HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Ocak 2012 Pazartesi - 21:12

Büyükşehir Meclisi’nde ‘60 Yaş Kartı’ tartışması

Sayıştay’ın kararının ardından iptal edilen ulaşımda 60 yaş kartı uygulaması Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sert tartışmalara neden oldu.

Büyükşehir Meclisi’nde ‘60 Yaş Kartı’ tartışması

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ- Sayıştay Daireler Kurulu’nun yazısının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 yılından sonra kullanımını iptal ettiği 60 Yaş Kartı Büyükşehir Belediye Meclisi’nde krize neden oldu. CHP’li bir grup meclis üyesinin ulaşımda uygulanmak üzere “65 yaş sınırı Bakanlar Kurulu’nda 60’a çekilsin” önerisi AK Parti’li meclis üyelerinin ret oyuna karşılık kabul edildi. AK Parti grubu, Sayıştay’ın kararının bağlayıcı olmadığını, sistemin bu şekilde devam ettirebileceğini söylerken CHP grubu da, “Bakanlar Kurulu 65 yaş sınırını 60’a çekerse sistem devam eder” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Umuyoruz ki Bakanlar Kurulu da gerekli değerlendirme ve düzenlemeyi yapar” yorumunda bulundu.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Başkan Kocaoğlu’nun katılmadığı toplantıyı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı yönetti. Meclis toplantısında ulaşımda iptal edilen 60 yaş kartı uygulaması tartışması yaşandı. Bakanlar Kurulu’nda alınacak bir kararın ardından düzenlemenin devam etmesini isteyen CHP’lilere, AK Partililer “iptale altlık oluşturuyorsunuz” diyerek karşı çıktı. CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan temenni kararının sorunu kökten çözmeye yönelik Türkiye’yi ilgilendiren bir karar olduğunu söyledi. CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan da geçmiş yıllarda da aynı yönetmeliğin Sayıştay’a gönderilmesine rağmen, bugün olduğu gibi bir eleştiri gelmediğini belirterek, “Sorun, yasama organı adına mali denetim yapan, gereğinde suç duyurusunda bulunan Sayıştay’ın istişari görüşü doğrultusunda oluşan bir durum. Bu yönetmeliği yürürlüğe koymak için Sayıştay’a göndermek zorundayız. Sayıştay ‘hukuki dayanağı yok’ diyor. Aynı yasa maddesi bu konuda karar almaya yetkili organın Bakanlar Kurulu olduğunu söylüyor. Önergemiz bu çerçevede ulusal çözüme katkı sunma amaçlıdır” diye konuştu.
 
Çakar ise yerel iktidarın ipe un sermek için hiçbir bağlayacağı niteliği olmayan istişari görüş doğrultusunda hareket ettiğini söyleyerek “CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler de kendi sitesinde Sayıştay’ın görüşünün bağlayıcı olmadığını söylüyor” dedi. Bunun üzerine CHP’li Aydoğan “Burası Bakanlar Kurulu değil” diye tepki göstererek, salonu kısa süre terk etti.
 
BU TOPU TACA ATMAYIN
Belediyenin iptal kararına yönelik eleştirilerini devam ettiren Çakar, “Büyükşehir, Sayıştay görüşüne uymak zorunda değildir. Sayıştay denetimleri sırasında kamu zararı oluşmuş mudur diye korku ve kaygı yaşayacaklarsa bilemem. Sosyal edinimlerde geri adım atmak kolay ama doğru değil. Bugün İstanbul ve Ankara, aynı uygulamayı sosyal kart adıyla yürütüyor. Burada bir metin hatasını düzeltip sosyal kart adıyla uygulayıp, iptal etmemek gibi bir yolu tercih etmek var. Her Sayıştay raporu hüküm olsaydı dışarıda bir tane siyasi kişi bulunmazdı. Bu topu tacı atmaktır, sorumluluktan kaçmaktır” diye konuştu.
 
GENEL SEKRETER ÖRNEĞİ
Çakar’ın konuşmasının ardından tekrar söz alan CHP’li Bakan,“Burası İzmir. Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç’e 16 tane Sayıştay sorusu soruldu. Türkiye Cumhuriyeti’nde 3 bine yakın belediye var. İlama bağlanmayan Sayıştay raporlarının özel yetkili mahkemeler aracılığıyla sorulduğu tek kent İzmir. Biz yasalara uymak zorundayız. Hassasiyetle hareket ediyoruz” diye konuştu. Tartışmaların ardından tavsiye kararı niteliğindeki önerge Bakanlar Kurulu’na iletilmek üzere, AK Parti grubunun karşı oyuna rağmen meclis tarafından oyçokluğuyla kabul edildi. Öte yandan Sayıştay’ın talebi doğrultusunda hazırlanan ve 60 yaş kartlarının yer aldığı 11 maddenin kişiselleştirilmiş toplu ulaşım kartları yönetmeliğinden çıkartılmasına dair başkanlık önergesi komisyonlara gönderildi.
 
DENETİM KOMİSYONU KRİZİ
Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu üyeliklerine CHP’den Mustafa Doğan, Günsel Sağlam, Halil Serbeş, Yunus Çankal ve AK Parti’li Yusuf Kenan Çakar seçildi. Gizli olarak yapılan oylamada AK Parti’li Çakar’ın ismini çizen 30 kişi yerine başka AK Parti Meclis Üyesi Sıddık Soysal’ı yazdı. Bununu üzerine açıklama yapan Soysal, aday olmadığını fakat gizli oylamayı fırsat bilen birilerinin kendisini partinin yumuşak karnı olarak gördüğü için listeye yazdığını söyledi. Soysal, “Sanki adaymışım gibi bir hava yaratıldı. Zaten Çiğli Belediyesi’nde denetim kurulu üyesiyim. Birileri konuyu farklı yerlere götürmeye çalışıyor” dedi.
 
YUMUŞAK KARIN ARIYORLAR
Oylamanın ardından söz alan AK Partili Yusuf Kenan Çakar ise duruma tepki gösterdi. Çakar, “Bu güne kadar İzmir Büyükşehir Belediye meclisinde böyle bir garabet yaşanmadı. Tabi ki AK Parti gurubunda da bir isim çıkıp aday olabilir de ya da biz demokrasinin gereği olarak kendi aramızda oylama yapabilirdik. AK Parti grubu, listede bulunan CHP’lilerin ismini aynen yazdı ve erdemli duruşunu adam gibi gösterdi. Burada CHP’li bazı meclis üyeleri AK Parti içinde ‘acaba yumuşak karın oluşturulabilir mi’ diye çalışma yaptı. 30 meclis üyesi artık bu durumdan sonra kendisini bir kez daha sorgulasın ve durumunu muhasebe etsin. Bu yapılan çok şık değil. Bir kumpas hazırlandı ve organize hareket edilerek çalışma yapıldı. Meclise yakışmadı” dedi. Çakar, ismini silen ve yerine Soysal’ı yazan 30 ismin AK Parti’den değil CHP’den olduğunun da altını çizdi.
 
TEK ADAMCILIK
Çakar’ın CHP’ye yönelik eleştirilerinin ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan ise haksız bir eleştiri olduğunu söyledi. Oylamanın gizli olduğunu bu yüzden de kimin nasıl oy kullanacağının bilinemeyeceğini anlatan Bakan, “AK Parti içinde sıkıntı yaşanmış olabilir. ‘Hem Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda hem de Denetim Komisyonu’nda aynı kişi olmasın’ diyenler çıkmış olabilir. Sadece bunları tek adam olarak Yusuf Kenan Çakar mı yapacak? diyenler Soysal’ın ismini yazmış ve duruma tepki göstermiş olabilirler. Ben, CHP’ye yönelik yapılan ithama üzüldüm” diye konuştu. Tartışmaların uzaması üzerine araya giren CHP’li Meclis Üyesi Necat Yılmaz da, “Bu durum CHP’nin tasarrufunda olsaydı ve isteseydi zaten başarırdı. Herkes kendini gözden geçirsin ve ne yaptığına baksın. Özellikle Yusuf Kenan Çakar kendini gözden geçirsin” ifadelerini kullandı.
 
GAZİEMİR’DE FARKLI BURDA FARKLI
Toplantıda ayrıca Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerin sermaye artırım kararı oy çokluğu ile kabul edildi. AK Partili Yusuf Kenan Çakar, sermaye artırım kararlarının komisyonlara gönderilmesi gerektiğini belirtti ve mecliste oylamanın doğru olmayacağını söyledi. Çakar, karara ret vereceklerini açıkladı. Bunun üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan, “Sen, Gaziemir Belediyesi’nde geçen dönem belediye başkan yardımcısıyken belediye şirketleri Sarbel ve Gazibel’in sermaye artırımları için bizim arkadaşlarımız ‘komisyonlara gitsin’ derken siz de ‘şirketler Türk Ticaret Kanunu’na tabidir’ demişsiniz. Ve ardından kararın oylanmasını istemişsiniz. Şimdi ise aynı durumla ilgili farklı bir yaklaşım içinde oluyorsunuz. Lütfen orada takındığınız tavrı takının” dedi.
 
KARARIMIZ TAVSİYE NİTELİĞİNDE
Belediye binasından çıkışta konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkana Aziz Kocaoğlu, “Sayıştay kararı bize ulaştıktan sonra yaptığımız değerlendirmede yasal olarak böyle bir ödemeyi yapamayacağımız konusunda hukukçular tarafından görüş belirtildi. Bunun üzerine biz 60 yaş kartlarını durdururken bunun yolunun da Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde olduğunu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden alacağımız bir tavsiye kararının Bakanlar Kurulu’na ulaştırılmasını ve orada alınacak kararla yasal zemine oturtulmasını öngördük. Böyle bir çalışma yaptık. Destekledikleri için hem MHP hem CHP’li meclis üyelerine teşekkür ediyoruz. AK Parti grubundaki arkadaşlarımızın bu konuda ne düşündüklerini bilemiyorum. Onların kendi takdirleridir. Tabi ki her siyasi parti kendi görüşü doğrultusunda değerlendirme yapıp o görüş doğrultusunda oy verecektir. Saygı duyuyoruz. Ama bu işin bu şekilde aşılacağı konusunda bir yol haritası belirledik. Umuyoruz ki Bakanlar Kurulu da gerekli değerlendirme ve düzenlemeyi yapar. Bizim aldığımız meclis kararı tavsiye niteliğindedir. Yazımız da aynı şekilde, aynı dili kullanarak Bakanlar Kurulu’na ulaştırılacaktır. Umuyorum olumlu olur. Sonucu hep birlikte izleyip göreceğiz. İzmir’de 1999 yılında başlayıp 12 senedir uygulanan bu uygulamanın devamı konusunda ‘bir yol açılır ve de diğer büyükşehir belediyelerimize de örnek olur, onlar da bu kararı uygularlar’ gibi düşüncemiz vardı. Süreci izleyip neticeye göre hareket edeceğiz” dedi. Kocaoğlu, Çakar’ın “Büyükşehir topu taca attı” söylemleriyle ilgili olarak da “Ben beyefendi ile ilgili yorum yapmayacağım. O yorumu İzmir halkına bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

KARAR NEYSE ONA UYACAĞIZ
Başkan Kocaoğlu, soruşturmanın ardından tamamlanan iddianamede hakkında 180 yıl istendiği konusuna da değindi. Kocaoğlu, “Yargı sonucunda neyse suçumuz, günahınız ona göre mahkeme kararını bekleyeceğiz. Savcılığın iddianamesi konusunda yorum yapacak durumda değilim. Konu yargı sürecindedir ve şahsımla ilgilidir. Şahsımla ilgili yargı sürecindeki bir konuda konuşmayı uygun bulmuyorum. Değerlendirme mahkeme sonucunda yapılacaktır. Neyse karara göre yaşamımızı sürdüreceğiz” yorumunda bulundu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
rumuz 10 Ocak 2012 Salı 14:56

Orhan Yılmaz Kardeşim bakın sayıştay bu kartın yasal olmadığına dair görüş bildirmiştir. şuan içerde olan birçok İBB görevlisi savcılığa sırf böyle bir sayıştay görüşü bildirildiği için içerdeler suç duyurusu bile yok ve ne zaman çıkıcakları belli değil siz olsanız napardınız biraz düşünün.

Yorumu oyla      13      5  
Orhan Yılmaz 9 Ocak 2012 Pazartesi 23:52

AKP ve CHP elele vermiş ve İzmirli yaşlı ve emeklilerin bu hakkını ellerinden almışlardır.175 TL yıllık aidat uygulanan bu kart bedava değildir.Kocaoğlu ve AKP bu işi yokuşa sürmüşlerdir.Biz de sandıkta bunun gereğini yaparız sanırım.

Yorumu oyla      15      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar’da ‘çizik tartışması’ Ak Parti'ye sıçradı
Karabağlar Belediye Meclisi’nde, Denetim Komisyonu seçimleri sırasında ...
Başkan Tatı görüşme odasında
Buca Belediyesi CHP Grubu’nda yaşanan muhalif girişimlerin önlenmesi için ...
Bakırçay’daki balık ölümlerinin nedeni belli oldu
İl Genel Meclisi’nden iki komisyon Bakırçay’da meydana gelen balık ölümlerinin ...
 
Vanlı miniklerin yatak sevinci
Çiğli Belediyesi Vanlı depremzede çocuklar için yatak ve uyku setleri dağıtıyor.
Foça’nın değirmenleri “ilk günkü gibi” olacak
Foça’ya tepeden bakan tarihi yel değirmenleri aslına uygun restore edilerek ...
Büyükşehir’den üreticiye bir destek daha
İzmir Büyükşehir Belediyesi kuruluşlarından İZULAŞ, toplu sözleşme gereği ...
 
Konak’tan mesaj var: Soba küllerini çöpe atmayın
Konak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün bahar aylarında boyayıp ...
Güzelbahçeli kadınlar emek şenliğine hazırlanıyor
Güzelbahçe Belediyesi’ne bağlı Semtevi’nde kadınlara biçki-dikiş ve takı ...
İzmirli çocuklar tiyatro keyfi yaşadı
Türkiye’nin ilk taşınabilir, şişme tiyatrosuna sahip olan Balon Tiyatro’da ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Gıda Güvenliği Günü…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden sarışın oldu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva