HABERLER>POLİTİKA
4 Eylül 2017 Pazartesi - 10:59

CHP İzmir’de kongre mesaisi: Ağır toplar nerede etkili?

Partide olağan kurultay takvimi işlerken gözler İzmir’de ilçelere ve önemli isimlerin göstereceği reflekslere çevrildi. Genel Sekreter, genel başkan yardımcıları, PM ve YDK üyeleri ile milletvekillerinin nerelerde etkili olacağı merak konusu oldu.

CHP İzmir’de kongre mesaisi: Ağır toplar nerede etkili?

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ (Kulis Haber) - Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kongre takvimi işlemeye devam ediyor. İlçelerde delege heyecanı başladı.

Üye listelerine gelen itirazların karara bağlanmasının ardından mahalle delege seçimlerinin Genel Merkez'den gelen erteleme kararıyla 10 Eylül’den itibaren başlaması bekleniyor. Fakat bir yandan da takvimde yeniden bir düzenlemeye gidileceği belirtildi.

İzmir’de kıran kırana geçmesi beklenen yarış için gözler ilçe örgütlerine çevrildi. Çanakkale’de gerçekleşen ‘Adalet Kurultayı’nın ardından parti içi yarış mesaisi başlayacak.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Belediye başkanları örgütün seçimine müdahale etmesin. Yerel seçimlerde adaylık düşünenler de örgüt seçimlerinde aday olmasınlar’ talimatının ne derecede karşılık bulacağı merak konusu oldu.

İzmir’de ilçelerde örgüt ve belediye başkanları arasındaki ilişki kimi yerde paralellik gösterirken kimi yerlerde ise zıtlık oluşturuyor. Mahalle delege seçimlerinin ardından başlayacak kongre sürecinde kimlerin ne şekilde yarışlara dahil olacağı şimdiden kafalarda soru işaretleri yaratıyor.

KAYBEDİLEN İLÇELERDE NASIL BİR YOL HARİTASI İZLENECEK?
Yerel seçimlerde kaybedilen 8 ilçenin durumuna ayrı bir parantez açılırken buralarda tek liste önerisinin parti kulislerinde yüksek sesle dile getirildiği biliniyor. Bu ilçelerdeki çok sayıda partilinin ‘Uzlaşmacı olalım. Yeri gelirse ittifaklarla örgütümüzü en güçlü şekilde bu süreçten çıkaralım, önümüzde 2019 gibi bir viraj var. Parti içi yarış bir yere kadar önemli. Mücadele etmemiz gereken bir iktidar var’ görüşünü savunduğu belirtiliyor.

AĞIR TOPLAR NE YAPACAK?
İlçelerde ortaya çıkabilecek tablolar yavaş yavaş sinyallerini verirken Genel Sekreter ve Genel Başkan Yardımcıları, etkili milletvekilleri, Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri ile çok güçlü bir Büyükşehir Belediye Başkanını bünyesinde barındıran İzmir’de kimlerin nerelerde etkili olacağı, hangi refleksleri göstereceği dikkatle bekleniyor.

GENEL SEKRETER ETKİSİ BORNOVA’DA HİSSEDİLECEK!
İzmir’de kongrelerin kaderini tayin edecek isimlerin başında Genel Sekreter ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır geliyor. Bornova Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde Başkan Kocaoğlu’yla karşı karşıya gelen Sındır’ın ilçesinde Bayraklı’da ve 2’inci bölgenin ilçelerinde büyük ağırlığı bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun etkisine rağmen Bornova’daki göz ardı edilmeyecek diğer bir denge unsurunun Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır olduğu partide konuşuluyor. Sındır’ın, Bornova Belediye Başkanı olduğu dönemde yaşanan ilçe kongresi hala hafızlardaki yerini koruyor. 2010 yılındaki kongreye müdahil olan ve tavrını ortaya net koyan Kocaoğlu o dönem, “Beni evimde vurmaya çalıştılar. Aziz Bornova'da seçim alamaz denildikten sonra müdahil oldum. Sonuç iptal edilirse istifa ederim. Kim adam kim şalgam gördük” açıklamalarını yapmıştı. Sındır’ın Genel Sekreter sıfatıyla ilk defa dahil olacağı bu süreçte mutlaka mahalle delege seçimleri ve ilçe kongresine etki yapması bekleniyor. Sındır’ın aralarında halef-selef ilişkisi bulunan ve Başkan Kocaoğlu destekli Belediye Başkanı Olgun Atila’nın karşısında yer alması bekleniyor.

ALTIOK DIŞARDA DURABİLİR
Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok ikinci bölgeden seçilen vekiller arasında yer alıyor. Kontenjan aday olan Altıok’un örgüt içinde çok büyük ağırlığının ve etkisinin olmadığı aktarıldı. Mahalle delege seçimlerinde bölgesinde değil de Urla’dan listelere yazılması beklenen Altıok’un parti içi yarışta dışarda olması bekleniyor.

REKORTMEN ÇAM’IN ELİ GÜÇLÜ
Genel seçim öncesi gerçekleştirilen ve bölgesinde çok büyük destek alarak rekor kıran Milletvekili Musa Çam kentte en büyük denge unsurları arasında gösteriliyor. 1’inci bölgenin hemen hemen tamamında etkili olan Çam, işçi kesimin ve sendikal hareketin partideki temsilcisi konumunda bulunuyor. Süreçte çok katı bir politika izlemesi beklenmeyen Çam’ın işaret ettiği listeler ve adayların bir adım önde olabileceği aktarıldı.

BAYIR 1’İNCİ BÖLGE HER YERDE ETKİLİ
Gerçekleşen ön seçimde Çam’ın ardından ikinci sırada gelen Tacettin Bayır da İzmir’in sembol isimlerinden… Etkili bir il başkanlığı dönemi de geçiren Bayır’ın örgütteki ağırlığı yadsınamayacak bir gerçeklik olarak öne çıkıyor. Kimi zaman Kocaoğlu-Yüksel ekibiyle karşı karşıya gelen, eleştirilen Bayır’ın örgütün içindeki duruşu ‘Partililiği sorgulanamaz’ şeklinde ifade ediliyor.

Yine Çam gibi 1’inci bölgede hemen hemen her ilçede etkili olması beklenen Bayır’ın kongreler sürecine dahil olması kaçınılmaz gibi görünüyor. Mahalle delege seçimleri ve ilçe kongreleri il başkanlığı da yapmış olan Bayır’ın zaten en tecrübeli olduğu alanların başında geliyor. Bayır’ın istediği taktirde İzmir’de önemli dengeleri alt üst edebileceği ve seçimlerin sonucun direk etkileyebileceği belirtiliyor. Partiyi çok iyi tanıyan Bayır olağan kurultay tartışmalarının alevlendiği geçmiş dönemde tek liste ve uzlaşmacı anlayışı açıkça işaret etmişti. Bir taraf olmaktan çok örgütlerin en iyi şekilde seçimini yapması için çalışmalar yürütmesi beklenen Bayır’ın kendine yakın isimleri desteklemesinin de doğal olarak karşılanacağı ifade edildi. Ayrıca Bayır’ın eşi Parti Okulu Koordinatörü Tülay Bayır’ın da Güzelbahçe’de çok etkili olduğu öne sürüldü.

YİĞİT, BAKAN VE PURÇU NE YAPACAK?
Balçova ve Narlıdere’de etkili olan bir diğer isim de Ali Yiğit olarak öne çıkıyor. Yiğit’in alevi mahallelerinde etkisi ve ağırlığı tartışılmıyor. Yiğit’in de yakın çevresine ‘Örgütler tek listede birleşebilirse daha iyi olur’ dediği iddia edildi.

Geçmiş yıllarda Büyükşehir Belediyesi meclis üyeliği de yapmış olan Murat Bakan’ın da 1’inci bölge ve özellikle Konak’ta etkili olması bekleniyor. Henüz bir isim ya da ekibe yakın görünmeyen Bakan’ın sürece müdahil olma kararı alması halinde dengeleri etkileyebileceği belirtiliyor.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun verdiği ve tuttuğu söz sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Roman milletvekili unvanını taşıyan Özcan Purçu’nun Konak’ta etkili olabileceği vurgulandı. Kontenjan olarak seçilen ve ön seçimden gelen vekiller kadar İzmir’in sokaklarında dolaşan Purçu’nun etrafındakilere, ‘Örgütlerin seçimlerine hiç müdahil olmak istemiyorum’ dediği öğrenildi.

ÖZKAN’IN TAVRI MERAK EDİLİYOR
Kontenjandan aday gösterilen Tuncay Özkan’ın ise geçtiğimiz il kongresinde olduğu gibi bu süreçte de aktif olması bekleniyor. Vatandaşlar tarafından çok sevilen fakat partinin içinde azımsanmayacak bir kitle tarafından soğuk bakılan Özkan’ın 1’inci bölgede çalışmalar yürütmesine kesin gözüyle bakılıyor. Geçtiğimiz il kongresinde aday olarak Aziz Kocaoğlu’nun desteklediği Alaattin Yüksel’e karşı yarışan Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar’ın tarafında yer alan Özkan’ın ‘Dışarıdan geldi, İzmir örgütünü dizayn etmeye çalışıyor’ yaftasını üstünden çıkaramadığı belirtiliyor.

Olaylı kongre olarak hafızalardaki yerini koruyan seçimde Başkan Kocaoğlu’na ‘Siz hangi ön seçimden çıktınız başkanım?’ diyerek şimşekleri üstüne çeken Özkan’ın örgütte ne kadar karşılık bulacağı merak ediliyor. Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran’a yakın olan Özkan’ın parti aktivitelerine çok katılmaması ve katıldığı taktirde de birlikte fotoğraf vermekten kaçınması dikkat çekiyor. Öte yandan Özkan’ın son kongrede Yüksel’i desteklediği için eski yol arkadaşlarına sırt çevirdiği öğrenildi. Özkan’ın bir dönem yakın siyaset yaptığı İl Yöneticisi Utku Gümrükçü’yle aralarının bu yüzden açıldığı belirtiliyor. Özkan’ın parti içindeki kulis çalışmalarında Gümrükçü aleyhinde hareket etmesinin kendisine eksi puan yazdıracağı ifade edildi.

BÖKE İZMİR’DE ETKİSİZ
Partinin bir dönem parlayan yıldızı olan, genel başkan yardımcılığı ve parti sözcülüğü görevlerini yürüten fakat genel merkezle ters düşen kontenjan aday Selin Sayek Böke’nin İzmir’de karşılığının olmadığı belirtiliyor. Kongreler sürecine dahil olması beklenmeyen Böke’nin istese bile herhangi bir dengeyi alt üst edebilecek bir güçte olmadığı aktarıldı.

SERTEL İKİNCİ BÖLGEDE FAAL 
İzmir Milletvekili Atilla Sertel’in ise süreçte özellikle Bornova ayrıca ikinci bölgenin tamamında etkili olması bekleniyor. Sertel’in ön seçimde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Mustafa Balbay’ın ardından ikinci bölgede 3’üncü sırada olması ve İzmir’in dinamiklerini çok iyi bilmesi süreçte etkili olabileceğinin sinyallerini gösteriyor.

TEMİZEL’İN ÖRGÜTTE BİR KARŞILIĞI YOK
Bir dönem bakanlık görevinde bulunmuş kontenjan adayı Zekeriya Temizel de yine İzmir’de pek etkisi bulunmayan isimler arasında yer alıyor. Temizel’in örgüt seçimlerine müdahalede bulunması beklenmiyor. Ayrıca parti içinden Temizel’e yönelik eleştiriler geldiği de öne sürüldü. Seçildiği tarihten itibaren kendisini İzmir sokaklarında görmediklerini belirten partililerin sayısının çok fazla olduğu belirtildi. Temizel’in örgütte bir karşılığının bulunmadığı da ifade ediliyor.

ÇIRAY’IN AĞIRLIĞI NE ÖLÇÜDE?
Partinin sağ kanadında yer alan Aytun Çıray’ın da 2’inci bölgede etkili olması bekleniyor. Fakat kontenjan aday olan Çıray’ın sürece dahil olmak istemesi halinde etkili olup olamayacağı kafalarda soru işareti yaratıyor. Parti içinde Çıray’a soğuk bakan bir kitle olduğu ifade ediliyor. İzmir siyasetinin deneyimli ismi olan Çıray’ın ayrıca 1’inci bölgede de etkili olma ihtimalinden söz ediliyor.

BALBAY SÜRECE DAHİL OLUR MU?
Özellikle Karşıyaka’da etkili olabilecek Mustafa Balbay’ın kongreler sürecine pek müdahil olmak istemediği öğrenildi. Vatandaşlardan ve partideki üye tabanından oldukça destek alabilecek potansiyelde olan Balbay’ın partinin üst düzeyindeki yöneticiler arasındaki konumunun ise muğlak olduğu ifade edildi. Balbay genel başkanlığa adaylık için yola çıkmış fakat yeterli imzayı bulamamıştı. Yine de Balbay’ın istediği taktirde ikinci bölgedeki örgütlerde bir karşılığının olduğu söyleniyor.

PM ÜYELERİNİN NERELERDE SÖZÜ GEÇİYOR?
Genel Başkan Yardımcısı, PM Üyesi ve eski milletvekili Erdal Aksünger’in Bornova, Bayraklı, Konak gibi metropolün gözde ilçelerinde etkili olabileceği dile getiriliyor. Aksünger’in sürece müdahil olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Karşıyaka siyasetinin önde gelen ismi Hakkı Akalın’ın ise ilçede önemli bir karşılığı olduğu öğrenildi. Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım’ın yakın çevresine, ‘Karşıyaka’da hemen hemen bütün mahallelerde tek listelerimiz kazanır’ açıklaması dikkate alındığında Akalın’ın sürpriz yapıp yapmayacağı merak konusu oldu. Diğer bir PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç’ın ise Buca ve Konak başta olmak üzere birinci bölge ilçelerinde ağırlığı bulunuyor. Kılıç'ın görevde olduğu süre içerisindeki genel merkez diyaloğu ve parti üst yönetimiyle uyumlu çalışması süreç içinde etkili unsurlar arasında yer alıyor. Geçmiş dönemde ilçe başkanlığı ve milletvekilliği yapmış Mustafa Moroğlu’nun ise Güzelbahçe, Balçova civarında çok etkili olabileceği ifade edildi. Moroğlu’nun ismi il başkanlığı için de geçiyor. Aynı zamanda akademisyen olan Özkan Yıldız’ın da Gaziemir ve Menderes'te örgütlerde karşılığının olduğu ve sürece dahil olmak istediği taktirde etkili olabileceği ifade edildi. Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin’in görevine devam etmek istemediğini açıklaması sonrasında ilçede nasıl bir durumun oluşacağı merak ediliyor. Yıldız’ın ilçede çalışma yürütüp yürütmediği ise henüz netlik kazanmadı.

YDK ÜYELERİ NE YAPACAK?
Milletvekilliğine aday olan ve seçilemeyen Şehrazat Mercan’ın Konak’ta ve delege listelerinde yer alması beklenen Urla’da önemli bir etki yapacağı konuşuluyor. Çevre ve kadın hakları mücadeleleriyle adından söz ettiren Mercan’ın Aziz Kocaoğlu yapısı içinde yer alması bekleniyor. Diğer bir YDK üyesi Mahir Polat’ın ise Bornova’da etkili olabileceği ifade ediliyor. Polat henüz bir renk vermezken Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yapısı içinde hareket edebileceği aktarıldı. 

 
İbrahim Kalın'dan Almanya'ya tepki
 
Merkel'den canlı yayında Türkiye'ye tehdit!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nevin şenkal 4 Eylül 2017 Pazartesi 20:41

Bucada necati imam ağırllığı belirleyici olur

Yorumu oyla      11      5  
Yorumcu 4 Eylül 2017 Pazartesi 15:06

Haberi yazan arkadaş belli ki CHP siyasetinin çok dışına çıkmış Musa Çam her bölgede etkili evet ancak hiçbir bölge de belirleyici olamaz yani çok güçlü olduğu ve sonuçları etkileyeceği tek bir yeri yok heryerde var hiçbir yerde yok Tacettin Urla, Karaburun, Karabağlar''da ise belli mahallelerde etkin, Ali Yiğit sadece Kocaoğlu ile yürürse etkisi devam eder Karabağ''larda ilçe başkanı ve belediye başkanı üzerindekini etkili oldu daha da olamaz sahanın dışında Murat Bakan evet Konak''ta etkili ama daha çok Karabağ''larda belirleyici sonucu etkileyebilir Tuncay ÖZKAN ağırlığı ve ismi her yerde etki yaratır esas itibariyle Şakir Başak üzerinden Konak ama topa girerse etkisi olur algı bakımından Ekrem Oran pek kimsenin Adami gibi değil Tuncay özkanla bir gönül bağı var ama siyaseten bir Şakir durumunda değil daha bağımsız bir karakter 1. Bölge bakımından asıl vurgu yapılması gereken milletvekilleri arasında birlik olursa sonuca etkili olurlar ki öyle görünüyor Aziz Kocaoğlu''nun insani bakımdan milletvekilleri ile asgari bir ilişki kuramamış olması ve kendine geçmişte yakın olan ya da öyle bilinen özellikle son seçimde açık destek veren Ali Yiğit ve bir zamanlar her yerde onu savunan Murat BAKAN''ın dahi ondan uzaklaşmasını değerlendirmek lazım aziz eğer ben giderim adım kalır diyorsa bu defa seçimlere müdahele etmemeli atilla sertel ve Sındır''ın ağırlığı var ancak asıl genel Sekreterin topa girmesi ki girecek gibi çok güçlü bir etki yaratır zira genel başkana sormadan hareket etmez

Yorumu oyla      11      5  
Seydiköylü 2 4 Eylül 2017 Pazartesi 14:43

Özkan yıldız ilçe binasının yerini biliyor mu?biliyorsa kaç kere ilçe binasına gelmiştir?hangi seçimde ilçede olup seçimlerde katkısı olmuştur?son referandumda hangi mahallede hangi çalışmayı yapmıştır? Dizayn için çok fırın ekmek yemesi gerekir.

Yorumu oyla      11      5  
Hasanbaskan 4 Eylül 2017 Pazartesi 14:24

İlçeler kendi işini kendi çözer yeterki il yönetimi ve bşbb.taraf olmasın

Yorumu oyla      11      5  
Seydiköylü 4 Eylül 2017 Pazartesi 12:33

Özkan yıldız kimdir? Ne zaman gaziemire gelmiş? Ne zaman partiye üye olmuşta ağırlığı olacak? 1 yıllık üyeler bu partiyi dizayn edecekse yazık.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhtar, Bakan Özlü'yü kızdırdı
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bir muhtarın hayvan barınağına ...
O AK Partili'den 'düz dünya' açıklaması
AK Parti Fatih Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Tolgay Demir’in, ilçenin ...
Erdoğan: Sivas Kongresi tarihi bir dönemeçtir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Eylül Sivas Kongresi’nin yıl dönümü ...
 
MHP'li Tanrıkulu'dan Alperen'in ailesine ziyaret
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, ...
İzmir'deki patlamada yaralanan memura AK Parti'den anlamlı ziyaret
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kan ve bazı milletvekilleri, patlamada ...
MHP’den üç alanda hükümete destek
AK Parti heyeti MHP’ye bayram ziyaretinde bulundu. AK Parti Ankara Milletvekili ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Akşener, yüzde 48.6'nın çatı adayı olur mu?
Mehmet KARABEL yazdı... Akşener, yüzde 48.6'nın çatı adayı olur mu?
'Bu iş Başbakanlık'tan daha kolaymış'
İstanbul Çamlıca Gişeler'de trafik denetimi yapan ekipleri ziyaret eden ...
MHP İzmir bayramlaştı... Tanrıkulu'dan birlik mesajları
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, "Milliyetçi Hareket Partisi için ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva