HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Kasım 2022 Cuma - 13:43

Belediye-İş'ten Gaziemir'de '10 taksit' protestosu!

Belediye İş Sendikası, mahkemenin işe iade kararı verdiği Sendika Yöneticisi Zafer Saylan’ın kıdem tazminatının Gaziemir Belediyesi tarafından on taksitle ödenme önerisini belediye önünde protesto etti. Açıklamada “enflasyon ortamında, işçinin alın terini, parça parça ödemeyi teklif etmek vicdansızlıktır.  Emek ve emekçi düşmanlığıdır.” denildi.

Belediye-İş ten Gaziemir de  10 taksit  protestosu!

EGEDESONSÖZ – 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerin ardından başkan koltuğuna oturan Halil Arda tarafından işten çıkarılan Belediye İş üyesi işçilerin açmış olduğu davalarla ile ilgili yargı kararları verilmeye başlandı. Belediye İş Sendikası’nın verdiği bilgilere göre 28 işçinin açmış olduğu davanın 15’in de mahkemeler belediye aleyhine karar verdi. Mahkemeler, işçilerin işe iadesine ve 4 aylık ücretin ödenmesi yönünde hüküm verdi.

Ancak mahkeme kararlarına rağmen işçileri tekrar belediye şirketi GAZİ-BEL’de işe başlatmayan belediye yönetimi hem işçilerin kıdem tazminatlarını hem de işe başlatmama tazminatı ödedi.

Son olarak Gaziemir Belediyesi’nde 22 yıl boyunca çalışan Belediye İş yöneticisi Zafer Saylan’la ilgili istinaftan karar geldi. İstinaf Saylan’ın işe iadesine karar verdi. Ancak diğer işçiler gibi belediye yönetimi Saylan’ı da iş başı yaptırmadı.  Belediye İş Sendikası’nın verdiği bilgilere Saylan’ın 48 bin TL değerindeki 4 aylık ücretinin ve 6 aylık işe başlatmama tazminatını ödeyen belediye yönetimi 380 bin TL’lik kıdem tazminatı içinse 10 taksitle ödeme teklifinde bulundu. Saylan, sosyal medyadaki paylaşımları gerekçe göstererek tazminatsız işten çıkarılmıştı.

Gaziemir Belediyesi’nin kararı bugün Belediye İş tarafından protesto edildi. Belediye önünde bir araya gelen sendika üyeleri kararın geri çekilmesi ve kıdem tazminatının tek seferde ödenmesini talep etti.

Sendikanın açıklaması şu şekilde:

Başkan, Halil Arda, arkadaşlarımızı hukuksuzca işten atıp, üyelerimizi sendikamızdan istifaya zorladığı zaman  “Belediye-İş’in bir gözü Gaziemir’de işçi düşmanı Halil Arda'nın üstünde olacak. Her hukuksuzluğunda onun kapısında olacağız“ demiştik. Yine, Halil Arda’nın yaptığı, hukuksuzluk, adaletsizlik ve vicdansızlık için buradayız.

Değerli Arkadaşlar,
Ne yazık ki ülkemizde hukuka ulaşmak kolay değil. Ancak mücadeleyle, bilinçle kararlılıkla hukuka ulaşabiliyorsun. Onda da yanında bir dayanağın sendikan varsa mümkün oluyor.

( O nedenle kısa bir hatırlatma yapayım.)

31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından Gaziemir Belediye Başkanı olan Halil Arda’nın, aklına gelen ilk icraat işçi çıkartmak oldu. Sendikamızdan da işten çıkartmalara karşı sessiz kalmasını istemiş, biz de “tek bir üyemiz de kalsa, böyle ahlaksız bir teklifi kabul etmiyoruz” demiştik.

Çünkü sendikaların kuruluş amacı, işçilerin hak ve menfaatlerini savunmaktır.

evrensel sendikal ilkelere dayanarak çalışan sendikalar, işçilerin hak ve çıkarlarını her türlü sendikal hesabın, çıkarın dışında tutarlar. 

önemli olan emekçinin hakkıdır.

önemli olan sendikal itibardır.

Bugün üye kaybedebilirsiniz, yarın yeniden üye kazanırsınız.

Ama tetikçilik yaparsanız, onurunuzu da, itibarınızı da kaybedersiniz.

Güvenilirliğini kaybeden kişiler de, yapılar gibi ayakta kalamaz.

Başkan Halil Arda’nın işçi çıkartma teklifini kabul etmeyince başkanın tüm adamları Genel-İş’in örgütlenme uzmanı gibi çalışmıştı.

Başkan Halil Arda bu süreçte engel gördüğü, kıdemi 7 ila 22 yıl arası olan 28 belediye emekçisini sudan gerekçelerle, haksız, hukuksuz bir şekilde işten attı.

Ardından da yandaş Genel-İş’i belediyeye getirmenin diyetini her zaman 2 yıllık yapılan toplu sözleşmeyi 3 yıllık yaparak işçilere ödetti.

Birinci yıl yüzde 15, ikinci yıl yüzde 20, üçüncü yıl enflasyon.

Bu hayat pahalığında Gaziemir emekçilerini 6500 TL ortalama ücretle yoksulluğa mahkûm etti.

Değerli Arkadaşlar,

O dönem Şubemizin yönetim Kurulu üyesi olan Zafer Saylan arkadaşımız, 1999’dan beri, 20 yılı aşkın süre yağmur demeden çamur demeden sıcakta soğukta emek verdiği, gençliğini verdiği Gaziemir İmar Teknik ve Turizm Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinden 12.12.2019 tarihinde işte bu yüzden, haksızca, hukuksuzca atıldı.

O güne kadar bir gün bile ceza almayan Zafer Saylan’ın tek suçu, sendikası Belediye-İş’e sahip çıkması, Başkan ve adamlarının baskısına rağmen sendikasından istifa etmemesiydi.

Gerçeklerin er yada geç ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır.

Zafer Saylan arkadaşımız sendikamızın hukuksal desteği ile Belediye Başkanı Halil Arda’nın hukuksuzluğuna karşı verdiği mücadeleyi kazandı.

Mahkeme,  feshin geçersizliğine, Zafer Saylan’ın işe iadesine karar verdi.

Yani İzmir Bölge Mahkemesi Halil Arda’ya,

“Sen Zafer Saylan’ı işten atmakla hukuksuzluk yaptın,

toplu sözleşmenin gereklerini yerine getirmedin” dedi.

Bu hukuksuzluğun yüzünden önce dört aylık brüt ücreti tutarında tazminat ödeyeceksin, eğer işe almazsan,  ek olarak 6 aylık brüt ücreti tutarında tazminat ödeyeceksin” dedi.

Ayrıca kıdem tazminatı başta olmak üzere tüm haklarını ödeyeceksin dedi.

Şirket kıdem tazminatı dışındaki tazminatları ödedi.

Ama kıdem tazminatını kredi kartı taksiti gibi on taksitte öderim diyor.

Yani senin hakkın olan parayı harçlığa çevirerek sana öderim diyor.

Bu vicdansızlıktır.

Kıdem tazminatı işçinin hayali, umududur.

Bu enflasyon ortamında, işçinin alın terini, parça parça ödemeyi teklif etmek vicdansızlıktır.

Emek ve emekçi düşmanlığıdır.

Halil Arda belediyeye iş yapan, müttehitlere, esnafa borcunu bu enflasyon ortamında fark ödemeden on taksit yapabilir mi? Hayır?

O da çok iyi biliyor yapamaz. Ama karşısında hakkını arayan işçi olunca  “ali kıran baş kesen” kesiliyor. Ama yağma yok, Belediye-İş var.

Değerli Arkadaşlar,

Başkan Halil Arda tarafından işten atılan 28 arkadaşın davalarının bir çoğu bitti, bir kısmı da devam ediyor.

Biz inanıyoruz ki, hukuksuzca işten çıkarılan arkadaşlarımız da davalarını kazanacak.

Çünkü, lafa gelince haktan hukuktan bahseden Başkan Halil Arda, icraata gelince  hukuksuzluğa, adaletsizliğe imza atıyor.

Çünkü, lafa gelince iktidarı, yandaş sendikaların icraatlarını eleştiren Halil Arda, icraata gelince, üyelerimizi sendikamızdan istifaya, Genel-İş’e üye olmaya zorluyor.

Halil Arda’nın ağzından demokrasi, özgürlük, hak, hukuk sözcükleri dökülse de sıra icraata gelince, kendisi tel tel dökülüyor.

Zafer Saylan’ ı hukuksuzca işten atarak onu ve ailesini bu hayat pahalılığında, bu zorlu koşullarda yaşam kavgasına iten Halil Arda, mahkemenin kararını görüp özür dilemek yerine, kıdem tazminatını 10 taksitte öderim diyor.

Halil Arda, Gaziemir halkı seni işçi düşmanlığı yap diye, işçinin ekmeğiyle oyna, onları yandaş sendikaya geçir diye seçmedi.

Bu halk seni Gaziemir'e hizmet etmen için seçti.

Sen ne yapıyorsun?

Haksız hukuksuz kararlarınla önce işçileri açlığa yoksulluğa terk ediyorsun.

Sonra da halkın vergilerini bir inat uğruna, tazminat diye, vekalet ücreti diye çar çur ediyorsun.

İşçi lehine biten ve bitecek olan 28 davada ödenen tazminatlar, her dava için avukat vekâlet ücreti, arabulucu parası trilyonları buluyor.

Başkan Arda, işçiye hukuksuzluk yaptığı için ödenen bu paraları kendi cebinden ödese, bu hukuksuzluklara devam edebilir mi?

Başkan Halil Arda inadın, hırsın yüzünden aldığın yanlış kararlarla kamu zararına yol açıp, belediyeyi zarar uğratıyorsun.

Üstelik de kinini ve öfkeni kontrol edemiyor, bir de kıdem tazminatını on taksitte öderim diyorsun.  

İnsanda biraz utanma, biraz sıkılma olur

Değerli Arkadaşlar,

Buradan Başkan Arda’ya sesleniyorum.

Kıdem tazminatını derhal ödemelisin.

Çünkü kıdem tazminatı hakkı, iş sözleşmesinin sona ermesine bağlı bir haktır. O nedenle tazminat, işçi ile işveren arasındaki iş akdi sona erdiğinde peşin olarak ödenmelidir.

Sen ne yapıyorsun?

Emekçilere zulmettiğin, belediyeyi kamu zararına uğrattığın yetmez gibi, bu enflasyon ortamında kıdem tazminatını 10 taksitte öderim diyerek pul olan parayı yok etmeye çalışıyorsun.

Sen de çok iyi biliyorsun ki bunun için de ek faiz ödeyeceksin.

Peki bu faizi cebinden mi ödeyeceksin?

Şirketin belediyenin bütçesinden ödeyeceksin.

Bu ek faizi de halkın vergileriyle ödeyeceksin.

Bumu senin halkçılığın.

Bu mu senin sosyal demokratlığın.

İnadı bırak.

Belediyeyi zarara uğratmaya, yıllardır mağdur ettiğin  emekçilere zulmetmeye bir son ver.

Aksi taktirde, Belediye-İş’in gözü Gaziemir’de olmaya devam edecek.

Her hukuksuzlukta, her adaletsizlikte bizi karşında göreceksin.

 

 
CHP'li Beko: İş sağlığı ve güvenliği yine yok!
 
Büyük tepki çekmişti... Vahşete 2 gözaltı!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gaziemirin yerlisi 26 Kasım 2022 Cumartesi 01:05

Gaziemir belediyesinde her şeyini kaybetmiş bir sendika, helal olsun başkan Arda’ya bunlara pirim vermediği için, on yıl boyunca işçinin hakkını savunma gel şimdi bağır, yemezler Ayhan bey yemezler

Yorumu oyla      2      29  
Objektif Yorum 25 Kasım 2022 Cuma 23:29

Başkan bey, Etrafındaki kahvaltı arkadaşlarına yeni yılda çalışanlara % 40 zam yapacağım diyormuş çakma solcu..

Yorumu oyla      28      3  
Porta Kafe Yaptık 25 Kasım 2022 Cuma 20:34

İŞÇİ VE EMEKÇİ DÜŞMANI HALİL ARDA !!

Yorumu oyla      28      3  
İZMİR YERLİSİ 25 Kasım 2022 Cuma 16:20

Hak hukuk adalet diyen bir partinin belediye Başkanına hiç yakışmayan hareketler makamlar geçicidir kalıcı olan yine emek ve emekçidir saygılar

Yorumu oyla      29      4  
Partili 25 Kasım 2022 Cuma 15:38

Bir belediye başkanı için ne kadar utanılacak bir pankart.. İşçi ve emekçi düşmanı.. Demek ki insanları ne raddeye getirmiş ki, İnsanlarda kendisi için böyle bir pankart yazıp belediye önünde protesto etmişler.. Hep bunlar Özgür Özelin eseri hep yazık..

Yorumu oyla      29      4  
Seydiköy Çarşı Meydanı 25 Kasım 2022 Cuma 15:24

BU BELEDİYE BAŞKANI GÖREVE GELDİĞİ GÜNDEN BERİ GAZİEMİR'E HİZMET ETME YERİNE ÇALIŞAN PERSONEL İLE İŞÇİ İLE EMEKÇİ İNSANLARLA UĞRAŞTI UĞRAŞMAYA DA DEVAM EDİYOR.. İNSANLARI ORDAN ORAYA SÜRDÜ, BİRİMLERİNİ DEĞİŞTİRDİ, SUDAN NEDENLERLE İŞTEN ATTI RIZKI VE EKMEKLERİNLE OYNADI... BİRDE YETMEDİ GEÇEN YAPTIĞI MAAŞ ZAMMINDAN ÖNCE ÇALIŞANLARI İŞ BİLMEZ ASLI VE KÜLTÜR MÜDÜRÜ İLE NECATİ İLE ALENEN GREVE GİTMEYİN DİYEREK TEHDİT ETTİRDİ.. BİRİ BU KİBİR ABİDESİ BAŞKAN BEY'E GREV YAPMAK ÇALIŞANLARIN EN DOĞAL HA

Yorumu oyla      29      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'nın acı kaybı!
Bornova Belediyesi’nde yapı kontrol müdürü olarak çalışan Yümlü Serçek ...
İzmir’de Kar Sesi sergisi açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Cenap Börühan’ın “İzmir’de Kar ...
Revize planlar askıda... Bayraklı'nın çehresi değişecek!
Bayraklı ilçesinde Adalet ve Manavkuyu mahallelerini içine alan 80 hektarlık ...
 
Şiddete belediye kalkanı... Bayraklı'da 'mor' dayanışma
Kadınlara yönelik sosyal projelerle adından söz ettiren Bayraklı Belediyesi, ...
IF Wedding Fashion İzmir podyumlarında yeni bir yıldız doğdu
Geleceğin modasına genç tasarımcılar ile yön veren IF Wedding Fashion ...
Eşrefpaşa Hastanesi diş hekiminden uyarı: 6 ayda bir periyodik kontrol şart!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Diş Hekimi Sırma Karaer,  ...
 
Menemen'de çok 'özel' düğün
Menemen’de yaşayan özel gereksinimli genç kızın düğün hayali gerçek oldu. ...
UNESCO'dan Büyükşehir ve TARKEM'e tam not!
Tarihi Liman Kenti'nin tanınırlığını arttırmak amacıyla çalışmalarını ...
Öğretmenler Günü’nde Konak’ta büyük onur
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Mustafa Necati Öğretmenlik Onur Ödülü ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva