HABERLER>POLİTİKA
4 Kasım 2016 Cuma - 19:08

Çavuşoğlu’ndan İzmir’de Avrupa’ya 'HDP' cevabı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tutuklanan HDP milletvekilleriyle ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu, “Batılı ülkeler bize hesap soruyor ama PKK'ya sen bir terör örgütüsün, silahı bırak diyeni görmedim. HDP’ye de 'sen bir siyasi partisin, terörle ilişkiyi bırak diyeni' görmedim” dedi.

Çavuşoğlu’ndan İzmir’de Avrupa’ya  HDP  cevabı!

İZMİR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ı ziyaretinin ardından, gazetecilerin ifade vermeye gitmeyen HDP’li eşbaşkanlar ve vekillerin tutuklanması ve uluslararası tepkilere ilişkin sorularını yanıtladı.

Mecliste dosyası bulunan milletvekilleriyle bu dosyalar kapsamındaki dokunulmazlıkların kaldırıldığını, mahkemelerin ilgili milletvekillerini çağırdığını, HDP'li milletvekilleri ve eş başkanlarının bu çağrıları reddettiğini, eş başkanların diğer milletvekillerine de mahkemelere gitmeme yönünde telkinlerde bulunduğunu anımsatan Çavuşoğlu, kanunların bu konuda açık olduğuna dikkati çekti.

Çavuşoğlu, "Dün akşam maalesef bu noktaya onlar getirdiler. Yargıya teslim edildiler. Mahkeme de bazılarını tutukladı, bazılarını serbest bıraktı. Hatta HDP'li milletvekillerinin bazıları, eş başkanların çağrısına rağmen ifadelerini vermişler ve o kişiler dün akşamki tutuklama listesinde de yoklar. Herkes hukuka uyacak, seversiniz sevmezsiniz... Uyacak. Ama bunlar bilerek bu işi bu noktaya getirdiler ama kendileri de Türk yargısından üstün değiller, Mecliste çıkardığımız kanunların da üstünde değiller. Diğer partilerin genel başkanları gidiyorsa onların da gitmesi gerekiyor. Sonuçta bağımsız yargı kararını verir." diye konuştu.

Avrupa ülkeleri ve kurumlarından gelen tepkileri değerlendiren Çavuşoğlu, İspanya'da mahkemeye gitmeyen bir belediye başkanının tutuklandığını belirterek, tüm ülkelerde uygulamanın aynı olduğunu bildirdi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Teröre destek verirseniz yargı sizden hesap sorar. Hukuk çerçevesinde hesap sorulur. Bugüne kadar Avrupa Birliği ve bazı ülkeler bize hep demokrasi dersi, akıl vermeye çalışıyor. Hatta 'çözüm sürecini ne zaman geri getireceksiniz' diye soruyorlar. Bugüne kadar PKK'ya 'silahı bırak, terörle bir yere varamazsın' açıklamasını ben hiç duymadım. Saldırı olduğu zaman başsağlığı dilekleri, üzüntü mesajları oluyor, bazen cılız ya da orta derecede kınama da oluyor. Ama 'PKK'ya sen bir terör örgütüsün silahı bırakmalısın' diyeni ben hiç görmedim. Aynı şekilde HDP'ye de 'artık siz Meclistesiniz terörle aranıza mesafe koyun' diyen bir ülke ya da AB'den herhangi bir yetkiliyle de karşılaşmadım. Tam tersi PKK'lı teröristler Avrupa ülkelerinde serbestçe dolaşıyorlar."

"Ders vermeye kalkmasını kabul etmiyoruz"
"AB ülkelerin çoğu bugün maalesef PKK'ya çok güçlü destek veriyorlar" diyen Çavuşoğlu, şu görüşlere yer verdi: "Şimdi onların gelip bize tekrar hukukun üstünlüğü, demokrasi gibi ders vermeye kalkmasını kabul etmiyoruz. Hukukun üstünlüğüne riayet edeceksek herkes gidip yargının önünde ifadesini verecek. Yargının kararına da saygı duyacak. 'Ben hukuku, Türk yargısını tanımıyorum, kimse beni ifade almaya götüremez' dersen seni alırlar götürürler, ifadeni alırlar seninle ilgili kararlar verirler. Maalesef bu noktaya bunlar getirdiler."

Çavuşoğlu, HDP'li belediye başkanlarının PKK'ya para aktardığını, devletin bütçesinden millete hizmet için aktarılan paranın, iş makinalarının terör örgütüne verildiğini belirtti.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Şimdi devlet buna sessiz mi kalacak, elbette tedbirini alacak. Devletin kurumlarının görevi kamu düzenini sağlamaktır, ülkenin istikrarını, huzurunu temin etmektir, milletin bölünmez bütünlüğünü tesis etmektir. Bizim de devlet olarak yapmaya çalıştığımız bu. İnşallah bundan da ders alırlar. Bundan sonra Türk devletini, Türk kanunlarını, Türk mahkemelerini ve Türk kurumlarını tanımaları gerektiğini de öğrenirler."

TELEFON DİPLOMASİSİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Linkevicius, Jagland ve Mogherini ile telefonda görüştü.

Görüşmelerde, Linkevicius, Jagland ve Mogherini, Diyarbakır'da yaşanan terör saldırısı nedeniyle Bakan Çavuşoğlu'na taziyelerini iletti.

Bakan Çavuşoğlu, bazı HDP milletvekillerine ilişkin hukuki süreç hakkında ise yapılan işlemlerin hukuk çerçevesinde gerçekleştiğini, mahkemelerin yaptığı çağrıyı yerine getirmemeleri üzerine bahsi geçenler hakkında işlem yapıldığını belirtti.

Türkiye'de tüm vatandaşların hukuk önünde eşit olduğunu ve dolayısıyla hiç kimsenin kendisini Türk kanunlarının üstünde göremeyeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, görüşmeler vesilesiyle PKK'ya ve iltisaklı örgütlere bazı Avrupa ülkelerinde çeşitli çevrelerce verilen destekten dolayı Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı da muhataplarına iletti.



AKADEMİDE DERS VERDİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Valilik ziyaretinin ardından AK Parti Siyaset Akademisi'ne katılarak, dış politika konusunda ders verdi.

Çavuşoğlu, İzmir'in farklı kültür ve inançtan insanları, uyum ve hoşgörü içinde bir arada barındıran bir kent olduğunu belirterek, "İzmir'in ülkemizin geleceği için önemli bir şehir olduğunu, İzmir'in ne kadar büyürse Türkiye'nin geleceğinin o kadar güçlü olacağını biliyoruz. Bu sebeple İzmir'e yatırımı, çalışmalarımızı sayın başbakanımızın liderliğinde ara vermeden sürdürüyoruz." diye konuştu.

Dış politikada gücün önemine işaret eden Çavuşoğlu, "Ekonomik güç, genç nüfusla eş değerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız 'En az 3 çocuk yapın' derken buna karşı çıkanlar bile bize katılmaya başladı. Siyaseten karşı çıkıyorlar ama bu tavsiyeyi çok doğru buluyorlar. Keşke siyasi kaygılarla sakladıkları gerçek düşüncelerini her yerde söyleseler. Dış politika ayrıca bulunduğun coğrafyaya göre belirlenir. Bizim coğrafyamızda tek taraflı bir dış politika yürütmek mümkün değil. Dengeli ve çok taraflı bir dış politika yürütmek durumundayız." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, bölgedeki dış politikada krizler ve fırsatların var olduğuna değinerek, "Ortaya çıkan fırsatları nasıl değerlendiririz. Ekonomik dengeler nerede, nereye doğru kayıyor. Yeraltı zenginliklerinde durum ne. Güç nerede, ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmak istiyorsanız, ekonomik çıkarları dış politikada öncelikli tutmak zorundasınız." dedi.

Sadece çıkarlar değil, diğer taraftan ilkelerin de olması gerektiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, ilkesiz dış politikanın limana ulaşamayacağını bildirdi.

Çavuşoğlu, çağın ve dünyanın değiştiğini vurgulayarak, beklentilerin değiştiğine işaret etti. Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Sürekli bir değişim var bunların hepsinden öte ilkeli dış politika izlerseniz hedeflerinize her alanda ulaşırsınız. Dış politikada adaletin ve vicdanın sesi olmayı başarmalıyız. Aksi takdirde ne kadar paranız olursa olsun, ekonomik, askeri ve silahlı gücünüz ne kadar fazla olursa olsun saygın olamazsınız. Bir de dengeyi kaybederseniz zulüm yapan taraf olursunuz. Diğer taraftan insan odaklı bir dış politika izlemeniz gerek. İnsanı ön planda tutmanız gerek. Terör ya da başka bir felaket nedeniyle zor durumda kalan insanlara yardımlarınızı ulaştıramazsanız yine saygın olamazsınız."

 
Eski Yargıtay üyesi Sarıoğlu tutuklandı
 
Flaş: DAEŞ saldırısında 1 asker şehit oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DSP İzmir’de yeniden Karahan dönemi
Tek listeyle gidilen kongrede, 219 delegeden 217'sinin oyunu alan Aygül ...
Serbest kalan Önder'den ilk açıklama
Serbest kaldıktan sonra açıklama yapan Önder, ''Bu sivil, siyasi iradeye ...
Flaş: Demirtaş ve Yüksekdağ hakkındaki karar açıklandı
Operasyon kapsamında 12 HDP'li milletvekili gözaltına alındı. Demirtaş ...
 
Başbakan'dan 'Diyarbakır' ve 'HDP' açıklaması
Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır Bağlar'daki terör saldırısında 2'si ...
Kılıçdaroğlu’ndan İzmir’de ‘HDP'ye operasyon’ tepkisi: Seçimle gelen…
CHP Genel Başkanı İzmir'deki başkanlar zirvesinde kenti ve partili belediyeleri ...
Erdoğan'dan faiz çıkışı: Bu iş yürümez!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sermaye Piyasaları Kongresi'nde konuştu. Faizlerin ...
 
Demirtaş, Yüksekdağ ve Önder'e tutuklama talebi
Gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Eş Genel ...
CHP'den HDP'ye operasyona ilk tepkiler
CHP'li Ali Şeker, Türkiye’ye bir darbe daha vurulduğunu ifade ederken ...
Bozdağ'dan saldırı ve 'HDP' açıklaması
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'daki terör saldırısının bombalı ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva