HABERLER>EKONOMİ
18 Ekim 2022 Salı - 12:33

Büyükşehir’e 'Arkas Planı' şoku... Bakanlıktan inceleme kararı!

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’a ait Torbalı’da bulunan bağ evi, şarap tesisi ve restorana ait arazide otel izni verilmesine yönelik plan değişikliğiyle ilgili inceleme başlattı. Mülkiye müfettişi tarafından bakanlığa sunulan raporda tarım alanının otele dönüştürülmesi başta olmak üzere birçok önemli karar usulsüz bulundu.

Büyükşehir’e  Arkas Planı  şoku... Bakanlıktan inceleme kararı!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantılarında tartışmalara neden olan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’a ait Torbalı’da yer alan bağ, şarap evi ve restoranın bulunduğu yerle ilgili yapılan plan değişikliğiyle ilgili inceleme başlatıldı.  İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından görevlendirilen Mülkiye Başmüfettişi Özcan Bademci’nin hazırladığı raporu bakanlığa sunduğu öğrenildi.

13 Ağustos 2021 tarihli meclis kararında;  İzmirli tanınmış işadamı Lucien Arkas'ın sahibi olduğu LA Organik Bağcılık Şarapçılık Hayvancılık İnşaat Turizm Gıda Sanayi ve Ticaret  A.Ş. şirketine ait Torbalı Yazıbaşı mahallesindeki 825 ve 827 parselin imar plan değişikliğini onaylanarak askıya çıkartılmıştı. La Mahzen İsimli bir restoranın da bulunduğu 237 dönümlük arazi için yapılan plan değişikliğinde “tarım alanı” olarak görünen yerler “otel alanı” olarak değiştirilmiş, tesis içine konaklama imkanı getirilmişti.

İzmir Valiliği’nin İçişleri Bakanlığı’ndan talep ettiği mülkiye müfettişinin söz konusu alanda yapılan özel imar plan değişikliğiyle ilgili belge, bilgi, meclis kararı ve tüm planlamaya ilişkin evrakları isteyerek bir çalışma yaptığı ve raporunu tamamladığı öğrenildi.

HANGİ KONULAR İNCELENDİ?
Planlama alanında yapılan değişiklikle ilgili tartışmalar sürerken; 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı plan notuna aykırı olarak arazi kullanım türünde değişiklik yapıldığı, 1/25.000 ölçekli İzmir büyükşehir bütünü çevre düzeni planı plan notuna aykırı işlem yapıldığı, imar planı değişikliğine esas jeolojik-jeoteknik etüt raporu hazırlanmadığı, şarap üretim merkezindeki imar hakkının fiili durumda ne kadarlık bölümünün kullanıldığı ne kadarlık imar hakkının kaldığı belgelenmediğinden, öneri plandaki otel alanının emsalinin artışa konu olup olmadığı belirsizliği ve son olarak plan değişikliği kapsamında alınan tarım il müdürlüğü görüşünün eksik olduğu gibi konular incelendi.

İDDİALAR NELER?
Şikayete konu olan imar plan değişikliğiyle ilgili; çevre düzeni planı plan notlarına aykırı olarak, plan değişikliği ile mevzii imar planındaki arazi kullanım türlerinde değişiklik yapıldığı belirtildi. Yine, 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı plan notlarına göre mevzii imar planlarında sadece Sosyal ve Teknik Altyapı Alanlarının arttırılmasına yönelik plan değişikliği yapılabilecekken, kullanım türü değişikliği yapılarak otel kullanımı ilave edildiğinin altı çizildi. İlk defa yapılaşmaya konu olacak otel kullanımına ilişkin, imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporu hazırlatılmadığı vurgulandı.  Son olarak;  şarap üretim merkezindeki imar hakkının fiili durumda ne kadarlık bölümünün kullanıldığı, ne kadarlık imar hakkının kaldığı belgelenmediğinden, öneri plandaki otel alanının emsalinin artışa konu olup olmadığı belirsizliğine dikkat çekildi.  Öte yandan, mevzii imar planından farklı olarak otel kullanımı içeren plan değişikliği için alınan tarım görüşünün eksikliğine vurgu yapılırken söz konusu  otele ilişkin tarla vasfındaki 827 parselde gerekli toprak incelemesi yapılmamasına dikkat çekildi.

KİMLER KATILDI?
AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı meclis toplantısında düzenlemeye şerh koyarken karar oy çokluğuyla kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılmadığı o tarihteki meclis toplantısına katılan hazirun listesinde CHP ve İYİ Parti’den şu isimler yer alıyor:

Mustafa ÖZUSLU, Serkan KALMAZ, İlhan DAL, Fikret AKTAŞ, Mustafa Şafak BARAN, Bülent SÖZÜPEK, Ceyhan KAYHAN, İbrahim Ulaş POLAT, Bahar GÜRSUL, Hüseyin ÜNAL, Abdül BATUR, Ali Emrah KARAMUSTAFAOĞLU, Şamil Sinan AN, Erhan UZUNOĞLU, Cenap BÖRÜHAN, Asker GÜNEŞ, Saadet ÇAĞLIN, Birgül SURAL ÜNER, Murat AYDIN, Nilüfer BAKOĞLU AŞIK, İsmail SARI, Yeşim TEKOĞLU, Gamze Gül ÇAMUR, İrfan ÖNAL, Cindi Can POLAT, Ali Rıza KÖÇER, Burhan Suat ÇAĞLAYAN, Deniz BEKTAŞ, Ömer ŞENTÜRK, Özkan YILDIZ, Sıla İLGİ AKKAŞ, Sultan İPEKLİ, Ali YILMAZ, Çağlar GÜLEZ, Halil ARDA, İbrahim ÖZKARA, Necati KIRMAZ, İzel ZENGİNOBUZ DERİNSU, İlhan ÖZKÖSE, Ufuk AYKOL, Özay KAPTAN, Mustafa GERÇEK, Nazan DÖNMEZ, Rıdvan KARAKAYALI, Mehmet TÜRKMEN, Ali BOR, Fatma EKİCİOĞLU, Gürsel RÜZGAR, Erkan ÖZKAN, Halil ÇULHAOĞLU, Mehmet Onur Başar ÜÇKAN, Şerif SÜRÜCÜ, Ufuk YÖRÜK, Murat CİHAN, Bülent KÖKLÜ, Dilber Cansu ÖZDEMİR (Narlıdere Belediye Başkan Vekili), Onur YİĞİT, İbrahim Halil KILIÇ, Memet MALTEPE, Fikriye ARSLAN, Ayhan KAYA, Hüsniye YILDIRIM, Hasan KORKMAZ, Berkhan PARLAK, Aybars YILDIRIM, Fayıka ÖNER, Şükrü SÜREROĞLU, Filiz CERİTOĞLU SENGEL, Hakan BARÇIN, Özan PARLAR, Nilay KÖKKILINÇ, Kazım ÇAM, Ahmet İNANLI, Feridun YILMAZLAR, Refik SÜREN, Ruhi SELEK, İlkay GİRGİN ERDOĞAN, Raife KARABATAK.

İYİ PARTİ
Tarkan Fikret ÇALIK, Kemal SEVİNÇ, Halil AKBULUT, Sedat SARI, Salih Atakan DURAN, Halil Doğukan EROĞLU,

İŞTE O MECLİS KARARI:

 
Büyükşehir'den üreticiye destek... Umut sürüsü büyüyor!
 
‘Son basın toplantım’ dedi… Kırkpınar’dan ‘aday adaylığı’ mesajı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 18 Ekim 2022 Salı 21:05

Ballıkuyu sapağına 25 kat izin verenler mi diyor bunu? Güldürmeyin...

Yorumu oyla      5      3  
altan koralttan 18 Ekim 2022 Salı 16:45

lucien arkas'ın askerleriyiz!!!

Yorumu oyla      2      3  
karşıyaka da yaşa. 18 Ekim 2022 Salı 15:49

Çevre Şehirciliğe başvursaydı paeasını yatırır 10 kat daha fazla imarını alırdı. Mavişehirde Flamingoların tam dibinde kıyı kenarında 25 katlı dışı cam binaya izin veren çevre şehircilik, tarım arazisine neden izin vermesin.

Yorumu oyla      8      4  
Vatandaş rıza 18 Ekim 2022 Salı 13:38

Sıradan köyde yaşayan biri tarlasına depo ya da yarı açık bir dam yapmaya kalksa mevzuat gereği bir çok evrak istenir,sonuçta vatandaş yapamaz vazgeçer,işte yasa ve mevzuatlar bazılarına örümcek ağı gibidir deler geçer,bazıları da demir ağlara takılır,sistem ve her zaman güçlüden yanadır,yapacak birşey yok...

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Yanık açıkladı: 349 milyon 452 bin TL ödendi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "İhtiyaç sahibi ailelerimize ...
Memurun fazla mesai ücreti 2 katına çıkacak
Devlet memurlarının saat başına fazla mesai ücretleri, yeni yılda 2 lira ...
Harçlardan 2023'te 107 milyar lira gelir bekleniyor
Harçlardan gelecek yıl devletin kasasına 107 milyar 54 milyon 602 bin lira gelir bekleniyor.
 
Maden işçileri için yasa ve maddi destek!
Bartın'da 41 kişinin hayatını kaybettiği maden kazasının ardından Cumhurbaşkanı ...
Yeni düzenleme: 163 bin kişinin borcu siliniyor!
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 52 maddelik torba kanun teklifi ...
Asgari ücrette beklenen rakam ortaya çıktı!
Erdal Sağlam, Mesele Ekonomi kanalında yaptığı haftalık değerlendirmesinde ...
 
'EYT, ocaktan sonra uygulamaya sokulacak'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili tek formül ...
KYK kredi faizleri ve maske cezaları silinecek
Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ...
Rusya ve BM, Ukrayna tahıl anlaşmasını görüştü
Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin'in, Birleşmiş Milletler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva