksınız? Torbalı da aynı şeyi söyledi… Bu bakış açısı doğru değil. Ödemiş’e yapıldı Ödemiş ne zarar gördü? Tam tersine orada bir istihdam, ekonomi yaratıldı. Türkiye ekonomisine katkı sağlandı. Çevresel anlamda negatif bir etkisi yoksa peşinen karşıyım denmemeli. Ben teknik bir adam değilim, ben bir avukatım. Çevre Komisyonu CHP sözcüsüyüm. Büyükşehir Belediyesi bu işi yapıyor. Dolayısıyla yaptıkları işe, teknolojiye güveniyorum. Teknolojiye vakıf değilim, Ödemiş’i gördüm; son derece ileri bir teknoloji. Aynı teknolojinin uygulanacağı söyleniyor,  doğanın kirletilmeyeceği, ham madde üretileceği söyleniyor ben de güveniyorum. Sadece Menderes de değil, Türkiye çöpünü ham maddeye çevirmeli, aksi taktirde biz doğayı kirletiyoruz... Eskiden yangınlar çıkardı çöplerin olduğu yerde, metan gazı birikir patlamalar olurdu. Bunu bizim doğru bir teknolojiyle yapmamız gerekiyor. Dünya ne yapıyorsa aynısını yapmalıyız.”

KAYALAR’LA ARAMIZDA TUTARSIZLIK YOK
Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın katı atık entegre tesisi hakkındaki duruşunu değerlendiren Bakan, “Sanmıyorum dedim öyle olduğunu da gösterdi başkanımız. Ne dedi? ‘Ben bu çöp tesisini destekliyorum’, ben de onu söylemiştim zaten. Aramızda tutarsızlık yok o noktada. Biz neyi söylüyorsak o da onu söylüyor. Ödemiş’teki açılışa birlikte gittik, genel başkanımız da oradaydı. İnşallah Menderes açılışına da Genel Başkanımız gelecek... Bölgeyi biliyorum; orman da tarım arazisi de değil. Orman mülkiyetinde ama orman yok. Çalılık, maki alan... Hemen aşağısında moloz döküm sahası var. Orada insanların istihdam edileceği bir tesis yaratılacak. Burada yapmamız gereken bu kentin çöpünü ayrıştıran, dönüştüren, ekonomiye kazandıran bir sistem kurmak” diye konuştu.

DOĞAYI SAVUNDUĞUMUZ GİBİ MENDERES’İ SAVUNUYORUZ!
Bakan, tesislerden önce ayrıştırmaların evlerde başlanması gerekliliğine vurgu yaparak, AK Partili ileri gelen isimlerin Sıfır Atık Projesi kapsamında çalışmalar yaptığını ancak Menderes’te tam tersi bir duruş sergilendiğini söyledi. Bakan, “Hepimiz evimizde ayrıştırma yapacağız; organikten kompost elde edeceğiz; plastiği, metali yeniden üretime kazandıracağız. Ekonomiye katkı sağlayacağız ve çöp üretmeyeceğiz. Sıfır atık diyoruz ya sıfır atık yapacağız. Bunu Çevre ve Şehircilik Bakanı söylüyor, Cumhurbaşkanının eşi söylüyor ama AK Partili Menderes’teki arkadaş ve AK Partili kimi milletvekilleri anlamıyor ya da anlamak istemiyor. Bu sadece bizim projemiz değil ki. İklim komisyonuna gelsinler herkes aynı şeyi konuşuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı, Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar aynı şeyi savunuyor, Cumhurbaşkanının eşi aynı şeyi savunuyor; kürsüden konuşuluyor sıfır atık, çevre ajansını kurduk vesaire diye... Ama Menderes’te halkı kışkırtıyorlar, ben buna karşıyım. Bu politik bir mevzudur ama politika üstü olması gerekir. Bu İzmir’i ilgilendiriyor. Biz İzmir’de temiz ve yenilenebilir enerjiyi, elektrikli ulaşımı, kent hareketliliğinde bisikleti savunacağız. Biz doğayı savunduğumuz için Menderes’i de savunuyoruz aynı şekilde” dedi.

 
Tarih verdiler: Yeni aşı açıklaması
 
Türk bayrağına çirkin saldırıda tutuklama kararı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erkut 13 Temmuz 2021 Salı 21:00

Sayın vekil kışkırtıyorlar demekle ne söylemek istiyorsunuz. Kışkırtmak ne demek. Biliyor musunuz Bir kimseyi kötü bir iş yapması için harekete geçirmek, tahrik etmek demek. Asıl siz Menderes belediyesi başkanını kışkırtıyorsunuz çöp tesisi kötü birşey benim gözümde Mendereste oturan birisi olarak böyle düşünüyorum.

Yorumu oyla      2      3  
Chp li 12 Temmuz 2021 Pazartesi 18:38

Bu çöpler oraya nasıl taşınacak vekilim hiç zararı olmasa bile o bölgedeki köyler çekecek sıkıntıyı ama siz menderes ayrı o bölgedeki köyler diyorsanız onu bilmiyorum

Yorumu oyla      2      3  
Merkez ikçe , çevre ilçe 12 Temmuz 2021 Pazartesi 16:34

“ Merkez ilçelerin çöpünü neden biz alıyoruz ? O ilçelere tesis yapılsın “ Mendereslilet haklı değil mi ? Toplu taşımada merkez ilçelerde uygulanan 120 dk. aktarma hakkı çevre ilçelerde ki otobüslerde yok. İzmir BB ‘si çevre ilçelere İZTAŞIT ( özel halk otobüsü - 2019 Aralık ayı Seferihisar ilçesinde başladı ) uygulamasında ısrar ediliyor Uygulama hayata geçerse ; çevre ilçeye belediye ( ESHOT ) otobüsü yok. Ne var çöp tesisi var. Çöp tesisinin madem ki çevreye zararı yokmuş , çöp tesisi merkeze yapılırsa hem zamandan , hem yakıttan tasarruf edilir. . Çöp tesisinin ziyaretçisi de daha fazla olmaz mı ?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İyi Partili Koray Aydın: Partimize en çok katılım AK Parti’den
İyi Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın, AKP döneminin kapandığını belirterek, ...
Buca Cezaevi yerine AVM iddiası... Adalet Bakanı Gül'den açıklama!
İzmir Valiliği ziyareti sonrası 'Buca Cezaevi'nin yerine AVM yapılacak' ...
CHP’li Sertel, köylülerle buluştu... Niğde'ye 'İzmir' reçetesi
 Cumhuriyet Halk Partisi Esnaf Masası, Anadolu gezileri kapsamında 30’u ...
 
CHP ve İYİ Parti'den 'Parlamenter Sistem' önerisi
Millet İttifakı’nın iki büyük partisi CHP ve İYİ Parti güçlendirilmiş ...
‘Gündüz sokağa çıkamıyorlar' demişti… AK Parti-CHP arasında 'saha' polemiği!
Cumhuriyet Halk Partili (CHP) İzmir Milletvekili Mahir Polat'ın AK Partili ...
Mehmet KARABEL yazdı... Zor dostum zor!
Mehmet KARABEL yazdı... Zor dostum zor!
 
AK Partili Yıldırım müjdeyi verdi: İzmir'e teknoloji üssü tamam!
AK Parti Genel Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım 35 İzmir ...
Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak?
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yarın toplanacak. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı ...
AK Partili Dağ'ın 'HDP' salvosuna CHP İzmir'den yanıt!
Geçtiğimiz günlerde Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleştirilen Emek ve Demokrasi ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva