HABERLER>POLİTİKA
10 Mart 2021 Çarşamba - 12:10

CHP’den destek açıklaması: Moto kuryelik tehlikeli iş sınıfına alınsın

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Örgütü, pandemi sonrası iş yükü oldukça artan moto kuryelerin sorunlarını dile getirmek için basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada motokurye mesleğinin "yüksek tehlikeli iş" sınıfına alınması çağrısı yapıldı.

CHP’den destek açıklaması: Moto kuryelik tehlikeli iş sınıfına alınsın

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Yönetimi, koronavirüs pandemisinde mağdur olan moto kuryeler için basın toplantısı düzenledi.

İzmir Atatürk Meydanı'nda (Konak Meydanı) düzenlenen basın toplantısına 30'u aşkın moto kurye temsil amacıyla katılırken, açıklamada CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in yanı sıra CHP İzmir Milletvkeili Kani Beko, Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, İzmir Motorlu Kuryeler Başkanı Muzaffer Saklavcı, CHP İzmir İl Yöneticileri, CHP İlçe başkanları da katıldı.

 SENDİKAL ÖRGÜTLENMELERİ GEREKİYOR
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko ise iktidara moto kuryeleri yaşatma çağrısında bulundu. Beko," Ben kuryelik yapan moto kurye yapan arkadaşlarla bir çok kez bir araya geldim. Sendikacı imliğim olmasından kaynaklı olarak farlı ilerde bir araya geldiğimde onlara sorduğum şey  öncelikle 'sizin mesleğiniz nedir, hangi okuldan mezun oldunuz' değimde inanın ben gözlerime inanamadım. Bir çokları sağlık emekçisi  bazıları öğretmen,bazıları sosyal hizmet uzmanı… Aralarında mimar ve mühendisler var. Bu güzelim arkadaşlarımızın koş koca üniversiteleri bitirmiş.  Üniversiteleri bitirdikten sonra AKP hükümeti pandemiden bu insanlara bir türlü istihdam açılmamış . Bu arkadaşlarımız da kuryelik görevini yapmak için müracaat etmişler ve bu işi yapmak üzere çalışmaya başlamışlar. Pademi döneminde burnumuzu bile sokağa çıkartmaktan korktuğumuz günlerde bu insanlar çok kutsal görevler yaparak bizlerin ihtiyaçlarını giderdiler. Evlerimizde hasta olan yakınlarımıza ilaçları getiren kuryelerdir. Aç kaldığımızda da bizlere yemeklerimiz getiren bu moto kuryelerdir. Ailemize pandemi sürecinde  dost olan arkadaşlarımızın sesi olmak üzere başta CHP'nin vereceği ses çok önemli. Bu arkadaşlarımız ile Ankara'da görüştüğümüzde bana sendikalı olmak istediklerini ve bu yüzden işten atıldıklarını söylediler. Anayasamızın 51'nci maddesi derki işçiler istedikleri sendikaya dahil olabilirler. Ben buradan sesleniyorum. 45 yıllık  işçilerin ekonomik demokratik siyasi haklarını korumak kollamak için mücadele eden biri olarak, her yerde işçileri tutukladınız, işçileri dövdünüz, işçi kardeşlerimiz göz altına aldınız, basın açıklaması yapmak istedi göz altına aldınız. Bir kez de bu işçiyi kışın ortasında iş akaidini fes edere, sosyal cinayet işleyen işverenleri de göz altına alın. Bu arkadaşlarımız çok kıymetli işler yapıyorlar, bu arkadaşlarımızın insan olmaktan kaynaklı ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan maaşı alabilmeleri için mutlaka sendikal örgütlenmeleri gerektiğini düşünüyorum. AKP hükümetine sesleniyorum, bu insanları öldürmek değil yaşatmak bizim görevimizdir" ifadelerini kullandı.

YUMURTANIN BİLE YARIM SAATTE HAZIRLANMASI ÇOK ZOR
Basın toplantısında kobuşan Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül ise, '30 dakika' sistemini eleştirdi. Akgül, "CHP’den böyle bir destek beklemiyorduk. Ankara’dan yola çıkıldı. İzmir’de de böyle bir destek aldık. Bundan sonra tek temennimiz moto kuryelerinin ölmemesi daha doğrusu az ölmesini sağlayalım. Şöyle bir durum söz konusu oldu. Artık biz kaportayız. Motorun üstüne bindiğimiz zaman ölme ihtimalimiz olmasa da sakat kalma ihtimalimiz yüzde 90. Her zaman her seferinde bunu dile getirmeye çalışıyoruz. Şu anda internet sitelerinde 30 dakikada hız diye bir sistem var, ona çok dert yanıyoruz. Bunun dile getirilmesini istiyoruz. Kimse bize bu konuda destek vermedi.30 dakikada halkımız kendi evlerinde yemek yapmayı başarabiliyorsa biz 30 dakikada o yemeği getirelim. Bir yumurtanın bile yarım saatte hazırlanması çok zor. Biz 30 dakikada bu yemeği hazırlatıp getirmeye çalışıyoruz. Birçok arkadaşımız bundan dolayı vefat etti. Moto kuryeler olarak kazalarda ölüyoruz. Normal yaşımız bekleyip emekli olamıyoruz. Olan arkadaşlarımızda yok. Moto kurye olarak emekli olmak istiyoruz. Pandemiden bu yana 190’dan fazla moto kurye arkadaşımız kaybettik. Bir tanesi pandemi sebebiyle vefat etmedi. Normal şartlarda trafikte bizi araçtan saymalarını istiyoruz. Bizi çok ciddi bir şekilde darp edilen moto kurye arkadaşlarımız var. Bunların önüne geçilmesi için önlemler aldık ama bazı eksikliklerimiz var. Mesleki yeterlilik belgesi şu anda zorunlu hale gelmedi ancak zorunlu hale gelmesi için özellikle istiyoruz. Zorunlu hale gelmedikçe hiçbir kurye arkadaşlarımız mesleki yeterlilik belgesi almak gibi bir uğrala girmiyor. Eğitimli moto kurye arkadaşlarımız olduğu takdirde ölümleri de en aza indireceğimizi düşünüyoruz. CHP’ye de bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Moto kuryeler önlem al diye bize destek vermelerini bekliyoruz" dedi.

KURYENİN İNSAN YERİNE KONULDUĞU BİR DÜNYADA YAŞAMAK İSTİYORUZ
İzmir Motorlu Kuryeler Başkanı Muzaffer Saklavcı ise, "CHP’ye sesimize ses, kanayan yaralarımıza merhem oldukları için şahsım, derneğim ve tüm kurye camiası adına teşekkür ediyorum. Merak ediyorum acaba ne zaman öleceğim? Serkan Kara gibi çatışma ortasında kalarak mı, 800 metre minibüs altında sürünerek Enes Bayili gibi mi? Yoksa teslimat adresini bulamadığı için dövülerek hayatını kaybeden Mehmet Ali İbin gibi mi? Eğer bu sebepler yüzünden ölmezsem büyük ihtimalle ya katil bariyerler yüzünden ya meslek hastalıkları yüzünden öleceğim. Pandemi döneminde resmi ve gayri 200’den fazla kurye çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Bunların artık son bulmasını istiyorum. Ve ölmeden önlem al diyoruz. Bunların çok basit bir yolu var. Katil bariyer istemiyoruz, zaman, hız ve psikolojik baskı istemiyoruz. Erken emeklilik istiyoruz, tehlikeli meslekler grubuna girmek istiyoruz. Mesleki yeterlilik belgesi istiyoruz ve en önemlisi kuryenin insan yerine konulduğu bir dünyada yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

 10 KAT ARTIŞ GÖZLENDİ
Basın toplantısında CHP İzmir İl Örgütü adına hazırlanan basın metnini ise CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel okudu. İktidarın moto kuryelere olan tutumunu eleştiren Deniz Yücel, moto kuryelerin her zaman yanlarında olacaklarını söyledi. Yücel, "Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de, Koronavirüs salgını sebebiyle, vatandaşın internetten alışverişe yönelmesi, moto kurye sektöründe büyük bir istihdam artışına yol açtı. “Tüm Anadolu motosikletli kuryeler federasyonunun” verilerine göre Türkiye'de resmi kayıtlı olarak 100 bin civarında motorlu kurye var; Kayıt dışı çalıştığı tahmin edilen kurye sayısı ise yaklaşık 900 bin. Pandemi süreciyle hızlanan internet üzerinden verilen online siparişler, sanal ortamda alışveriş patlamasına yol açtı. Bu talebin artmasıyla birlikte gıda, zincir market, zincir restoran gibi sektörler moto kurye sayılarında artışa gitti. Bu hızlı artışla beraber, istihdamda nitelikli iş gücü ne yazık ki göz ardı edildi. A2 motor ehliyeti alan herkes bu alanda çalışmaya başladı. Atanamayan öğretmen, iş yeri kapanan esnaf, moto kuryeciliği umut ve ekmek kapısı olarak gördü. Sektörün büyümesiyle niteliksiz iş gücü arttı. Bunun sonucunda da ölümle sonuçlanan trafik kazalarında artış gözlendi. Yine “Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu’nun” verilerine göre pandemi sürecinde ölümle sonuçlanan kazalarda, daha önceki yıllara göre 10 kat artış gözlendi. Bu kazalarda geçtiğimiz 1 yıl içinde 190 kişi hayatını kaybetti. Ölümle sonuçlanan bu kazaların çoğunluğu, kural hatası ve hız olarak kayıtlara geçti"

BU TÜR UYGULAMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK YASAL DÜZENLEMELERLE OLACAKTIR
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü: "Kuryeleri kuralsızlığa iten nedenlerin başında, bazı zincir mağazalar ve markaların zamana yönelik “Hız Performans Sistemini” devreye sokması geliyor. Bu sistem yüzünden işini kaybetmekle yüz yüze kalan kuryeler kendilerini baskı altında hissediyor. Sektörün en büyük beklentilerinden birisi de Mesleki yeterlilik belgesi verilirken uygulanacak kriterlerdir. Mesleki yeterlilik belgesi alacak kişilerin “güvenli sürüş eğitimi, sağlık ve psikoteknik testi, trafik kurallarına uyma, işbaşında eğitim” gibi testlerden geçerek bu belgeye sahip olması, mesleki yeterlilik açısından son derece önemlidir. Devletin yetkili kurumlarınca iş sağlığı ve iş güvencesi açısından yasal düzenlemelerin öncelikli olarak tamamlanması ve moto kuryelik yasal mevzuat anlamında “yüksek tehlikeli iş” sınıfına alınmalıdır.  Bazı zincir mağazalar ve markalar yüksek tehlikeli bu iş kolunda riski almamak adına çalıştırdıkları kuryeleri kendi bünyelerinde sigortalayıp çalıştırmak yerine, şahıs şirketleri kurdurarak alt taşeron gibi çalıştırmaktadır. Tüm riski zor koşullarda çalışan emekçi moto kurye arkadaşlarımız almaktadır. Pandemi sürecinde kurulan şirket sayısının neden arttığının diğer bir göstergesi de, bu bilgilerle desteklenmektedir. Hızla büyüyen bu sektörde diğer bir sorun ise ucuz iş gücü yaratmak adına, mültecilerin ve göçmenlerin, ehliyetsiz ve daha düşük ücretlerle çalıştırılmasıdır. Bu tür uygulamaların önüne geçmek yasal düzenlemelerle olacaktır"

 GÖRMEZDEN GELMEKTEN VAZGEÇİN
"Bir milyona yakın yurttaşımızın çalıştığı moto kurye sektörünün sorunlarını görmezden gelen AKP hükümetinin aksine, Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm moto kuryelerin sorunlarının dile getirilmesinde onların destekçileri ve sesleri olmaya devam edeceğiz. Bu sorumlulukla bir kez de İzmir’den iktidara sesleniyor; Moto Kuryeleri görmezden gelmekten vazgeçin diyoruz. Çünkü siz, onları görmezden geldikçe onlar ölüyor, sakat kalıyor ve güvencesiz bir yaşama mahkum ediliyorlar.

CHP İzmir İl başkanlığı olarak, bu zor şartlarda, ölümle burun buran çalışan moto kuryelerin sorunlarına çözüm önerilerimizi de, sizlerin aracılığıyla tüm kamuoyu ile paylaşmak isterim. Moto Kuryelik meslek grubu, acilen yüksek tehlikeli meslekler grubuna alınmalıdır. Bu konunun daha fazla sürüncemede bırakılması kabul edilemez. Meslekte yeterlilik belgesiyle ilgili düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi ve yeterliliği olmayanların sadece A2 ehliyeti var diye moto kuryelik yapmasının önüne geçilmelidir. Moto Kurye olarak çalışma belgesi olan kayıtlı kuryelerin, motosiklet ve güvenlik ekipmanları ile ilgili yapacakları harcamalarda vergi indirimi ve devlet bankaları aracılığıyla uzun vadeli ve düşük faizli kredi sağlanmalıdır. Devlet tarafından, tüm televizyon kanalları ve radyolarda aynı saatte yayınlanacak şekilde kamu spotları hazırlanmalı, moto kuryelerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekilerek, trafikte farkındalıklarının artırılmasına katkı sağlanmalıdır."

MOTO KURYE OLAN ARKADAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ
Çalışma yaşamının içinde olan tüm insanlarımızın alın terinin karşılığını alması, Sosyal haklarının eksiksiz verilmesi,  Emeklerinin sömürülmemesi için, Cumhuriyet Halk Partisi olarak verdiğimiz mücadelede, bugün de Moto Kurye olan arkadaşlarımızın yanındayız. Pandemi şartlarında, sokağa çıkmaya dahi korktuğumuz zamanlarda, bizim için günlerinin en az yarısını; caddelerde ve sokaklarda paket ve gönderi yetiştirmeye çalışarak geçiren bu kardeşlerimize tüm Türkiye adına teşekkür ediyor, bundan sonra da yanlarında olacağımıza söz veriyoruz.

 
KDK'dan 'staj kayıt ücreti'ne ilişkin karar
 
Büyükşehir Belediyesi sanatçıyla 'El ele'
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kaan 10 Mart 2021 Çarşamba 20:45

https://www.sondakika.com/haber/haber-kuryelerin-feci-kazasi-kamerada-kaskla-hayatta-13984250/ Konakta bugün olan kaza.Kendileri biraz daha dikkatli olurlarsa kimsenin canı yanmaz.Otobüslerin ve taksilerin arasına girmesin

Yorumu oyla      3      3  
ST 10 Mart 2021 Çarşamba 17:38

Bazı sorunlar var tamam da trafikte olan sorunların bazılarını da kendileri yaratıyorlar. Motorluların trafikte hiçbir ayrıcalığı yoktur, araçların sağından, aralarından geçmeye de hakları yoktur, araç kullanıcıları solunu gözler, arkasını gözler, bazı motorluların nereden geçeceği belli olmuyor, kırmızı ışıkta durmayıp geçenler de cabası, normal trafik kurallarına uygun yol alan motorlulara araba sürücülerinin de saygı göstermesi gerektiği de ayrı kural tabii.

Yorumu oyla      3      3  
murat 10 Mart 2021 Çarşamba 14:09

Moto kuryeler için, kaza yardım sandığı kurulsa çok iyi olur.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemal Anadol’un son kitabı: En Uzun Gün
Türkiye’nin unutulmaz siyasetçilerinden Kemal Anadol, son kitabı “En Uzun ...
'Çaltılıdere yeni bir taş ocağını kaldıramaz'
CHP İzmir milletvekili Kani Beko, İzmir Aliağa’daki Çaltılıdere taş ocağı ...
Muhittin AKBEL sordu, Selçuk ÖZDAĞ yanıtladı... İktidar olmak için yola çıktık!
Muhittin AKBEL sordu, Selçuk ÖZDAĞ yanıtladı... İktidar olmak için yola çıktık!
 
CHP’li Kılıç’tan uyarı: Depremi siyasete malzeme yapmayalım
CHP İzmir Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi, ...
CHP’ye katılan Cihangir İslam’dan ilk açıklama geldi
Geçtiğimiz yıl Saadet Partisi’nden istifa eden İstanbul Milletvekili Cihangir ...
CHP'li Bakan'dan Meclis Başkanı'na: Meclis çalışanları aşı olacak mı?
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Meclis çalışanlarının ve parlamento ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Ah vefa... Neredesin?
Mehmet KARABEL yazdı... Ah vefa... Neredesin?
CHP Karabağlar'dan Genel Merkez çıkarması
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, ...
Meclis, kadına yönelik şiddetin sebeplerini araştıracak
TBMM Genel Kurulunda, "kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva