HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Haziran 2021 Cuma - 17:39

Buca da 'dezenfektan' gerginliği: AK Parti ve CHP'li üyeler karşı karşıya geldi!

Buca Belediye Meclisi'nde üyeler tarafından verilecek önergeler kısmında konuşan AK Parti Meclis Üyesi Pilgir'in 'kaç paralık dezenfektan ve maske alındı' sorusu mecliste gerilime neden oldu. Konuyla ilgili konuşan Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Meclis Üyesi  Serkan Kalkmaz, "Ticaret Bakanı, kendi eşinden 9 milyon TL'lik dezenfektan aldığını biliyor mu? Eğer kendisi bu soruda samimi ise, kendisinin yakın olduğu milletvekillerinden rica etsin TBMM'de bir araştırma önergesi versinler" ifadelerini kullanınca tartışma alevlendi.

Buca da  dezenfektan  gerginliği: AK Parti ve CHP li üyeler karşı karşıya geldi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Buca Belediyesi Haziran ayı olağan Meclis oturumu gerçekleştirildi.  Buca Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen oturum Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'ın yokluğunda Başkan Vekili İlhan Dal yönetiminde gerçekleştirildi.

Meclisin gündemine ise AK Parti'li İzzet Pilgir'in Belediye Meclisine verdiği 'dezenfektan ve maske' önergesi damga vurdu.

MASKE VE DEZENFEKTAN SORUSU GERGİNLİK YARATTI
Meclis üyelerinden gelen  önergelerin okutulması sırasında AK Partili İzzet Pilgir'ın verdiği önerge Meclis'te tansiyonu yükseltti.  Buca Belediyesi tarafından yapılan maske ve dezenfektan alımlarını soran Pilgir, "Buca Belediyesi'nin 2020 yılında kaç adet maske alımı  yapılmıştır ve ne kadar dezenfektan alınmıştır? Bunların Buca Belediyesi'ne maliyeti nedir ve ihaleler hangi firmalara verilmiştir?" ifadelerini kullandı.

KENDİ BAKANINIZ EŞİNDEN 9 MİLYON TL'LİK DEZENFEKTAN ALDI
Pilgir'in ardından söz alan CHP'li Meclis Üyesi Serkan Kalmaz ise "İzzet ağebeyin sorduğu soruyu kıymetli buluyorum ancak kendi partisine mensup olan Ticaret Bakanı, kendi eşinden 9 milyon TL'lik dezenfektan aldığını biliyor mu? Eğer kendisi bu soruda samimi ise, kendisinin yakın olduğu milletvekillerinden rica etsin TBMM'de bir araştırma önerisi versinler. Hamza Dağ ile aranız çok iyi, ona söyleyebilirsiniz" dedi.

CHP'li Kalmaz'ın sözleri üzerine AK Partili sıralardan 'genel siyasete girilmesin' eleştirileri gelmesi üzerine söze giren Başkan Vekili Dal, "Burada saygısızlık etmediğimiz sürece dileyen dilediğini söyleyebilir" dedi.

BU SORU ÖNERGESİNİ ÖTELEMEK İÇİN Mİ YAPILIYOR?
Dal'ın ardından söz alan AK Partili İbrahim Şengöz, "Bizim buradaki amacımız Bucamızı konuşmak. Tabii ki muhalefetin amacı iyi bir yönde belediyeyi çalıştırmak. Bizim önceliğimiz Buca… Biz de iyi yönde bir soru önergesi veriyoruz. Bizim niyetimiz top çevirmek değil. Yani top mu çeviriyorsunuz? Bu soru önergesini ötelemek için mi bu yapılıyor? Biz sadece Buca ile ilgili konuşuyoruz. Bu çok samimi bir soru önergesidir. Top çevirip genel siyasete gitmenin bir anlamı yoktur" diye konuştu.

DİĞER BELEDİYELER İLE MAKAS AÇILIYOR
Konuyla ilgili söz alarak tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu ise, "Serkan arkadaşımız çok güzel konuşuyor ancak ben 3 ay boyunca denetim komisyonunda çalıştım. Detaylı inceledik. Diğer ilçelerdeki denetim komisyonu üyeleri ile de görüştük. Konak'ın dezenfektan alımı 1.7 milyon TL… Bizim tek kalemde 5 milyon 780 bin tl… Bunu tek kalemde ihale yapmadan vermişiz. Bizim harcadığımız toplam para 17,5 milyon TL. Konak ticaretin daha fazla olduğu bir yer ancak 2 milyon dönerken, Buca'da 17,5 milyon dönüyor. Bizi üzen bu… Bizim önümüzde kalem kalem kimden alındığı belli. SAHTEN firması var ve bundan tek kalem de 6 milyonluk alınmış. Kim bu firma? Mardin'in Dirik ilçesinde bir firma. Biz Buca'nın yararına bir şey soruyoruz. Temizlik işlerini 81 milyon vermisiz, 9 aylık hak edişini ödememişiz. Bunları ödesek 120 milyon TL'lere çıkıyoruz. Gelirimiz 310 milyon, çöp toplamaya 120 milyon veriyoruz ancak basına bakıyoruz onu da toplayamıyoruz. Bizim derdimiz belediye yönetilsin. Ben sokağa indiğimde kimse hangi parti diye bakmıyor, hepimiz Buca için çalışmak istiyoruz. Diyoruz ki Buca iyi yönetilsin. Biz geri gittiğimiz sürece diğer ilçelerle aramızdaki makas açılıyor" dedi.

ŞİRKET İSMİ VERİLECEKSE ÜLKE 5'Lİ ÇETEYE SATILDI
Yeniden söz alan ve eleştirilere yanıt veren CHP'li Serkan Kalmaz, "Ben İzzet Bey'in sorduğu sorunun kıymetli olduğunu söyledim ancak samimi olunabilmesi için benim de sorduğum sorunun cevabının verilmesi gerekiyor. Eğer şirket isimleri verilecekse bu ülke 5'li çeteye satıldı" ifadelerini kullandı.

Serkan'ın söylemleri üzerine söze giren AK Partili isimler konunun Buca'da tutulması gerektiği itirazında bulundu.

TACİZ VE TECEVÜZE CEVAP VEREBİLİR Mİ?
Konuyla ilgili AK Parti sıralarından söz alan İsa Nezir ise, "Bizim Buca Belediyesi Meclis üyeleri olarak verebileceğimiz cevaplar kısıtlı. Partisini ilçe belediyeleri ve ilçe başkanlıkları ile ilgili adliyeye intikal etmiş taciz, tecavüz ve sarkıntılıklarla ilgili olayları zaten duyuyoruz. Bunun cevabını Serkan Bey verebilecek mi ki bize genel siyaset üzerinden gelen konulara cevap vermemiz isteniyor. Biz eleştirimizi bile denetim komisyonunda aldığımız sonuçlardan veriyoruz. Biz genel siyaset yine yapmadık. Genel siyaset ve hesap sorma anlayışına bu şekilde cevap verilirse böyle olur" dedi.

HATAMIZ VARSA ZATEN DEVLET HESABINI SORAR
Söz alarak tartışmalar hakkında açıklamalarda bulunan CHP'li Özkan Yorulmazbaş, "Genel siyaseti konuşmuyoruz meclisimizi konuşacağız. Serkan Bey'in söylemek istediğimiz konuda sadece bir emsal gösterdi. Sonuçta ayrı partilerdeniz ve bazen bu şekilde emsaller olabilir. Bizim konumuz Buca ve Buca'da da Ekrem bey'in eleştirilerini dinledik. Bizim yaptığımız her şey yasaya tabidir. Devlet biz denetliyor, eğer bir hatamız varsa zaten bunun hesabını da sorar" dedi.

ÖNERGE GERGİNLİĞİ: BIRAKIN DA RAHAT RAHAT GÖRÜŞELİM
Mecliste Başkanlıktan Gelen Önergelerin konuşulması sonrasında söz alarak bazı meclis gündemlerinin ellerine geç geldiğini belirten AK Parti Grup Başkanvekili  Ekrem Gündoğdu, "Daha önce de söylemiştik şimdi de söylüyoruz. Meclisten 3-4 gün önce bize gündem geliyor ancak her mecliste 3-5 tane meclis gündemi geliyor. Bu bilerek mi yapılıyor yanlışlıkla mı bilmiyoruz. Bugün de sermaye artırımı gelmiş durumda. Bu olmamalı. Lütfen bundan sonra gündem dışı önergeler son dakikada getirilmesin. Bu bizim belediye meclisimizde alışkanlık haline geldi. Diğer belediyelere baktığımızda gündem daha önce yayınlanıyor ancak bizim belediyemizde önemli konuları son dakikada getirilip Meclis üyelerinin haberi olmadan karar verilmesi isteniyor. Bizim istediğimiz gündem maddeleri dolu dolu gelsin ve bizlerde kendi aramızda rahat rahat görüşelim" diye konuştu.

SADECE BUCA'DA OLUYOR DEMEK DOĞRU DEĞİL
Gündoğdu'nun sözlerine yanıt veren Başkan Vekili İlhan Dal, "Bu söylediğiniz doğru ancak bunu sadece  Buca Belediyesi'nde oluyor demek doğru olmaz" dedi.

DİĞER BELEDİYELERDE ÖNCEDEN ÇIKIYOR
Dal'ın ardından yeniden söze girerek konuşan AK Parti Grup Başkanvekili  Gündoğdu, "Diğer belediyelerin meclis gündemleri internet sitelerine çıkıyor ve haber oluyor. Ancak bizde son dakika getiriliyor ve araştırmadan onaylamak zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞIN SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN YAPIYORUZ
AK Partili Gündoğdu'nun eleştirilerine örneklerle yanıt veren Başkan Vekili İlhan Dal, "Vatandaşın burada verdiği bir önerge var örneğin, bu ayın 28'nde gelmiş durumda. Vatandaşın sorunu çözmek için gündeme alıyoruz" dedi.

ZOR DURUMDA KALIYORUZ
Yeniden söze giren AK Parti Grup Başkanvekili Gündoğdu, "37 arkadaş için bu gündemi 4 gün önceden vermeniz lazım. Vatandaş geç kalmışsa hakkını kaybetmiş demektir. Burada 7,5 milyonluk sermaye artışı var ancak bu da son dakikada geliyor. Zor durum kalıyoruz ve bir daha böyle bir şeyin olmamasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

VERİLEN ÖRNEK YENİDEN GERGİNLİK YARATTI
Gündoğdu'ya yeniden bir örnek üzerinde cevap veren Başkan Vekili Dal, "Elimizdeki öneriye bakıyoruz öneri 21'nde geliyor ve 31'ncde gündeme alınır. Burada bu maddenin gündeme alınmaması vatandaşın 1 ay daha beklemesi anlamına geliyor" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Gündoğdu "Bizim bürokratlarımız uyuyor mu? 9 günlük süreç var orada. Bunu önceden gündeme koysanız? Burada da suç önergeyi verende değil, önergeyi gündeme almayanda.Biz bu gündeme son 30 dakikada baktık. Belki önceden gelse katkı koyacağımız konular olacaktı…" ifadelerini kullandı. Gündoğdu'nun sözleri üzerine konuşan Dal, "Eğer bürokratik bir aksaklık varsa bunun gereğini yaparız" dedi.

KIRSAL MAHALLE TALEBİ KOMİSYONLARDA KALDI
1 Nisan 2014'te Büyükşehir statüsündeki 30 ile bağlı 16 bin 220 köy, mahalle yapılırken, 16 Ekim 2020'de, 7254 Sayısı Torba Yasa ile Büyükşehir kanununda yapılan düzenlemeyle, mahalleye dönüşen köy ve beldelerin, başvuruda bulunmaları, ilçe ve Büyükşehir meclislerinde taleplerinin kabul edilmesi halinde, köy yerine "kırsal mahalle" statüsüne geçme imkanı tanınmıştı. Alınan karar sonrası ise İzmir'de birçok mahalle yeniden kırsal mahalle olmak için başvuruda bulunurken, Buca'da da 4 Mart tarihinde sekiz mahalle 'kırsal mahalle' statüsü için Buca Belediyesi'ne başvuru yapmıştı.

Bu çerçevede gerçekleştirilen  29 Ekim, Belenbaşı, Doğancılar, Karacaağaç, Kırklar, Kaynaklar, Yıldızlar ve Zafer Mahallelerinin kırsal mahalle olması talebi ise bir türlü sonuçlanamadı. Mart ayı olağan meclis oturumuna getirilen ilgili gündem maddesi 4'ncü ayında da komisyonlara geri gönderilmesi sonrası, ilgili madde karar için Temmuz ayı meclisine bırakıldı.

BİR SONRAKİ MECLİS KARAR VERMEYİ HEDEFLİYORUZ
İlgili gündem maddesi ile ilgili konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Uğur Aydın, "Bu konuyla ilgili kanun maddesi açık, sonra nisan ayında sanırım kanunun uygulama yönetmeliği çıktı. Bunda ilk önce mahalle bazında veriliyordu, yönetmelik ile bölgelere de verilebiliyor. Bu konunun muhatapları köylülerimiz ve muhtarlarımız olduğu için bizim amacımız da bununla ilgili bir karar vermeyi hedefliyoruz" dedi.

TANIMA TAM UYAN KÖYLERİMİZ VAR
Açıklamalarda bulunan CHP'li Meclis Üyesi Fikret Aktaş ise, "Bu kırsal mahalle tanımına 4 köyümüzden daha çok uzan çok az köy vardır. Bunlar Tahtalı Barajı koruma alında. Bunu birinci derecede önem göstermeliyiz. Oralara sadece yapılan düğün salonları ve belediye gelirleri üzerinden bakamayız. Bu yasa çıktığında mahalleler bir anda köye dönüştü. Bakacağımız yerler tahtalı barajı koruma havzası bölgesinde olmaları ve tarım açısından bakılmalı" ifadelerini kullandı.

BUCA'YA 10 YENİ ARAÇ İÇİN MECLİSTEN ONAY
Buca Belediyesi ayrıca mülkiyetinde bulunan araç filosunu arttırmak ve vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek amacıyla 10 yeni araç daha almaya hazırlanıyor.  Buca Belediyesi bu amaçla, bir adet 13000 litre çok amaçlı su tankeri, bir adet 8000 litre çok amaçlı su tankeri,  bir adet 3000 kg kaldırma kapasiteli forklift, iki adet kasasız kamyonet (çöp ve moloz taksi), bir adet panelvan, dört adet camlıvan (4+1) araçların, ihtiyaçları karşılaması bakımından alımının yapılabilmesi amacıyla önerge meclise getirildi.

Meclis üyeleri huzuruna getirilen ilgili gündem maddesi, mecliste üyeleri bulunan tüm partilerin oy birliği ile kabul edildi.

 
Almanya, Türkiye'yi 'yüksek risk' listesinden çıkardı!
 
FETÖ elebaşı Gülen'in yeğeni Selahaddin Gülen tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Tekin'den mahkeme kararı yorumu: Hak yerini buldu!
Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur'un vefatından sonra yapılan seçimde ...
Bizİzmir dayanışma noktaları 4 farklı yerde açıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sosyal belediyecilik vizyonu ...
Başkan Tugay’dan 'Cumhuriyet Mahallesi Planları' çıkışı: Hiçbir yerde verilmeyen emsal verildi!
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay vatandaşların itirazı sonrasında ...
 
Konak'ta Mübadele Parkı ve Anıtı açıldı
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, mübadil ve göçmen ailelerine söz verdiği ...
Mimari projeleri çizmekle suçlanan AK Partili Türker’den yanıt: Dam üstünde saksağan!
Menderes’te CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Erkan Özkan’ın İzmir ...
Türkiye'de ilk... Adalet aracı yola çıktı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in tüm kent hizmetlerine ...
 
Çeşme yeni sezona hazır
Her yıl binlerce turisti ağırlayan Ege’nin incisi Çeşme’de tüm halk plajlarına ...
Karabağlar'da örnek anlaşma: Kızılay ile protokol imzalandı
Karabağlar Belediyesi’nin Kızılay’la yaptığı örnek işbirliğine ilişkin ...
Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları personel alıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları kadro sınavları başvuruları ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva