HABERLER>POLİTİKA
2 Kasım 2015 Pazartesi - 10:49

CHP’de ilk fişeği Balbay yaktı: Olağan kongre süreci…

CHP İzmir Milletvekili Cumhuriyet Gazetesi’ndeki 1 Kasım değerlendirmesini “Olağan kongre süreci CHP için büyük bir fırsattır” ifadeleriyle bitirdi.

CHP’de ilk fişeği Balbay yaktı: Olağan kongre süreci…

EGEDESONSÖZ – 1 Kasım erken genel seçimlerinin AK Parti’nin açık zaferiyle sonlanmasının ardından CHP’de çarpıcı özeleştiri mesajları geldi.

- ÇAM’DAN ÇARPICI MESAJLAR: KILIÇDAROĞLU GEREKENİ…

-ESKİLERDEN BOMBARDIMAN!


İzmir Milletvekili Musa Çam’ın, "Genel Başkan tek tek değerlendirecek ve gerekeni yapacaktır" sözleri sonrası gündeme diğer İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın Cumhuriyet gazetesindeki köşe yazısı damga vurdu.

Balbay yazısında “Partinin kendisini yenileyip, azımsanmayacak mevcut gücü katlamanın yollarını bulması gerekir. Olağan kongre süreci CHP için büyük bir fırsattır" ifadelerini kullandı.
 
İŞTE O YAZI
 
YENİ BİR DÖNEM…
 
1 Kasım seçimlerinin sonuçlarına genel bir çerçeveden baktığımızda bütün partiler açısından yeni bir dönemin başladığını söyleyebiliriz. Buna, şu anda iktidarda olan parti de dahildir. Dahildir, çünkü 7 Haziran’dan 1 Kasım’a giden süreçte yaşananlar sadece bu zaman diliminde olup bitmiş, bir daha konu edilmeyecek şeyler değildir.
AKP, 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını beğenmedi, halka bu kararını düzelt dedi. Halk da iki HDP’den, üç MHP’den bulup buluşturup, bu kadar eklesek olur mu, karşılığını verdi. Normal demokrasilerde iktidar gücünü elinde bulunduranlar, halka kararını düzelt demezler. Derlerse halk onlara, sen kendini düzelt, der.
Türkiye’de böyle olmadı. Şu oldu:
7 Haziran seçimlerinin ardından bir terör belası Türkiye’nin üzerine çöktü. Silahlar konuşunca, bombalar patlayınca gerçekler susar. Gerçekleri haykıranların sesi bu gürültünün gölgesinde kalır.
Terör, başkentin göbeğine kadar geldi, tarihin en büyük kıyımı yaşandı.
Bu, AKP’ye yaradı!
Medya üzerinde olağanüstü dönemlerde bile yaşanmayacak büyük bir baskı uygulandı, iktidar dünyanın en büyük medya patronu haline geldi. Türkiye’nin basın özgürlüğü notu dünyanın dört bir ucundan gazetecilerin bir dehşet mektubu kaleme almasını gerektirecek kadar dibe vurdu.
Bu, AKP’ye yaradı!
Suriye politikasının iflası yine 7 Haziran’dan sonra ayyuka çıktı. Rusya’nın devreye girmesiyle küresel anlamda politikamız çöktü. Sığınmacıların Ege’yi mezarlık haline getirmesiyle insanlık anlamında politikamız çöktü. Harcadığımız 7 milyar dolar anlamsız hale geldi.
Bu, AKP’nin işine yaradı!
***
Bunlar AKP’nin işine yaradıktan sonra başka işine yarayanları söylemeye gerek var mı? Tabloyu AKP açısından irdelemeyi elbette sürdüreceğiz.
Muhalefete geçelim...
MHP’de Devlet Bahçeli’nin izlediği politikayı öteki partiler bir yana bu partinin mensupları da anlamakta güçlük çekiyordu. Sonuçlar gösteriyor ki MHP’ye oy verenler de anlamakta güçlük çekmiş. İktidarın korku ve dehşet senaryolarına oyla karşılık vermiş.
HDP, AKP’nin devlet gücünü de elinde tutup kendisini terörize etmesine iyi bir karşılık veremedi. Diyarbakır, Suruç, Ankara hattındaki terör dalgası HDP’nin Türkiye partisi olma çabasını da dinamitledi. HDP bu dalgayı tam bir demokrasi ve parlamento söylemiyle aşabilirdi. Bunu sadece barajın biraz üzerine çıkabilecek kadar aşmış görünüyor.
MHP ve HDP’de, 7 Haziran sürecini yönetme konusu beraberinde bir iç tartışma getirecektir.
***
CHP’nin konumunda 7 Haziran’a oranla çok büyük bir değişiklik yok. Beklenti, yüzde 30’a doğru ivmenin yükseleceği yönündeydi.
Yukarıda, “AKP’nin işine yaradı” diye vurguladığımız acı gerçeklerin normal bir ülkede ana muhalefet partisini güçlendirmesi ve onu güçlü bir iktidar seçeneği haline getirmesi gerekirdi.
Olmadı.
Niçin?
İşte CHP açısından bütün düğüm burada. Siyasete de uyarlanabilecek şöyle bir söz var:
Ne söylersen söyle, söylediğin karşındakinin anladığı kadardır.
Bu anlamda dünyanın en büyük doğrularını söyleseniz bile halk bunu inandırıcı bulmuyorsa, halkın yerine başka bir halk ithal edemeyeceğimize göre yöntemi ve söylemi değiştirmek gerekir.
CHP, kırıp dökmeden konuşabilmeyi bir ölçüde öğrendi.
Ortada kahredecek, pes edecek, moral bozacak bir durum yok. Her türlü faşizan yöntemle iktidar gücünü elinde tutan bir yapıya karşı halkın 4’te 1’inin oyunu elinde tutan bir partinin kendisini yenileyip, azımsanmayacak mevcut gücü katlamanın yollarını bulması gerekir.
Olağan kongre süreci CHP için büyük bir fırsattır.

 
Atık malzemelerden tekne yaptı!
 
Ne/nasıl oldu?
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yorum 3 Kasım 2015 Salı 09:12

İzmir sinyal veriyor ve belediye hizmetleri iyi düzeyde değil Başkanlar nerede ve ne yapıyor

Yorumu oyla      13      5  
Buruk Acı 3 Kasım 2015 Salı 07:53

İsterseniz 100'lerce kez kurultay toplayın,üzerine ölü toprağı serpilmiş CHP teşkilatları ile % 25'ten fazla oy alma şansı yok.Bir parti sadece batı kıyı şeridinde mi kendisini ifade edebiliyor?Bırakınız doğu ve güneydoğuyu,batı kıyı şeridinin hemen yanındaki Kütahya'dan,Düzce'den bir tane milletvekili çıkarılamaz mı? Demek ki buralarda hem yanlış adaylar seçiliyor,hem de teşkilat yatıyor,kendisini ifade edemiyor!.. CHP'nin bürokrasi kökenli bir başkanla alacağı oy bu kadar.CHP'de Özgür Özel,Selin Sayek Böke ve Aykut Erdoğdu gibi isimlerin ön plana çıkması lazım.Bekaroğlu,Tamaylıgil,Temizel gibi ununu elemiş,eleğini asmış isimlerle bir şey olmaz!..

Yorumu oyla      14      5  
2 Kasım 2015 Pazartesi 23:28

mustafa balbayin bu partiy ne kader emeği geçmiş milet vekili seçilir seçilmez genal başkanlığa aday oluyor genal başkanımız gece gündüz çalışt balbay ne yaptı 8 9 10 11 rinci sıradaki milet vekli adyleri balbaydan daha çok çalıştiler ön seçimde çıktı diye horozlanma sana oy verenler seni sandığa gömesinide bilir

Yorumu oyla      13      5  
Kayhan 2 Kasım 2015 Pazartesi 23:23

Siz sayın Balbay neden kendi memleketinizden girmediniz de İzmir'den girdiniz çünkü İzmir garanti İzmir sosyal demokrat eğer genel Başkan'ını eleştiriyorsan bir dön Bi de kendi yaptıklarına bak sizi kim tanıyordu ki kalktınız geldiniz izmirden girdiniz olay yaşadınız gündeme düştünüz bizler gibi insanlarda size oy verdi milletvekili oldunuz şimdi de daha bismillah demeden genel Başkan'ınızı eleştiriyorsunuz taktire şayan sizinkisi gerçekten alkışlıyoruz milletçe alkışlıyoruz!. Biz CHP olarak neden kazanamıyoruz sizin gibileri yüzünden size soruyorum genel Başkan'ınız kadar seçim sürecinde çalışıp emek verdimiz mi? Sizler böyle düzgün bir Başkan karşısında eğilmeniz gerek ama dakka bir gol bir ayrıştırma çabalarını görüyoruz ne oldu da olay değişti çünkü seçildiniz dimi? Yazık size yazık bize sizin gibi insanları bizim Sözcü'müz olmanız için taşımışız!!!

Yorumu oyla      14      6  
Ahmet yorgun 2 Kasım 2015 Pazartesi 17:54

Aynen Katılıyorum.seçmen CHP Yönetimine güvenmedi.gerçek demokrasilerde olduğu gibi partiyi Yönetenler Özeleştiri yaparak,durumlarını gözden geçirmeli.

Yorumu oyla      13      5  
suzan gerdan 2 Kasım 2015 Pazartesi 17:45

sağolasın büyük gazetecim,milletvekilim nasılda hislerime tercüman olmuşsunuz,gün tepeden tırnağaya yenilenme, ve kendini düzeltme günüdür,halkın CHPnin vaatlerine inanması için,daha az ama gerçekçi seçim vaatlerinde bulunulması genç ve yeni yüzlere fırsat vermesi gereklidir

Yorumu oyla      14      5  
Ado 2 Kasım 2015 Pazartesi 17:16

Chp belediye leri böyle devam etsin çok kan kaybederler daha

Yorumu oyla      13      5  
Kazım EMİR 2 Kasım 2015 Pazartesi 13:43

genel başkanın miting ses düzeni dahi düzgün değildi sanki süzme bir kasetten çekilmiş gibi bozuk mikrofonla konuşturuluyordu bunu bile fark edemediler

Yorumu oyla      18      5  
izmirli 2 Kasım 2015 Pazartesi 13:38

Sayın bakbay ülkenin kan gölüne dönüştüğü bu kiriyik sürecte siz bir mualefet millet vekili olarak genel başkanımıza nasıl bir politika nasıl bir yol önerdinizde genel bşkan fikirlerinize değer vermedi önce kendinizi yenileyin ondan sonra değişimden bahsedin gazeteci kimliğinizi halkla iletişim kurmada sistemin yanlışlıklarından halka ne kadar aktardınız buna benzer çok yanlışınız var saygılar

Yorumu oyla      21      7  
TC İZMİR 2 Kasım 2015 Pazartesi 11:58

EN SON MUHHAREM İNCE NİN ADAY OLDUĞU KURULDA SAYIN KILIÇDAROĞLU : 'BİR BAŞARISIZLIK OLURSA ÇEKİP GİTMESİNDE BİLİRİZ' DİYORDU BAKALIM ŞİMDİ NE OLACAK;CHP DARBE ÜSTÜNE DARBE ALANMAYA DEVAM EDİYOR, TABİ ÖNEMLİ OLAN KENDİLERİNİ BAŞARISIZ GÖRÜYORLARSA.ŞU DÖNEMDE DAHİ PARTİ BİR YERLERE GELEMİYORSA YUKARDAKİLER KOLTUK SEVDASINDAN VAZGEÇİP, ARKALARINA BİLE BAKMADAN GİTMELERİ GEREKİR.SADECE İZMİR VE MUĞLA İLE OLMUYOR BU İŞLER.GARANTİ MİLLET VEKİLİ OLALIM DİYE İZMİR DEN MUĞLA DAN KOY ADAYLIĞI KAZAN, 4-5 SENE ŞÖYLE OLDU BÖYLE OLDU ,YAN GELDİ ÇAMURA BATTI AĞIZLARI İLE VEKİLLİK YAP 2 SENE SONRA EMEKLİ OL,VARMI BÖYLE BİR ABECİLİK ADAMLAR KENDİ MEMLEKETİNDEN DAHİ ADAYLIGA CESARETLERİ YOK.BİZDE AGZIMIZA AÇMAYA DEVAM EDELİM APTAL APTAL...

Yorumu oyla      27      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan Eyüp Sultan'da: Tüm dünya saygı duymalı
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sabah Eyüp Sultan'ı ziyaret etti, çıkışta açıklamalar yaptı.
İşte yeni meclis: İl il milletvekili listesi
1 Kasım Genel Seçimleri'nde kesin olmayan sonuçlara göre milletvekili listeleri de belli oldu.
Sandıkta dengeleri değiştiren 4 ana neden!
Türkiye'nin 5 ay sonra yaşadığı ikinci seçim, tüm dengeleri değiştirdi.
 
Erdoğan’dan ilk açıklama: 2023 hedeflerine sahip çıkan…
Seçim sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yayınlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
Flaş! Davutoğlu'ndan balkon konuşması: Kazanan...
Konya'dan balkon konuşmasını yapmak üzere AKP Genel Merkezi'ne gelen Davutoğlu ...
Tuğrul Türkeş: Ecdadını tanımayanlar...
MHP'den istifa ederek AKP'ye katılan Tuğrul Türkeş ilk mesajında Devlet ...
 
MHP’nin ağır topları Meclis’e giremedi
7 Haziran seçimlerinde 80 milletvekili çıkaran MHP'nin, yaşadığı yüzde ...
İzmir’den ilçe ilçe sonuçlar: Kim/nerede kazandı/kaybetti?
7 Haziran fotoğrafı sadece 1 ilçede değişirken CHP İzmir’in 27 ilçesinde ...
Sertel vekilliğe sevinemedi: Üzüntüm büyük
İzmir’de 7 Haziran'da milletvekili adaylığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zeytine adanan bir ömür bin alkış!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva