HABERLER>EKONOMİ
20 Mart 2015 Cuma - 18:35

Bölgesel EXPO tartışması: İzmir’den Zeybekci’ye veto!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin dün bir toplantı için geldiği İzmir'de 'Ege EXPO' adı altında bir çalışma başlattıklarını açıklaması yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi. İzmir'in EXPO 2015 adaylığı sürecinde, EXPO 2015 İzmir İcra Komitesi Genel Sekreteri görevini yürüten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bu akıl alır gibi bir şey değil. EXPO tarihinde böyle bir şey yok. Bir çok bilinmezi var. O nedenle doğru bir adım olarak görünmüyor" diye konuştu.

Bölgesel EXPO tartışması: İzmir’den Zeybekci’ye veto!

İZMİR - Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları kapsamında dün İzmir'e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, program çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Daha önce kulislerde Denizli adına EXPO başvurusu yapacağın konuşulan Bakan Zeybekci bu kez "EXPO Ege" fikrini ortaya attı.

Zeybekçi, "Bildiğiniz gibi bugüne kadar EXPO'ya iki kez talip olduk ama başarı sağlayamadık. Ege'nin muhteşem zenginliklerini, bölgeyi tek bir bütün olarak yani Pamukkale'si, Aydın'ı, Efes'i, Manisa'sı ve Menderes'i ile bu vadiyi tek bir şehir gibi görmek, ulaşımıyla, sağlığıyla, eğitimiyle tek bir kent gibi planlayarak EXPO'ya başvurmak istiyoruz. Bu sayede başarılı olabileceğimize inanıyoruz. Bakanlık olarak Ege EXPO isimli çalışmamızı başlattık. İnşallah bunu tüm Ege ile birlikte bir yol haritası ve projeyle yapacağız" dedi.

Ancak EXPO ile ilgili birçok deneyime sahip Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve EXPO 2015 İzmir İcra Komitesi Genel Sekreteri görevini yürüten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer farklı görüş bildirdi.

EBSO Başkanı Yorgancılar, "Dünyada böyle bir uygulama yok, örneği yok. EXPO il bazlı yapılıyor. Bu önerinin heyet tarafından kabul edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Tekrar aday olunmasını doğru bulmadığını dile getiren İTO Başkanı Demirtaş, "Bakan Zeybekci'nin görüşüne bir ölçüde katılıyorum. İzmir ve Ege bölgesi için uluslararası organizasyon düzenlenmesi, kentimizin ve bölgemizin tanınması katkı sağlar, bilinirliğini arttırır. EXPO için tekrar başvuruda bulunulmamalı. Çünkü EXPO düzenleme yetkisi almak parasal bir takım kaynakların ayrılmasıyla sağlanabiliyor. Böyle bir yarışa tekrar girmek doğru görünmüyor. Bölgesel EXPO bugüne kadar düzenlenmemiştir. Yaptırılabilirse elbette ki karşı değiliz" dedi.
 
"AKIL ALIR GİBİ BİR ŞEY DEĞİL"
Bakan Zeybekci'nin söylemini eleştiren Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de şunları söyledi:
 
"Bu akıl alır gibi bir şey değil. Nasıl bir olurdan yola çıkarak böyle bir şeye niyetleniyorlar bilmiyoruz. Büro Enternasyonal De l'Exposition (BİE) ile görüşüldü mü, onlardan bir onay alındı mı? Onlardan onay alınmadan böyle bir şeye kalkışmak akıl karı değil. Mutlak suretle onay alınması gerekir. Böyle bir adım atılması mümkün müdür diye. EXPO tarihinde böyle bir şey yok. Türkiye olarak da niyetlenilebilir o zaman. O ne kadar mantıksızsa bir bölge EXPO'su da o kadar mantıksız. Adaylık başvurusu olarak örneğin belediye başkanının imzalaması gerekiyor, bunu hangi belediye başkanı imzalayacak. Bir çok bilinmezi var. O nedenle doğru bir adım olarak görünmüyor." (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytinyağında tadımcılar yetiştirilecek
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, zeytinin ve zeytinyağının ...
İzmir zeytinyağı tadımcıları yetiştirecek
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, zeytinin ve zeytinyağının ...
CRIF’ten Egeli firmalara çağrı
Finansal kurumlar arasında karar sistemleri geliştiren İtalyan firma CRIF, ...
 
EBSO'da geleneksel anket: Sanayici 'maliyet' dedi!
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) üyelerine yönelik geleneksel Ekonomik ...
İZKA Meclisi’nde Kemeraltı tartışması: Mutlu’dan istifa resti
İzmir’in tarih mirası Kemeraltı Çarşısı ve beraberindeki kültür miraslarının ...
Kredi kartı kullananları sevindirecek karar!
İskenderun'da bir vatandaş, kredi kartından 2 yıl boyunca çektiği nakit ...
 
İnovasyon zirvesine Denizli-İzmir atışması damgası: Kocaoğlu’ndan Zeybekçi’ye kontra!
Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşması açılış konuşmasını yapan Ekonomi ...
Engelli kadınların iş umudu için kritik toplantı
Koordinatörlüğünü İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) yaptığı Türkiye Odalar ...
Vatandaş o bankaya hücum etti: 15 günlük kampanya...
Halkbank kredi kartından 5 bin TL’ye kadar nakit para çekenlere faizsiz ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva