HABERLER>SAĞLIK
14 Şubat 2021 Pazar - 09:05

Bu süreçten en çok onlar etkilendi!

Pandemi sürecinde karşılaşılan olumsuzluklar karşısında süreçten en çok etkilenenlerin çocuklar olduğuna vurgu yapan Akyürek, “Bu süreci en çok anlamlandırmaya çalışan grup okul öncesi ve ilkokul dönemi. Onlar, genç ergen ve yetişkinlere göre daha fazla bu durumda etkilenmekteler yaşları itibariyle. Biz yetişkinler bu konuya ışık tuttuğumuz ölçüde onların ruhsal sağlığının en olumlu şekilde gelişmesine olanak sağlanacak” diye konuştu.

Bu süreçten en çok onlar etkilendi!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Hayatımızın her anında fiziksel sağlık kadar önemli bir yere sahip olan ruh sağlığı, pandemi sürecinde büyük zorluklardan geçti. Bu dönemde birçok yetişkinin günlük rutinlerinde değişiklik oldu. Yetişkinlerden daha savunmasız bir şekilde koronavirüs tehdidi ile karşı karşıya kalan çocukların süreçten psikolojik sağlığının etkilenmemesini sağlamak oldukça zorlaştı. Bu durumda da ebeveynlere ve eğitimcilere büyük sorumluluklar düştü.

Pandemi sürecinden en çok etkilenen çocuklar ve eğitim süreçleriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Psikolog Miray Ezgi Akyürek, “Psikoloji her zaman hayatımızın içinde var olan ve vazgeçemeyeceğimiz bir alan. Koronavirüs pandemi süreci çok boyutlu bir süreç. Eğitimi, politikayı, sağlığı etkileyen birçok boyutu var. Maalesef travmatik deneyimleri olan bir ülke de olsak pandemi süreci ülkemiz için çok yeni bir problem. İlk kez karşılaştık ve ne yapacağımızı ilk başlarda bilemedik. Süreç bize aslında bir şekilde öğretmeye başladı. Öncelikli olarak olumsuz bir durum ama hepimiz farklı yöntemler deneyerek, okuyarak, araştırarak öğreniyoruz” diyerek durum değerlendirmesinde bulundu.

SINIRLAR AŞILDI İNSANLAR TÜKENDİ
Pandemiyle birlikte bireylerin kendileri için çizdikleri sınırlarda aşmalar yaşandığına dikkat çeken Akyürek, “Hepimizin sorumlulukları, görevleri, rolleri çeşitlendi. Ev ve iş arası sınırları zaman zaman karıştı, özellikle öğretmenlerde çalışma saatleri olağan saatler dışına çok çok sarktı. Kendimize sınırlar çiziyorduk pandemi öncesinde, pandemi sürecinde ise bu sınırlar aşıldığı için tükenmemize yol açtı. Kendi kendimizi koruyamaz olduk. Kendimiz için çizdiğimiz çizgileri bu süreçte yeniden gözden geçirmemiz gerekebilir” dedi.

BELİRSİZLİK BÜYÜK BİR TEHDİT!
Akyürek, Pandemi sürecinde ise en savunmasız olan kesimin çocuklar olduğuna vurgu yaparak, belirsizlik içerisindeki sürecin çocuklar da ve yetişkinlerde büyük ruh sağlığı tehditleri oluşturduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Çocuklar koronavirüs sürecinden daha çok mustarip. Biz yetişkinler süreci bir şekilde öğrendik ama çocuklara bunu sağlıklı bir şekilde öğretecek olan önce aileler, öğretmenler ve okullardaki yönetici pozisyonundaki kişiler. Ödevler, sorumluluklar ya da baraj sınavları derken üzerine pandemi kaygısı eklendi. Bu da öğrencileri gerçekten zorluyor. Yetişkinleri bile zorlayan bir süreç, yeni nesil için farklı sorumluluklar ve adaptasyon süreci getirdi. Burada ailelere, öğretmenlere düşen sorumluluk düştü. Bizler bu süreci çocukların en az zarar göreceği şekilde yönetmeliyiz. Özellikle pandemi süreci uzadıkça ruh sağlığı üzerindeki etkileri daha da hissedilebilir hal aldı. Belki virüse yakalanmadık, belki yakalandık ve atlattık ancak bu sadece bedenimiz için değil ruh sağlığımız için de büyük bir tehdit anlamına geliyor. Sağlık dediğimiz şeyden fiziksel ve ruhsal bütünlüğü olduğu zaman tam anlamıyla bahsedilebilir. Hayatın getirdiği yükü gücümüzün yettiği kadar kaldırmaya çalışıyoruz. Bu süreçte yalnız değiliz. Evrensel bir sorun bu. Evet belirsizlik uzayabiliyor ve bu kitlesel sorunlara yol açabiliyor. Bir şeyin ne zaman biteceği belli olursa o kadar kolay baş edebiliyoruz. Sonunu, tarihini bilirsek daha kolay baş edebiliriz ama süreç ne kadar uzarsa belirsiz olursa o kadar stres yönetiminde başarısız olabiliriz.  Bunu tabi ki yenmek mümkün.”

SORUMLULUK HERKESİN
Pandemi sürecine multidisipliner olarak bakılması gerektiğini sorumluluğu tek bir kişiye veya kuruma yüklemenin mantıksız olacağını söyleyen Akyürek, “Ortada bir eğitim, sağlık, ekonomi durumu söz konusu. Bunları hep birlikte düşünüp tartışıp ortak payda da buluşmak gerekiyor” dedi. Süreçten en çok etkilenenlerin çocuklar olduğuna vurgu yapan Akyürek, “Bu süreci en çok anlamlandırmaya çalışan grup okul öncesi ve ilkokul dönemi. Onlar, genç ergen ve yetişkinlere göre daha fazla bu durumda etkilenmekteler yaşları itibariyle. Biz yetişkinler bu konuya ışık tuttuğumuz ölçüde onların ruhsal sağlığının en olumlu şekilde gelişmesine olanak sağlanacak” diye konuştu.

AŞIRI ENDİŞEYE DİKKAT!
Çocukların pandemi sürecini en az hasarlı atlatması en başta anne ve babanın ruh sağlığıyla yakından ilintili olduğunu belirten Akyürek, konuyla ilgili şu sözleri söyledi:

 “Özellik ebeveynlerin bu süreçte aşırı kaygılı ve stresli, koruyucu, kollayıcı yaklaşımlar sergilemesi çocukların ve gençlerin ruh sağlığını olumsuz etkilemekte. Abartılı panik hissinin çocuğa geçmesi ileri yaşlarda kaygılı ve endişeli bir birey olmasına ortam hazırlayabilir. Ebeveynler elbette endişelenebilirler ancak bu durum aşırı olduğu zaman çocukları aşırı derece olumsuz etkileyebiliyor. Özetle ailenin süreçteki tavrı ve tutumu çocukların ruh sağlığıyla yakından ilişkili. Çocukların ruh sağlığı, motor becerileri kazanmasını sağlayan aktiviteler vardır. Bunlar 3-6 yaş grubu için oyun ve okul öncesi eğitimdir. 6-10 yaş grubu içinse okul ortamı, öğretmenler ve onların akranlarıyla ilişkisi, ergenler için de akran grupları ve okuldur davranışları konusunda asıl etkilendiği, örnek aldığı yerlerdir. Şu an bu yaş gruplarındaki çocukların evde olduğunu düşünürsek bu ortamlardan oldukça uzaklar. Ne kadar ekranlar üzerinden bir iletişim kurulmaya çalışılsa da yüz yüze eğitimde olan temasın yerini hiçbir şey tutmayacağını mesleki deneyimimden biliyorum.”

VİRÜSÜ DAHA BAŞKA ALGILIYORLAR
Çocukların pandemi süreci öncesi gelişiminde idol olarak aldığı öğretmenleriyle iletişiminin çevrimiçi eğitim sürecinde kamerayla kısıtlanmasından kaynaklı gelecekte yaşanabilecek sorunlara değinen Akyürek, “İlkokul ve okul öncesi çocuklar koronavirüsü bir yetişkinden çok daha farklı bir şekilde algılar. Koronavirüsten ilk başta korkabilirler, nasıl korunması gerektiği gibi düşünceleri anlamlandırmaya çalışırken çeşitli şekilde endişelenebilirler. Çünkü çocukların bu durumu somutlaştırması bir yetişkine göre daha zordur. Biz yetişkinlerin çocuklara bu virüsü çocuklara uygun bir şekilde anlatmamız gerekiyor. Koronavirüs sürecinde de çocukların gelişimini etkileyen önemli faktörler askıya alındı. Rutinleri bozuldu ve bu da çocukların sosyal, motor ve ruhsal gelişimlerinde sekteye uğramalara yol açtı. Farklı psikiyatrik sorunların oluşmasına sebep olabiliyor. Bu dönemde ailelerin süreci nasıl yönettiği çok önemli. Çünkü anlamlandıramayan çocuk aile tepkilerindeki  aşırılıklardan korkacaktır” dedi.

“ÇOCUKLAR OKULU ÇOK ÖZLEDİ”
Akyürek, okulların açılması konusunda öncelikle Bilim Kurulu’nun görüşlerinin dikkate alınması gerektiğine değinerek, “Okulların açılması çocukların psikolojik sağlığı açısından kesinlikle çok iyi olacaktır. Hepimizin bildiği gibi çocuklar; okulu, öğretmenlerini, teneffüste geçirdikleri vakitleri, okulun o fiziki dokusunu çok özlediler. Bazı çocuklar ve ergenler tabi ki ‘okul ortamını özlemedim’ diyebilir ancak benim gözlemim çoğunun özlediği konusunda. Okul her daim bir ilim, irfan yuvası. Oradaki sosyal etkileşim ve yüz yüze eğitimin kıymeti pandemi sürecinde çok daha net anlaşıldı” diye konuştu.

“ONLİNE EĞİTİMLER HAYATIMIZDA KALMAYA DEVAM EDECEK”
Çevrimiçi eğitimde başarı sağlanmasının belirli bir rutine oturmasıyla yakından ilintili olduğunu aktaran Akyürek, “Hiçbir şekilde online eğitim iyi gelmedi, ifadelerine katılmıyorum. Şu an küresel bir sorunla karşı karşıyayız. Birçok ülkede hayat ve iş evin içinde olmak zorunda kaldı. Tabi ki eğitimsiz kalacak durumumuz yok. Bir şekilde ekranlara taşınacaktı eğitim süreci. Birçok şey değişti, pandemi süreci bitse de online eğitimler hayatımızda kalmaya devam edecek. Teknolojiyi iyi kullanmak, rutinleri ve sınırları iyi çizebilmek bu süreçte çok önemli. konsantrasyonunu çok iyi koruyan, dikkat sorunu olmayan çocuklar, gençler ve yetişkinler bu durumu avantaja çevirdi. Yolda geçirilen süre de aslında dinlenme ve eğitim sürecine dahil oldu. Kimileri bu durumu fırsata çevirirken kimileri için de olumsuz sonuçlar doğurdu diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“PROJE ÇOCUĞUN HAYAL GÜCÜ GELİŞMEZ”
Günümüzde pek çok gelişim uzmanının vurgu yaptığı konu olan “aile paylaşım saatleri”ne dikkat çeken Akyürek, “Çocukların ve ailelerin evde olduğu bu süreçte aile paylaşım saatlerinin de önemi arttı. Pandemiden önce büyük bir çoğunlukla akşam yemeği ile sınırlı kalan bu zaman dilimi, pandemi sürecinde daha çok vakit ayırılabilme şansı doğurdu. Sohbetler, tüm ailenin bir arada olması, çocuk gelişimini takip etmek adında hem de çocukların kendilerini önemli hissetmesi adına çok önemli. çocukların kendilerini en rahat ifade edebileceği ortam oyun ortamı, ebeveyler de bu süreçte çocuklarını izleyebilme şansı buldu, bunun iyi değerlendirilmesi çok önemli. Çocukların seçeceği bir oyunu her gün en azından 20-30 dakika oynamak hem çocukların duygu durumunu olumlu şekilde etkileyecektir. Kalan boş zamanlarda serbestçe oyun oynamalarına, kendileriyle baş başa kalmalarına izin vermek iyi gelecektir. Her anını kontrol etmek, her saat başına bir aktivite koymak doğru bir şey değil. Proje çocuğun hayal gücü gelişmez. O çocuklarında özgür olarak kendi isteklerini yapmaya ihtiyaçları var. Hayal gücünün kısıtlanmamasına dikkat edilmeli.”

Çocuk psikolojisinin çok detaylı ve titizlikle çalışma gerektiren bir konu olduğunu ifade eden Akyürek, pandemi sürecinde ebeveynlerin daha özenli davranarak çocukların dışarıda geçiremedikleri vakitlerden kaynaklanan sosyal medyada ve bilgisayar oyunlarında vakit geçirme süresinin uzaması karşısında sorumluluklar aksatılmadığı sürece tolerans tanınabileceğini belirterek sözlerini sonlandırdı.

 
Başkan Sengel SMA'lı çocuklara umut oldu
 
Her yere konuyor: Konak'ta 'sıfır atık' dönemi
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Emin ERDEM 4 Nisan 2021 Pazar 20:07

Ezgi''ciğim Tebrikler. Ailelere rehber niteliğinde çok yararlı öneriler sıralamışsın. Sağlık ve mutluluklar diliyoruz.

Yorumu oyla      2      3  
Özcan SEZİKLi 22 Şubat 2021 Pazartesi 22:51

Maşallah çok güzel bir çalışma, velilere rehber olacaktır, teşekkürler, Tebrikler

Yorumu oyla      2      3  
Hüseyin Güney 16 Şubat 2021 Salı 11:43

Yeğenim, biz ebeveynler için yol gösterici, aydınlatıcı ve öğretici bir söyleşi, keyifle okudum seninle gururlandım, bu gurur senin ve ailenin.

Yorumu oyla      2      3  
Seval güney 16 Şubat 2021 Salı 11:31

Ezgicim emeğine ellerine sağlık çok değeri bilgilerin için çok tşk ederim başarılarının devamını dileriz

Yorumu oyla      2      3  
Yüksel Yalçın 15 Şubat 2021 Pazartesi 21:27

Ezgiciğim eline emeğine sağlık çok istifade ettim, keyifle okudum. Başarılarının devamını diliyorum.

Yorumu oyla      2      3  
Seval Komsuoğlu 15 Şubat 2021 Pazartesi 11:53

Ezgicim, pandemide yaşanan bu sıkıntıları çok güzel dile getirmişsin. Bende üç torun sahibi olarak bilgilerinden faydalandım. Emeğine sağlık canım.

Yorumu oyla      2      3  
Süheyla gülaslan 14 Şubat 2021 Pazar 22:09

Sayın psikolog Miray Ezgi AKYÜREK her cümleniz çok bilgilendirici çok açıklayıcı çok kıymetli bilgiler veriyor. Bir öğretmen ve anne olarak çok teşekkür ederim.

Yorumu oyla      2      3  
A. Pelda Tokan 14 Şubat 2021 Pazar 17:58

Keyifle okudum. Ağzınıza sağlık. ????

Yorumu oyla      2      3  
Sevim Tüzün 14 Şubat 2021 Pazar 16:57

Harikasin Ezgi cigim gorevinde başarılar diliyorum

Yorumu oyla      2      3  
Türkan Dizdar Canbaz 14 Şubat 2021 Pazar 14:00

Psikolog Miray Ezgi Hanım’a bu güzel söylemleri ve bilgilendirmeleri için teşekkür ederim. Okumaktan keyif aldığım bir röportaj oldu.

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya genelinde koronadan ölenlerin sayısı 2 milyon 400 bini geçti
Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle hayatını ...
Salgında günün bilançosu: 93 vefat, 7 bin 706 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 13 Şubat 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Aşı ilk kez gençlerde ve çocuklarda denenecek
İngiltere'de Oxford Üniversitesinin ilaç firması AstraZeneca'yla geliştirdiği ...
 
İzmirliler dikkat! Midye zehirlenmeleri artıyor
İzmir’de 10 günü aşkın süredir ortaya çıkan midye zehirlenmeleri vakaları ...
Yarış pistinde kanseri yendi!
İzmir'de yaşayan yarış pilotu Bahadır Sevinç (48), Alman kurdu cinsi köpeği ...
Bakan Koca, atama tepkilerine cevap verdi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'da gündem olan sağlık atamalarıyla ...
 
UNESCO'dan Prof. Özlem Türeci'ye övgü
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'dan, coronavirüse ...
Bakan Koca'dan sağlık personeli ataması açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 235 sağlık personeli atamasının geçen yıl ...
Salgında günün bilançosu: 97 vefat, 7 bin 763 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 12 Şubat 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva