HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Nisan 2022 Perşembe - 19:29

Büyükşehir'de 'plan' gerilimi!

İzmir'in turizm ilçeleri arasında yer alan Dikili'nin Çandarlı ilçesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı planlar sonrası bakanlık tarafından hazırlanan plan değişikliği önerisi mecliste tartışmalara neden oldu. Mevcut planlarda 'tarım alanı' olarak geçen alanın 'ticaret ve konut alanına' çevrilmesi önerisi sonrası AK Parti ve CHP'li üyeler karşı karşıya geldi

Büyükşehir de  plan  gerilimi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinin son oturumu gerçekleştirildi. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılan oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise Dikili ilçesi sınırları içerisinde bulunan Çandarlı Mahallesi'ndeki 2 adet parsel için plan değişikliği önerisi tartışmaları yer aldı.

EXPO İÇİN PLANLAR KOMİSYONLARDA
2021 yılı İzmir Büyükşehir Belediyesi Faaliyet Raporu görüşmelerinde açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir’in yıllardır bekleyen sorunlarından birini, Yeşildere’yi çözüme kavuşturuyoruz. İzmir yeşil altyapı stratejisinin en önemli ayağını teşkil eden Expo 2026, Yeşildere’de vücut bulacak. Türkiye'nin ilk büyük yeşil dönüşüm projesi bu vadide başlayacak ve bölge dört yıl içinde Expo 2026 alanına dönüşecek. Kaderine terk edilmiş Yeşildere, Kültürpark’tan da büyük yeni yeşil alanımız olarak hizmet verecek. Yeşildere, kısa bir süre sonra dünyanın her yerinden katılımcıları ağırlayacak ve yeni bir istihdam alanı olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Başkan Soyer'in ifadeleri sonrası ise bugün ilk adım için meclis gündemine kritik maddeler getirildi. Botanik konulu EXPO 2026 organizasyonunun gerçekleştirilmesine yönelik olarak; Konak İlçesi, Yeşildere bölgesinde kullanım kararlarının yeniden düzenlenmesi ve uygulamaya ilişkin hükümlerin getirilmesine yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisi ve meclis üyelerine sunuldu. İlgili önerge mecliste oy birliği ile İmar Komisyonu'na sevk edildi.

ÇANDARLI'NIN 'PLAN DEĞİŞİKLİĞİ' ÖNERİSİ TARTIŞMA YARATTI
İzmir Kuzey Bölgesi 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planında "Tarım Alanı" olarak belirlenen bölgede olan; Dikili'nin Çandarlı Mahallesi'nde yer alan 2 adet parselin bulunduğu alanın, İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Kararları doğrultusunda "Ticaret-Turizm-Konut Alanı" olarak düzenlenmesine yönelik hazırlanan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi meclis gündemine geldi. İlgili madde İmar ve Bayındırlık – Tarım, Orman ve Hayvancılık  ve  Esnaf ve Meslek Odaları Komisyonlarından AK Partili Meclis üyelerinin 'kabul' oyuna karşın CHP'li üyelerin 'ret' oyu sonrası oy çokluğu ile reddedildi.

BOZTEPE: PLANLARIMIZI YAPALIM VE KENTİN ÖNÜNÜ AÇALIM
Gündem maddesi ile ilgili söz alan ve planlama yapılmasının önemini vurgulayan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Biz bu konuyla ilgili 5-6 ay önce gündeme geldiğinde konuştuk. AK Parti grubu olarak planların örtüşmemesi nedeniyle düzeltilmesi gerektiğini söylemiştik. Ancak atılan hiçbir adım yok. Plan geldiğinde ne değişiklik olduğunu sorduk ancak bir değişiklik olmadığını söylediler. Buranın niteliği arsa olarak gözüküyor. Bu kentin sorunlarının başında planlama var. Bu kent plansız bir kent. Bu kentin sorunlarının en başında çarpık kentleşme geliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızın devamlı dile getirdiği bir konu var... Eğer ki en değerli kentlerden biri olacaksak bu çarpık kentleşme ile olamayız. Bu sorun son 3 yıldır yaşanan bir sorun elbette ki değil. Ancak buradan sormak istiyorum... Bırakın son 1 yıl içindeki değişimleri... Toplam 3 yıldır bu kentin dönüşümü için ne yaptınız? Bu belediyenin en önemli birimi kentsel dönüşüm dairesi olacakken, sürekli devam eden projeleri dinlemekten bıktık. Bu kentin tek sorunu tarım değil. Bu kentin yüzde 80'inin yaşama hakkını yavaşlatmaya kimsenin hakkı yoktur. Biz eko turizm için proje üretilmesine karşı değiliz. Ancak öncelik sırasına karşıyız. Bu kentin öncelikli sorunlarının arka planlara atılmasına karşıyız. İmar ve Şehircilik dairesi bu konuda büyük bir mesai harcadı. 1 yıldır yalnızca eko tarım ile yatıp kalkıyor. Lütfen... Başkanımızdan rica ediyoruz, planlarımızı yapalım ve kentin önünü açalım" diye konuştu.

KÖKKILINÇ: MERKEZİ HÜKÜMET ANKARA'DAN BAKARAK PLANLAMA YAPMIŞ
Boztepe'nin eleştirilere yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "Oy çokluğu ile geçen konu 6 ay öncesinde de meclis gündemine gelmiş ve komisyon reddetmiş. Hiçbir değişiklik yapılmadan yine meclis gündemine getiriliyor. Oy çokluğu ile reddedilmesi çok normal. Hüsnü Bey İzmir'deki imar sorunlarını dile getirdi... Dikili'deki alan da 1/25000'lik planlarda tarım alanı. Bununla ilgili konuta açılmaması ile ilgili İBB dava açmıştı ve bilirkişi raporu İBB'nin eline geldi. Bu nedenle önergenin kabul edilmesi mümkün değildir. Biz hep diyoruz; yerelden yönetim gerekli. Merkezi idarenin yerelin görüşüne değer vermesi ve ona göre hareket etmesi gerekir. Ancak merkezi hükümet Ankara'dan bakarak planlama yapmış" dedi.

AYDIN: EĞER AGRO TURİZMİ BİR GEREKSİZLİK OLARAK GÖRÜYORSA..
Söz alan CHP'li Grup Başkanvekili Murat Aydın ise konuyla ilgili yöneltilen eleştirilere; "Arkadaşlarımız, imar planlarıyla ilgili herhangi bir değişiklikle ilgili herhangi bir görüş dile getirdiğinde sürekli ‘Bu kent plansız’ diyorlar... Her mecliste imarla ilgili onlarca karar veriliyor. İmar ve Şehircilik Dairesi’nin bir yıldır Agro Turizm dışında bir şeyle uğraşmadığını söylemek Hüsnü Bey’in kendisinin de üye olduğu komisyonun çalışmadığı anlamına geliyor. Daha da üzücü olan şey, kendileri Pazartesi günü kabul ettikleri önergeyi anlamamışlar. Eğer Agro Turizmi bir gereksizlik olarak görüyorsa kendisi bu ülkenin neden tarımdan ve üretimden bu kadar uzaklaştığının göstergesidir. Evet, yapılan planları eksik bulabilirsiniz ama ‘3 yılda kentsel dönüşüm için ne yapıldı?’ diyen bir kişi ilk kez bugün bu meclise gelmiştir. Bizler bu konuda yüzlerce karar geçirdik meclisten. Agro turizmden başka bir şeyle ilgilenilmedi demek haksızlıktır. 100 binlik planlara gelelim... Bu planları, merkezi yönetim yaptı ve Manisa ile İzmir’i kapsıyor. En üst planlardır bunlar ve bu nedenle geleceğe yönelik öngörüde bulunurlar. Yerel idare de oranın ihtiyaçlarına ve kentsel gelişimine bakar, yapılaşma alanı olarak görülen yerlerin yapılaşmaya uygun olup olmadığına bakar. Ama şu yanlış:100.000 böyle olduğuna göre 25.000'i de böyle yapın demek... O zaman neden 25 binlik planları yapıyoruz? O bölgenin imara açılması ihtiyaç olarak görülebilir. Biz de bunu tartıştık ve gerek olmadığına kadar verdik. Biz bu önergeyi 6 ay önce reddettik. Sözün özü şu; 1/100.000 ve 1/25.000'lik planların tartışmasını hep yapıyoruz. Gerekliliği tartışabiliriz. Ama 1/25.000'i 1/100.000'lik planlara uydurun demek olmaz" ifadelerini kullandı.

HIZAL: ARSA ÜRETMEYEN BİR BELEDİYE SÖZ KONUSU
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise yapılan çalışmalarda objektif olunmadığını belirterek, "Biz önümüzde ne geldi ya da hangi konu geldi çok iyi anlıyoruz. Biz bazı şeyleri anlatırken daha tane tane anlatmaya karar verdik. Murat Bey yeni grup başkanvekili olması nedeniyle bir şeyler söyleme ihtiyacı duymuş olabilir. Bizim tarıma bakış açımız belli. Biz her şeyi objektif kriterler doğrultusunda ilçe ilçe, kişi kişi, belediye belediye değişikliğine gitmeksizin her kararın objektif verilemesi taraftarıyız. Buranın tarım alanı olduğu söyleniyor. Ancak Dikili'nin nasıl olduğu yönünde oranın meclis üyesi tarafından bilgi verildi... Gönül isterdi ki yerinden görülme üzerine kafa yoran Nilay Hanım hak verip konunun yeniden irdelenmesi yönünde düşünce ortaya koysaydı. Verilen kararlarda objektif kriterler ortaya konulmadığından böyle sorunlar yaşanıyor. Burası tarım alanı deniliyor ancak ben fotoğrafı defalarca belirttim. Bu şehirde 1/100.000'lik ve 1/5.000'lik planların tartışılması konusuna gireceğim... Yapılan protokolde planlar içindeki uyuşmazlık konusunda anlaşmaların sağlandığı ve davaların geri çekileceği yönünde bir protokol. Bu 4 yıl önce imzalanmış. Bu kadar mı hızlı görüş değiştirilir? Yönetim değişti, kurum görüşü de mi değişti? Hani devlette yatırımlar esastı? Yatırımlarda devamlılık olmadığını görüyoruz, bari altına imza attığınız protokollerin arkasında durun. Bu şehir, plansız şehir. Türkiye'nin en çarpık kenti. Depremsel açıdan bakıldığında Türkiye'nin en tehlikeli şehirlerinden bir tanesi. Planlama Dairesi'nin çok çalışıyor olması ya da İmar Komisyonu'nun yasal toplantılarını tamamlıyor olması planlı bir şehir olduğumuz anlamına gelmez. Biz bunları iyi niyetle söylüyoruz. Arsa üretmeyen bir belediye söz konusu. İnsanlar bu şehirde asgari düzeylerde hizmet alamıyor" diye konuştu.

ÖNAL: BİZLER YENİ ALANLARI İMARA AÇACAĞIMIZA MEVCUT YAPILARI DEĞİŞTİRMELİYİZ
Eleştiriler üzerine söz alan CHP'li Meclis Üyesi İrfan Önal, "Sürekli her mecliste bu kent plansız denilerek neyi kastediyorsunuz? Her yerin imara açılmasından bahsediyorsanız evet biz bu kenti ranta teslim etmiyoruz. İzmir'in yüzde 100'ünün 25.000'lik planları mevcut. 25.000 ile 100.000'lik arasında uyuşmazlık olan yerler arasında bir mutabakatın olduğu söyleniyor. Biz zaten uyuşmazlık olan noktaların değişmesi gerektiğini bakanlığa söyledik ancak değişmedi. Sözü tutmayanın İBB değil bakanlık olduğunu görecekler. Eğer samimiysek dönüşümün önündeki engel; yeni alanların imara açılmasıdır. Bizler yeni alanları imara açacağımıza mevcut yapıları değiştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Tartışmalar sonrası oylaması yapılan ilgili gündem maddesi, komisyonlardan geldiği şekli ile mecliste de reddedildi.

ÖZUSLU: MERKEZİ İDARE VE YEREL YÖNETİMİN UYUŞMASIYLA…
Tüm tartışmaların ardından konuşan Özuslu, planlar arasındaki uyum için koordineli çalışılması gerektiğini belirtti ve “Bu tartışmaların hepsi faydalı. İzmir’i konuşuyoruz ve İzmir’in planlı, geleceğe güvenli bakan bir kent olması için imarla ilgili konularda fikir beyan ediliyor. Konuştuğumuz konu multidisipliner bir konu. Yani sadece merkezi idarenin aldığı 1/100.000'lik bir plan kararıyla çözülebilecek bir konu değil. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin içinde olduğu, koordineli çalışmayla yapılmalı. Daha tepeden bakarak baktığımızda o büyük toplumsal mutabakata bu kentin ihtiyacının olduğu ortadır. Çünkü bu kent, merkezi idare ve yerel yönetimin uyuşmasıyla her türlü felakete dayanıklı bir kent haline gelecek” diye konuştu.

 
İnşaat iskelesi çöktü... İşçiler 15 metreden yere çakıldı!
 
Pitbull saldırısına uğrayan öğretmen yaralandı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kskli 15 Nisan 2022 Cuma 10:01

Bu kent düzelmez sayfiye kasaba gecekondu arasi görüntüsünden kurtulamaz.

Yorumu oyla      4      3  
Huseyin vural 15 Nisan 2022 Cuma 00:56

CHP toplamadi galiba arsa arazi orada topladıkları yerlere itiraz etmiyorlar hep aynı yalan algı tarım arazisiormanlik zeytinlik dogaharikasiizmir ve çevresi heryer tarimarazisi inciralti tarım cesme ormanlık dikili tarım hep aynı yalanlardan ediyor sahte çevreciler hdpliler tkp li örgüt üyelerinin arka bahçesi izmir onların elinde

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sporfest İzmir başladı
Maraton İzmir ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri ...
ASKİ'den altyapıya dev yatırım
Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, kent genelinde sürdürdüğü ...
Belediye Sarayı için sona gelindi… İşte yıkım ihalesini kazanan firma!
İzmir'de yıkım süreci tartışmalara neden olan İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
Çiğli Belediyespor 3. lig için son virajda
Bölgesel Amatör Lig 9. Bölge 2. Grupta fırtına gibi bir sezon geçirerek ...
Aydın Büyükşehir'den dev yatırım atağı
Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, kent genelinde sürdürdüğü ...
Buca’da ödüllü deneme sınavı
Buca Belediyesi Dijital Dershane’de Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ...
 
Bayraklı’dan geri dönüşüm atağı
Çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşümü mümkün atıkları ekonomiye kazandırmak ...
Maraton İzmir dünya şampiyonası gibi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üçüncüsünü düzenleyeceği uluslararası ...
Karşıyaka enerjisini güneşten alıyor
Temiz enerji üreterek karbon salınımını azaltmak ve çevre sağlığına katkıda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva