HABERLER>GÜNCEL
10 Mayıs 2022 Salı - 08:55

Büyükşehir şerhi işe yaramadı... Fransız şirket kapasite artıracak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fransız maden şirketinin Bergama’daki kapasite artışı başvurusunda nihai kararını açıkladı. Son hali onaylanan proje 1’inci derece arkeolojik SİT alanı olan Kaletepe Höyüğü'ne 500 metre mesafede yer alıyor. Kapasite artışı ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurum görüşüne başvurulurken, Büyükşehir tarafından gönderilen yazıda, doğal yapının tahribata maruz bırakılmaması gerektiğinin altı çizildi.

Büyükşehir şerhi işe yaramadı... Fransız şirket kapasite artıracak!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Fransa merkezli Harborlite Aegean Endüstri Mineralleri Sanayi Şirketi, 2003 yılında aldığı izinle Bergama Kızıltepe Mahallesi’nde açtığı perlit ocağının kapasitesini arttırmak için geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuş ve Bakanlık, ÇED sürecini başlatmıştı.

Proje dosyasını inceleyen İnceleme Değerlendirme Komisyonu, nihai kararını açıkladı. Son şekli verilen proje tanıtım dosyasına 10 gün içinde itiraz edilebilecek. İtirazları değerlendirecek olan bakanlık, proje için ÇED olumlu ya da ÇED olumsuz kararını duyuracak.

EN YAKIN EVE 600 METRE UZAKLIKTA
Proje tanıtım dosyasına göre 127,62 hektar büyüklüğündeki ÇED alanına 200,32 hektar büyüklüğünde yeni ÇED alanları eklenerek kapasitesinin 327,94 hektara ulaşması planlanıyor. Ocağın kapasitesinin de yıllık 300 bin tondan 450 bin tona çıkarılması amaçlanıyor. ÇED alanının genişlemesi ile birlikte ocağın konutlara olan mesafesi de düşecek. Kapasite artışının onaylanması halinde ocağın en yakın konuta olan uzaklığı 600 metreye kadar gerileyecek. Tanıtım dosyasında proje ömrünün 124,6 yıl olarak belirlenmesi dikkat çeken unsurlar arasında yer aldı.

ORMAN VE TARIM ALANINDA
İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ÇED alanı bir kısmı orman alanı ve ağaçlandırılacak alan, bir kısmı da tarım arazisi üzerinde kalıyor. Şirket proje için 100 bin TL yatırım yapacak.

HÖYÜĞE 500 METRE UZAKLIKTA
ÇED alanının 500 metre uzağında İzmir 2 Nolu Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kararı ile 1’inci ve 3’üncü Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilmiş Kaletepe Höyüğü yer alıyor.

ÇED alanlarının bir bölümü de içme suyu amaçlı Kunduz Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı içerisinde bulunuyor. Proje alanının çevresinde ise zeytin tarlaları da yer alıyor ve bu kapasite artışıyla birlikte saatte 37 kilogram toz havaya karışacak.



BÜYÜKŞEHİR: TAHRİBATA MARUZ BIRAKILMAMALI
Kurum görüşü alınan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yazısında alanın 2’nci ve 3’üncü derece arkeolojik SİT alanında olduğu belirtilerek doğal yapının bozulmasından dolayı tahribata maruz bırakılmaması gerektiğinin altını çizildi. Yazıda “1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı, plan notları ve raporunda; tarım alanları, orman alanları, makilik alanları, mera alanları ve tüm çevresel değerlerin korunması, ekolojik dengenin devamlılığının ve bu kaynakların gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması ana hedeflerden birisi olarak belirlenmiştir. Bu tür alanlarda proje faaliyeti süresince ağaç ve bitki dokusunun zarar görmesiyle birlikte doğal yapının bozulacağı, söz konusu alanların rehabilite edilecek dahi olsa tahribata maruz bırakılmamasının gerektiği düşünülmektedir.” ifadeleri yer aldı.

TEMSİLCİSİ KİM?
Fransa merkezli Harborlite Aegean Endüstri Mineralleri Sanayi Şirketi’nin Bergama Şube temsilciliğini Maden Mühendisi Naci Danişment yürütüyor.

 
Cezaevi isyanı: En az 100 mahkum firar etti
 
Yerli pasaport altyapısı kuruldu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ercan 10 Mayıs 2022 Salı 15:24

Şaşılacak bir durum yok.Çevre ve sehirleri katletme bakanlığı yine bekleneni yapiyor diyecegim ama aslında içi boş bir söylem bu.Çünkü ülkemizdeki yonetim sisteminde bu bakanlıkların artik hiç bir fonksiyonu yok.Yukardan gelen ne talimat varsa onu uygulamaya koyuyorlar.Olanda ülkenin geleceğine oluyor da esas acı olan bu ulkede yaşayan büyük çoğunluğun,bunu önemsememesi.Başa gelen çekilir zihniyetiyle daha ne kadar gidecek bu ülke

Yorumu oyla      2      3  
ST 10 Mayıs 2022 Salı 10:49

Şu maden kanununun mutlaka yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Ülkemizin doğal ve tarihi alanları korunmalı tahribatına izin verilmemelidir.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2 liralık madeni paralar geliyor iddiası!
Bir süredir konuşulan 2 liralık madeni paralar için darphanede başlayan ...
Yüksek akıma kapılarak can verdi... Hurdacının hazin sonu!
İzmir’in Gaziemir ilçesinde hurdacılık yaparak geçimini sağlayan 27 yaşındaki ...
Zehir tacirlerine helikopterli baskın!
İstanbul'da, uyuşturucu satıcılarına yönelik helikopter destekli operasyon ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Kim bu kızlar?
Mehmet KARABEL yazdı... Kim bu kızlar?
Trafoya giren kişi hayatını kaybetti
Tuzla'da bulunan trafo merkezine giren bir kişi elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
12 ilde FETÖ operasyonu: Çok sayıda gözaltı!
Ankara merkezli 12 ilde yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında 28 kişi ...
 
İzmir açıklarında can pazarı!
İzmir açıklarında 10 düzensiz göçmen kurtarıldı
İzmir'de bıçaklar çekildi: Kanlı kavga!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, iki grup arasında yaşanan tartışmanın ardından ...
İzmir'de imam nikahlı dehşet: Önce eşini, sonra da eşinin kardeşini yaraladı!
İzmir'in Konak ilçesinde, dini nikahlı eşi Bengü B.(21) ile tartışan Sergen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva