HABERLER>GÜNCEL
6 Kasım 2021 Cumartesi - 10:06

Büyükşehir’e cüruf tesisi çağrısı: Yazıyı geri çekin!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aliağa’daki demir-çelik şirketlerine gönderdiği ‘cüruf depolama tesisi çalışmalarını hızlandırın’ yazısını değerlendiren Aşağı Şehitkemal Mahalle Muhtarı Büyükşehir'e ‘yazıyı geri çek, halkın sağlığını düşün’ çağrısında bulundu.

Büyükşehir’e cüruf tesisi çağrısı: Yazıyı geri çekin!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş. tarafından İzmir'in Aliağa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Şehit Kemal Mahallesi'ndeki Akçekise mevkiinde “Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi” yapımı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi de ÇED süreci devam eden cüruf tesisi ile ilgili bölgedeki demir çelik şirketine yazı göndererek Foça’daki cüruf depolama alanının dolmak üzere olduğunu belirterek yeni yapılacak cüruf depolama tesisinin yapım sürecinin hızlandırılmasını talep etmişti

BÜYÜKŞEHİR’DEN DEMİR-ÇELİK ŞİRKETLERİNE: CÜRUF TESİSİ ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRIN!

Büyükşehir Belediyesi’nin demir çelik şirketlerine gönderdiği bu yazıyı Aliağa Aşağı Şehitkemal Mahalle Muhtarı Ayşe Algül, EGEÇEP Dönem Sözcüsü Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Büyükşehir belediyesinin ÇED süreci devam eden cüruf depolama tesisine karşı verdikleri mücadelede İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanlarında olmasını istediklerini ifade eden Aşağı Şehit Kemal Mahalle Muhtarı: Ayşe Algül “Her şey para, fabrika değil biraz halkın sağlığını da düşünmeleri lazım. Büyükşehirin bu yazısına çok şaşırdık. Foça’daki tesisin kapatılacağını öğrendikten sonra büyükşehirin bizim yanımızda olacağını sanmıştık. Büyükşehir bize de kulak versin ve bu yazıyı geri çeksinler. Tamam sanayi bölgesiyiz ama burada yaşayan halkı da düşünmeleri lazım. Sanayi bölgesiyiz diye bu zehrin gelip yaşam alanlarına dökülecekse bu halk nereye gitsin? Bizim toprağımız burada hayvanlarımız burada, nereye gidelim? Deniz kenarları, ovalar zaten hep fabrika bari dağlar temiz bırakılsın. Köylü üretmek zorunda. Bizim içme suyumuz oradan geliyor, hayvanlarımız orada yemleniyor. Ormana da yakın bir bölge. Bu alanın hemen başında devlet bal ormanı yapmış. Arılar da yok olacak. Bu bölge halkı kanserden ölüyor. Çevremde kaç insan kanserden öldü.” dedi.

‘KAPASİTESİ DOLDUĞU İÇİN KAPATILMIŞ’
Büyükşehir'in yazısının kendilerini üzdüğünü ifade eden EGEÇEP Dönem Sözcüsü Erhan İçöz de  “Meğerse büyükşehir Foça’daki cüruf tesisi kapasitesi dolduğu için kapatıyormuş çevreye verdiği zararlardan dolayı değil. Daha açık olmaları gerekir. Ve de o bölgenin halkı da istemiyor bunu. Halkın istemediği bir şeyin dayatılması doğru değil. O insanların yaşamları alt üst olacak. Onun için bu yazıyı doğru bulmuyoruz. Bölge halkı ile görüşülmeden tepeden oldu bittiye getirilmesi çok yanlış. Burası Şehit Kemal'in yaşamını olumsuz etkileyecek bir yer. Demir çelik fabrikaları orada olduğu sürece bu soru sürekli gündemde olacak. Büyükşehir meslek örgütleri, çevre örgütleri oturarak ortak çözüm üretmelidir” ifadelerini kullandı.

‘TESİSLER ÇALIŞTIĞI SÜRECE ATIK OLUŞACAK’
Büyükşehir belediyesinin yazısında mevcut alanların dolduğundan ve bir riskten bahsettiğini dile getiren Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da “Onun için bizim yıllardır söylediğimiz gibi bir değerlendirme bu. Bu planlamalar Aliağa’daki kapasite artışı ile birlikte sorunun büyüyeceğini gösteriyor. Atığın yerinde bertarafıdır önemli olan atık yönetimi sürecinde. Bu atığı Aliağa’da bertaraf etmeyeyim başka bir yerde bertaraf edelim  noktasında da çözüm yok. Tartışmalar cüruf atığının depolanacağı yer etrafında dönüyor ama sorunun asıl kaynağı bu atığın nereden çıktığı. Sadece cüruf atığı değil tesislerle ilgili bir süreç var. Bu tesisler çalıştığı sürece bu atık oluşacak ve bertaraf edilmesi için yer ihtiyacı olacak. Ciddi rakamlardan bahsediyoruz. Yazı içerisinde de bilgisi var.” dedi.

‘SADECE YATIRIM ODAKLI DEĞERLENDİRİLMEMELİ’
Aliağa’daki bütün planlamaların tesislerin atık süreçlerinin de değerlendirerek yapılması gerektiğini vurgulayan Kınay şunları söyledi “Başta söylediğimiz gibi yeni tesislere izin verilmemesi, mevcut tesislerin rehabilite edilmesi Aliağa bölgesinde de yeni yapılacak başvurularda da mevcut tesislerin atığını bertaraf edecek sürece çözüm üretilmesi gerekiyor. Dışarıdan atık getirilmesi değil mevcut tesislerin atığına çözüm üretecek yaklaşımların ortaya konulması gerekiyor. Bunun da üretim dengesi içerisinde tüm kararlarla beraber değerlendirilmesi lazım. Bir yönetim sorunu var şu anda ortada aslında. Bu tek başına bir cüruf depolama alanı konusu olarak değerlendirmek doğru değil temelinden baktığımızda Aliağa’daki tesisler ve bunların yarattığı çevresel kirlilikle beraber o atıkların yönetilmesi ile ilgili bir sorun aslında. Biz hep bahsettiğimiz bölgesel bir planlamaların yapılması noktasında bir sorun. Merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin birlikte hareket ederek sadece yatırım odaklı değil o yatırımların çevresel risklerini de kirliklerini de yönetecek şekilde değerlendirme yapılması lazım”.

HALK ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hızlandırılmasını istediği cüruf depolama tesisinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında “Halkın Katılım Toplantısı” bölge halkının tepkilerinden dolayı yapılamamıştı. Yöre halkı köylerinin etkileneceğini belirterek projeyi istemediklerini dile getirdi. İzmir Valiliği'nden gelen yetkililer ise toplantının yapılamadığına dair tutanak tuttu. Yine bölge halkı tesise karşı topladığı 1537 imzayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göndererek ‘ÇED Olumlu’ kararının verilmemesini istedi. 

 
11 milyonluk yatırım... Küçük Menderes'e biyogaz tesisi
 
KKTC'de yeni hükümet kuruldu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 6 Kasım 2021 Cumartesi 12:13

Aliağa, İzmirin Dilovası olma yolunda emin ve kararlı! adımlarla ilerliyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
11 milyonluk yatırım... Küçük Menderes'e biyogaz tesisi
Tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle ön plana çıkan Menderes Havzası’nda ...
EYT'liler için formül arayışı
Yüksek maliyeti yüzünden bir türlü hayata geçirilemeyen EYT’liler için ...
İzmir'de sis duvarı: Göz gözü görmüyor
İzmir'de sis duvarı: Göz gözü görmüyor
 
Ayşe öğretmenin projesi, köydeki 100 kadına iş oldu
Aksaray'ın Hırkatol köyünde 26 yıldır öğretmenlik yapan ve aynı zamanda ...
Kızgın yağ dehşetinde ikinci kez karar verildi!
İstanbul'da, 2019 yılında cezaevinden izinli çıktıktan sonra birlikte ...
İcra yolu ile çocuk teslimi bitiyor
TBMM Adalet Komisyonunda, 5'inci Yargı Paketi'ni içeren İcra ve İflas ...
 
İzmir açıklarında can pazarı!
İzmir'in Seferihisar ve Dikili ilçelerinde Yunanistan unsurlarınca Türk ...
Resmi Gazete'de yayımlandı... Yeni atamalar!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli ...
Suriye uyruklu PKK'lı terörist suçunu itiraf etti
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde, jandarma ekiplerince aranan kişilerle ilgili ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva