HABERLER>GÜNCEL
19 Temmuz 2022 Salı - 08:02

Bir Türk-Yunan gerilimi daha... Kokoreç savaşları!

Türkiye ile Yunanistan arasında şimdi de ‘kokoreç-kokoretsi’ savaşı başladı. Türk medyasında “Yunanlar kokoreçi sahiplendiler” şeklindeki haberler, Atina’da büyük yankı yarattı. Tarihçesine bakıldığında ise Yunanistan'dan öğrenilen kokoreçin Türkiye'ye 1970'li yıllarda İzmir'den yayıldığı görülüyor.

Bir Türk-Yunan gerilimi daha... Kokoreç savaşları!

Yunan haber siteleri, Türk medyasındaki Kokoreç ile ilgili haberleri “Şimdi de kokoretsi için kavga edeceğiz”, “Türkler, adalardan sonra kokoretsiye de göz dikti”, “Türk-Yunan mutfak savaşı”, “Türklerin, Yunan kokoretsisi için iştahları açıldı” şeklinde başlıklarla duyurdular. Atina’nın “Etçiler Mahallesi” olarak bilinen Vari semtinde, yıllardır “kokoretsi” pişiren Vasil usta, Yunan Skai televizyonuna “Kokoretsinin, kokoreç ile hiçbir ilgisi yok. İstanbul’a gittim ve kokoreçi tattım. Bizimkisi çok daha lezzetli.

BENZER LEZZETLER
Türkler sadece bağırsak kullanıyor. Biz ise bağırsağın içini ciğer, böbrek, uykuluk ve baharat ile dolduruyoruz” dedi. Yunanistan’da, kokoretsi porsiyonu 9-12 euro (160-250 TL) arasında değişiyor. Türk-Yunan ilişkilerinde “mutfak” önemli bir yer tutuyor. İki ülkenin mutfaklarında, kullanılan malzemeleri ve pişirme tarzları farklı olsa da cacık-caciki, imam bayıldı-imam baildi, köfte-keftes, musakka-musakas gibi pek çok “ortak lezzetler” bulunuyor.

KİM SAHİP ÇIKARSA ONUNDUR

Hürriyet Ekler yazarı Ebru Erke: Yemekler çoğu zaman ortak coğrafyalara ait oluyor. Benzer coğrafyalarda benzer yemekleri farklı versiyonlarıyla görüyor olabiliyoruz. Bir yemeğe sahip çıkabilmek ve onu kültürünün içine alabilmek, tanıtabilmek çok önemli. Bir noktadan sonra kim onun öyküsüne, geçmişine, geleneğine saygı duyarsa ve bunu devam ettirirse o Yemek her zaman için o kültüre aittir. Bizde sokak yemeği denince kokoreç ilk 3 yemekten biri. Bir yemeğe kim daha çok sahip çıkarsa o yemek onlarındır diye düşünüyorum. Yani kokoreç Türkiye yemeğidir.

1883’TE KOKOREÇ TARİFİ VAR

Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Samancı: Kokoreç, baklava, dolma, cacık gibi günümüzde Türk ve Yunan mutfaklarında bilinen ve uygulanan yemeklerin kökeni ortak bir tarihsel geçmişe dayanır. Osmanlı döneminde aynı imparatorluğun parçası olan günümüz Türkiye ve Yunanistan coğrafyalarında ortak bir mutfak kültürü oluşmuştur. Bu sebeple baklava ya da kokoreç gibi yapım tekniklerinde farklılıklar olsa da aynı yemekler günümüz milli mutfaklarında herkes için önem teşkil eder. Kokoreç ne sadece Yunan ne de Türk yemeğidir bu sebeple. Her iki coğrafyanın da yemeğidir. Yemek tarihi açısından yemeklerin kökenlerinin incelenmesi ise ayrı bir konudur.

Orta Asya Türk, Orta Çağ Arap, Bizans ve Selçuklu ve uzun Osmanlı dönemi mutfak mirasları günümüz Türk mutfak kültüründe yaşamaktadır. Kokoreç Türkçe bir kelime değildir. Nişanyan sözlüğüne göre Arnavut ağzında mısır koçanı anlamına gelen bir kelimeden türemiştir. Ancak bu etimolojik bilgi yemeğin hangi coğrafyaya ait olduğu bilgisini vermez. Osmanlı dönemindeki kelle, paça, pencevüş kebabı, mumbar, işkembe, ciğer kebabı satan esnafın ne zamandan itibaren kokoreç sattığına dair bilgimiz henüz yok. Ancak Osmanlı dönemine ait 1883’te İstanbul’da yayımlanan Ev Kadını adlı yemek kitabında kokoreç tarifine rastlıyoruz.

KOKOREÇİN TÜRKİYE'YE GELİŞİ
Kokoreç tarihçesi tam olarak bilinmemekle beraber 1960’lı yıllarda Yunanistan’da halkın çok severek tükettiği bumbar bağırsak ve içyağından oluşan lezzetli bir yiyecektir. Kokoreçin Türkiye’ye gelişi 1970’li yıllarda İzmir’den başlayarak bütün Türkiye’ye yayılmış ve halkımızın vazgeçilmez yiyecekleri arasına girmiştir. Ülkemizde kimi zaman sokaklarda kimi zaman çok modern dükkânlarda satışa sunulan ve farklı damak lezzetine sahip insanlara hitap eden özel bir yiyecektir. (Hürriyet/Haber Merkezi)

 
Avrupa Birliği terör listesini güncelledi!
 
İndirim pompaya yansıdı: İşte güncel fiyatlar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEAŞ şüphelilerine operasyon: 5 gözaltı
Adana'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik düzenlenen şafak operasyonunda yabancı ...
O il için yüksek sıcaklık uyarısı: 44 dereceyi görecek
Antalya Valiliği, kentte 19-25 Temmuz tarihleri arasında beklenen yüksek ...
Soylu'nun kuzeni silahlı saldırıda hayatını kaybetti
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kuzeni Sefa Dönmez Trabzon'un Of ilçesinde ...
 
Çeşme Ildır'daki yangın kontrol altında!
Çeşme Ildır'da otluk alanda başlayan yangının kontrol altına alındığını ...
Heyelan riski bulunan evler tahliye edildi
Ordu'nun Çamaş ilçesinde şiddetli yağış nedeniyle heyelan riski bulunan ...
Bir ilde daha ormanlara giriş yasaklandı
Balıkesir genelinde ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar yasaklandı.
 
'Ölüm gemisi' tartışmaları tam gaz! İzmir'e ne zaman gelecek?
İzmir'in Aliağa ilçesinde söküm işlemlerinin yapılması planlanan Brezilya ...
İzmir açıklarında 163 düzensiz göçmen kurtarıldı, 92 göçmen yakalandı
İzmir'in Çeşme, Karaburun ve Dikili ilçelerinde Yunanistan unsurlarınca ...
Hastanın midesinden 158 yabancı cisim çıkarıldı
Van'da iğne yutma şikayetiyle hastaneye başvuran 24 yaşındaki kadının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva